english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
vreedzaam verzet westbank (interviews)
brian tonka - 20.05.2004 15:39

Interviews met Anarchists Against the Wall en de Solidariteitsgroep Palestina over het geweldloze verzet in de Westbank tegen de bouw van de muur. Hiertegen wordt opgetreden door het Israelische leger en bewakingsdiensten. De dorpjes waren tot voor een jaar geleden nog relatief goed af, er reden geen tanks door de straten, het meeste hinder werd ondervonden van de roadblocks.
Dit in tegenstelling tot steden waar men al te maken had met tanks, invallen, assinaties door speciale eenheden waarbij onschuldige bijstanders de dood vonden en de avondklok.


interview anarchisten tegen de muur -

interview palestina solidariteitsgroep -

geluidsopname "temporary inconvenience" -

het hek
het hek

Interviews met Anarchists Against the Wall en de Solidariteitsgroep Palestina over het geweldloze verzet in de Westbank tegen de bouw van de muur. Hiertegen wordt opgetreden door het Israelische leger en bewakingsdiensten. De dorpjes waren tot voor een jaar geleden nog relatief goed af, er reden geen tanks door de straten, het meeste hinder werd ondervonden van de roadblocks.
Dit in tegenstelling tot steden waar men al te maken had met tanks, invallen, assinaties door speciale eenheden waarbij onschuldige bijstanders de dood vonden en de avondklok.

Nu krijgen deze dorpjes en steden de hele impact van de muur te verwerken. De muur heeft op de korte- en lange termijn vele negatieve effecten.

Positief aspect is dat er een vreedzame vorm van demonstreren als actiemiddel (tegen de muur) ingezet wordt. Organisaties als de Palestijnse Autoriteit en Fatah houden zich relatief afzijdig. Het zijn de dorpen en steden zelf die dit verzet organiseren en de hulp van mensen van Internationals verwelkomen (1,2). Het betekent dat op een vreedzame manier bij de muur gedemonstreerd wordt waarbij geprobeerd wordt aandacht te trekken bij de Israelische en andere westerse media te trekken om in de berichtgeving meer aandacht te geven voor de gevolgen van deze muur voor de Palestijnen. Anderhalf jaar geleden toen gebeurde er echt niets op dit gebied. “De intifada was nog compleet gewelddadig en mensen in dorpen wisten echt niet wat ze moesten doen. Hier sta ik zelf van te kijken, ik ben nu een half jaar terug en dit gebeurde er echt nog niet toen ik er was gewoon hele dorpen die in opstand komen en met ze alle bulldozers bespringen. Dat komt zeker doordat er buitenlanders zijn gekomen. Wij zijn daarmee begonnen en hebben aan de soldaten en Palestijnen laten zien dat dit kan op het moment dat we het samen doen, en nu gebeurt dit gewoon”(2).


Dit in tegenstelling met Gaza waar het geweld recentelijk oplaait. Gaza is een veel dichtbevolkter en urbaner gebied dan de westbank. Het is ook Gaza dat gezien wordt als Hamas gebied. Volgens de Haaretz hebben de moorden op Rantisi en Yassin verharding tot gevolg gehad. De nieuwe acties zijn echter gericht op Israelische doelen in de directe omgeving zoals bezettingstroepen en settlers omdat de muur (rond Gaza) infriltratie van militanten in Israel moeilijker maakt. Volgens dezelfde bron zouden dit soort acties als een voorbeeld kunnen dienen voor organisaties (Hamas/ Jihad) in de Westbank, die tot nu toe volgens de krant acties tegen doelen in Israel preferen (4).

De muur wordt verkocht als bescherming van de veiligheid in Israel maar het heeft ook het gevolg dat schaarse goederen als water/ agrarisch land voor Palestina verloren gaan, vrijheid van beweging/ vervoer onmogelijk is, en dat het land fysiek wordt geisoleerd; dit heeft o.a. tot gevolg dat het steeds moeilijke wordt voor mensen in Palestina om het hoofd boven water te houden, en dat (zonder voedselassistentie van de NGO’s) de situatie in de toekomst zelfs zou kunnen leiden tot honger (2). In ieder geval zal de economische situatie er niet mee op vooruit gaan; hetgeen mensen in de handen drijft van extremistische groepen.

