english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Dreigend verbod kieslijst in Baskenland
Baskenland Informatie Centrum - 21.05.2004 14:19

Persbericht en achtergrondinformatie over dreigend verbod door de Spaanse overheid op HZ, een kieslijst voor de komende Europese verkiezingen van Basken voor zelfbeschikking

Persverklaring 21 mei 2004

Verbod dreigt voor Baskisch kiesplatform

Achtergronden en documentatie op www.baskinfo.org, contact:  info@baskinfo.org

Begin deze week zijn de Spaanse regering en het Spaanse openbaar ministerie in beroep gegaan tegen de beslissing van het kiescollege om het Baskische kiesplatform Herritarren Zerrenda (HZ) in te schrijven voor deelname aan de Europese verkiezingen op 13 juni. Vandaag zal het ‘Tribunal Supremo’ beslissen of zij het kiesplatform al dan niet verbiedt. In hoger beroep zal het constitutionele hof uiterlijk 28 mei, de dag voor de officiële start van de verkiezingscampagne, een beslissing moeten nemen.

Volgens de Spaanse regering en het openbaar ministerie is het kiesplatform een voortzetting van de vorig jaar verboden politieke partij Batasuna. Dit zou moeten blijken uit het feit dat 33 van de 56 leden van de lijst “banden hebben met Batasuna of de omgeving van ETA”. Drie van de 56 kandidaten zijn in het verleden kandidaat voor Batasuna geweest. Een van de bankrekeningen alsmede de website van HZ zou daarnaast op naam staan van iemand die verbonden is geweest met Batasuna. Het OM gaat nog een stap verder en meent dat iedereen die zich links en patriottisch (‘abertzale’) noemt, zich identificeert met ETA.

Het Baskenland Informatie Centrum protesteert met kracht tegen deze pogingen tot een verbod te komen. Een dergelijk verbod gaat in tegen het recht van de Baskische bevolking op vrije verkiezingen. Bovendien maakt een verbod de kans op een spoedige oplossing van het conflict over de politieke status van Baskenland vrijwel onmogelijk.

Batasuna kon destijds enkel verboden worden op grond van ad hoc wetgeving. De nieuwe ‘Ley de partidos’ werd met geen ander doel ingevoerd dan het verbieden van Batasuna. Want hoewel Batasuna steevast de politieke tak van ETA wordt genoemd, blijkt dit nergens uit. Niet alleen Batasuna werd verboden: elk initiatief van de linkse onafhankelijkheidsbeweging om aan verkiezingen deel te nemen werd geblokkeerd. Opvolgende kiezersplatforms werden verboden omdat leden van Batasuna op de lijst zouden staan. Aldus is het actieve kiesrecht van vele duizenden mensen zonder enige wettelijke basis - ook de Ley de partidos biedt die basis niet - afgenomen. Over het passieve kiesrecht van vele honderdduizenden zwijgen we dan nog. Batasuna wordt door tien tot twintig procent van het Baskische electoraat gesteund.

Nu de band tussen HZ en Batasuna op zijn hoogst flinterdun is, blijkt overduidelijk dat niet slechts een partij verboden is maar een legitieme politiek optie, die van de linkse onafhankelijkheidsbeweging. Het openbaar ministerie maakt daar ook geen geheim van. Links + patriottisch = ETA, aldus het openbaar ministerie. Zoiets heeft een naam: politieke onderdrukking.

Ernstig is bovendien dat de nieuwe regering van de PSOE blijkbaar niet van plan is te breken met het repressieve beleid van de PP. Kort na de verkiezingen had heel Baskenland hoop op een spoedige oplossing van het conflict. Ook de onafhankelijkheidsbeweging koesterde deze hoop en zij bood direct aan met de Spaanse regering en alle betrokken partijen in gesprek te treden over mogelijke oplossingen en benodigde concessies. Hoewel de Spaanse regering niet inging op dit aanbod bleef de hoop bestaan dat het slechts een kwestie van tijd was voordat ook bij de PSOE het besef door zou dringen dat een oplossing in Baskenland enkel door dialoog bereikt zou kunnen worden.

De teleurstelling over de huidige houding van de regering is dan ook groot, niet alleen bij de onafhankelijkheidsbeweging, ook bij de partijen die samen de Baskische regering vormen. De woordvoerder van de Baskische regering verklaarde dat de poging tot een verbod te komen: “een beslissing uit het tijdperk van Aznar en de PP is die ons verwijderd van vrede omdat het geen oplossingen biedt, omdat het verbod op ideeën nooit een oplossing breng of vrede voor onze maatschappij”. Het al dan niet mogen deelnemen aan de verkiezingen van HZ werd als een testcase gezien voor de oplossingsbereidheid van de PSOE, zeker door de onafhankelijkheidsbeweging. In de woorden van de leider van de Catalaanse partij ERC: “Als er geen wegen zijn om je politiek uit te drukken kan het voorkomen dat men denkt dat alleen de gewelddadige weg overblijft om je politieke ideeën te verdedigen”. Het moge duidelijk zijn dat dat nu juist vermeden dient te worden.

