english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Extreem politiegeweld bij massa arrestatie anti-fascistische betogers
redactie - 08.06.2004 20:32Ruim 300 antifascistische demonstranten zijn zaterdag 5 juni gearresteerd door de Haagse politie bij een protest tegen de neo-nazistische NVU, die verderop in de stad marcheerde. De betogers tegen het fascisme werden door een grote ME-macht ingesloten. Bij een uitbraakpoging door een deel van de demonstranten, trad de politie hard en gewelddadig op. Enkele gewonde demonstranten zijn met ambulances afgevoerd. De politie sloeg en hield ook betogers tegen op straat die niets met het relletje te maken hadden en weg wilden.

Vrijwel alle antifascistische demonstranten zijn gearresteerd. Getuigen verhalen op indymedia onder meer van extreem politiegeweld en sadistische en vernederende behandelingen. Alle arrestanten zijn inmiddels vrijgelaten, velen hebben een 'schikkingsvoorstel' van 100 euro gekregen. Twintig mensen schijnen beschuldigd te worden van 'zware geweldpleging'. Inmiddels echter hebben enkelen daarvan al kunnen verklaren dat ze volkomen geweldloos waren en het juist de politie was die buitensporig geweld heeft gebruikt.

De ongeveer 80 neo-nazi's van de NVU hebben vrijwel ongehinderd kunnen demonstreren rond het Malieveld. Ruim 300 antifascisten trokken naar Den Haag voor een tegendemo. Deze was georganiseerd door AFA Nederland en richtte zich vooral tegen het antisemitisme, dat door de NVU gekoppeld wordt aan hun kritiek op het beleid van de VS. De Haagse politie had van te voren geen van de twee demonstraties verboden verklaard, maar liet slechts vaste routes toe, op grote afstand van elkaar.

De kop van de antifascistendemo sloeg een andere route in dan was voorgeschreven, waarna ze voorbij de Amerikaanse ambassade ingesloten werden door de ME. Toen de NVU demonstratie in de verte langskwam, probeerden een aantal antifascisten door het cordon te breken om de NVU demonstratie te bereiken. Door het geweld van de politie zijn enkele antifascisten gewond geraakt, die met ambulance afgevoerd moesten worden. Ook betogers die niets met de rel te maken hadden en weg wilden, werden door de politie tegengehouden. Daarna gingen de autoriteiten over tot een massa-arrestatie, waarbij geweld niet geschuwd werd. Alle ruim 300 anti-fascistische demonstranten zijn vastgezet.

Arie - 05.06.2004 16:17 "Opvallend was de opgefoktheid van de ME waartoe geen enkele aanleiding bestond. Toen ik daar de leidinggevende ME-er op aansprak, kreeg ik een viertal stillen in mijn nek die bijzonder onbeschoft optraden."

Pieter - 05.06.2004 17:53 "Op het moment dat het uit de hand liep, waren er mensen die weg wilden van de demo. Deze werden echter door de ME die in de rug kwam terug geslagen naar de groep, alweer iedereen dus is ingerekend! Ook toevallige voorbijgangers die stonden te kijken hebben klappen gehad."

Buchan - 07.06.2004 10:59"voor ik wist wat er gebeurde had een agent mij keihard op mijn hoofd geknuppeld, waardoor ik onderuit ging. Ik wil hierbij benadrukken dat ik de politie op geen enkele manier provoceerde"

AutonoomAntifa - 05.06.2004 20:41 "Een jongen die een enorme bloedneus (leek haast wel gebroken) was totaal gedesorienteerd waarna een ME'er hem hard op zijn bek had geslagen met de stok."

puk - 05.06.2004 21:32 "mensen die weg probeerden te komen van het 'onrustgedeelte' werden inderdaad teruggeduwd door stillen die deden alsof ze fanatieke demonstranten waren."

karel ankerwout - 08.06.2004 14:58 "Er werd weer geslagen. Dit keer nog harder en feller dan de vorige aanval. Ik stond met mijn rug naar de ME toe. Ik werd diverse keren hard op mijn hoofd en schouders geslagen. Ik kon nergens heen dus ik probeerde mijn hoofd te beschermen. Dit lukte niet en ik voelde dat ik steeds harder en harder op mijn hoofd geslagen werd."

"Plotseling zag ik een groepje politie, gekleed in spijkerbroek en blauwe soort legerjas met opdruk ?politie?, door de ME linie heen glippen. Ik zag dat zij naar het salsa dansende groepje vooraan liepen. Wat ik toen zag en meemaakte heeft mij ernstig en diep geschokt. Nog nooit eerder ben ik met zulk bruut geweld bedreigd geweest. Wetende dat je nergens heen kon. Ik zag dat dit groepje agenten met de vuist doelbewust mensen vol in het gezicht sloeg. Ik zag een ander karatetrappen uitdelen vol in het gezicht van wie er ook maar stond."

"Ik zag dat een agent haar hoofd onder zijn arm tegen zijn lijf aangeklemd had. Achter hem stonden twee agenten die volop op haar hoofd aan het slaan waren. Mijn verbijstering bereikte haar hoogtepunt toen ik de agenten zag lachen terwijl zij deze klappen uitdeelden."

"Er waren heel wat demonstranten die naar voren liepen met de handen omhoog om zich vrijwillig over te geven als er weer zo`n groepje de linie door kwam. Het grootste gedeelte van deze mensen werd met geweld meegenomen."

