english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Operatie Balkeneinde van start!
Patrick - 13.09.2004 18:25

Verslag van de tweede landelijke bijeenkomst van 'de Maat is vol', het actiecomite van vakbondsleden dat harde acties wil tegen deze regering.

Operatie Balkeneinde gestart!
De Maat is Vol houdt tweede landelijke vergadering

Op zondag 12 september kwamen ongeveer honderd personen bij elkaar in de Amersfoortse 'Eenhoorn' om verder te praten over de activiteiten van De Maat is Vol. Inmiddels is de vakbeweging op stoom aan het raken om de aangekondigde acties van 20, 21 en 27 september en 2 oktober tot een succes te maken. De operatie Balkeneinde is gestart!

Verslag door Ron Blom, lid ABVA-KABO in Amsterdam en Offensief Utrecht

Rotterdam

Jet Grimbergen, bestuurder van FNV-Bondgenoten en verantwoordelijk voor de groep Uitkeringsgerechtigden ging in op de komende acties in Rotterdam op 20 september. Belangrijkste taak op dit moment is het informeren en mobiliseren van de leden en de achterban. De bedoeling is om op de twintigste september de grote bedrijven, zoals de havens, ambtennaren en onderwijzers in staking te brengen. Om 13.30 zal een manifestatie op de Coolsingel plaatsvinden met sprekers van Groen-Links, Partij van de Arbeid en Socialistische Partij en de voorzitters van de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP. De verwachting is dat er 8.000 tot 10.000 werknemers in staking zullen gaan. Bij de opkomst op de Coolsingel wordt rekening gehouden met 20.000 mensen.

Noord-Holland

Hierna was het de beurt aan FNV-Bondgenoten bestuurder Jan Heilig. In Noord-Holland werken FNV en CNV-bonden samen op het actiefront. In totaal hebben meer dan 400 kaderleden de voorbereidende vergaderingen bezocht. In het Noord-Hollandse leven meerdere knelpunten. Zo zal in het toch al door werkloosheid geteisterde Den Helder een vliegveld gesloten worden. Bij het hoogovenbedrijf Corus moesten de werknemers actie voeren om überhaupt hun bondsbestuurder in de gelegenheid te stellen om tijdens kantinebijeenkomsten iets te vertellen over de komende acties. De werkgevers 'werken dan ook prima mee!'. Er zullen op de 27ste onder andere acties plaatsvinden bij streekvervoerbedrijf Connexion, bij het Gemeentelijke Vervoerbedrijf in Amsterdam en in de haven in de hoofdstad.

Discussie

Hoewel iedereen content was met de op gang komende acties, bleef de grote vraag wat na 2 oktober? Met andere woorden: Hoe gaan we verder? Er signaleren plannen om op 13 oktober een staking in het streekvervoer te houden. Maar ondertussen verschijnen er ook hoopvolle berichten over nieuwe acties. Zo zal er op diverse scholen opgeroepen worden voor de staking, waarbij niet alleen leerkrachten maar ook leerlingen betrokken worden. Op 28 september houden de gezamenlijke bonden een actiedag op Schiphol. Een dag eerder vinden protestacties plaats bij Verkade in Zaandam. Ook bij bierfabriek Heineken zal actie gevoerd worden. In Hengelo waren 300 mensen weggelopen uit het werk om zich te laten informeren over de kabinetsplannen. Ook in Limburg, Groningen en andere delen van het land worden De Maat is Vol comitées opgericht. Werknemers bij het spoor kondigden aan dat op de grote demonstratie/manifestatiedag van 2 oktober niet gecontroleerd zal worden in de treinen.

Werkgroepen

In de diverse ingestelde werkgroepen werden afspraken gemaakt over de verbetering van de website, de regionale structuren, samenwerking met het brede actiecomité Keer het Tij, etc. Belangrijkste conclusie was dat we nu actief moeten zijn in de vakbondsstructuren. Topprioriteit is dat de bondsacties tot een succes gemaakt worden. Vooral na 2 oktober zal het debat losbreken over hoe verder. Voor ons is duidelijk dat het geen stoom afblazen mag zijn. In ieder geval is de afspraak gemaakt dat we op zaterdag 9 oktober onze derde landelijke bijeenkomst zullen houden om de acties te evalueren en om verder te praten over nieuwe initiatieven.

Linkse regering?