Op zaterdag 15 mei demonstreerden 150.000(!) voor de terugtrekking uit Gaza en het starten van vredesonderhandelingen. "dit is niet een extreem linkse demo, het is de meerderheid die hier is" zei Peres. "Er zijn vier keer zoveel mensen hier dan stemmers voor extreem rechts” (5)


In de Gazastrook is vandaag een 13 jarige palestijnse jongen doodgeschoten door de Israelische bezettingsmacht. De soldatgen openden het vuur toen een Palestijn een vuurbom naar het leger gooiden. Ook is een soldaat zwaargewond door vriendelijk vuur omdat een collega hem aanzag als terrorist A soldier mistook the officer, the deputy commander of a different unit unit, for an armed terrorist and shot him in the stomach. Op donderdagochtend hebben Palestijnen 2 Qassam raketten op het zuiden van Israel afgevuurd (7).

Gisteren (18/5) zijn 8 Palestijnen gedood en 10 tallen gewond toen Israelische helicopters en tanks raketten afvuurden op een menigte demonstranten. Het Israelische leger sprak over een fout door het afketsen van de raket tegen een leegstaand huis. Eerder op de dag waren al 5 palestijnen gedood toen Israelische troepen beschoten werden. Dinsdag werden minsten 20 Palestijnen waarvan 14 gewapend gedood tijdens een actie om wapens/ smokkelaars te vinden (3/ 8) Er demonstreerden gisteren honderden mensen in de israelische grote steden tegen dit incident (7).

In de protesten tegen de muur (westbank) werd afgelopen december een Israelische demonstrant in beide benen geschoten. Eerder was al een demonstrantie van 70 mensen hardhandig in elkaar geslagen door het bezettingsleger.
Op 7 april werd hardhandig met traangas en rubber kogels ingegrepen waarbij gericht werd op de bovenkant van lichamen. Op 16 april werd een 17 jarige palestijnse jongen doodgeschoten toen hij in zijn borst door een kogel werd getroffen. Op 18 april overleed een 22 jarige Palestijn aan zijn door een kogel opgelopen verwondingen, bij een demonstratie in Biddu. 9 dorpelingen liepen verwondingen op. (6)

(1)interview anarchist against the wall
(2)interview soladiriteitsgroep palestina
(3) http://www.haaretz.com/hasen/spages/429428.html
(4)  http://www.haaretzdaily.com/hasen/spages/426334.html
(5)  http://www.haaretz.com/hasen/spages/427755.html
(6)  http://www.womenspeacepalestine.org/mashashooting.htm
(7) http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=429951&contrassID=1&subContrassID=5&sbSubContrassID=0&listSrc=Y
(8) http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=429644&contrassID=1&subContrassID=5&sbSubContrassID=0&listSrc=Y



Film: Temporary Inconconvenience.

Geluidsopnamen van de film “Temporary Inconvenience” gemaakt tijdens de vertoning op 18 april in het CIA info cafe met commentaar van mensen van de groep Anarchists Against the Wall waaronder maker van de film. De film werd opgenomen in de buurt van Biddu, in de westbank en laat zien welke effecten de muur heeft, het vreedzame gezamenlijke Palestijns-Israeli’s protest en het harde optreden van het Israelische leger en bewakingsdiensten. In de film is onder andere te zien hoe een lid van de bewakingsdienst met scherp een Palestijnse demonstrant neerschiet.  http://www.claudiusproductions.com/inconvinienceindex.html

Interview Anarchists Against the Wall (14s52m) (eng)


We just want people to know what is going on inside the occupied terroties and also in Israel about the situation. Cause actually the media in and outside of Israel is really based on lies. Noone really knows about the the situation and the conditions of the Palestinians. People are certain that the wall is going to be build on the green line, which is supposed to be the border of Palestina. Which is decided in 1967 by the UN. It is not about security but landgrab. It is really important what is going on there.

