english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
AFA maakt zwartboek
AFA - 07.06.2004 18:23

AFA gaat een zwartboek maken over het politieoptreden van afgelopen zaterdag 5 juni in Den Haag. Voor dit zwartboek hebben we de verhalen van de demonstranten nodig. Ons verzoek aan alle deelnemers is dus om je verhaal op te schrijven. Het gaat dan vooral om misstanden en beklagenswaardige dingen die je gezien of gehoord hebt of die jou zelf zijn overkomen.
Daarnaast roept AFA op de boetes niet te betalen. Voor deze mensen is er juridische ondersteuning door onze advocaten.


Dit is een bericht van AFA voor alle deelnemers van de antifascistische demonstratie tegen de NVU in Den Haag van afgelopen zaterdag. We willen jullie bedanken voor jullie komst naar Den Haag en voor jullie strijdbare inzet om de gemeente en de NVU te laten weten dat wij het ontoelaatbaar vinden dat neonazi's op straat hun antisemitische en racistische gedachtengoed mogen manifesteren.

De keuze van Burgemeester Deetman om -in deze tijd van herdenking van de bevrijding van de nazi's aan het einde van de Tweede Wereldoorlog- antifascisten massaal op te pakken en neo nazi's een podium te bieden vinden wij schandalig en onbegrijpelijk.

Gelukkig zijn ondertussen alle arrestanten vrij. Zoals we in eerdere berichtgeving hebben laten weten, hebben de meeste mensen een boete gekregen van 100 euro.
Wij roepen deze mensen, na overleg met onze advocaat, op de boete niet te betalen. Als je de boete niet betaalt zijn er twee opties. Of de zaak wordt geseponeerd wegens gebrek aan overtuigend bewijs. Of je krijgt een dagvaarding thuisgestuurd met een datum waarop je moet voorkomen. NN-ers worden anoniem gedagvaard. In het geval van een dagvaarding wordt het vermoedelijk een massaproces, veel verdachten moeten dan tegelijkertijd voorkomen. Onze advocaten willen alle gedagvaarden juridisch ondersteunen. Tevens achten zij de de kans op vrijspraak groot. Reden hiervoor is dat er geen hoorbare vordering heeft plaatsgevonden en dat er geen mogelijkheid was voor mensen om nog weg te gaan.

Juridisch gezien heeft het dus zin om de boete niet te betalen. Daarnaast vinden we dat er ook sprake is van een principiële zaak. De gemeente Den Haag heeft de NVU toestemming gegeven te demonstreren. Een demonstratie waarin verschillende verboden nazistische symboliek werd getolereerd en waarin werd opgeroepen tot haat tegen joden. De antifascisten die zich beroepen op het morele recht om fascisme te bestrijden worden gehinderd, gecriminaliseerd, in elkaar geslagen en opgesloten. Vervolgens verkeert de politie in de veronderstelling dat het redelijk is hier 100 euro per persoon voor in rekening te brengen. Kortom, je hebt vanwege je inzet in de strijd tegen fascisme een boete gekregen. BETAAL DIE BOETE NIET!!

Naar aanleiding van het politieoptreden en de arrestaties van afgelopen zaterdag wil AFA een zwartboek maken. Met de informatie uit dit zwartboek willen we uiteindelijk een klacht tegen het politieoptreden indienen. Voor dit zwartboek hebben we de verhalen van de demonstranten nodig. Ons verzoek aan alle deelnemers is dus om je verhaal op te schrijven. Het gaat dan vooral om misstanden en beklagenswaardige dingen die je gezien of gehoord hebt of die jou zelf zijn overkomen. SCHRIJF JE VERHAAL OP en stuur een kopietje ervan naar onze postbus of mail het naar ons. Wij willen de vrhalen graag uiterlijk vrijdag 11 juni ontvangen. Wij zullen deze verhalen verwerken in een zwartboek politieoptreden en met onze advocaten bekijken hoe de klacht vorm kan krijgen.
Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop van deze zaak, kijk dan regelmatig op onze website of geef je op voor onze digitale nieuwsbrief.

Helaas is onze eigen website door technische problemen even niet te bekijken. Berichten van ons zullen blijven verschijnen op www.indymedia.nl en -tot de technische problemen opgelost zijn- op www.xs4all.nl/~afa/alert/default.htm

GEEF FASCISME GEEN KANS

- E-Mail: info@afanederland.org Website: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/default.htm
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Postbus van AFA 
AFA - 07.06.2004 18:31

AFA-landelijk secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
Nieuwspagina District8.net 07 Juni  
LinkMichel - 07.06.2004 18:42

"De organisatie van de demonstratie Anti-Facistische Actie wil een klacht indienen tegen het Haagse politie-optreden van afgelopen zaterdag."

