english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Venezuela en de internationale media
door: Ernesto Carmona/Paralelo 21 - 01.04.2004 14:38

Venezolaanse diplomatici verzetten zich tegen de valse berichtgeving in de internationale media

Tijdens een bijeenkomst eind deze week in Montevideo zullen de geaccrediteerde Ambassadeurs van Venezuela in de landen van het zuiden van Latijns-Amerika afspraken maken om gemeenschappelijke acties te ondernemen tegen de internationale campagne van desinformatie en leugens betreffende het politieke proces dat aan de gang is in hun land Venezuela. De bijeenkomst zal plaats hebben op 26, 27 en 28 maart.

De samen komst van de ambassadeurs valt samen met een "nieuwsbericht", verspreid door CNN en de portaalsites van de grote latijnsamerikaanse dagbladen, over het "ontslag van Víctor Rodríguez Cedeño als ambassadeur van Venezuela voor de Verenigde Naties in Genève". In werkelijkheid maakt de heer Víctor Rodríguez Cedeño al sinds meer dan een jaar geen deel meer uit van de buitenlandse dienst van Venezuela, maar houdt zich bezig met het kweken van koeien op de ranch die hij bezit in Zwitserland. Bovendien maakte de Kanselarij in Caracas, hoofdstad van Venezuela, bekend dat hij nooit de functie heeft uitgeoefend waarvoor hij zijn "ontslag" heeft ingediend, maar dat hij "Alternerend Politiek Ambassadeur was, ondergeschikt aan de Venezolaanse Ambassadeur voor de VN in Genève". "De Venezolaanse Ambassadeur voor de Organisatie van de Verenigde Naties, met zetel in Genève, is Doctor Blance Nieve Portocarrera", preciseert het communiqué.

De mondiale en latijnsamerikaanse grote pers heeft alle ethische controle verloren over de ongebreidelde verspreiding van valse "berichtgeving", manipulaties en het verborgen houden van informatie. Waarschijnlijk was het verhaal over het "ontslag" opgedist om een ander nieuwsbericht, dat wél waar was, maar dat door de belangrijkste persbronnen verzwegen werd, "toe te dekken". Dat bericht is dat de Grondwettelijke Zaal van het Hoogste Tribunaal van Justitie (Sala Constitucional del Tribunal Supremo de Justicia, afgekort TSJ) " de hoogste juridische instantie in Venezuela, vergelijkbaar met het Hooggerechtshof of het Grondwettelijk Tribunaal in andere landen " op 23 maart de uitspraak deed dat de Nationale Electorale Raad (Consejo Nacional Electoral, afgekort CNE) de enige Staatsinstantie is die gekwalificeerd is om disputen over electorale kwesties in Venezuela te behandelen.

Deze informatie lijkt misschien weinig veelzeggend voor de doorsnee burger die ergens op deze planeet de actualiteit volgt, evenmin als het valse "ontslag" van de Ambassadeur voor de VN in Genève, maar de betekenis ervan is dat het Venezolaanse gerecht bij deze een einde heeft gemaakt aan het institutioneel conflict tussen de machten van de Staat dat de rechtse oppositie had veroorzaakt, en wel omdat ze er niet in slaagde het volgens de Grondwet vereiste aantal handtekeningen te verzamelen om op legale wijze een referendum te kunnen aanvragen ter herroeping van het Presidentschap van Hugo Chávez Frías.

Strijd tegen de universele desinformatie

Gastvrouw van de bijeenkomst van diplomatici was de ambassadeur van Venezuela in Urugay, Dr. María Urbaneja, ex-Minister van Gezondheid van President Chávez; de andere aanwezigen waren de vertegenwoordigers in Chili, ambassadeur Víctor Eloy Delgado Monsalve; de ambassadeur in Argentina, Freddy Balzán; en de de Verantwoordelijke voor de Handel in Paraguay, Yamilé Daantje Omaña.

De diplomatieke vertegenwoordigers van de bolivariaanse revolutie zullen hun ervaringen uitwisselen in de gemeenschappelijke strijd tegen de onverbiddelijke mondiale campagne van medialeugens over de meest relevante politieke gebeurtenissen in Venezuela, zoals bijvoorbeeld de leugen dat "legale" handtekeningen die de oppositie verzameld had in zijn mislukte campagne ter organisatie van een volksreferendum ter ratificering of herroeping van het mandaat van President Chávez, verworpen zouden zijn.