How does this effect the daily lives of people living in the occupied terroties?

Well, the way the wall is effecting the Palestinians is:

-First we can talk about the Palestinians that live near the villages where the wall is being constructed cause on one level for a lot of villages it is that they are cut of from land from where they usually make their living from.

- Some villages are completely isolated from other villages and then they have problems of movement. If families are cut of from hospitals and schools.

- There is the situation where villages have tried to grow built more houses but this can’t because of the effects of the wall. The impact depends (on location) : like of the first fase of the wall- 145km has been built already- there are like 50 villages which are caught between the wall and the green line (i mean the green line which is supposed to be the Israeli border with Palestine). Even if they are left out of the wall they are not Israeli citizens so they have problems of labour, having any rights what so ever even getting inside Palestine because you have to have a special permit even if you want to get into Israel you have to have a special permit. Usually you get screwed from both sides so they basically maybe have to move inside the wall so they can have a norm livelyhood and build schools, hospitals etc.

-Then you have the effect of all of the water recources and the agricultural land that is being taken away from them so they have a problem of sustaining lifelyhood in bigger cities.

-Also the effect that you have migration from villages into the bigger cities. Lets say big markets/ towns (where you had a lot of commercial activity of the transfer of goods with israelis who were friendly with them and palestinians around the area) are being shut down.

-And the effect that the way it is progressing.....(?) ... to completely isolate Palestine from both sides by Israel so they wont have contact with any other country

But a positive aspect is that it is actualy creating a situation where Palestinians are actualy organizing for themselves..because the Palestinian Authority(P.A.) and political organisations like Hamas and Fatah showed little concern what soever for these villages they decided to organisize their resistance by themselves and also using new methods where it enables them to have a a higher level of democracy. It is not some political official it is the village deciding together with who they want ( whether an israeli/ palestinian) to work together against the wall.

This partly enables them to have a more direct political process happening. Where they feel more empowered and the fact that they are getting some results even though they might be minor and small..they are getting more results then they got with with P.A. / Hamas or political organisations that showed little concern for the villages. In that aspect it is actually changing the way...(?)..also the fact that they do non violent resistance and actually achieving something with is giving them more force to do this kind of actions than actually using guns.

So we get the picture of villages that are cut of from the rest of the world. So in the future things will get worse you think?

Yes, things are getting worse. But even sometimes the effects in some of the places take time. When the wall is built you dont feel sometimes the impact immediately you feel it - lets say- during the harvest of olive trees which is next year, and then you see that you can not always harvest them, it is really important to have a certain time to harvest them before it rots down or when it starts raining to much so they are hard to harvest.

So on that aspect they are not even sure how it its going to be sometimes, and in some places it slowly has created a situation where villages slowly get more and more frustated. Actually in that areas it has created a new hostility in places that before even where not political. Sometimes the occupation in the foreign news always seems as happening everywhere and everyone is aware of it. And to a certain agree everybody is aware of it; but to different degrees:

In the cities they are much more aware of it you have tanks, curfews.. So a lot of villages where more or less left to them selves they couldnt get out of the city easily; but they did not feel the whole impact of the occupation.

Then there is also the difference between the village and city: people say this about the city people, village people talk about that about the village people. But here it is actually creating..the big impact of the occupation is here in the villages. It is creating a whole new assocation between the city and the village, where cities are also getting more involved what is happening in villages and trying to create demonstrations in support of the villages that are uprising. Esp. at Nablus and Ramallah where they are getting more active about it.

Is this something that is initiated from the palestinian side or is this a coorporation beween the left in Israel and the Palestinian action groups that want to use non violent measures against this wall?