Website: http://www.ovpijnacker.nl/begin02.htm#040607x
 
acab 
gholempie - 07.06.2004 18:44

iz ieder 1 al vrij ????
beklagenswaardig! 
auteur - 07.06.2004 19:16

Goede zaak om hierover te klagen. Misschien is er naast alle klachten van mishandelde antifa's nog ruimte om klachten van organisaties van bijv holocaust-slachtoffers erbij te doen, als ze daarvoor te p[orren zijn.

Er schijnt namelijk veelvuldig te zijn ge-siegheild, bijv. op het station (gehoord van NS werknemers), en verder tijdens de 'demo' van de NVU ook vele verboden symbolen te zijn gedragen (ja en die dingen zijn verboden omdat ze owrden gedragen met de bedoeling om mensen te kwetsen en aanzetten tot haat ja). Ik begreep dat er zelfs een paar duitsers waren die een waffen-SS uniform aan hadden. Eigenlijk het simpele feit dat er door nazi's in Den Haag wordt gemarcheerd lijkt mij een klacht waard.
in verzekering 
buik - 07.06.2004 22:40

Ja, hoe zit het met de 20 mensen die in verzekering zouden zijn gesteld? Zitten zij nog vast en waarvoor?
vrij 
AFA - 07.06.2004 23:55

Echt iedereen is vrij!
indymedia nieuws samenvatting 
M02 - 08.06.2004 00:02

5 juni 2004
5 juni 2004

Anti-fascisten massaal gearresteerd
redactie - 07.06.2004
 http://indymedia.nl/nl/2004/06/19467.shtml
Politiegeweld 
EHBA - 08.06.2004 00:14

Er zijn veel mensen geweest die klappen op hun hoofd hebben gehad. De politie leert in haar geweldsinstructie dat ze niet op hoofden mag slaan. Simpelweg omdat hier grote risico's aan vast zitten. Het feit dat ze bij charches bijna alleen maar op hoofden slaat, geeft aan dat ze doelbewust toch de risico's nemen.
Naast dat het voor een persoon veel hoofdpijn geeft of zelfs een lichte (tot zwaardere) hersenschudding, zit er nog een veel groter risico aan vast dat lang niet altijd gelijk gezien wordt, maar wel dodelijke gevolgen kan hebben. Door bv een flinke klap op het hoofd kan eventueel een kleine (of grotere, maar dan merk je het sneller) bloeding ontstaan tussen de hersenen, of vlak onder de schedel. Deze bloeding zal er uiteindelijk voor zorgen dat je hersenen worden weggedrukt, wat tot bewustzijnverlies kan leiden, en zelfs kan leiden tot de dood, als men zoiets niet snel genoeg in de gaten heeft.
Vooral bij kleine bloedingen heeft dit grote risico's omdat de persoon zelf de ernst van diens situatie vaak niet inziet (het gaat erg langzaam), vervolgens gaat slapen en de volgende ochtend niet meer wakker wordt. Om die reden worden mensen die flinke klappen op het hoofd hebben gehad meestal een wekadvies gegeven, wat inhoud dat men om de twee uur gewekt moet worden, ter controle van diens bewustzijn.
Wanneer de politie doelbewust mensen op hun hoofd slaat en vervolgens niet meer naar deze mensen omkijkt, zijn zij verantwoordelijk voor de gevolgen voor deze persoon. De politie mag eigenlijk van geluk spreken, dat mensen vaak assertief genoeg zijn om aan te dringen op die medische hulp. Maar het is een uiterst slechte zaak dat mensen hier wel zo op moeten aandringen. Als de mensen de ernst van hun eigen situatie al kunnen inschatten. Want er kunnen makkelijk mensen tussen terecht komen, die een klap op het hoofd krijgen, vervolgens naar huis gaan, zich misselijk voelen, alleen thuis zitten (geen huisgenoten hebben ofzo)en vervolgens nooit meer wakker worden.