"Toen bleek dat wij niet verder meer op konden schuiven ging de ME over tot geweld. Er werd wederom bloedhard geslagen op mensen die nergens heen konden, die niks deden of niks van plan waren. Er ging naar mijn gevoel totaal geen dreiging uit van de groep demonstranten."

"Mijn keel zat dicht met slijm en braaksel en ik kon geen adem halen. Een moment later word ik van alle kanten geschopt en geslagen. Ik voelde iemand mijn hand omdraaien, een ander legde zijn wapenstok op mijn achilles en ging daar met vol gewicht op hangen. Ik raakte in paniek want ik kreeg nog steeds geen lucht. Mijn armen werden op mijn rug gedraaid en ik voelde dat ik geboeid werd. Iemand noemde mij een ''kankerhond'' en een ander zei ''We maken je hartstikke dood''. Ik kreeg een klap op mijn hoofd en raakte buiten bewustzijn."
. . .

De gearresteerde demonstranten werden in bussen afgevoerd. Na uren werden de meesten met een boete van 100 euro vrijgelaten. Twintig demonstranten werden ook de nacht vastgehouden voor geweldpleging.

Bart - 06.06.2004 13:45 "ik volgde juist wél het politie bevel op en zit nu met een boete van 100 pleuro."

MP - 06.06.2004 15:30 "De NN-ers die werden opgehouden in Den Haag om vingerafdrukken en foto's van te nemen zijn tot ruim na 5 uur 's nachts vastgehouden in een koude en vochtige betonnen kelder, zonder dekens of eten. Volgens de politie was dit wat 'deze kudde' kon verwachten..."

... - 06.06.2004 17:57 "Zo zouden de circa twintig mensen die in verzekering zijn gesteld wegens openlijke geweldpleging de hele nacht zijn vastgehouden in een kooi in de buitenlucht, waarin ze moesten blijven staan en geboeid bleven. Mensen kregen geen eten en mochten niet naar de wc. Ook was er veel verbale intimidatie met schunnige homovijandige opmerkingen en kregen mensen die werden overgeplaatst opmerkingen als: "Nu moeten jullie naar de gaskamers"."

Persbericht AFA (with press release in english)

Foto set 1 foto set 2

Audio: interview anti-fascist

Update arrestanten en oproep AFA

AFA maakt zwartboek politieoptreden


 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Pro NVU demonstratie door Politie? 
JV - 07.06.2004 07:56

Het lijkt er dus op dat de politie in Den Haag er alles aan doet om antifascisten in een kwaad daglicht te stellen.

"In totaal werden er zaterdagmiddag 330 antifascisten aangehouden omdat ze de confrontatie wilden aangaan met een groep extreemrechtse betogers van de Nederlandse Volks Unie (NVU). " is dus bij elkaar gelogen?

Of waren er echt zogenaamde antifascisten die gewelddadig werden?
Interview Anti-fascist 
feg - 07.06.2004 09:32

Interview met een anti-fascistische tegendemonstrant (Koekoeroe Reedio)  http://www.indymedia.nl/nl/2004/06/19486.shtml
knuppel op je bek 
amy - 07.06.2004 14:53

Ik liep zaterdag met de antifa demo mee we sloegen rechts af ik liep denk ik zo op de derde rij
Toen we verder liepen kwam een linie politie ons tegemoet daar op haakte iedereen in om zonder geweld door te kunnen demonsteren
Natuurlijk het zal is niet zo zijn begon de politie luk raak te knuppelen
Iemand voor mij werd buiten bewust zijn geslagen ik probeerde hem met wat anderen omhoog te helpen toen ik zelf een knuppel op mijn hoofd en schouder kreeg een beetje duizelig trok ik mij terug
Op een gegeven moment werden wij ingesloten door de me en werd er flink op mensen geknuppelt zonder reden vooral meisjes en jongeren van 13 t/m 16 waren een geliefd doelwit van de Me
Ik stond tussen twee jongens in die de ME wou arresteren op het moment dat ze op ons afkwamen trok een ME er een jongen naast mij weg en gaf vervolgens een andere ME er mij een klap met een wapenstok op mijn hoofd
vervolgens viel ik op de grond en kreeg ik een knuppel in mijn zij
Na uren lang afwachten werd ook ik gearresteerd
we werden in bussen gezet en afgevoerd
ik vroeg om medische hulp voor mijn hoofd en daar heb ik nog zeker aan verschillende agenten meerdere malen naar moeten vragen voordat ik dat ook kreeg.
We werden in de gymzaal in rijen van tien aan elkaar vastgeketend pas rond tien uur s'avond kregen we eindelijk een keer wat water om te drinken en van eten was tot zover nog geen sprake toileteren was ook moelijk sommige mensen hebben uiteindelijk hun plas maar laten lopen omdat ze gewoon niet naar de wc mochten en het toch echt niet meer konden ophouden
Uit eindelijk kwamen er dan broodjes eten ja dat was waar we op hoopten natuurlijk waren het broodjes ei en ham ja lekker veganistisch
Het is onmenselijk hoe ze met ons zijn omgegaan
Dit zou niet mogen kunnen en toch komen ze er iedere keer mee weg
Zelf heb ik 3 gekneusde ribben en een hersenschudding
Ik weet dat er veel mensen zijn die gewond zijn geraakt het is belangrijk voor afa om te weten wat er allemaal is gebeurt om een goeie inschatting te krijgen van zaterdag 5 juni
Schrijf daarom mag ook anoniem een brief naar AFA nederland
Artikel Kafka over NVU demonstratie 
http://kafka.antifa.net/ - 07.06.2004 16:53