Well, It is a combination of a bit of all. I mean it starts from Palestinians:

They are the ones that are the most concerned and the ones who invite the Israeli’s that the shift in this policy where we can do demonstrations together for a broader audience and a bigger spectrum and maintaining a more civil demonstration style.

It always comes from the Palestinian villages: you never have a situation where internationals and Israeli’s will come to the village and say: OK we want a demonstration here because of the wall. So it is the Palestinian village, because they have to suffer the consequences. It is there where they have their land consequated, having more problems with army/ police, maybe in the future having to cross the wall or going to other area’s.

It is also creating a stronger point for non violent resistance. Which has always existed in Palestine but in the last few years esp from the beginning of the 2nd intifada was very minor. Because all the political organisations said the only way to confront the occupation is by violent means, militias, suicide-bombers etc..now they said we can also do it differently.

Can you tell us for how long this is going on: these non-violent protests against the wall?

I think it is about for just over a year; it started very small, and then through different actions just grew and grew. And now it is a situation where almost every village decides to do this demonstration and to do it on their own agreement and sometimes a neighbouring village comes in for support. Each village tries to be non-violent and usually it is the new kind of way of dealing withit with different results.

The support in Israel for these kind of actions how is this for instance in the national media?

Not so long time ago in the Israeli national newspaper they said that 75% of the Israeli population support actions against the wall but in legal not violent ways. People who are more aware of the situation. (..) but they support us as long we dont do it in legal ways.

Are there are also many people that want to join?

This is complicated because there are a lot of left wing groups in Israel that are against the occupation but dont want to join this kind of actions. The support it in more passive ways outside Palestine – in Israel in Tel Aviv the big cities- Peace Now Demos with holding signs/ singing and talking about it. But most of the people don’t want to take part in this kind of action (in Palestina against the wall). Yes you know it is scary and dangerous.

What sort of actions are there now in Israel against now the occupation?

-Radical actions inside the terroties; but it always attracks a small groups of people because you hear it usually 24hrs in advance(?) , it is complicated to get in (the occupied terroties) and it is always hard to call around everybody and ask.
-Organisations that create a demonstration and plan it one month in advance or so with a certain village and do a peaceful demonstration /graffiti against the wall.
-Organisations that spread lists about what products to boycot that are built in Jewish settlements inside Palestine.
-Comittee Against House Demolitions; which is an organisation that is based in Jeruzalem which fights the demolition of houses; It is hard for Palestinians to get permits because of absurd laws so everytime they try to built lets say another room, because they cannot have another house because of the legislation/ plans, then the army comes in and destroys the house and also trying to work together with villages inside the wall which are certain to have houses demolished or schools.
-Demonstrations inside major cities like Tel Aviv, who do like peaceful noise demo’s
-Small alternetive demonstrations.
-Showing movies info movies/ petitions; trying to bring the message across out.
-Organisations that work on a bigger level in sustaining solidarity with the Palestinians.

So a lot of things going on. We also saw on your video that there are a lot of people from outside Israel/ Palestina joining in. Does this help and in what way?

Well, it works on a few aspects:
-First of all it shows that we are not isolated that there are also other people that are concerned about what is happening; on a moral level this is still important.
-On a practical level internationals can go to places where Israeli’s can’t go. Area A in Palestine are forbidden for Israeli’s to go to esp in the bigger Palestinian cities.
-In some villages it is still difficult for the villagers to work with Israeli’s. International/ internatgional groupcan prepare the ground for working together with other groups. They can have their base network in Palestine which is hard for Israeli’s to maintain.
-Spreading out the message, coming over, documenting, trying to help, going back to their countries and trying to create support/ pressure from outside which is also very positive.

It is also really fimportant for Israeli’s to be there.