De website van HZ, ook in het engels op www.herritarren-zerrenda.org

Op onze website, (directe link www.baskinfo.org/pages/docs/hz_verbod.html) treft u meer informatie, achtergrondartikelen uit onze nieuwsbrief, relevante regelgeving en het laatste nieuws over het dreigende verbod op Herritarren Zerrenda.



- E-Mail: baskinfo@xs4all.nl Website: http://www.baskinfo.org
 

Lees meer over: europa vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Spanje verbiedt Baskische kieslijst HZ 
Baskenland Informatie Centrum - 22.05.2004 11:56

Persverklaring 22 mei 2004

Spanje verbiedt Baskische kieslijst Herritarren Zerrenda

Gisterenavond, vrijdag 21 mei, annuleerde het Spaanse hooggerechtshof (Tribunal Supremo) deelname van de Baskische kieslijst Herritarren Zerrenda (HZ).

HZ heeft vandaag en maandag de gelegenheid haar zaak te bepleiten voor het constitutionele hof. Dit hof zal uiterlijk donderdag een beslissing nemen over de grondwettelijkheid van de beslissing van het hooggerechtshof. De termijnen in deze procedure waren voor HZ reden bij het hooggerechtshof te klagen dat haar recht op een eerlijke verdediging geschonden werd. Hoewel de inschrijving door de kiesraad van HZ op 8 mei een feit was kon het Spaanse openbaar ministerie en de Spaanse regering tot en met woensdag 19 mei haar beroep indienen waarna HZ welgeteld 24 uur kreeg om daar schriftelijk op te reageren. Nu dient HZ niet alleen voor aanstaande mandag in beroep te gaan, doch ook reeds haar zaak aan het Hof te presenteren.

Volgens het hooggerechtshof blijkt uit de feiten de “impuls en controle van het Batasuna-complex”en is HZ dus een opvolger van de op grond van de wet op de partijen verboden Baskische politieke partij Batasuna. Het hof “is tot de vaste overtuiging gekomen dat er een gezamenlijke strategie bestaat, gepland en geleid door de terroristische organisatie ETA en door de leiders van de verboden partijen, bedoeld om politieke, sociale en financiële steun te verwerven ten behoeve van Herritarren Zerrenda”. Deze “vaste overtuiging” baseert het hof op de expliciete steun die HZ van “personen gelieerd aan Batasuna”ontving, “de voorafgaande en voortdurende strategie, bedoeld om HZ op te richten en doen ontwikkelen, het verzamelen van handtekeningen en financiën en de band tussen de lijstduwers en kandidaten met Batasuna”
Het hooggerechtshof komt tot de conclusie dat binnen ETA, na het verbod op Batasuna en de daaropvolgende kieslijsten een debat ontstond over hoe de negatieve gevolgen van de juridische beslissingen tegengegaan konden worden en ontwikkelde ETA een strategie om deel te kunnen nemen aan de Europese verkiezingen. Het bewijs van deze theorie lijkt het hof te zoeken in het feit dat een links-abertzale kandidaat zich inderdaad presenteerde. Daarnaast acht het hof bewezen dat 10 van de 56 kandidaten banden hebben gehad met Batasuna.
De beslissing van het hof is, in de woorden van de woordvoerder van PNV, voorspelbaar en “toont een absoluut gebrek aan capaciteit om onpartijdig en onafhankelijk te handelen”. Een woordvoerder van de politieke partij Aralar verklaarde zich ronduit tegenstander van het vonnis “zowel qua redenering als qua interpretatie van de feiten” en hij wijst op de zeer kwalijke gevolgen voor de vredesprocessen die Baskenland zo hard nodig heeft.

Het Baskenland Informatie Centrum vindt de uitspraak groteske waanzin. Het hof ontneemt alle mensen die ooit iets met wat het hof het Batasuna-complex noemt hun passieve en actieve kiesrechten. Uit de uitspraak volgt dat zelfs deelname aan het “forum voor nationaal debat” gezien wordt als bewijs dat je tot dit complex behoort omdat dit forum “door ETA is georganiseerd”. En wanneer je tot dit “complex” behoort worden je rechten op politieke deelname blijkbaar afgenomen. Zo slikt het hof alle politieke complottheorieën van onderzoeksrechter Garzon voor zoete koek en verzint ze er zelf nog een paar bij om daar vervolgens vergaande consequenties aan te verbinden.
Alle achtergrondinfo over HZ en wets-artikelen die worden aangewend om het verbod mogelijk te maken, zie www.baskinfo.org/pages/docs/hz_verbod.html
Baskenland Informatie Centrum (BIC)  info@baskinfo.org




Website: http://www.baskinfo.org
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.