Het lijkt allemaal wat overdreven, en een mens kan soms ook weer heel wat verdragen, maar het feit blijft dat de politie door op hoofden te slaan en te schoppen, doelbewust risico's neemt over het medische lot van individuen. Ze kunnen dergelijk gedrag op geen enkele wijze goed praten. Het mag niet, en daar zijn hele duidelijke redenen voor.
Daarbij is het erg wrang dat zij zich amper hoeven te verantwoorden voor hun onrechtmatige (en soms zelfs ronduit misdadige) handelen, terwijl een burger die een keer uithaald naar een agent, onmiddellijk zich moet verantwoorden voor de rechter wegens mishandeling van de agent. En dat niet alleen, maar dat die bewuste burger ook nog eens de rest van diens leven een speciale behandeling krijgt door de politie, omdat deze persoon voor de politie te boek staat als 'geweldadig' (ongeacht een eventuele rechterlijke uitspraak)
verzet tegen de repressie 
krizz - 08.06.2004 03:51

Laat je stem horen tegen de toenemende repressie in Europa. Kom op zaterdag 26 juni naar Utrecht. Dan is de PLEUROPArade. Een feestelijk protest tegen de hypocriete EU. Houdt Indymedia in de gaten voor aankondiging en volledig programma.

E-Mail: polderwind@deds.nl
meldt politie geweld 
piet - 08.06.2004 08:51

www.acab.nl doet de oproep een copy van je verslag (anoniem)
naar ons toe te sturen, van deze willen we dan een verslag
over het politie geweld van 5 juni van gaan maken.

(ook zijn we oproek naar verhalen over eerder politie geweld)

alvast bedankt!

and remember A.C.A.B.

E-Mail: info@acab.nl
Website: http://www.acab.nl/
 
5 juni ervaring  
karel ankerwout - 08.06.2004 14:58

Zaterdag 5 juni liep ik mee in een demonstratie tegen de mars op dat moment van de Nederlandse Volks Unie (NVU). De demonstratie waarin ik meeliep was georganiseerd door de Anti Fascistische Aktie (AFA). In de week voorafgaande kreeg ik te horen dat de NVU een vergunning had gekregen van de gemeente Den Haag om in Den Haag te demonstreren tegen de Amrikaanse agressiepolitiek. AFA had de gemeente aangeschreven deze demo te verbieden gezien het extreem rechste gedachtengoed. Hieraan werd geen gehoor gegeven dus had AFA een tegendemo op poten gezet. Ook hier was door de gemeente Den Haag een vergunning voor gegeven.

Om 13:00 uur werd er voorverzameld op het plein in Den Haag. De sfeer was gemoedelijk ondanks de wetenschap dat fascisten een aantal straten verderop ook aan het verzamelen waren. Ik zag een bont gezelschap van veel jongeren van verschillende pluimage. Ook zag ik diverse ouderen met kinderen die mee wilden lopen in deze demo. Ik vond het gezelschap gezellig , vriendelijk en tegelijk strijdbaar overkomen. Toen de stoet eenmaal vertrokken was kwamen wij al vrij snel aan bij een T splitsing. Mijn stratenkennis van Den Haag is nihil dus ik kan de betreffende kruising niet bij naam noemen. Wel weet ik dat het de kruising betreft naast de hofvijver. Er werd even stilgestaan en iemand hield een korte toespraak waarna de demo rechtsaf sloeg. Ik zag dat er paniek uitbrak onder de politie die probeerde de demo tegen te houden. Ik begreep in eerste instantie niet waarom dat was. Later werd mij duidelijk dat wij linksaf hadden moeten gaan.