- First of all for the Palestinians it is really important that Israeli’s support them because:

-They (The Israeli’s)are the one that put them in this situation, they are the ones that conquered them.
-It is important for Palestinians to see that also Israeli’s support them, care for them and want to help them, it creates a whole new image for them. Now it shows them that not every Israeli is the enemy and that we can manage to do postive things together. So it is really important that there are Israeli’s there.
-When Israeli’s are there it changes the situation with the soldiers a bit: now they cannot do what they want do. When Israeli’s are involved it also means that the media gets involved more easily. Now they cannot just shoot life ammunition; they have to be a little bit more calm.

Interview Palestina Soladiriteitsgroep (11m19s nederlands)

Wat zijn jullie doelen?

Een aantal maanden geleden zijn we opgericht eigenlijk. Omdat er op dit moment te weinig gebeurd in Nederland. We willen ons iets meer actiegericht bezighouden, en op die manier soladiriteit met het Palestijnse volk te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door informatie te verspreiden via onze website, acties te voeren op straat maar we willen ons bijvoorbeeld ook gaan bezighouden met Nederlandse bedrijven die directe banden met de bezetting/ bouw van de apartheidsmuur om die aan te pakken.

Jullie denken dan aan een soort boycotacties?

Er loopt al jaren “een boycot Israel campagne” en daar sluiten we ons op zich wel bij aan, dit is een campagne die internationaal loopt die ook via ons begonnen is zeg maar.

We willen ons specifiek richten op nederlandse bedrijven die wapens leveren/ meedoen aan wapenleveranties want daar wordt heel weinig aan gedaan.

Jullie zijn ook zelf in de bezette gebieden/ Palestina geweest?

Ik ben er zelf vorig jaar ben ik daar 5 weken geweest. In een soort uitwisselingsproject heb ik gewerkt in een vluchtelingenkamp maar vooral ook heel veel mensen ontmoet daar, en proberen te kijken wat nou de bezetting eigenlijk inhoud voor het dagelijkse leven van de Palestijnen daar. Dat is nog wel schokkend als je het voor het eerst ziet/ meemaakt. Wat je over het algemeen ziet in de media is beelden van van Palestina als er weer een zelfmoordaanslag is geweest. De dagelijkse terreur voor gewone Palestijnen wordt onderbelicht.

Kan je daar misschien een voorbeeld van geven van iets wat je te binnen schiet maar niet van te voren had verwacht, maar daar mee werd geconfronteerd?

Palestina is een heel klein land, met overal verspreid steden. Op dit moment zijn er overal tussen die steden roadblocks –militaire afzettingen door het leger- het is ontzettend moeilijk om uberhaubt te reizen van de ene naar de andere stad. Urenlang wachten, alles wordt doorzocht, dit is een dagelijkse treiterij die elke Palestijn treft.

Je kan bijvoorveeld zien in de video van daarnet was er het dorp Beit Surik waar nu actiegevoerd wordt, en een vriendin van mij woont daar en dat is in principe op 10 min afstand van Ramallah waar ik woonde en de enige keer dat ik met haar daar naar toe ben gegaan heeft het ons 5 uur gekost om te komen. Gewoon omdat we niet door roadblocks konden en door bergen moesten reizen het was echt ongelooflijk.

Hoe zijn jullie daar terecht gekomen? Was het moeilijk om in de bezette gebieden terecht te komen, hadden jullie contacten?

Ik heb daar wel een verhaal over. Ik heb daar een jaar gewoond. In eerste instantie is het niet heel erg moeilijk. Wat vaak wel een punt is is dat je om Palestina binnen te komen je altijd eerst een Israelische grens doormoet. Hoe meer protesten er zijn, hoe meer Israel probeert mensen buiten te houden. Dus dat is het eerste waar je doorheen moet. Meestal lukt het wel, als je er niet eerder bent geweest, en je een goed verhaal houdt van ik ben een toerist en ik kom mensen opzoeken.

Twee weken geleden was de bedoeling dat ik daar heen ging, ook om me bij de protesten aan te sluiten, maar ik mocht het land niet in uiteindelijk dus nu zit ik weer hier.

Dus je kwam het land niet in?

