english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Uitslag verkiezingen Servië en Litouwen
Steven Duchateau - 28.06.2004 18:23

In Servië en Litouwen zijn gisteren presidentsverkiezingen gehouden. In beide landen zijn die gewonnen door pro-Europese, hervormingsgezinde presidenten. In Servië werd Boris Tadic verkozen, in Litouwen komt Adamkus aan de macht.

De Serviërs trokken gisteren naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De functie van president is in Servië vooral ceremonieel, de premier heeft in werkelijkheid de meeste macht. Toch werd de verkiezing beschouwd als een test voor de democratische hervormers tegenover de ultranationalisten. De stembusslag is met 53,5% van de stemmen gewonnen door de gematigde pro-Europese liberaal Boris Tadic. Meteen na de bekendmaking van de positieve verkiezingsuitslag verzamelden opgeluchte Serviërs zich in de straten van Belgrado.

Tadic, de kandidaat van de Democratische Partij (DP), heeft als belangrijkste doelstelling het hervormen en moderniseren van Servië om het verarmde land toe te laten treden tot de Europese Unie. Al zeggen waarnemers dat dit pas volgend decennium mogelijk zal worden. Hij heeft gezegd te willen samenwerken met alle politieke partijen in het Servische parlement om een nieuwe grondwet op te stellen. Verder wil Tadic beter samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal van de Verenigde Naties. Dat tribunaal heeft als opdracht het berechten en straffen van politieke en militaire leiders die zich in het voormalige Joegoslavië te buiten gingen aan misdaden tegen de menselijkheid.

De overwinning van Tadic, die in de lijn lag van recente opiniepeilingen, is volgens internationale waarnemers mede te danken aan zijn agressieve verkiezingscampagne. Zo handelden de pro-Europese kandidaat en enkele partijgenoten een reeks persoonlijke huis-aan-huis-bezoeken af. Tadic had ook de steun van de andere Servische democratische partijen, ook die van premier Vojislav Kostunica, en de internationale gemeenschap.

Tadic's tegenstander, de extreme ultranationalistische havik Tomislav Nikolic, was de overwinnaar in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Toch heeft hij met 45,1% van de stemmen die positie niet kunnen bestendigen.

Nikolic was de kandidaat van de zogenaamde Servische Radicale Partij (SRS) die in het verleden geleid werd door Vojislav Seselj en het regime van ex-dictator Slobodan Milosevic steunde, beiden staan nu voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden. Hooggeplaatste Europese functionarissen en de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Draskovic waarschuwden voor de verkiezingen al dat een overwinning van Nikolic Servië dreigde te isoleren. Nikolic streeft het concept van Groot-Servië na. Dat concept, waarin Bosnië, Kroatië en Servië herenigd worden tot één grote natie, leidde tot de oorlogen van de jaren negentig waarin meer dan een kwart miljoen mensen omkwamen.

Het was de derde keer in 18 maanden dat de Serviërs naar de stembus trokken om een nieuwe president te kiezen. De twee vorige keren was de opkomst telkens te laag om de verkiezingen geldig te maken. Deze keer daagden 48% van de stemgerechtigden op, wat volgens de Servische wet voldoende is. Derde keer, goede keer zegt men dan.

Ook in de Baltische staat Litouwen komt een pro-westerse president aan de macht. Het gaat om de centrumrechtse ex-president Valdas Adamkus. De verkiezingen werden een nek-aan-nekrace maar kort na middernacht werd duidelijk dat Adamkus gewonnen had. Hij kreeg 52% van de stemmen tegenover 48% voor zijn linkse rivale Kazimira Prunskiene.

Adamkus verbleef lange tijd in de Verenigde Staten. Tussen 1998 en vorig jaar was hij als eens president van Litouwen. In die periode leidde hij de onderhandelingen over de Litouwse toetreding tot de Europese Unie en de NAVO. Vorig jaar verloor hij nog de verkiezingen van zijn rivaal Paksas, maar die moest begin dit jaar aftreden na een groot schandaal over banden met de Russische maffia. Vandaar dat er verkiezingen werden uitgeschreven.