zie voor oorspronkelijk artikel:
 http://kafka.antifa.net/

NVU demonstreert in Den Haag
7 juni 2004

Op zaterdag 5 juni 2004 was Den Haag het toneel van een tweetal demonstraties. Rond het Malieveld demonstreerden zo'n 70 neonazi's van de NVU en rond Het Plein keerden zo'n 300 betogers van de Anti-Fascistische Actie (AFA) zich hiertegen.
De NVU-mars zelf leek op het eerste gezicht op een herhaling van een eerder ritueel. Onder leiding van partijleider Constant Kusters, diens secondant Michiel Bos en de Groningse neonazi Eite Homan marcheerde een groep skinheads en radicale fascisten een rondje zonder veel publiek. Ook al was het decor ditmaal niet een afgelegen industrieterrein en klinkt het Malieveld als dé plek voor een demonstratie die veel publieke aandacht moet trekken, de realiteit was dat 70 neonazi's een rondje liepen om een verlaten grasveld. Het gezelschap was ook ditmaal weer een samenraapsel van Duitse, Nederlandse en Belgische neonazi's.

Dat de burgemeester deze groep neonazi's onder politiebescherming hun rondje liet lopen is echter een nog grotere schande dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. De NVU heeft een geschiedenis van bijeenkomsten en demonstraties op historische data. Bijna altijd zijn de
demonstratiedata verwijzingen naar data in de geschiedenis van het nationaal-socialisme. Het motto van de NVU-mars was "Tegen de Amerikaanse agressie politiek". Vanuit NVU-perspectief gezien is het daarom geen toeval dat men gekozen heeft voor een datum die zo dicht bij de zestigste verjaardag van de herdenking van D-Day ligt (voor een demonstratie op een zondag krijgt men zelden een vergunning). De "Amerikaanse agressie politiek" tegen Hitlers troepen zal de NVU gemotiveerd hebben tot deze datumkeuze. Extra wrang was bovendien dat twee Duitse neonazi's zich voor de gelegenheid hadden gestoken in een Waffen-SS gevechtsuniform.
Van het Belgische Groen Rechts, onder leiding van Wolf Kussé, werd wel een vlag met een Keltisch kruis in beslag genomen. De aanwezige politie liet veel ernstigere uitingen echter links liggen. Een antisemitisch bedoeld spandoek met de tekst "Zionistische onderdrukking bestrijden" was kennelijk geen probleem. Ook andere nazi-symbolen als de Wolfsangel, Triskels (hakenkruizen met drie poten), 88 (staat voor Heil Hitler), SS-doodskoppen en t-shirts van de verboden organisatie "Blood & Honour Deutschland" konden zonder problemen gedragen worden.

Een opmerkelijke ontwikkeling bij de demonstratie was de deelname van een aantal personen van Blood & Honour Nederland. Sinds enige jaren is een groep radicale neonazi's van de NVU afgescheiden en vormen zij Blood & Honour Nederland. Dit Blood & Honour (B&H) is een internationaal netwerk dat zich vooral rond nazimuziek groepeert en op de Britse terreurgroep Combat 18 georiënteerd is. Op 13 maart jongstleden kwam het conflict tussen de NVU en B&H tot een climax op een door de NVU georganiseerd concert. Omdat er een Sloveense naziband optrad die zich recent negatief over B&H en Combat 18 uitgelaten had ging B&H Nederland hen een lesje leren. Het kwam tot een flinke knokpartij waarbij geluidsapparatuur en de ruiten van de zaal vernield werden. De NVU verklaarde daarna zwaar gedesillusioneerd te zijn en nooit meer iets met B&H te maken te willen hebben. Maar nu, nog geen drie maanden later, demonstreert de NVU zij aan zij met enkele belangrijke activisten van B&H Nederland door Den Haag. Kennelijk is de NVU leiding meer opportunistisch dan men wil doen voorkomen en is het getalsmatige verschil tussen 60 en 70 demonstranten belangrijker dan mensen te weren die onlangs een NVU concert aangevallen hebben. Van B&H waren onder andere Niels Ritmeester en de Duitse radicaal Michael Krick aanwezig.

De ordedienst van de NVU stond onder leiding van Eite Homan en Michel Boerboom. Homan is al zo'n 20 jaar actief binnen de radicaalste fascistische groeperingen die Nederland kent. Michel Boerboom is een free-fighter uit Arnhem die nu 5 jaar bij de NVU actief is. Hij loopt veel nazi-demonstraties af, ook in Duitsland.

Dat neonazi's een platform geboden wordt om hun verwerpelijke ideologie uit te dragen vond AFA terecht onverteerbaar. Terwijl een handjevol neonazi's met toestemming van burgemeester Deetman in het weekeinde van de D-Dayherdenking in Waffen-SS-uniform en met nazi-symbolen mag demonstreren tegen Amerikaanse agressie, liet diezelfde burgemeester (vaak met grof geweld) honderden mensen arresteren die zich hier terecht zeer kwaad over maken. De AFA-demonstranten die het oneens waren met dit overheidsbeleid en zelf naar de nazi-demonstratie wilden optrekken, kregen harde klappen. Uiteindelijk werd zelfs de hele demonstratie gearresteerd omdat men van de officiële route was afgeweken. Dit ging regelmatig met het nodige geweld gepaard waarbij arrestatieteams met knuppels op de bijeengedreven demonstranten inhakten, om te voorkomen dat iemand zich tegen een arrestatie zou verzetten.


