english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Stop de huiszoekingen
bijstandslijder - 01.10.2004 16:15

In Amsterdam krijgen mensen die een uitkering aanvragen en mensen die al een uitkering hebben sinds enige tijd in het kader van het project 'klant in beeld' te maken met onaangekondigde huisbezoeken, ook als je nergens van wordt verdacht. Het bezoek wordt afgelegd door twee medewerkers, een gewone sociale dienst medewerker en een medewerker van de afdeling Handhaving.


Geen (onaangekondigde) huisbezoeken! Geen inbreuk op de grondrechten van mensen in de bijstand!

Beste mede-demonstranten,

In Amsterdam krijgen mensen die een uitkering aanvragen en mensen die al een uitkering hebben sinds enige tijd in het kader van het project 'klant in beeld' te maken met onaangekondigde huisbezoeken, ook als je nergens van wordt verdacht. Het bezoek wordt afgelegd door twee medewerkers, een gewone sociale dienst medewerker en een medewerker van de afdeling Handhaving.
Tijdens de onaangekondigde huiszoeking wordt je het hemd van het lijf gevraagd. In de concept werkvoorschriften voor de ambtenaren staat dat de maat van de kleding in de wasmand in een rapport genoteerd moet worden om te controleren of dit wel overeenstemt met het postuur van degene die in het huis zegt te wonen. Rommelen in wasmanden, laden en kasten opentrekken, na in het voorbijgaan vluchtig gezegd te hebben: 'ik mag zeker wel even kijken'?, opmerkingen maken als: 'in die la ligt een gouden ring, dat kost een paar duiten'.
In sommige gevallen komen de ambtenaren met een fotocamera om foto's en een plattegrond te maken van je huis, wat tezamen met een uitgebreide beschrijving van de huisraad (aantallen stoelen, tafels en bedden, aanwezige planten, wel of niet verzorgd, inhoud van de koelkast etc.) wordt opgenomen in een rapport dat je moet tekenen. Ook andere gemeentes, zoals bijvoorbeeld Sittard, voeren met huisbezoeken de druk op de cliënten van de Sociale Dienst op.
Een uitkering van de sociale dienst betekent steeds meer voor veel mensen iedere dag leven in angst dat er ambtenaren aan de deur staan, om je te controleren. En iedere dag leven in angst dat er misschien administratief iets fout is gegaan, door welke oorzaak dan ook, en je uitkering wordt stopgezet
Naar onze mening mogen de grondrechten van burgers die nergens van worden verdacht niet worden opgeschort. Mensen die niets verkeerds hebben gedaan worden door de onaangekondigde huiszoekingen op onaanvaardbare wijze in hun persoonlijke integriteit en hun privacy aangetast. Dit is in strijd met de artikel 10 van grondwet.
De Centrale Raad van Beroep heeft in 1995 vastgesteld dat een onaangekondigd huisbezoek ter vaststelling of er recht op bijstand bestaat een inbreuk vormt op de persoonlijke levenssfeer, dat beschermd wordt door artikel 8 van Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.
De Sociale Dienst heeft genoeg andere middelen om te controleren of een cliënt voldoet aan de voorwaarden van de Wet Werk en Inkomen. Om de noodzaak van de huisbezoeken aan te tonen komt de Sociale Dienst met hoge succescijfers: al velen heeft zij kunnen betrappen op onjuistheden. Vaak kunnen cliënten, zoals bij zoveel intimiderende maatregelen, op de lange duur aantonen dat de fout niet bij hen lag, maar dan hebben zij al lange tijd zonder enig inkomen gezeten. Onterechte of voorbarige beëindigingen of niet-toekenning van uitkeringen zijn niet terug te vinden in de cijfers, die gelden gewoon als nieuwe aanvragen. En zelfs al zou 95% van de uitkeringsgerechtigden frauderen, dan nog moet opsporing gebeuren via de normale kanalen en niet door de opheffing van grondrechten.

De regering Balkenende heeft haar mond vol over normen en waarden en spoort een ieder aan te overdenken welke normen en waarden voor onze beschaving van belang zijn. Het lijkt ons dat een samenleving die toelaat dat bepaalde grondrechten niet meer gelden voor een specifieke groep mensen steeds verder van het begrip 'beschaving' komt te staan. De acties van de afgelopen weken laten zien dat veel mensen nog waarde hechten aan solidariteit en samenwerking.

Ook als je niet voor de radicale oplossing van een basisinkomen bent zijn er oplossingen denkbaar die al deze onmenselijke controles overbodig maken, zoals een beleid gericht op individualisering van de bijstand of invoering van een volksverzekering tegen werkloosheid, waarvoor de vakbonden tien jaar geleden al een plan hebben gemaakt dat geheel paste binnen de toen geldende budgettaire kaders.