Hoewel Adamkus zich profileert als hervormer is hij toch voorstander van de vrije markt. Hij wil trouwens ook dat de 120 Litouwse militairen voorlopig in Irak blijven.

- E-Mail: steven_duchateau@hotmail.com
 

Lees meer over: europa

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
"hervormingsgezind" is een eufemisme 
Orwell - 28.06.2004 19:51

Beste Steven, wat zijn je bronnen? En het woord "hervormingsgezind" betekent voor Tadic (en voor Balkenende, Blair, enz. enz.): arme mensen geld afpakken en dat aan de grote bedrijven gevenn. Dat had je wel eens duidelijk mogen maken!
Wat is er mis met Tadic? 
Steven Duchateau - 28.06.2004 21:07

Beste
Ik heb respect voor ieders mening, toch betreur ik die van u. Iedereen die wat vertrouwd is met de politieke toestand in de Balkan-landen weet dat het totalitaire bewind van de afgelopen decennia Joegoslavië geen goed heeft gedaan. Na tientallen jaren van slecht communistisch bestuur is het land en zijn volk totaal verarmt. De Balkan heeft nood aan gematigde hervormers zoals Tadic. Het zijn democratisch verkozen politieke leiders zoals zij die de Balkan er terug bovenop kunnen helpen. Zeggen dat zij arme mensen geld afpakken en dat aan de grote bedrijven geven is onjuist!

E-Mail: steven_duchateau@hotmail.com
Markteconomie 
kapitalisme is oorlog - 28.06.2004 22:39

Beste Steven, Indymedia Nederland is geen discussiesite. En ook geen propagandasite voor een rechts pro kapitalistisch politicus, met banden met de mafia en de NAVO moordmachine, als Tadic. Tadic gelooft in de "markteconomie", juister gezegd: in het kapitalisme. Zijn "hervormingen" zijn privatiseringen. Die zoveel ellende veroorzaken in Bolivia, Peru, en ook in Europa. Als jij daar ook in gelooft, moet je maar niet naar Indymedia gaan, maar naar de site van Verhofstadt in Belgie of de VVD in Nederland.
Burgerlijke media dunnetjes overdoen 
M02 - 28.06.2004 22:48

Beste Steven Duchateau,

Leer s.v.p. eerst eens wat meer over indymedia voordat je dit soort artikelen hier plaatst.

Indymedia is onder andere bedoeld als alternatief/aanvulling voor de burgerlijke media.

 http://www.indymedia.nl is voornamelijk bedoeld als nieuwssite met zelf-geproduceerd nieuws. En dus niet om de gevestigde media op te gaan napraten. En al zeker niet zonder bronvermelding

Met andere woorden: teksten (event. vertalingen), foto's, audio, video van/door betrokkenen / aanwezigen / getuigen / insiders / enz. zijn van harte welkom! Alvast bedankt voor alle medewerking
PGA Conference 
7Penselen - 29.06.2004 00:04

Over de verziekingen: Het is kiezen tussen armoede en idioterie. En eigenlijk is dan geen keus. Echte alternatieven worden buiten het parlement gemaakt.

Intresse: de komende zomer is de PGA conference in Servie van 23 juli t/m 29 juli. De exacte plaats is Jajinci, een van de buitenwijken van Belgrado.

Meer informatie :  http://www.pgaconference.org

Onderschrijf je de PGA hallmarks en heb je tijd, zin en intresse om te gaan dan kan je je ook daar inschrijven. Je zult daar ook meer over de lokale situatie tegen komen.

Eurodusnie over Servië.. 
Bram - 29.06.2004 03:40

'Tijdens verkiezingen wordt de Servisch bevolking de keuze voorgehouden tussen volkskapitalisme en neoliberalisme, maar dat is volgens Ivana een vals dilemma. Zij verwacht net zo weinig van een nationale “Alleingang”, zoals bijvoorbeeld Noorwegen, als van het EU lidmaatschap. Het is natuurlijk voor de bevolking wel belangrijk dat Servië van haar paria status afkomt en wordt opgenomen in de internationale gemeenschap. Haar antwoord op het ‘valse dilemma’ is dan ook: ”Let us join the EU and we will destroy it together!”. '

'Welcome in the land of total defeat'
 http://eurodusnie.nl/2004/06/1212.shtml

Website: http://eurodusnie.nl
 
Mijn "open brief" aan Indymedia 
Steven Duchateau - 29.06.2004 21:02

Beste

Als ik de reacties op mijn drie artikelen zie die ik tot op heden op Indymedia NL heb geplaatst, kan ik niet meer dan verbaasd en tegelijk ook teleurgesteld zijn.