-------------------------------------------------------
Ook Nieuw Rechts actief rond NVU-demonstratie


Terwijl de NVU haar demonstratie liep, was de bekende activist Martijn Janssen van de partij Nieuw Rechts van Michiel Smit bij de AFA-demonstratie aanwezig. Niet om zijn verontwaardiging over de NVU kenbaar te maken, maar om de antifascistische demonstranten te filmen. Dit zogenaamde "anti-antifa" werk wordt al jaren door extreem-rechts bedreven om de antifascistische beweging in kaart te brengen. NVU voorman Eite Homan had hiervoor zelfs enige tijd een eigen website onder de naam Weerwolf in gebruik. Martijn Janssen is de huisfilmer van de Nieuw Rechts en heeft zich nu kennelijk ook op dit anti-antifawerk toegelegd.

Er is nog een interessante overeenkomst tussen Janssen en de NVU en dat is hun anti-semitisme. Ook al verklaarde Michiel Smit in het verleden regelmatig dat zijn partij niet antisemitisch is, voor Martijn Janssen geldt dit in ieder geval wel. In het recente verleden was hij op diverse extreemrechtse webfora actief onder de pseudoniemen "ZiekVanJoden" en "DelendaJudea". Zijn vele berichten liepen over van de Jodenhaat. Dat de Nieuw Rechtser zich inzet om de tegenstanders van een anti-joodse NVU-demonstratie in kaart te brengen is dan dus minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt.E-Mail: kafkanet@xs4all.nl
Website: http://kafka.antifa.net/
 
Foto's AFA demo 
de fotograaf - 07.06.2004 17:18


Foto's van de AFA demo 5 juni tegen de NVU
foto's AFA demo 
de fotograaf - 07.06.2004 17:19


tweede sectie foto's
foto's AFA demo 
de fotograaf - 07.06.2004 17:21


derde deel
foto's AFA demo 
De fotograaf - 07.06.2004 17:22


vierde deel
De AFA demonstratie 
de fotograaf - 07.06.2004 17:24


vijfde deel
laatste foto AFA demo 
de fotograaf - 07.06.2004 17:26
en de laatste, groeten!
link -> AFA maakt zwartboek 
aanv. - 07.06.2004 18:24

AFA gaat een zwartboek samenstellen, zie oproep:

 http://www.indymedia.nl/nl/2004/06/19519.shtml

Deetman & Balkende op vlaggetjesdag 
antifa - 07.06.2004 22:06

Op de tweede foto staat een cameraman; zijn er video-beelden gemaakt door NOS en/of TV-West? Of is die van de AIVD?

Positief: De Nazi's zelf hebben haast geen aandacht gehad in de media
stilletjes 
ik - 07.06.2004 22:13

op de 12e foto zijn wat stillen te zien.
van links naar rechts gezien zijn de eerste 4 koppen in ieder geval ook in amsterdam actief.
de knuppeltjesdragers komen mij niet bekend voor.
voor wat het waard is.
video 
42 - 07.06.2004 22:29

over die video beelden, de NOS heeft in het journaal van 1800 en 2000 uur beelden laten zien, vooral die van 1800 zou nuttig kunnen zijn voor een evt. zwartboek/aanklacht want op die beelden is te zien hoe een (waarschijnlijk) agent in burger iemand die tegen een MEbus geduwd word een elleboog in zn nek ramt, dat stukje was er om 2000u uit geknipt... dus als iemand daar aan kan komen ff doorsturen naar afa....
Van de NVU website 
janpiet - 07.06.2004 22:57

Van de NVU website:

" Vooral het feit dat ruim 200 antifascisten zijn gearresteerd wegens hun ernstige criminele vergrijpen zoals, opruiing, openlijke geweldpleging, mishandeling, laat iedereen duidelijk zien dat de verschillende AFA groeperingen niets anders zijn dan een georganiseerde criminele organisatie. Het openbaar ministerie heeft nu alle middelen in handen om nu keihard de AFA aan te pakken vanwege de door hen vandaag gepleegde misdaden en criminele handelingen! "
Journalisten 
Puk - 07.06.2004 23:12

Antifa schrijft: "Op de tweede foto staat een cameraman; zijn er video-beelden gemaakt door NOS en/of TV-West? Of is die van de AIVD?"

Ik denk niet dat mensen van de AIVD met zo'n grote filmcamera rondlopen. Het zullen dus wel gewone journalisten zijn.
gbo 
xx - 07.06.2004 23:26

er zaten tussen die stillen trouwens ook mensen die ik herkende als zijnde van de GBO.
journalisten #3 
vriend - 08.06.2004 00:12

ho ho rustig aan met paranoia! Ik vind het goed om camera-smerissen in de gaten te houden, maar om nou willeukeurige journalisten uit te maken voor mogelijke AIVD-ers is niet echt tof: op die manier lopen ze het risico om een keertje aangevallen te worden omdat mensen denken dat ze misschien smeirssen zijn. (ook een rede trouwens waarom de inzet van agenten in burger erg slecht is trouwens).
Over de cameraman met geluidsman die je op de tweede foto (en ook op een andere foto) kan zien kan ik zeggen dat ie gewoon freelance journalist is - maarhe, net zoals alles wat hier gepost wordt heb jij geen mogelijkheid om dat te checken dus:

Geen insinuaties over mogelijke misschien smeris hier of stillen daar, alleen nieuws-aanvullingen en dingen die je zeker weet graag.