Al snel vormde er zich een linie van politie agenten. De demo bleef doorlopen. Ik zag dat er tegen de linie aan werd geduwd door een flinke groep mensen die elkander bij de armen vast hadden ( lees ingehaakt). De politie werd beetje bij beetje naar achteren geduwd tot het moment dat de agenten naar de korte stok grepen en op de demo begon in te slaan. Er brak een soort paniek uit en de demo kwam tot stilstand. Ik begreep dat wij niet verder konden of mochten. Waarom was mij toen nog niet duidelijk. Er ontstond een soort van impasse tusen de demo en de politie. Er werd nog verschillende malen geprobeerd door te breken wat uiteindelijk lukte. Er vielen hierbij behoorlijk wat klappen, vanuit mijn zichtspunt enkel uitgedeeld door de politie. Enkele demonstranten werden hierbij hard op het hoofd en of in het gezicht geraakt. Ik zag dat de ME op ons afkwam die opgesteld stond achter de politie. De politie maakte voor hun plaats. Op dat moment stond ik vrij vooraan. Er werd opnieuw ingeslagen op de demo maar dit keer door de ME. Ik was verbijsterd door de felheid en agressiviteit waarmee dit gebeurde. Meer mensen werden op het hoofd en in het gezicht geraakt. Ik merkte dat er ook duidelijk op het hoofd werd gemikt. Naast mij stond de geluidswagen die normalitair word getrokken door een aantal mensen. Hiervoor is een soort trekspan gemonteerd voorop de wagen. De wagen werd net als de rest van de groep naar voren bewogen. Totdat we tegen de schilden van de ME stonden. Er werd weer geslagen. Dit keer nog harder en feller dan de vorige aanval. Ik stond met mijn rug naar de ME toe. Ik werd diverse keren hard op mijn hoofd en schouders geslagen. Ik kon nergens heen dus ik probeerde mijn hoofd te beschermen. Dit lukte niet en ik voelde dat ik steeds harder en harder op mijn hoofd geslagen werd. Een moment later lag ik naast een boom op de stoep met diverse demonstranten om mij heen. Er was paniek. Ik hoorde iemand om een dokter roepen. Ik voelde mij eigenlijk wel OK en ben opgestaan voor zover dat kon. Ik begreep dat ik een moment buiten bewustzijn was geweest. Ik was verward en had uiteraard knallende koppijn. Er liepen EHBO-ers in de demo rond dus die ben ik gaan zoeken. Op dat moment zag ik de demo ingesloten was door de ME. Ik zag dat sommigen naar de linie liepen met de bedoeling dat zij weg wilden. Ik zag dat zij fysiek op afstand werden gehouden. Het was duidelijk dat niemand weg mocht. Na wat zoeken had ik een EHBO-er gevonden en vertelde wat mij was overkomen. Zij vertelde mij dat ik rustig aan moest doen en goed moest opletten of ik misselijk werd, meer hoofdpijn kreeg etcetera. Toen was ik al behoorlijk misselijk en verward en ik begreep dat ik een hersenschudding had opgelopen.

Ik zag dat de organisatie druk in overleg was met de politie. Dit duurde bij elkaar denk ik een half uur. Verschillende mensen gingen zitten en anderen gingen dansen op de muziek van de samba band. Het gerucht ging dat iedereen door de politie gearresteerd zou worden. Waarvoor was niet bekend en ik begreep ook niet waarom. Op het moment dat de onderhandelingen tussen politie en AFA gestopt zag en hoorde ik dat iemand via de geluidswagen omriep wat de situatie was. Toen deze uitleg nog maar net begonnen was hoorde ik dat de politie ook iets aan het omroepen was. Ik kon dit niet horen. Er werd boe geroepen om het feit dat de politie met behulp van een geluidswagen de uitleg van de situatie aan het verstoren was. Plotseling zag ik een groepje politie, gekleed in spijkerbroek en blauwe soort legerjas met opdruk “politie”, door de ME linie heen glippen. Ik zag dat zij naar het salsa dansende groepje vooraan liepen. Wat ik toen zag en meemaakte heeft mij ernstig en diep geschokt. Nog nooit eerder ben ik met zulk bruut geweld bedreigd geweest. Wetende dat je nergens heen kon. Ik zag dat dit groepje agenten met de vuist doelbewust mensen vol in het gezicht sloeg. Ik zag een ander karatetrappen uitdelen vol in het gezicht van wie er ook maar stond. Ik zag verschillende jonge vrouwen in elkaar geslagen worden. Er werd geschreeuwd en er brak paniek uit. Mensen probeerden bij de knokpartij te komen om er tussen in te komen. Ook ik kon niets anders doen dan het meisje, wat voor mij in elkaar geslagen werd, vastpakken en naar achteren trekken. Ik zag dat een agent haar hoofd onder zijn arm tegen zijn lijf aangeklemd had. Achter hem stonden twee agenten die volop op haar hoofd aan het slaan waren. Mijn verbijstering bereikte haar hoogtepunt toen ik de agenten zag lachen terwijl zij deze klappen uitdeelden. Meer mensen pakte het meisje vast en zo konden wij haar uit de greep trekken. Op een onbewaakt ogenblik sta ik oog in oog met zo`n agent en krijg ik een volle trap in mijn kruis.
De agenten zag ik terugrennen naar de ME linie met een demonstrant in de houdgreep. Ik was verbijsterd en kon niets anders doen dan bij de rest staan. We stonden allemaal in een hoek van een gebouw tegen een muur en onder een afdak. Ik denk dat we daar met zo`n 150 a 200 demonstranten stonden. Vanaf dat moment begreep ik dat we 1 voor 1 op zo`n manier gearresteerd zouden worden. En dat gebeurde ook. Ik heb hetzelfde groepje agenten verschillende keren daarna door de linie zien lopen, recht naar de groep toe. Ik heb de agenten meerdere keren klappen met de vuist en trappen in het gezicht van demonstranten zien uitdelen om vervolgens 1 iemand mee te slepen. Er kwamen meer van dit soort groepjes de linie door met dezelfde werkwijze. Er waren heel wat demonstranten die naar voren liepen met de handen omhoog om zich vrijwillig over te geven als er weer zo`n groepje de linie door kwam. Het grootste gedeelte van deze mensen werd met geweld meegenomen.