Nee ik mocht er niet in. Ik heb een security file-waarschijnlijk omdat ik dit soort dingen heb gedaan dat is niet helemaal duidelijk dat zeggen ze ook nooit(security reasons)- dan kom je er gewoon niet in.

Dus dat betekent dat je daar niet meer naar toe mag?

Ja,waarschijnlijk. Tenzij je weet om een manier te verzinnen om er om heen te gaan. Mensen hebben daar wel dingen voor zoals nieuwe paspoort/ achternaam/ identideit maar dat gaat niet zo erg makkelijk.

Op het moment dat je binnen bent:

Er zijn best wel veel buitenlanders daar op het moment, er zijn verschillende groepen: zoals de International Solidarity Movement (I.S.M.) die in verschillende steden groepen heeft, en ook een vrouwengroep de I.W.P.S (International Women’s peace Service) die vooral aan dit soort protesten meedoet en er zijn heel veel mensen die zich daar bij aansluiten. We willen vooral dat mensen uit Nederland dat gaan doen. Dat is iets wat me vaak verweten werd toen ik daar woonde: je bent pas de tweede of derde Nederlander die ik tegenkom, hoe kan dit in hemelsnaam? Dus daar willen wij wat aan doen.

Waar kunnen mensen die interesse hebben contact met jullie opnemen?

Voor acties in Palestina:

We hebben een website:
 http://Palestina.fateback.com. En daar kan je onze email adres vinden.

Een andere interessante website is de website van I.S.M. -een organisatie die samen met Palestijnen probeert te vechten tegen de bezetting- is:

 http://palsolidarity.org

Je kan ook over onze acties lezen op indymedia.nl daar zetten we altijd ons email adres bij.


Kan je iets zeggen over de acties, hoe lang gaan mensen daar meestal naar toe, wat betekent het voor mensen als ze meedoen aan acties (in Palestina)?

Het beste is –dat is mijn eigen ervaring- dat mensen er wel voor een langere periode heengaan. Je kan 2-3 weken gaan maar vaak ben je dan zo onder de indruk van wat je ziet, dat je er eigenlijk vrij weing van meekrijgt, en ook voor je zelf; als je terugbent; het kost gewoon best wel veel energie; je bent gewoon best wel kapot als je terugkomt, als je er langere tijd bent geweest kan je er beter mee omgaan. Zeg 2-3maanden; een visum krijg je voor 3 maanden, en dan moet je je aansluiten bij een van de groepen die er zijn. Dan kan jezelf kiezen wat voor soort actie je wilt doen.

-Je kan meedoen aan het soort acties zoals op de video die we zagen, waar geschoten wordt en dat soort dingen;

-Er zijn ook acties waar bij mensen in dorpen blijven die vaak aangevallen worden door soldaten en dat je gewoon daar blijft om bij de dorpelingen te zijn, om te zorgen dat er niets gebeurd.

-Aan de andere zijn er ook community dingen waarbij je gaat werken in vluchtelingenkampen.

Het ligt er dus helemaal aan van wat je zelf wilt.

Heb je het idee dat het echt bijdraagt dit soort acties?

Ja absoluut; toen ik ging, dat was oktober 2002 toen gebeurde er echt niets op dit gebied. De intifada was nog compleet gewelddadig en mensen in dorpen wisten echt niet wat ze moesten doen. Hier sta ik zelf van te kijken, ik ben nu een half jaar terug en dit gebeurde er echt nog niet toen ik er was gewoon hele dorpen die in opstand komen en met ze alle bulldozers bespringen. Dat komt zeker doordat er buitenlanders zijn gekomen. Wij zijn daarmee begonnen en hebben aan de soldaten en Palestijnen laten zien dat dit kan op het moment dat we het samen doen, en nu gebeurt dit gewoon.

Het gaat dan dus echt om een soort oproer maar geweldloos?

Het gaat om ruimte te creeeren om dit soort dingen te doen, want als de Palestijnen het zelf anderhalf jaar geleden hadden gedaan dan waren ze zeker beschoten geweest en niet zomaar in de lucht of met rubberbullets maar echt direct met kogels.

