english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
NOS teletekstberichtgeving dd 28-9 tav Gaza
Astrid Essed - 28.09.2004 13:40

In haar berichtgeving dd 28-8 tav een gisteren uitgevoerde Israelische
luchtaanval in Gaza wekt de NOS-teletekstredactie impliciet de indruk, dat deze luchtaanval gelegitimeerd zou zijn, hetgeen niet het geval is.








Aan de teletekstredactie van de NOS


Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In uw berichtgeving dd 28-9 maakt u melding van twee verschillende berichten:
Het eerste bericht luidt, dat gewapende Palestijnen in Gazastad een medewerker van CNN van Israelische-Arabische komaf, Riyad Ali hebben ontvoerd, hetgeen bevestigd is door CNN.
Verder vermeldt u ten aanzien van dit bericht, dat het niet duidelijk is wie achter de gijzeling zit en dat de motieven van de daders onbekend zijn.
Het tweede bericht luidt, dat gisteren 7 Palestijnen omkwamen bij een Israelische luchtaanval op de Gazastrook, waarbij eveneens Ali al-Shaer, die lid zou zijn van een Palestijnse militante beweging, om het leven kwam.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat Mohammed Abu Nasira, die volgens Israelische bronnen het doel was, hierbij zwaargewond raakte.

Betreffende het eerste bericht:

Hoewel mijn kritiek op uw berichtgeving zich op het tweede bericht richt, is het in dezen evident, dat het gijzelen van mensen, ongeacht het politieke of persoonlijke motief, een ernstige schending is van het Internationaal Recht en dat de daders hiervoor streng gestraft moeten worden, uiteraard volgens de internationaal geldende rechtsregels.

Betreffende het tweede bericht:

Met deze wijze van berichtgeving zonder enige achtergrondinformatie uwerzijds wekt u impliciet de indruk, dat de recente Israelische luchtaanval op Gaza, waarbij 7 Palestijnen om het leven zijn gekomen, gelegitimeerd zou zijn, hetgeen niet het geval is.

Te uwer informatie:

Het feit, dat volgens Israelische bronnen Mohammed Abu Nasira het doel van de luchtaanval was, wijst er evident op, dat hier sprake is van een door het Israelische leger gepleegde politieke liquidatie, hetgeen een ernstige schending is van het Internationaal Recht.

Politieke liquidaties:

Deze sinds het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw door opeenvolgende Israelische regeringen gepleegde liquidaties op leiders en activisten van Palestijnse politieke organisaties zijn als buitengerechtelijke executies flagrante schendingen van het Internationaal Recht, dat stelt, dat ieder mens recht heeft op een proces.
Bovendien komen bij dergelijke acties, die veelal de vorm aannemen van frontale beschietingen op auto's, raketaanvallen op auto's, drukke marktpleinen, vluchtelingenkampen, huizen en flatgebouwen, veelal nietsvermoedende voorbijgangers of mede-bewoners om het leven.
In dat geval is er sprake van oorlogsmisdaden, omdat de opdrachtgevers/uitvoerders van te voren hadden kunnen inschatten, dat bij dergelijke aanvallen op burgerdoelen de waarschijnlijkheid van de aanwezigheid van burgers zeer groot is.
Berucht voorbeeld is in dit verband de in augustus 2002 uitgevoerde raketaanval op Shehada, een van de militaire commandanten van de Hamas, waarbij bij deze aanval op een flatgebouw behalve Shehada eveneens zijn vrouw en acht kinderen om het leven kwamen, waaronder een baby van zes
maanden.

Terecht is dan ook deze Israelische liquidatiepolitiek bij diverse gelegenheden niet alleen door internationaal gerennommeerde mensenrechtenorganisatiues zoals Amnesty International [www.amnesty.org], Human Rights Watch [www.hrw.org], de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem [www.bstelem.org], het Rode Kruis [www.icrc.org] en de Secretaris Generaal van de VN, Kofi Annan veroordeeld, maar evenzeer door Europese politici als de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw en de Franse president Chirac.

Het verdient dan ook aanbeveling, wannere u bij ene volgende berichtgeving over dit onderwerp eveneens bovengenoemde informatie vermeldt, hetgeen gemakkelijk valt te controleren via de websites van de reeds door mij genoemde mensenrechtenorganisaties.

Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere nerichtgeving, hetgene uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam




 

Lees meer over: media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Uhm 
Sander - 28.09.2004 23:51

De teletekst berichten zijn doorgaans neutraal. De kritiek dat er "implicitiet de indruk gewekt wordt" is ook al niet erg krachtig. Het is heel lang geleden dat de Nederlandse media pro Israel waren. Wat Essed schrijft is doorgaans niet in balans. Teletekst wijst ook nimmer op het illegale karakter van zelfmoordaanslagen door Palestijnen. Eventuele kritiek op de targetted killings van Israel moet in ieder geval samengaan met een veroordeling van het opblazen van onschuldige vrouwen en kinderen want dat is voor ieder weldenkend mens een stuk erger dan het opblazen van een of ander Hamas beest die kinderen op pad stuurt met explosieven om zoveel mogelijk Joden te vermoorden.
Krijg sterk het vermoeden dat Astrid pas blij is als de berichtgeving als volgt zou beginnen:

Hedenmorgen werd wederom een van de dappere strijders van Hamas vermoord door de vliegende doodseskaders (JV) van de lafhartige zionistische agressor. De illegale zionistische entiteit maakt zich, geheel tegen het internationale recht vaker schuldig aan het vermoorden van de dappere strijders voor de bevrijding van Palestina.
Eerlijke berichtgeving? 
JV - 29.09.2004 09:13

Het wordt pas eerlijke berichtgeving als de "taktiek" van de Palestijnse én de Israelische extremisten, het opblazen van ongewapende burgers, zij het door vliegende doodseskaders of door zelfmoordzielepieten, standaard als terrorisme wordt betiteld.

Over het algemeen wordt de berichtgeving steeds neutraler, hoewel onlangs nog een regionale omroep het klaarspeelde om het te hebben over "het hek in Israel", terwijl iedereen zou mogen weten dat het probleem van het hek is dat het merendeels níet in Israel ligt, maar op andermans land.

Dit mag ook wel vaker op Teletekst 
JV - 29.09.2004 09:19

"The Arab states and the Palestinians have in fact acknowledged Israel's right to exist in peace, if it withdraws from the occupied Palestinian territories taken in 1967; whereas Israel wants to keep these territories, though it doesn't quite know how."

Zolang er nederzettingen onder Israelische controle buiten de groene lijn zijn, weten we wie er in de eerste plaats verantwoordelijk is voor het voortduren van het conflicht.


Website: http://antiwar.com/hacohen/?articleid=3660
 
Uhm revisited 
Klaas. - 29.09.2004 18:12

Een of ander Hamas beest schrijft ene Sander. Dus ieder lid van Hamas is een terrorist?
Mag ik dan concluderen, naar aaqnleiding van de terroristische daad van Israel waar het
hier over gaat, dat elk lid van het huidige regime in Israel een terrorist is?
Dan gaan we wel erg over de schreef door de leider te ontvangen.


@Klaas 
Sander - 29.09.2004 22:57

Laten we het neutraal benaderen, lees het Hamas handvest:

[url] http://www.fas.org/irp/world/para/docs/880818a.htm

On the Destruction of Israel:
'Israel will exist and will continue to exist until Islam will
obliterate it, just as it obliterated others before it.' (Preamble)

The Exclusive Moslem Nature of the Area:
'The land of Palestine is an Islamic Waqf [Holy Possession]
consecrated for future Moslem generations until Judgment Day. No one
can renounce it or any part, or abandon it or any part of it.'

Rejection of a Negotiated Peace Settlement:

'[Peace] initiatives, and so-called peaceful solutions and
international conferences are in contradiction to the principles of
the Islamic Resistance Movement... Those conferences are no more than
a means to appoint the infidels as arbitrators in the lands of
Islam... There is no solution for the Palestinian problem except by
Jihad. Initiatives, proposals and international conferences are but a
waste of time, an exercise in futility.' (Article 13)


Hamas leden onderschrijven de grondbeginselen van de beweging en zijn daarmee terroristen.

Sander (?) 
Klaas. - 30.09.2004 21:35

Mijn Arabisch is niet zo best, ik weet nog 2 woorden, ook 1 woord Israelisch, "shaloom". Waarschijnlijk een vies woord in Tel Aviv. Dus ik heb geen enkele mogelijkheid om het door S. geciteerde "manifest" te controleren. Maar ik kijk tocl liever naar de daden.
Op dit moment zijn de "born to kill" troepen van Sharon bezig met een moordpartij in een van de kampen in het Gaza deel van Palestina. 22 doden en een groot aantal gewonden.
Is er enig verschil of je door een mensenbom, of vliegtuigbom, of tankgranaat wordt omgebracht? Ik weet zeker dat in Palestina volkenmoord gepleegd wordt. Uiteraard weet ik dat de politiek van het Sharon rtegime in invloedrijke kringen in Nederland gesteund wordt, vandaar ook het geplande (inmiddels afgelaste) bezoek van Sharon.
Sander je steunt Sharon. Ik vind dat de man berecht moet worden door het Internationale Strafhof. Sander jij vindt leden van Hamas beesten, ik denk dat zeer veel Palestijnen als beesten behandeld worden door een arrogante bezettingsmacht.
convenant 
linkert - 30.09.2004 23:07

Maar dat convenant is in het Engels dus ik snap het punt niet erg. Trouwens op de genoemde site geplaatst namens de afdeling publieksvoorlichting van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zo te zien dus tja.

Die hele site is trouwens zo vaag als de pest, meer conspiracyfreaks, dus  http://www.fas.org/

Wat dat betreft ben je waarschijnlijk beter thuis bij  http://www.hamasonline.com/ als je nou toch ergens naar op zoek was.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.