Ik stond rechts in de groep vanuit de groep gezien. De afstand tussen de ME linie en de groep demonstranten bedroeg zo`n 30 meter. Ik zag dat zij naar voren kwamen. Rechts van mij werd de linie zodanig dicht bij ons opgesteld dat wij tegen ze aan stonden. Bij deze manouvre zag ik een vrouw met twee kleine kinderen ( ik denk 10 en 12 jaar) door de ME naar ons toegeduwd worden. Velen riepen om geen geweld en wezen de ME op de kinderen en hun moeder. Zij trokken hier niks van aan en bleven fysiek. Er gingen wat minuten voorbij terwijl wij daar bovenop elkander stonden. De linie dwong ons om nog verder op te schuiven wat simpelweg onmogelijk was. Toen bleek dat wij niet verder meer op konden schuiven ging de ME over tot geweld. Er werd wederom bloedhard geslagen op mensen die nergens heen konden, die niks deden of niks van plan waren. Er ging naar mijn gevoel totaal geen dreiging uit van de groep demonstranten. Terwijl ik probeer de klappen af te weren zie ik rechts van mij de moeder met 2 kinderen staan. Zij heeft beide kinderen onder haar armen en probeert hun tegen het geweld te beschermen. Hierdoor was haar hoofd onbeschermd en doelwit van de vele stokslagen. De demonstranten, waaronder ikzelf, werden behoorlijk boos en probeerden de linie weg te duwen. Dit lukte niet. Nog meer rechts van mij zie ik iemand door de linie heen getrokken worden en vallen. Verschillende agenten springen bovenop deze persoon en slaan en schoppen. Deze persoon zie ik geboeid afgevoerd worden. De ME stopte met slaan door dit gebeuren en een fractie van een seconde is het stil. Ik stak mijn armen in de lucht net als de anderen om mij heen en riep “ geen geweld, geen geweld”. Plotseling werd ik door de ME-er recht tegenover mij met kracht in mijn maag gestoken met zijn wapenstok. Ik klapte dubbel van de pijn en was al mijn lucht kwijt. Ik viel op de grond en kreeg kotsneigingen van de klap. Ik kreeg geen lucht meer en hoestte slijm op. Ik voelde een scherpe pijn in mijn voet en werd in ene over de grond door de linie heen getrokken. Mijn keel zat dicht met slijm en braaksel en ik kon geen adem halen. Een moment later word ik van alle kanten geschopt en geslagen. Ik voelde iemand mijn hand omdraaien, een ander legde zijn wapenstok op mijn achilles en ging daar met vol gewicht op hangen. Ik raakte in paniek want ik kreeg nog steeds geen lucht. Mijn armen werden op mijn rug gedraaid en ik voelde dat ik geboeid werd. Iemand noemde mij een “kankerhond” en een ander zei ” We maken je hartstikke dood”. Ik kreeg een klap op mijn hoofd en raakte buiten bewustzijn. Vanaf dat moment heb ik moeite met de chronologische volgorde van wat mij overkwam. Ik herinner mij dat ik over de grond gesleept werd en dat iemand mij in mijn balzak kneep. Dit deed erg veel zeer en ik kon niets anders doen dan dit toelaten. Ik werd volledig in een houdgreep gehouden en er werd steeds harder in mijn balzak geknepen. Ik herinner mij dat iemand zei “ sta op, sta op sukkel” en ik probeerde te zeggen dat ik geen lucht meer kreeg maar dit lukte niet. Ik herinner mij dat iemand zei “ pak hem, bijt hem hardstikke kapot” en ik hoorde en voelde een hond in mijn gezicht blaffen. Ik voelde iemand mijn kapuchon pakken en deze ronddraaien net zolang deze strak om mijn nek zat. Ik werd hieraan over de grond gesleept en raakte meer in paniek. Ik herinner mij dat ik wakker werd op een metalen vloer en hoorde dat mensen om een dokter schreeuwden. Ik hoorde iemand zeggen dat ik het allemaal speelde en een ander zei “ ik ga niet met hem rijden, die gaat hier hartstikke dood. Niet in mijn bus hoor je niet in mijn bus” . Ik werd bij mijn voeten van een trap gesleept waardoor ik bij elke tree op mijn hoofd viel. Ik voelde dat ik weer op straat lag en dat iemand tegen mij zei “ dan ga je toch lekker hier dood kankerhond”. ik voelde een doffe klap in mijn maag en hoorde mensen weg rennen.