Het geeft Palestijnen denk ik ook vertrouwen dat Israeli’s en Internationale mensen hen komen helpen. Het is een algemeen gevoel in Palestina dat juist de wereld hen vergeet. Dat Israel met hun machtige leger wel elke dag voor hun klaar staat maar zelf heel weinig middelen hebben hier iets aan te doen. Ze zijn dus ontzettend blij met die internationale solidariteit.

De Palestijnen worden dus echt wel als tweederangs burgers behandeld?

Niet eens als burgers; ik bedoel het zijn geen burgers van de staat Israel, en ze worden op geen enkele manier behandeld of het maar burgers zijn. Nee je kan het niet voorstellen, het klinkt heel koud, als je zegt van 80%-90% van een dorp wordt afgepakt. Maar er zijn ook mensen die gewoon al 3 jaar niet mogen werken, want ze mogen Israel niet binnen, en binnen Palestina is er geen werk, dus mensen zijn terug gegaan naar hun land en hebben nu geen land meer.

Mensen gaan echt dood van de honger binnenkort. Het klinkt allemaal heel abstract als je het op de kaarten ziet zegt het heel allemaal heel weinig, maar mensen zijn er echt aan het doodgaan op het moment.

Dus echt pure armoede?

Absoluut, het is echt duidelijk wat Israel wil doen, en wat heel erg goed lukt op het moment. Dat mensen praten over waar die muur precies komt te lopen, en gaat het nu wel om veiligheid ja of nee - mij maakt het op een gegeven moment niet meer uit of het om veiligheid ging i-n eerste instantie- wat het nu doet met Palestijnen is- naar mijn idee- gewoon volkerenmoord uiteindelijk.

Wat zou er nog meer in Nederland gedaan kunnen worden?

Een van de belangrijke dingen waar we nu met onze groep mee bezig zijn is de wapenhandel. Mensen hebben het vaak niet door maar nederland is een ongelooflijk grote wapenhandelaar sowieso in de wereld en ook een doorvoerder, dat nog meer. Maar Israel die krijgt gewoon heel veel van die wapens.

Als je kijkt naar Philips die geeft gewoon openlijk toe dat ze onderdelen leveren voor de F16’s en apaches die gebruikt worden. Gisteren (17/4) nog om Rantissi dood te maken, en daarvoor moeten Nederlanders gewoon verantwoordelijkheid in nemen; je kan niet doen zo van het is aan de andere kant van de wereld en het zijn slechte Israeli’s en Amerikanen. Nederland doet er ook aan mee en daar moeten we wat aan doen.

Zijn er nog meer dingen die je zou kunnen doen?

Ik denk dat sowieso dit soort avonden heel erg helpen; Mensen zijn erg geintresseerd in wat er nu precies gebeurd. Mensen hebben wel vaak het gevoel van het nieuws van het klopt niet helemaal wat ik hoor/ of ik hoor het van een kant maar ze weten niet precies hoe het zit. Ik merk aan de mensen in de zaal hier – dat zijn hardcore activisten- die weten wel ongeveer hoe het zit- maar dat mensen stil waren om te zien hoe soldaten om gaan met Palestijnen, en dit verhaal moet wel verteld worden in Nederland.

Sluiten jullie je ook aan bij al bestaande groepen/ initiatieven of zitten jullie nog in beginstadium dat dit nog vorm krijgt??

Mensen kunnen ons bereiken op onze website, het zit nog in een beginstadium. We zijn ons aan het orienteren met welke groepen we kunnen samenwerken.