NOS archief 
brt - 08.06.2004 09:16

Op de site van de NOS kan je eerdere journaals terug zien. Dus ook die van zaterdag 18.00 uur.

Zie:  http://www.nos.nl/journaal/uitzendingen/videoarchief/index.html

Bij mij doet ie het niet, maar dat zal wel aan mij liggen.

grt brt

Website: http://www.nos.nl/journaal/uitzendingen/videoarchief/index.html
 
Kunstenaar 
Buchan - 08.06.2004 10:24

Tijdens mijn arrestatie sprak ik met een kunstenaar die in Den-Haag. Hij vertelde mij dat hij aan de Haagse kunstacademie studeerde (kan ook Rotterdams zijn geweest) en dat hij als eindproject een film aan het maken was. Hij was in staat geweest de NVU demo tot op 2 meter te naderen en hij heeft ook beelden gemaakt van de demo. Weet iemand toevalig wie dit is, of misschien herkent hij zichzelf hierin, zijn beelden kunnen van belang zijn in verband met de mogelijke rechtzaak.
Film Opnamen stillen 
Bart - 08.06.2004 10:55

Ik heb zeker zo'n 4 camera mannen gezien, neem iig aan dat ze niet allemaal van de NOS waren.
RTL4 journaal 
Bart - 08.06.2004 11:04

Ik weet niet of iemand het RTL4 archief in kan ( http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/video/) Ik zie het nieuws niet maar hoor nu wel voor het eerst het politiebevel:'u neemt deel aan een niet toegestane demonstratie, u wordt allen aangehouden'

Volgens mij was de demo wel toegestaan, maar niet op die plek. En het politiebevel dat ze ons gaan aanhouden hebben we met z'n 100-en opgevolgt:-p
klopt niet 
jantje - 08.06.2004 12:14

Ja, dit is inderdaad een beetje vreemd. Ik heb net de beelden bekeken en je ziet arrestanten weggevoerd worden terwijl er wordt gezegd: U dneemt deel aan een niet toegstaane demonstratie en wordt allen gearresteerd. Dat is vreeemd want:

1. Toen de politie door hun luidspreker sprak, stond ik vrij dicht in de buurt en heb er toen niets van begrepen omdat ze dwars door het verhaal van de afa geluidswagen gingen en mensen begonnen te joelen. In de beelden wordt het heel duidelijk gezegd, was in werkelijkheid dus niet zo.

2. Volgens mij werden er toen nog geen mensen afgevoerd, toen de politie door hun luidspreker sprak. Op de beelden filmen ze de ME bus met luidspreker en mensen die weggevoerd worden.

Er klopt dus allemaal helemaal niets van.
Archief NOS-journaals Zaterdag18 uur 
LinkMichel - 08.06.2004 12:15

(smalband)
 http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nos/journaal/sb.zaterdag.1800.asf

 http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nos/journaal/sb.zaterdag.1800.rm

(breedband)
 http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nos/journaal/bb.zaterdag.1800.asf

 http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nos/journaal/bb.zaterdag.1800.rm

Website: http://portal.omroep.nl/?nav=vzmlDsHElGYcQtG
 
RTL Nieuws Video ZATERDAG 5 JUNI 
LinkMichel - 08.06.2004 12:47

Demonstratie Den Haag

Modem

 http://rtl.nl/system/media/wvx/actueel/rtlnieuws/miMedia/2004/week23/zaterdag_demonstratie1930.avi_plain.xml/wm34.wvx

 http://media.rtl.nl/web/components/actueel/rtlnieuws/2004/week23/zaterdag_demonstratie1930.avi.MiMedia_WM_56K_V8.wmv


Breedband

 http://rtl.nl/system/media/wvx/actueel/rtlnieuws/miMedia/2004/week23/zaterdag_demonstratie1930.avi_plain.xml/wm364.wvx

 http://media.rtl.nl/web/components/actueel/rtlnieuws/2004/week23/zaterdag_demonstratie1930.avi.MiMedia_WM_364K_V8.wmvWebsite: http://rtl.nl/actueel/rtlnieuws/video
 
Intrappen op de menigte 
ernst - 08.06.2004 17:09

Ik heb even heel goed naar de RTL beelden gegeven en het is heel erg duidelijk te zien dat agenten (ATers) inschoppen op de menigte, waar ook mensen van op de grond terecht zijn gekomen. Iets voor de rechtzaak?
filmen 
san - 08.06.2004 19:47

Ik wou graag nog even toevoegen dat ik zelf ook wel eens met een camera op een AFA demo gestaan heb (vorig jaar maart in Apeldoorn) maar dat deed ik dus ook voor een klein kunstprojectje. Er is me toen verder ook niets door iemand van de AFA of vaste aanhangers gevraagd (misschien omdat ik ook meedemonstreerde) , dus misschien moet je dat in het vervolg maar gewoon doen wanneer je er niet zeker van bent. Het lijkt me in ieder geval niet zinvol en gezond om er bij iedereen met een camera meteen maar vanuit te gaan dat het iemand met vervelende bedoelingen is....camera's kunnen inderdaad ook helpen in júllie voordeel.
Organic Chaos Network 
OCN - 08.06.2004 20:16

Video-activisten van Organic Chaos Network zijn vaak, al dan niet op verzoek, aanwezig bij acties. Meer info over video-activisme en OCN op  http://www.organicchaos.org

Lees daar dat niet alle camera's stillen zijn, maar dat een camera ook een machtig wapen kan zijn...