Wat hierna gebeurt is weet ik niet. Ik zat in ene in een ambulance met allemaal piepende apparaatjes en raakte in paniek. Ik was aan het hyperventileren volgens het ambulancepersoneel en ik had klappen gehad. Ik kon met moeite vertellen wat er was gebeurd en de volgorde ben ik enigszins kwijt. Volgens de arts had ik geen letsel opgelopen maar moest ik wel heel voorzichtig zijn. Hij vertelde mij dat ik zo snel mogelijk naar mijn huisarts moest gaan en dat ik, als ik ga slapen, om het uur wakker gemaakt moest worden. Ik was erg in de war en begreep maar weinig van dit verhaal en voordat ik het wist stond ik geboeid naast een agent buiten op straat. Ik werd in een bus gezet en naar een sporthal gebracht. Ik vroeg waarom ik was aangehouden maar kreeg daar geen antwoord op. In de sporthal werd mij verteld dat ik was gearresteerd ivm een overtreding van artikel 141 WvS en een plaatselijk APV artikel. Ik vroeg om een dokter maar kreeg die niet. Ik ben vervolgens zonder eten en drinken ( 1 flesje water en een banaan) de hele dag en nacht vastgehouden en midden in de nacht op Holland spoor treinstation afgezet. De aanklacht toen was “ het niet opvolgen van een politie order”.

Nu ik dit schrijf besef ik pas de angst waarin ik heb gezeten. Ook nu snap ik pas hoeveel “geluk“ ik heb gehad. Het had heel anders af kunnen lopen en dat maakt een erg diepe indruk op mij. Ik ben nu onder doktersbehandeling en die heeft naast verschillende kneuzingen en zwellingen een behoorlijke hersenschudding geconstateerd. Ik ben niet in staat om te werken en dat zal deze hele week wel zo blijven. De dokter acht de kans groot dat ik eind deze week naar het ziekenhuis moet voor een scan, laten we nu maar hopen dat het lang niet zover komt.
Ik wou graag langs deze weg de “nobele moraalridders” bedanken die het gore lef hebben gehad om een geboeid persoon total loss te slaan. En geloof me, jullie hebben verloren. Mijn idealen staan sterker als ooit tevoren.
ACAB


acb 
rosa - 08.06.2004 15:29

Ik heb je de bus in gegooid zien worden en heb gezegd dat ze je moesten laten onderzoeken.Ik mocht me er niet mee bemoeien en de andere kant op kijken.Niet dus.Ik ben doorblijven roepen en heb gezien dat je de trap afgetrokken bent.Maar het verhaal van de moeder en kinderen klopt niet helemaal.Zij is niet op haar hoofd geslagen maar met wapenstok in haar rug geprikt.Hoop dat je je snel beter voelt
Ik kan getuigen voor je als je dat wilt?
Getuige 
aleks - 08.06.2004 15:36

Hoi,

Ik heb gezien dat bovenstaande jongen op een ongeloofelijke ruwe manier uit de bus getrokken werd en vervolgens in half bewuste toestand voor de bus lag, slijm zat op te hoesten en duidelijk in een zeer slechte staat verkeerde. Om hem heen waren 3 agenten gehurkt, die de situatie totaal niet serieus namen, zelfs moesten lachen. Ik was op dat moment zelf al geboeid, en drong aan bij mijn 'begeleiders' om deze jongen naar het ziekenhuis te sturen. Dit leek eerst niet te gebeuren, maar (ongeveer 30 minuten)later werd mij door een agent verteld dat hij toch naar een ambulance zou gaan.
Als je deze walgelijke gang van zaken wil aanvechten, wil ik voor je getuigen als dat nodig is.