SP-leider Jan Marijnissen was ook aanwezig op de bijeenkomst. Hij plaatste de opbouw van de sociale zekerheid en de verzorgingsstaat terecht in een historisch perspectief. Dit alles was de vrucht van strijd en hebben we als arbeidersbeweging afgedwongen. Het Poldermodel van de tachtiger en negentiger jaren concentreerde zich op de zogenaamde corebusiness, te weten lonen en arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleiding heeft te lang gekoerst op het overleggen met werkgevers en overheid. Marijnissen ging echter niet in op wat in die periode de lijn van de SP was. In eerste instantie probeerde deze partij het met het opzettten van een eigen vakbond genaamd Arbeidersmacht. Toen dat niet van de grond kwam is onvoldoende werk gemaakt door de partij van het opbouwen van een strijdbare en democratische vakbeweging van onderop. Als bijdrage aan de discussie over hoe verder na 2 oktober opperde Marijnissen het middenlange termijnperspectief van een 'linkse' regering bestaande uit GL, PvdA en SP. Dit is geen nieuw idee. Voor de reguliere bezoekers van de Offensief-website is duidelijk dat de SP-leiding al langer speelt met dit idee. Dat blijkt onder meer uit de reacties op het nieuwe beginselprogramma van de PvdA.

Vanuit de zaal werd terecht ingebracht dat notabene in Groot-Brittanniê onder New Labour, in Duitsland onder de Rood-Groene coalitie, het de sociaal-democraten waren die de meest rigoreuze neoliberale programma's aan de bevolking oplegden. Wij van de socialistische organisatie Offensief zouden daar aan toe willen voegen, dat onder kapitalistische verhoudingen elke regering die niet fundamenteel wil breken met het kapitalistische systeem genoodzaakt is een neoliberale agenda te implementeren. Wij denken dan ook dat het onjuist is om ons afhankelijk te stellen van de sociaal-liberale PvdA. In eerste instantie moeten we vertrouwen op eigen kracht van onderop. Vanzelfsprekend zullen we daarbij onze revolutionair-socialistische opvattingen niet verbergen. Activisten van Offensief verkochten 12 kranten.

Zie ook: www.maatisvol.nl

- E-Mail: info@offensief.nl Website: http://www.offensief.nl
 

Lees meer over: zonder rubriek

aanvullingen
revolutie is het opium van het volk 
h. - 13.09.2004 22:36

The present social system provides no means of action other than machines for crushing humanity. Workers and unemployeds need poetry more than bread. They need that their lives should be a poem. Faith should be the source of such poetry. Not faith but revolution is the opium of the people. In this respect most people are politicians: their name is legion. They continue constructing barriers and bolting doors. The world is the closed door. The spirit of the anti christ has invaded humanity until it tries to squeeze all christians into one mould on an assembly line. They must take their likeness from the stamp of tradition and not from the stamp of the spirit of God. In the economy of the anti christ man is only a number.

Simone Weil
Dit is geen reli site 
Johnny Rotten - 14.09.2004 00:32

Indymedia is geen discussiesite en ook geen religieuze site. Dus weg met die "discussie" (lui knip en plak in slecht vertaald Frans) hier boven. O ja, mocht je Marx bedoelen: die had het over opium VAN, niet VOOR het volk.
goed nieuws 
jp - 14.09.2004 12:15

"Werknemers bij het spoor kondigden aan dat op de grote demonstratie/manifestatiedag van 2 oktober niet gecontroleerd zal worden in de treinen."

laatste horde om niet te komen hierbij genomen... allemaal komen, de NS bied gratis vervoer aan ;-) , kan je meteen de dure bussen van keer het tij laten staan........

word er nog voorverzameld voor een revolutionair blok?

keer niet het tij, doorbreek de dijken, overstroom de polders, omdat de sluizen en gemalen van ons allemaal zijn......

het schijnt dat de vakbonden genoeg geld in de stakingskassen hebben om elke werknemer in nederland TWAALF (!!) jaar aan een stuk door te laten staken.......

waar wachten we op.
Treinen niet gratis op 2 oktober 
Platform Keer het Tij - 14.09.2004 15:53

Kom op 2 oktober!
Kom op 2 oktober!

Vooralsnog is het nit zo dat er gratis reizen is op 2 oktober! Alleen FNV-leden krijgen gratis treinkaartjes treingestuurd. Andere passagiers moeten helaas gewoon betalen.

Vanuit diverse steden gaan bussen naar de Dam op 2 oktober. Kaartjes kosten meestal 10 a 15 euro (afhankelijk van de plaats van vertrek).

Zie voor opstapplaatsen van Groningen tot Maastricht: www.keerhettij.nl

E-Mail: info@keerhettij.nl
Website: http://www.keerhettij.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.