De internationale media, inclusief de meerderheid van de belangrijkste persbronnen in de landen van het zuiden van Latijns-Amerika, stellen Chávez voor als zijnde "gekant tegen een meting" in een referendum uit "angst voor het electoraat" en uit "dictatoriale" aanspraken, maar verzwijgen dat een volksraadpleging niet alleen transparant moet zijn, maar ook grondwettelijk. De Venezolaanse Grondwet voorziet in de mogelijkheid om de verkiezing van de President van de Republiek te herroepen, evenals die van om het even welke verkozen ambtenaar, halverwege zijn ambstermijn.

Chávez zal op de helft van zijn ambtstermijn zijn in augustus, net als verschillende legislatoren, gouverneurs, burgemeesters, e.a. waarvan een aantal deel uitmaken van of overgestapt zijn naar de oppositie, en wiens verkiezing waarschijnlijk herroepen zal worden. Maar de Grondwet legt ook termijnen vast, en bepaalt bovendien dat diegenen die een referendum ter herroeping van een verkozene aanvragen, eerst de handtekeningen van minstens 20% van het electoraat van de betreffende verkiezingen moeten verzamelen, wat in het geval van een referendum tegen Chávez op 2,4 miljoen handtekeningen uitkomt. De rechtse oppositie verzamelde niet meer dan 1,9 miljoen geldige handtekeningen.

De "zwarte hand" van de Verenigde Staten

De Venezolaanse pers, gecontroleerd door lokale economische groepen, en de mondiale mediamachine met CNN aan het hoofd, stellen de mislukking van de oppositie voor als "antidemocratische machinaties" door de regering van Chávez. Op die manier verzwijgen ze de hoofdfeiten, namelijk de vervalsing van meer dan een miljoen handtekeningen door de oppositie, en de erkenning door het electoraal organisme van ongeveer 1,9 miljoen geldige inschrijvingen.

Om de handtekeningen te verzamelen creëerde de oppositie de organisatie "Súmate" (vrij vertaald: "Kom erbij"), waarvan later bekend werd dat ze financiële steun en begeleiding ontving van het Nationaal Fonds voor de democratie (in het Engels afgekort als NED), een eenheid die "de democratie bevordert" in samenwerking met de CIA en het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten.

NED, op zijn beurt, financierde in Haïti de "oppositie van de civiele maatschappij" via zijn filiaal genaamd Internationaal Republikeins Instituut (IRI). De "civiele maatschappij" werd geleid door gewapende bendes, wat het voor de ambassadeurs van Frankrijk en de Verenigde Staten gemakkelijker maakte om in de vroege ochtend van 29 februari voor eigen rekening de grondwettelijk verkozen President Jean Bertrand Aristide af te zetten, gesteund door een milde schenking mariniers van de Verenigde Staten die de nacht daarvoor illegaal geland waren.

Incidenten in het Hoogste Tribunaal van Justitie

De Venezolaanse Grondwet voorziet steeds in de mogelijkheid van een referendum op voorwaarde dat het binnen de gestipuleerde termijnen gevraagd wordt door minstens 20% van de kiezers die hun stem uitbrachten bij de verkiezing van de "te herroepen" ambtenaar. Om een volksraadpleging ter herroeping van de verkiezing van de President te concretiseren, moesten de aanvragers 2,4 miljoen geldige handtekeningen verzamelen. Ze kwamen er 500.000 te kort, ook al presenteerden ze alles samen, inclusief de geweigerde, ongeveer 3,4 miljoen handtekeningen.

De Nationale Verkiezingsraad (Consejo Nacional Electoral, afgekort CNE) " dat onder zijn vijf leden twee vertegenwoordigers van de oppositie telt " tekende eind februari verzet aan tegen de handtekeningen die vervalst waren of gebruikt door andere personen, maar de Accidentele Electorale Zaal van het Hoogste Tribunaal van Justitie (Tribunal Supremo de Justicia, afgekort TSJ)"herriep" op 15 maart de beslissing van het CNE zonder grondwettelijk gemachtigd te zijn om te handelen in verband met het electoraal organisme.

Een daaropvolgende revisie, aangevraagd door het CNE bij het TSJ, annuleerde op 24 maart de uitspraak van de Accidentele Electorale Zaal in verband met de controversiële vervalste handtekeningen. Het nieuwe vonnis van de Constitutionele Zaal van het hoogste gerechtshof oordeelde dat de Accidentele Electorale Zaal haar grenzen te buiten was geweest en ratificeerde het CNE als de enige staatsinstelling die gekwalificeerd is voor electorale kwesties in Venezuela. Tegelijk eiste ze van de Accidentele Electorale Zaal dat ze zich zou onthouden van de behandeling van verdere zaken in verband met referenda ter herroeping, tot de beslissing van de Constitutionele Zaal over de toekenning van dergelijke zaken gekend is.