Verschillende personen hadden blijkbaar de pretentie om anoniem mijn artikels te bekritiseren, sommige reacties waren zelfs zo baldadig dat ze ondertussen al verwijderd zijn van Indymedia. Iets wat niet gezegd kan worden van mijn artikels.

Sommige mensen verwijten mij dat ik het opzet van Indymedia niet begrepen zou hebben, dat is informatie te verspreiden die in de zogenaamde "reguliere" media niet aan bod zou komen. Meer bepaald dan informatie geschreven vanuit een links/geëngageerd standpunt. Dat doe ik dus wel. Meer zelfs, in één bepaalde reactie verwijdt iemand (anoniem natuurlijk, of wat had je gedacht!) mij voor een "rechts pro-kapitalistisch politicus met banden met de mafia (let op de spelfout) en de NAVO-moordmachine".

U ziet dat die reacties een idee geven van het gedrag en de beleefdheid van de Indymedia-bezoekers. Verder ga ik mij daar dan ook niet over uitlaten. Voor wie er aan twijfelt, ik deel wel degelijk het links/communistisch standpunt. Bij het schrijven van die artikels was het echter niet mijn primaire bedoeling om die mening mede te delen, maar wel om interessante informatie te bieden waar door anderen op gereageerd kan worden. Het is spijtig te zien dat mensen zulke negatieve reacties kunnen hebben op mijn goede bedoelingen en denken dat zij altijd gelijk hebben.

Nog iets waar ik op zou willen reageren is het feit dat vele lezers mij vragen wat de bronnen van mijn artikels zijn. Als ik dan de links van die artikels mooi op een rijtje zet, krijg ik te horen dat "die bronnen allemaal establishment en pro-NAVO" zijn. Voor degene die niet weten waar het om gaat, het waren bronnen afkomstig van de nieuwswebsites Nieuws.nl, CNN en BBC. Dat zijn volgens mij nog altijd geloofwaardige, objectieve bronnen. Iets wat niet gezegd kan worden van berichtten op Indymedia.

Trouwens, mensen die mij verwijten dat ik geen bronvermelding bij mijn artikels plaats omdat die anders "uit de duim gezogen zouden kunnen zijn", zoals iemand het zegt in een reactie, moeten sommige aanvullingen maar eens nalezen. Zo schrijft iemand volgende passage onder mijn artikel van de presidentsverkiezingen in Servië van afgelopen maandag:

"Tadic gelooft in de markteconomie, juister gezegd: in het kapitalisme. Zijn hervormingen zijn privatiseringen. Die zoveel ellende veroorzaken in Bolivia, Peru, en ook in Europa. Als jij daar ook in gelooft, moet je maar niet naar Indymedia gaan, maar naar de site van Verhofstadt in België of de VVD in Nederland."

Mijn vraag: wat is de bron van die (onjuiste) uitspraak? Het is natuurlijk altijd makkelijk iemand te bekritiseren. Mijn advies: kijk eerste eens in eigen hart.

Ik heb altijd respect gehad voor ieder zijn mening, zelfs al is dat niet de mijne, zoals bijvoorbeeld rechtse standpunten. Het is spijtig om te zien dat mijn linkse vrienden dat respect niet kunnen opbrengen en overal en in iedereen vijanden zien. Het cliché dat mensen die het links/communistisch standpunt delen oogkleppen zouden aanhebben, wordt hiermee helaas bevestigt.

Dank u voor uw aandacht.

