english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
protest tegen vrijhandelstop in Guadalajara
Mathias - 29.05.2004 22:19

Naar aanleiding van een vrijhandelsbijeenkomst tussen de Europese Unie en Latijns-Amerikaanse landen in Guadalajara, México, kwamen verschillende sociale bewegingen en verzetsgroepen op straat. Hoogtepunt in de protesten was een manifestatie met drieduizend participanten. Bij de rode zone probeerden kleine groepjes door de politiebarricades heen te geraken. Anderen hadden het op banken en luxewinkels gemunt. In de schermutselingen die daarop volgenden trad de politie hardhandig op, met als resultaat een dertigtal gewonden en honderd arrestanten, waaronder ook buitenlanders.

leden van de karavaan Carlo Giuliani
leden van de karavaan Carlo Giuliani

indigena's Oaxaca in de manifestatie
indigena's Oaxaca in de manifestatie

zwart blok
zwart blok

delegatie Chiapas
delegatie Chiapas

rode zone
rode zone

In Guadalajara vindt momenteel de derde in een rij van bijeenkomsten plaats tussen de landen van de EU, Latijns-Amerika en de Caraïben.De toenadering van de EU tot die landen zou er op gericht zijn het respect voor fundamentele rechten van de bevolking en de sociale integratie te bevorderen. Daarnaast, en waarschijnlijk met meer ijver, wordt er onderhandeld over de vrijmaking van de handel en andere neoliberale beleidsmaatregelen. De Eu is een belangrijke handelspartner en Europese multinationals zijn actief in de overname van talloze (overheids)bedrijven in de regio.

Precies omwille van de neoliberale agenda trok de bijeenkomst de aandacht van verschillende sociale bewegingen. Dezelfde groepen – dit is landbouwersorganisaties, vakbonden, delegaties van inheemse volkeren, ecologisten, anarchisten en communisten- die afgelopen september in Cancun op straat kwamen naar aanleiding van de WTO bijeenkomst, zijn nu aanwezig in Guadalajara. Niet zonder reden. Onderhandelaar Lamy van de Europese Unie hoopt onder andere in Guadalajara de juiste toon te zetten zodat de Doha rond binnen de WTO weer vaart krijgt.

Naast een tegenconferentie trok vooral de manifestatie van afgelopen vrijdag de aandacht. De avond ervoor was de spanning in de grootstad reeds hoog opgelopen. De goed georganiseerde anarchistische karavaan ‘Carlo Giuliani’ werd vanaf haar aankomst in de stad opgejaagd door de politie. De hondertwintigtal anarchisten verhuisden van het ene naar het andere park en werden uiteindelijk voor meer dan 7 uur omsingeld. Verschillende groepen verklaarden zich solidair met de karavaan en de onderhandelingen met een mensenrechtencommisie zorgden ervoor dat een 800 tal oproerpolitie zich terugtrok van de kampplaats van de karavaan.

De dag erop, vrijdag, verzamelden 3000 mensen voor de manifestatie tegen de top tussen de Europese Unie en de landen van Latijns-Amerika. Opvallend aanwezig waren de ‘electricistas’, inheemse groepen uit Oaxaca en Chiapas, milieuactivisten en landbouwers uit Jalisco die duizenden hectaren verliezen voor de oprichting van een internationale luchthaven, de revolutionaire vakbond Euzkadi, solidariteitsgroepen met Cuba en Venzuela, studenten van de overheidsuniversiteit ....en tenslotte een ‘zwart blok’ van een vierhondertal anarchisten.

De manifestatie verliep vrolijk, met sambamuziek, gezang en slogans. “Mocht Fox het kunnen, hij verkocht zijn moeder”, “Lang leve Zapata, de strijd gaat door” “Voor brood, land en vrijheid strijden we tot het einde” “Neen aan de staat, leve de anarchie!”
Bij de rode zone blokkeerde het zwarte blok een belangrijk kruispunt, en zochten enkele kleine groepjes de confrontatie met de politie. Er werd een soort peperspray ingezet en bij nacht chargeerde de politie. Verspreid sneuvelden ruiten van luxewinkels en banken. Het zwarte blok en een sambaband vervulden initieel een kalmerende rol: de paniek die ontstond naar aanleiding van de politiecharges werd getemperd doordat een vierhondertal activisten rustig voortwandelde. Later echter viel het blok uiteen. Verspreid in de stad vonden er honderd arrestaties plaats, waarbij de politie buitenlanders uit café´s en restaurants haalden. Dertig activisten bleven gewond achter. Het is wachte op nieuws van de arrestanten. Te weten dat het respect voor mensenrechten een centraal thema is in de bijeenkomst.


Website: http://mexico.homejack.net
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
nieuws over de arrestanten 
Mathias - 30.05.2004 02:51

Volgens de laatste berichten zouden van de 70 overgebleven arrestanten een dertigtal verder vervolgd worden. De anderen zouden de komende uren vrij gelaten worden. Zeven buitenlanders (uit o.a. Italië, Spanje, VS en Canada) werden overgeleverd aan de dienst migratie.
Er zijn berichten van gewelddaden in de politiecellen. Vrouwen moesten zich ontkleden en anderen werden geslagen.
Er is een oproep om druk uit te oefenen op de Mexicaanse overheid, zodat alle politieke gevangenen vrij gelaten worden.
zie:  http://mexico.indymedia.org/
Zie ook: 
M02 - 31.05.2004 23:11

Fikse rellen bij EU-Latam-top
Kees, XminY - 29.05.2004 11:06  http://indymedia.nl/nl/2004/05/19264.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.