E-Mail: suuperfleks@yahoo.com
polisie 
Pieter - 08.06.2004 22:49

Wat een govergeten klootzakken!
ik heb zaterdag avond naar een stuk of 12 dag- en weekbladen een e-mail gestuurd met de vraag of zij in hun artikelen willen wijzen op het politiegeweld. Ik krijg niet eens een e-mail terug. Er staat zelfs in geen enkel blad iets over het feit dat politiepaarden door de menigte galopeerden, en dat kan echt niemand ontgaan zijn die van een afstandje stond te kijken

weird 
willem - 09.06.2004 00:17


dit kreeg ik net via de mail binnen via via (komt oorspronkelijk van de i.s.):


We zijn schandalig behandeld; sommige demonstranten zijn door
politiepaarden omvergelopen, iemand brak een arm en meerdere mensen
werden tot bloedens toe geslagen. In de sporthal werd iedereen als een
'chaingang' aan elkaar geboeid - hand aan hand - onder toeziend oog van
tientallen agenten.
Een van onze leden kan vandaag niet naar zijn werk door intense pijn in
nek en rug. Daarnaast waren zijn handen na de arrestatie twee uur lang
te strak op zijn rug geboeid geweest, zodat hij er geen gevoel meer in
had.
Een ander lid is aan haar haren getrokken en in haar billen geknepen; de
agent die dit tijdens het fotograferen deed, vertelde haar dat hij 'nou
eenmaal de macht had om dat te doen en dat hij haar mooi vond.' Toen ze
vroeg waarom zij was opgepakt, kreeg ze te horen dat ze werd verdacht
van openlijke geweldpleging. Toen bleek dat dit niet kon kloppen was het
'argument' dat ze er Spaans of Turks uit zag en daarom verdacht was.
Daarna moest ze zich ook helemaal uitkleden en onder dwang drie
kniebuigingen doen.

link van bovenstaand IS citaat 
fegnest - 09.06.2004 02:05

 http://www.internationalesocialisten.org/pagina_5juni.html
vreemde dingen 
Buchan - 10.06.2004 12:09

Tijdens mijn arrestatie heb ik meerdere dingen gezien als K. Ankerwout boven beschrijft. Ik weet niet of de politie pepperspray gebruikt heeft, maar op een gegeven moment werd er iemand naast mij gegooid die hevig hijgend, tranend en met slijm uit de mond onderhanden werd genomen door de politie. Hij werd gesommeerd op te staan, terwijl er drie mensen bovenop zijn benen liggen. Ook schreeuwden ze tegen hem dat hij normaal moest doen en niet zo overdrijven. Even later zie ik hem levenloos op de straat liggen, terwijl de agenten tegen hem aan blijven schreeuwen. Wanneer ik een paar minuten later in de arrestantenbus, zie ik hem nog steeds stil liggen. Pas wanneer we weg rijden komt er een ambulance aangereden. Ondertussen heb ik mogen meemaken hoe een aantal mensen tegen een bushokje worden aangesmeten en worden voortgesleept.

antiverkiezingsdemonstratie Gent - België 
Antifa - Gent - 10.06.2004 18:29

Wij van Antifa Gent - België zijn zwaar geschokeerd door de politiebrutaliteiten tegenover de antifascisten in Den Haag. Wij verklaren ons dan ook volledig solidair met de slachtoffers van het Den Haagse politiekorps. Het wordt meer en meer duidelijk dat het zogenaamde democratische Europa er repressiever en repressiever op wordt. In België zijn er op 13 Juni verkiezingen. Wij moeten dan voor Europa en Vlaanderen gaan stemmen. Het antiverkiezingscomité 13 juni roept dan ook op om op die dag te komen demonstreren in Gent- België. Tegen het Europa van het kapitaal en haar repressieve instellingen. Natuurlijk demonstreren wij die dag ook tegen " Vlaanderen" waar wij, Belgen,die dag ook voor naar de stembus moeten. In België nemen meer en meer politieke partijen het extreem- rechtse discours van het fascistische Vlaams Blok over. Datzelfde Vlaamse Blok dat bij elke verkiezing meer en meer stemmen wint, behalve in Gent. Gent kent een vreedzame betogingscultuur zodoende wij, van de organisatie, niets hoeven te vrezen i.v.m. gewelddadigheden van de politietroepen. Niettegenstaande blijven wij België een politiestaat vinden, net zoals geheel Europa... Kom daarom naar Gent. Afspraak achter de stadsbibliotheek aan het Zuid - Zuidpark te Gent om 10.30 s'morgensvroeg. Op zondag 13 juni 2004. Met tram 40 - 20 - 21 vanaf het S'pietersstation, met bus 70 - 71 vanaf Dampoortstation. Zie ook Anarchy.be Tot dan...
politiegeweld 
AAAFA - 11.06.2004 11:53