E-Mail: ocn@antenna.nl
Website: http://www.organicchaos.org
 
GBO  
Peter R. de Fries - 09.06.2004 01:27

Nog even over die GBO; naast de bovenstaande tekst is mij hun aanwezigheid op de demo in Den Haag eerder ter ore gekomen.
Zoals ik mij van enkele van de meest gewelddadige confrontaties met de “Politie” kan herinneren, is deze Antiterreureenheid gebaseerd in Arnhem. Dat zij hier zijn, hoeft niet meteen te betekenen dat zij voor ons uit Arnhem besteld zijn, ik denk zelfs dat zij hier beveiligingstaken hebben en gewoon voorhanden waren. Hoe dan ook, zij zijn erbij gehaald, indien de geruchten waar blijken.

Een en ander wijst (voor mij) op een vooropgezet plan. Een van de aanwijzingen (voor mij persoonlijk) zijn de tot nu toe onbevestigde geruchten, dat het deze tot killers gedrilde paramilitairen waren die de AT-taken op zich namen. Let wel: Killers, niet Politie of zo. AT’s zijn al erg genoeg, ik kende een ex-Arrestatieteamlid en zijn verhalen doen je abrupt ontwaken uit democratisch dromenland.
(Voor velen is wat ik hier zeg al helemaal geen nieuws.)
De GBO is erger en dat willen ze maar al te graag bewijzen, extreem geweld is regel en daarom worden zij zo nu en dan uitgenodigd om terreur te zaaien en weer uit het straatleven te verdwijnen, althans dat is mijn indruk.
Zij passen niet bepaald in de beschrijving van “gepast geweld”. Wie weet waar informatie over hun optreden in het verleden te vinden is? Het is toch een grof schandaal dat zij worden ingezet bij gebeurtenissen van niet terroristische aard!

Ik heb eerder de ervaring gemaakt dat Haagse coppers en rechts-extremisten gezellig samen een demo aanvielen, waarbij de Nazi’s ongestoord met pistolen mochten wapperen en onder politiebescherming of samen met politieagenten mensen af hebben getuigd.

Zoals eerder aangegeven, is het voor mij wenselijk indien diegenen, die menen te weten dat het bij deze gelegenheid om de Groep Bijzonder Opdrachten ging, deze bewering wat zouden uitdiepen. Hiervoor bij voorbaat dank.

DEETMAN AFTREDEN, Politie ( beter ) screenen op rechts-extremistische banden en sympathieën !

GETRAINDE DODERS INZETTEN IS HET RISICO OP DODEN EN ZWAARGEWONDEN BEWUST NEMEN! HIERVOOR BESTAAT GEEN EXCUUS.

GEEN ANTITERREUREENHEDEN TEGEN DEMONSTRANTEN!

Dus, indien het de GBO was en hun "takenpakket" is nog hetzelfde:
Maak het openbaar en probeer het te onderbouwen. Het is voor mij vergelijkbaar met het inzetten van het leger tegen demonstraties en een kwaad omen van immer dreigende dictatuur.

Men plaatst zich als volksvertegenwoordiger historisch gezien wel in een heel vreemd daglicht indien men Duitse Neonazi’s en hun verradervriendjes van de hedendaagse NSB de helpende hand biedt/ beschermt en Antifascisten vervolgt en mishandelt, vinden jullie niet?

Nog een vrije interpretatie van het gebeurde:
Het verloop doet aan als een intimidatie- en vooral identificatieoperatie, een en ander op verzoek van de AIVD of andere inlichtingendienst en tja, voor de rechter is dan de politie en hun domme rechtse baasje de zondebok en ach, ze zullen heus niet ontslagen worden.
Fictie of feit?
Ik ben persoonlijk opgelucht dat geen van jullie de dood heeft gevonden.
Wat n hoop gezwets allemaal, mijn eigenlijke vraag is er hopelijk uit te halen en te beantwoorden, ik stuur het gewoon zo als mogelijk interessant leesvoer.
Op zeer persoonlijke titel,
Peter R. de Fries

tja 
dinges - 09.06.2004 02:53

Tja, ik weet het niet. Een paar losse gedachtes:

Ik heb in Den Haag ook wel eerder meegemaakt dat politie, nazi's en hooligans broederlijk tezamen demonstranten te lijf gingen. (Dat was nadat een deel van die demonstranten een deel van de binnenstad had proberen te trashen overigens, wat uiteraard nog geen rechtvaardiging is.)

Bij die gelegenheid was duidelijk een tactiek dat er op strategische punten wat platte petten stonden opgesteld. Liep het dan uit de hand, dan kwam de marechaussee en weet ik wat om de hoek gescheurd. Sommige verhalen over deze demo doen daaraan denken.

Het een voor een gedurende uren vrijlaten van arrestanten en verhinderen dat men buiten op elkaar wachtte werd toen trouwens ook al toegepast.

In een van de artikelen op Indymedia over deze demo wordt gesteld dat op het hoofd slaan uit den boze zou zijn volgens de geweldsinstructie van de politie. Dat weet ik niet, maar voor zover ik weet is het bij oproerpolitie overal ter wereld een geliefd middel omdat het erg effectief is. De persoon in kwestie raakt onmiddellijk gedesoriënteerd en er komt snel veel bloed vrij met een afschrikwekkend effect op het slachtoffer en de omstanders. Die gehelmde krakers kwamen niet zomaar uit de lucht vallen.