Er zullen "kleine referenda" komen

Het moet de rechtse oppositie in Venezuela in zekere mate irriteren dat er in ieder geval referenda ter herroeping zullen komen, maar dan wel tegen haar eigen mensen. De Nationale Electorale Vereniging (Junta Nacional Electoral, afgekort JNE) stond op 23 maart een uitstel van 48 uren toe aan verschillende politieke organisaties en actoren van het land om hun kandidaten toe te kennen voor de commissies voor 1 augustus, aldus Javier Armas, coördinator van de Nationale Electorale Raad in de staat Carabobo, die een bulletin overhandigde waarin de beslissing van het JNE opgetekend werd.

De mededeling stelde dat de 48 uren uitstel gegeven werden binnen de periode van twee dagen die voorzien is om de gepresenteerde kandidaatstellingen te completeren. Op die manier werd de voorziene tijdsspanne voor de inschrijving van de kandidaten verlengd tot donderdag om middernacht.

"De organisaties met politiek oogmerk, van burgers, electorale groepen en gepostuleerd op eigen initiatief, die zich binnen deze 48 uren uitstel inschrijven, moeten hun verplichtingen volledig en volmaakt vervullen aangezien het toegestane uitstel gegeven is binnen de periode waarin eventuele verbeteringen van de vereiste documenten uitgevoerd moeten worden," aldus het document. Tot dinsdagnamiddag zijn reeds meer dan 1.000 inschrijvingen geregistreerd, waaronder 153 kandidaturen voor de functie van goeverneur.

Tegengif nodig tegen de georganiseerde leugens

De mondiale manipulatie van "nieuwsberichten", de internationale desinformatiecampagnes en de koelbloedig uitgedokterde leugens tegen de landen van de ex-Derde Wereld oftewel het Zuiden benadrukken het belang van Hugo Chávez’ voorstel om communicatiestructuren te creëren die de belangen van het Zuiden aanhangen, een voorstel dat geformuleerd werd tijdens de bijeenkomst eind februari van de Groep van 15 in Caracas, Venezuela. De President van Venezuela stelde toen voor om de Televisie van het Zuiden op te richten, een netwerk van stations "om onze standpunten uit te zenden, om te beginnen in het Spaans, Engels, Portugees en Arabisch."

Tijdens de topconferentie hernieuwde de Groep van 15, waaraan 19 landen uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika en de Caraïben deelnamen, in de Venezolaanse hoofdstad zijn eis tot dialoog met het industriële Noorden en maakte de afspraak om een eigen programma van samenwerking op het vlak van energie op te starten. De landen die deel uitmaken van de Groep, die gecreëerd werd in 1989 door de Beweging van de Niet-Geallineëerde Landen (Movimiento de Países No Alineados) ter bevordering van de Zuid-Zuid samenwerking, zijn Algerije, Argentinië, Brazilië, Colombia, Chili, Egypte, Indonesië, Iran, Jamaica, Kenia, Maleisië, Mexico, Nigeria, Peru, Sri Lanka, Senegal, Venezuela en Zimbabwe.

Traducido por:Bart Van Audenhove

Email: neopygmee@pi.be


Website: http://www.identidadbolivariana.org
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme globalisering media vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Viva Venezuela ! 
Henk Ruyssenaars - 04.04.2004 08:59


Aangezien ik dagelijks als journalist met Venezuela te maken heb, geloof ik bovenstaande redelijk te kunnen beoordelen en kan bevestigen dat het klopt wat er staat.

Venezuela dreigt alweer het slachtoffer te woirden van een amerikaanse z.g. interventie, om zo de tot twee maal toe democratisch gekozen President Chavez weg te krijgen, en dan ligt de olie in Venezuela voor het oppompen.

De Verenigde Staten en Israel zijn momenteel de twee ergste terreurstaten ter wereld die op elke manier bestreden moeten worden.

Dit is overigens een van de beste artikelen in Le Monde Diplomatrique, over de kwalijke NSB-rol van veel media in Venezuela:

HOW HATE MEDIA INCITED THE COUP AGAINST THE PRESIDENT

Venezuela's press power

------------------------------------------------------------------------
Never even in Latin American history has the media been so directly involved in a political coup.

Venezuela's 'hate media' controls 95% of the airwaves and has a near-monopoly over newsprint, and it played a major part in the failed attempt to overthrow the president, Hugo Chávez, in April.

Although tensions in the country could easily spill into civil war, the media is still directly encouraging dissident elements to overthrow the democratically elected president - if necessary by force.

Full story by MAURICE LEMOINE:

 http://mondediplo.com/2002/08/10venezuela

Journalisten zijn ook moordenaars !

 http://tinyurl.com/397o5

No Pasaran !

Henk Ruyssenaars




Website: http://vheadline.com/main.asp
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.