Het gaat hier ook niet om politiegeweld. Het gaat om de intolerantie van de AFA's die door een cordon ME willen heenvechten om een minuscuul groepje neonazi's aan te vallen. De aandacht ineens op politiegeweld proberen te vestigen ipv wat daar aan vooraf ging..ik kan me voorstellen dat je dan niet op veel bijval hoeft te wachten van de pers

(bericht gekopieerd. kritiek wordt toch weggecensureerd, plaats het zo weer terug..vrij nieuws!)
politiegeweld 
Yvonne - 13.06.2004 23:12

Je kunt een discussie voeren over of het een goede keus was om af te slaan. Ik laat mijn persoonlijke mening daarover hierbuiten. En als je afslaat terwijl de politie dat niet wil kun je inderdaad een reaktie verwachten. Maar daarmee kun je het toegepaste geweld nooit en te nimmer goed praten. Ik vind het volkomen terecht dat mensen verontwaardigd reageren op dit optreden. De politie is zijn boekje zeer ver te buiten gegaan. Eigenlijk mag de politie van geluk spreken dat er niemand is overleden, want met de desintresse die ik zelf heb meegemaakt had dit zeer makkelijk kunnen gebeuren. Ik heb in de jutitiebus gezeten, zonder dat iemand naar me omkeek. Gelukkig had ik geen klappen opgelopen, maar als ik daar in had gezeten met een hersenbloeding (die je makkelijk kunt oplopen met dergelijke klappen op je hoofd) dan was het helemaal niet ondenkbaar dat ik daar aan had kunnen overleiden. Het is gewoon niet goed te praten, op geen enkel manier! Ook al die vernederingen, die minachting naar mensen. Dezelfde sfeer heb ik meegemaakt met de Europtop Amsterdam. Het zelfde mechanisme van vernederingen en buitensporig geweld. Het is het zelfde groepsmechanisme waaruit martelingen kunnen ontstaan. Alleen is dit in een iets andere schaal. Maar het is hetzelfde mechanisme. En daarmee verdient het ook de aandacht en ook de verontwaardiging. Het probleem is waarschijnlijk alleen dat het korps Haaglanden zich er werkelijk geen ene mallemoer van aan zal trekken. Gezien de wijze waarop ze met andere klachten zijn omgegaan. Er verandert niets, het interesseert ze niets. Mensenrechten interesseert ze niets. Alleen hun eigen ego, machogedrag en machtspositie. En dat is simpelweg diep triest!
Haagse politie 
Turkenvriend - 14.06.2004 11:36

De Haagse politie zijn een stel klootzakken van het zuiverste water. Ook mijn Turkse vrienden haten hen, heel vaak zegt de poltie tegen hen: rot op en ga terug naar waar je vandaan komt ed.
Ik denk dat er niet veel verschil zit tussen het NVU en de gemiddelde haagse smeris.

Domme politie.... 
Bart - 15.06.2004 00:34

De meeste demonstranten wisten niet eens wat de 'route' van de demo was. De politie reageerde naar mijn mening erg overdreven om ons allemaal te arresteren en als ze dat dan doen hadden ze beter de mensen die gewoon rustig bleven een 'preek' kunnen geven ipv. een boete van 100€ die toch niemand gaat betalen en daardoor heel veel extra werk oplevert.
arrestatiesnor 
acab - 15.06.2004 12:56

Op de foto met de gezichten van de arrestatie-eenheden (gassies in blauwe jassen) staat de tweede man van rechts op mijn netvlies gebrandt. Deze snor wist meerdere malen mensen te schoppen en onnodig hard te slaan. Omdat ik geen blijk gaf van verwonding door zijn gemep kreeg ik later in de boeien een speciale behandeling van deze gast. Politie-intimidatie op zijn puurst.
Maar ik had niets anders verwacht toen ik ging demonstreren in Den Haag. Waarom reageert iedereen zo geschokt? Is het nieuws dat de kit meer sympathie heeft voor fasjoos dan voor anarcho's? I think not. De strijd tegen de politiestaat hoort nu eenmaal ook bij de strijd tegen de fascisten. Volgende keer moeten we echt terugvechten of een betere manier vinden van vreedzaam protest op het moment dat we worden ingesloten. We hadden zittend arm in arm kunnen zitten bv. Of dat het gemep had tegengegaan weet ik niet, maar het beeld naar buiten is dan wel wat beter. Of we moeten ook gewoon schilden en knuppels gaan dragen. Als de smeris zich niet aan de wet hoeft te houden hoeven wij dat zeker niet.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.