In elk geval heeft de Haagse politie een slechte reputatie en die doet ze de laatste jaren zeker eer aan, het lijkt wel of elke demo daar wordt verhinderd of opgepakt of in elkaar geslagen en alsof zo'n beetje alles mag. En zo lang ze er mee weg komen mag het natuurlijk ook.

Wie o wie roept de Haagse cops tot de orde? Is het alleen maar vanwege al die ambassades daar dat ze kunnen doen en laten wat ze willen? Dit kan toch zo niet langer.

Maar hou in je achterhoofd dat hun gedrag dit keer niet helemaal nieuw is. En gezien die ambassades zijn er neem ik aan standaard allerlei diensten en eenheden paraat daar.

Succes ook voor de arrestanten met het verdere verloop.
politiegeweld 
contra - 11.06.2004 11:07

Het gaat hier ook niet om politiegeweld. Het gaat om de intolerantie van de AFA's die door een cordon ME willen heenvechten om een minuscuul groepje neonazi's aan te vallen. De aandacht ineens op politiegeweld proberen te vestigen ipv wat daar aan vooraf ging..ik kan me voorstellen dat je dan niet op veel bijval hoeft te wachten van de pers

(bericht gekopieerd. kritiek wordt toch weggecensureerd, plaats het zo weer terug..vrij nieuws!)
reactie op contra 
dat ene meisje - 11.06.2004 11:22

Volgens mij gaat het wel degelijk om politiegeweld, omdat een ander deel van de demonstratie, dat zich passief opstelde, ook neergeslagen werd. Iemand die geen verzet biedt en ook zelf geen enkele vorm van provocatie of geweld heeft toegepast neerslaan, valt m.i. onder politiegeweld (ik weet dat dit geen forum is, maar dit wilde ik toch even kwijt). De pers dient wel degelijk aandacht te besteden aan de slachtoffers hiervan.
Demonstraties 
Harry Nomen - 11.06.2004 12:14

Dat verslag van die jongen dat hij bijna vermoord werd...ik weet het niet.
Stel dat er doden vallen bij arrestaties bij demonstraties dan zal zoiets (hoop ik) een lang staartje krijgen.
Zelf ga ik niet meer naar demonstraties, de politie heeft namelijk altijd gelijk.
Vorig jaar was ik op het museumplein Amsterdam bij een demonstratie tegen de aanstaande oorlog in Irak. Daar liepen tussen de menigte stillen rond getooid met amerikaanse vlaggen en die liepen doelbewust tussen de menigte door mensen te treiteren en te provoceren.
Vanaf een afstand heb ik toen gezien hoe het fiks uit de hand liep. De politie heeft toen bewust de boel geprovoceerd maar wie zit er fout denk je dan? de politie zelf die relbelust is of de demonstrant die op deze provocaties in gaat? De politie die ik toen zag, beschamend gewoon dat zulk soort mensen in een land als NL rondlopen in opdracht van de overheid.
NAV deze demonstratie werden er vragen gesteld in de A'damse gemeenteraad en natuurlijk was de conclusie dat de politie correct gehandeld had. Misschien dat jullie Anti fascisten bewust te pakken werden genomen in het kader van oefening politie of misschien is de veiligheidsdienst erg geinteresseerd in jullie identiteit?
Mij zal je niet meer zien bij demonstraties. te veel risico gewoon. Het gebeuren in Den Haag toont dit nogmaals aan. Iedereen gearresteerd, iedereen een boete, gecriminaliseerd plus je identiteit bekend en urenlang aan de willekeur vogelvrij overgeleverd.
Ga liever ondergronds en leg je toe op autonome acties. Wees anoniem en ongrijpbaar en onderscheid je niet langer meer door je uiterlijk! Ik zou bij deze willen oproepen na te denken over ander soort acties. Let wel DE POLITIE HAAT JULLIE EN JULLIE ZULLEN NOOIT VAN DE POLITIE KUNNEN WINNEN.(de politie zelf weet dit ook dat zij altijd gelijk hebben en zullen krijgen)
NN
karakter protestactie 
freek - 11.06.2004 14:07

Er zal ongetwijfeld een hoop aan te merken zijn op de aanpak van de Haagse politie, zoals de meeste mensen in deze rubriek ook doen. Aan de andere kant kun je het ook wel verwachten. AFA had immers in overleg met de politie afgesproken zich aan de route te houden. Wijk ja vervolgens af van deze afspraak, dan is het niet verbazingwekkend dat de politie ingrijpt. Omdat de opkomst voor de demo veel hoger was dan de politie (en AFA) vooraf had ingeschat, raakte de korpsleiding ook lichtelijk in paniek. Als vervolgens groepen betogers pogingen opndernemen om door het politiecordon heen te breken, met als doel de fasjo's aan te vallen, dan moet je er niet gek van staan te kijken dat de politie de wapenstok hanteert. Het is allemaal zo voorspelbaar, en daarmee begrijp ik alle verontwaardiging maar niet.