Daarom vragen we jullie onze eisen: Geen (onaangekondigde) huisbezoeken. Geen inbreuk op de grondrechten van mensen in de bijstand, te ondersteunen en mee te nemen in jullie eigen acties. Laat de gemeente Amsterdam en andere overheden weten dat dit op geen enkele manier te accepteren is. De beperkingen van de WAO en de WW, en de flexibilisering van de arbeid dwingen steeds meer mensen een beroep te doen op de Wet Werk en Inkomen, waarna ook zij geconfronteerd worden met onverwachte huiszoekingen. Steun de acties van de mensen in de bijstand. Doe mee!

Op 12 oktober is een openbare vergadering van de cliëntenraad over de huisbezoeken met de directie van de sociale dienst. Aanvang 14.30 uur in gebouw Triade, Jan van Galenstraat 323. Wij proberen met zoveel mogelijk mensen op de publieke tribune aanwezig te zijn.

Solidariteitsfonds
Sommige mensen in de bijstand willen daadwerkelijk een huisbezoek weigeren, om te proberen via de rechter of het Europese hof aan te tonen dat deze maatregel indruist tegen alle mensenrechtenverdragen. Dit kan grote gevolgen voor hun uitkering hebben. Om deze mensen financieel te ondersteunen is een Solidariteitsfonds in het leven geroepen: giro: 4554841 t.n.v. Bijstandsbond te Amsterdam o.v.v. ‘solidariteitsfonds’.

Op 22 oktober is er een protestbijeenkomst, Da Costakade 162 Amsterdam Oud West. Aanvang 14.00 uur. Tramlijnen 7,17,10,3. Dan kunnen we meer acties voorbereiden.

Bijstandsbond - Werklozen Belangen Vereniging - Komitee Vrouwen en de Bijstand
020-6898806



- E-Mail: bijstbnd@xs4all.nl Website: http://www.xs4all.nl/~bijstbnd/
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
huiszoekingen 
autonoom en antifascistisch - 01.10.2004 16:24

Ik hoorde dat bij een van de kaderleden van de fascistische Nationale Alliantie, Mart Moors, laatst ook een huiszoeking is geweest vanwege verboden wapenbezit. Er werd echter niets gevonden.

Op zich goed dat fascisten zo daadkrachtig worden aangepakt, maar wat mij verontrust is dat de politie zomaar op grond van vage roddels over wapenbezit huiszoekingen gaat verrichten. Als de politie zo gemakkelijk grondrechten gaat schenden, dan worden niet alleen fasco's maar ook anderen de dupe en zo krijgen de fasco's uiteindelijk tóch hun zin: een fascistische politiestaat...
huiszoeking  
NN - 01.10.2004 17:31

Een man koopt op koopavond in Amsterdam een nieuw vleesmes voor de keuken.
De man maakt geen verzorgde indruk. Om de hoek werd preventief gefouilleerd en de vondst van een keukenmes in een rugzak leidt tot opwinding bij de agenten. De man was blijkbaar iets te assertief tegen de fouillerende agenten want deze vondst rechtvaardigde een huisdoorzoeking die dezelfde avond nog plaatsvond.
Dit gebeurt in Amsterdam anno 2004.
Sociaal stelsel en mentaliteit 
bankey - 03.10.2004 11:28

kijk eens, tuurlijk is het niet de bedoeling dat mensen zich boven de wet plaatsen (de uitkeringsambtenaren).
maar in het kader van de sociale onzekerheid ben ik meer verbaasd over de mentaliteit van de mensen (uitkeringsgerechtigde).
Ikzelf heb me kapot gewerkt. eigen bedrijf gehad, bijna failliet,maar net niet maar daardoor wel zwaar overspannen geweesd.
Op zo'n moment laat de nederlandse staat je gewoon stikken.
Uitkering krijg je niet van de ww (eigen zaak) en sociale dienst geeft ook nix vanwege "voldoende eigen geld, nl eigen bedrijf VRIJWILLIG(??) beeindigd.
ik heb een dik jaar zonder enig inkomen gezeten!! geleefd van de gulle gaven van de mensen en hier en daar wat bijschnabbelen.
Uitkering heb ik dus nooit gehad en zal ik ook nooit aanvragen!
Er is altijd wel werk, misschien niet leuk werk maar werk=werk.
verder de sociale regelgeving is bedoelt voor diegene die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen!
Ik kan mij niet voorstellen dat 1/3 werkend nederland eigenlijk niet voor zich zelf kan zorgen!

Dit is een mentaliteitsprobleem waarmee de recht geaarde man snel denkt: zoek het hier maar uit! ik ga hier weg!
Dus beste mensen suc6 hier met de (a-)sociale (on-)zekerheid!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.