E-Mail: steven_duchateau@hotmail.com
ai ai ai - steven en indymedia.nl 
poul - 02.07.2004 01:56

beste indymediaploeg: laat die steven nou anders zie je hem nooit meer op zwart met witte achtergrond terug. Wat maakt het nou uit of iemand op indymedia verslag wil doen van twee oostbloklanden en hun resente verkiezingen? Laat steven zijn gang gaan. Informaatsie kan bekritiseerd worden, dat is de andere kant - zoiets van wie kaatst kan de bal verwachten. Dus ook kritiek lijkt me welkom, meer dan welkom - ook nodig om een vollediger beeld op afstand te kunnen vormen. Dat diskussies niet mogen - allá. Dat zeggen de indymedia.nl regels. Dat super rechts niet mag, ook dat vind ik ter diskussie, maar volgens het bovenstaande mag dat niet en weer ... allá. Vrijheid van meningsuiting is een weids begrip en kennelijk wil indymedia.nl dit beperkt zien - jammer maar uiteindelijk aanvaardbaar. Als ik al het bovenstaande heb gelezen dan gaat het toch, en dat is mijn kritiek, over tamelijk oppervlakkigheden en met een tiepies hollands eigenwijs tintje. Ik zou diep in de geschiedenis moeten grijpen en gesteund worden door een vakkundig psycholoog om hier iets diepgaands en zinnigs over te zeggen. Maar wat ik wél kan observeren nu is dat dat hele gezeur en gedoe over Europa en EU nog lang niet over is.
Misschien zijn 'we' er maar pas over begonnen te denken en is het onderwerp EU al veel te zwaar beladen door politiek (lees: gedrang om macht). Een heel ander onderwerp wat met het vorige wel degelijk te maken heeft is de vraag: "Hoe zit het dan in 2004 met de Europese solidariteit?" Belangrijk, want het Rusland (kleiner dan voorheen de USSR) wordt geplaagd door een ernstige uitstekend ontwikkelde burokraaatsie en een vergaande korrupsie. En het Rusland van Nu is niet het enige 0ostEuropese land met deze problemen. Het betekent dat de ontwikkeling ernstig wordt belemmerd en als een langzaam afgedraaide film voort gaat, zodat er ernstige achteruitgang ontstaat vergeleken met West Europa. Al dat politieke gebakkelij helpt ook niet veel om dit soort problemen te verminderen en uit de wereld te helpen. Dat hele gerambam in Brussel, Luxembourg en Straatsburg is alleen maar een teken aan de wand dat er op den duur alleen maar een voos geheel overblijft, een stuifzwam die als je er op trapt alleen nog maar een plat model van zichzelf laat zien. Het Europa zoals het er nu uitziet is mooi, maar de EU vergalt het moois met een uitstekend toegerust burokraties en duur ambtenaarsgilde. Geen gezeur, maar iedereen op vakantie en kontakt maken van mens naar mens, van West Europeaan tot 0ost Europeaan, van Noorderling tot Zuiderling en dan na de vakantie doorgaan met kontakten bouwen en een volgende vakantie weer andere kontakten leggen, dagboeken volpennen geillustreerd met fotoos, verslagen maken, kadootjes opsturen, verjaardagen opschrijven op de WC kalender. Ik zie dit als een van de mogelijke alternatieven. Er zijn vast wel meer alternatieven. En al dat gezeur over politiek, en links, midden en rechts, uiteindelijk allemaal flauwekul om je bij een groep te voelen horen en je door de échte slimme politisi te laten verdelen. Waren we ooit, ver in het verleden, niet allemaal mensen?

E-Mail: poul14@hotmail.com
Milosevic voor de rechter? Hij is dood.  
B. Koers - 12.05.2008 10:09

"Nikolic was de kandidaat van de zogenaamde Servische Radicale Partij (SRS) die in het verleden geleid werd door Vojislav Seselj en het regime van ex-dictator Slobodan Milosevic steunde, beiden staan nu voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden."

Dit lijkt mij onjuist.
Milosevic is overleden tijdens de rechtszaak tegen hem.
Dood en begraven, dus van terecht 'staan' is echt geen sprake.
(Een bron hiervoor lijkt me overbodig).
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.