Ja, de NVU behoort verboden te worden en niet de kans te krijgen de straat op te gaan om hun verwerpelijke ideeen te verspreiden. Op het moment dat burgemeester Deetman anders besluit, ga dan met z'n allen protesteren op de plek daar waar Deetman opereert, het stadhuis. In wezen doen de antifa's datgene wat extyreem-rechtsn en in mindere mate de autoriteiten, willen: door dom gedrag zichzelf in de fuik laten lopen, zichzelf in een negatief daglicht stellen, zichzelf stigmatiseren. AFA, wordt eens wat creatiever, gebruik je verstand, denk na over de strategie. Dit is een doodlopende weg.
Succesvol 
NN - 11.06.2004 14:49

Freek,

Je hebt gelijk als je stelt dat het goed is om over andere strategiën na te gaan denken. Maar vergeet niet dat al eerder afspraken met de politie overboord zijn gezet (Apeldoorn, Amsterdam, Kerkrade) waardoor de marsroutes of verzamelplekken van extreem-rechts succesvol ingenomen konden worden. Daardoor konden de demonstraties van extreem-rechts geen doorgang vinden. Om nu na één mislukte demonstratie dan maar de gehele tactiek te wijzigen is een paniekreactie waar ik niet op zit te wachten.
film en dicussie avond 
Christiaan - 11.06.2004 17:12

Aanstaande donderdag vind er in het Autonoom Centrum Amersfoort een discussie avond plaats over de actie van afgelopen zaterdag. Onder andere zal filmer Huib Schoonhoven aanwezig zijn ook zal hij beelden laten zien. De avond stopt niet bij een terugblik ook zal er naar de toekomst gekeken worden. Hoe maken we een punt en roeien we het fascisme uit.E-Mail: polderwind@deds.nl
Website: http://www.autonoom-centrum.org
 
ordinaire meelopers 
meisje - 11.06.2004 23:53

Ik en nog vele andere waren gewoon ordinaire meelopers. Ik had geen idee hoe de route liep. En ik kwam er pas (nadat ik gearresteerd was) later achter dat we de verkeerde kant op liepen. Ik vind dat we ons gewoon aan de route gehouden moesten hebben. Groot gelijk dat de politie zich daartegen verweerde. Maar zo hard handig? Nee. Dat vind ik niet nodig. Ik heb aan deze zaterdag serieus een kleine trauma aan overgehouden. Zie of hoor ik politie dan voel ik meteen een agressie opkomen. Politie hoort er toch te zijn om de boel in de gaten te houden, en niet om te terroriseren!
gbo  
acab - 12.06.2004 00:28

ik heb zeker weten gbo gezien, enkelen herkende ik van foto`s. Zij waren actief bij arrestaties. Een stond op het politieburo iedereen te bekijken, in z`n hand had hij een fotoplakboek. Mensen pas op!!
kereltje was vrij dik, droeg een bril en had trui aan (blauwe) met GBO rechts op trui...
politie had reden voor ID controle 
NN zoveel - 13.06.2004 19:21

Natuurlijk heeft de politie een hele goede reden (vanuit hun standpunt gezien) om extra aandacht te hebben voor ieders identiteit. Ze zijn namelijk heel erg bang voor wat er komen gaat als Nederland voorzitter wordt van de EU en denken dat Nederland weer overspoelt gaat worden met internationale 'relschoppende' antiglobalisten. Ook de organisatie van de Pleuroparade (van 26 juni) heeft hier klaarblijkelijk last van.
Oftewel de politie heeft er alle belang bij mensen weer goed in het vizier te krijgen, massaal op te pakken, maar ook om flink te intimideren bij elk protest dat er in deze periode komen gaat. Al is het alleen maar om mensen zo veel mogelijk af te schrikken. En het werkt gezien zeker een reaktie tussen deze aanvullingen.

Ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich hiervan bewust raken, maar ook dat ze zich er niet door laten afschrikken en gewoon de dingen blijven doen waar ze in geloven. Alleen daarmee kunnen we onze kracht laten zien, door ons niet te laten afschrikken door dat soort minderwaardige lui, die geen respect meer kunnen tonen voor hun medemens.
gbo 
Molly - 19.06.2004 09:33

gbo = groep bezondere opdracht echt klootzakken ze bestaan wel maar officeel niet
filmpje 
antifa - 22.06.2004 17:43

Er is een kort filmpje over 5 juni gepubliceerd op de AFA website.

www.afanederland.org
hee meisje  
piet - 23.06.2004 14:49

met het oog op de toekomst en tegelijktijdig het verleden in gedachten roepend (waar links geweld voorwaar niet onderdoet voor dat van rechts) raad ik je aan die agressie van je (natuurlijk ook niet voor de poes) van richting te doen veranderen, namelijk naar de helden die de route dachten te moeten veranderen (hebben de 'fascisten dat ook gedaan en geen slaag gekregen soms?).
stoppolitiegeweld.nl 
gepke de leef - 18.08.2007 14:47

www.stoppolitiegeweld.nl
Ombudsman onderzoeksuitslag 2007 over 2003 op site.
Wij kunnen u klachten over politiegeweld niet
in behandeling nemen. Verkrachting en mishandeling
gebeuren niet in politiecellen van Nederland.
Dat is bij de wet verboden dus die kunnen dus
ook niet waar zijn .
ok u heeft de bewijzen op papier maar toen die
op ons bureau lagen hadden wij net koffie-pauze.
ook wij zijn rechters en OM medewerkers voor info
over onze belangeverstrengeling
verwijzen wij naar de site van J.Hop.
MAAAAAAAAAr wij zijn strafrechtelijk niet te vervolgen
voor onze corruptie.

E-Mail: gep@dog.nl
Website: http://www.stoppolitiegeweld.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.