Links:

Nederland: Palestina Soladiriteitsgroep  http://palestina.fateback.com
Vlaanderen: Vlaams Actie Platform Palestina  http://www.11.be
I.S.M  http://www.palsolidarity.org
I.W.P.S  http://www.womenspeacepalestine.org
“Temporary Inconvenience”.  http://www.claudiusproductions.com/inconvinienceindex.html

De opnames zijn gemaakt in het CIA info cafe in Amsterdam op zondag 18 april tijdens de vertoning van de vertoning van de video “Temporary Inconvenience.”
De interviews werden in de afgelopen twee weken uitgezonden op radio tonka in het programma urban links op donderdag tussen 21-22.
12 juni tonka 10 jaar feest in den haag!


- E-Mail: nexdah@yahoo.com Website: http://www.radiotonka.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
 
20.05.2004 16:44

" Het Israelische leger sprak over een fout door het afketsen van de raket tegen een leegstaand huis. "

Dat is een leugen; Israel heeft meerdere raketten afgevuurd met helicopters en ook met tanks en mitraillervuur op ongewapende demonstranten geschoten.Volgens Palestijnse ooggetuigen waren er ook geen gewapende strijders in de Demo.
website 
(posted by guido) - 20.05.2004 21:12

 http://www.rafahtoday.org/index.htm
nog meer grassroots reports uit rafah op 
maria. v - 20.05.2004 21:33

 http://www.rafahkid.net
fw: War Crimes in Rafah 
linking - 20.05.2004 22:23

CKUT Radio: War Crimes in Rafah

Listen to an interview with Mohamed an independent journalist from Rafah Palestine, who posts daily reports and photos about Rafah at the website -  http://rafahtoday.org.

This interview is a powerful and direct testimony, as to the acts of collective punishment, which have been unleashed on the Palestinian population of Rafah refugee camp. The interview was recorded on Tuesday May 28th, as Israeli troops continued to raid homes in Rafah, confining
its 90,000 residents without electricity, water or phones. On Tuesday alone, more than 20 Palestinians were killed, marking one of the highest one-day death tolls in three years of the Palestinian Intifada.

The Israeli military operation, which has been dubbed "Operation Rainbow", continued on Wednesday May 19th, when Israeli tank fire and missiles hit a 3000 strong Palestinian demonstration, killing more than 10 Palestinians, wounding many others. In the past week the Israeli military has demolished more than 100 homes, which has left more than 1200 Palestinians in the Rafah refugee camp homeless. Amnesty International has condemned the current Israeli incursion as a "war crime".

To listen / download the interview with Mohamed from Rafah visit:  http://www.radio4all.net/proginfo.php?id=9222

To read Mohamed's recent reports and view photos from Rafah visit:  http://www.rafahtoday.org
info-avond met Israelische activisten 
Alex - 20.05.2004 22:57

3 juni zullen mensen van Anarchists Against the Wall spreken in Politiek Kafee de Klinker, Van Broekhuysenstraat 46, Nijmegen
Het begint om 20.00
Anarchisten tegen de scheidingsmuur 
liefke - 21.05.2004 10:55


Info-avond Israëlische Anarchisten 8juni in Utreg!

ACU, Voorstraat 71, Utrecht, dinsdag 8 juni, vanaf 20.00 uur
georganiseerd door: Ithaka(Anarchistisch utregs alternatief & AGA (Anarchistische groep A'dam)
In Utreg 
Ithaka - 21.05.2004 20:07

Voor bezoek aan Utrecht zie:
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/05/18959.shtml
Anarchisten Tegen De Muur 
Emiljano - 25.05.2004 14:52

Info Avond Israëlische Anarchisten 3 juni in Leiden

Las Vegas, Vrijplaats Koppenhinksteeg, Koppenhinksteeg 2c te Leiden, woensdag 2 juni, deur open 20:00, begin 20:30
Georganiseerd door: AK2000(Anti Kapitalisten 2000) & AGA (Anarchistische groep A'dam)


Website: http://www.AK2000.tk
 
Correctie 
Piet - 26.05.2004 10:07

Info Avond Israëlische Anarchisten 3 juni in Leiden

Dat klopt niet, dat moet woensdag 2 juni zijn!

Website: http://www.akleiden.tk
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.