english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Pachamerica Globale Actiedag + fotos
Platform 12 oktober - 13.10.2004 00:22

Veertig mensen vertrokken om 13.30 uur vanaf het Frederiksplein te Amsterdam op hun met vlaggen versierde fietsen naar de Sarphatistraat. Het doel: een tocht langs een aantal multinationale bedrijven die zich schuldig maken aan neokoliale praktijken (lees plundering en uitbuiting).

1
1

2
2

3
3

4
4

5
5

6
6

7
7

8
8

9
9

10
10

11
11

12
12

13
13

14
14

15
15

16
16

17
17

18
18

Verzet tegen neokolonialisme
Verzet tegen neokolonialisme

Fietskaravaan en Feest te Amsterdam, in het teken van de strijd tegen het
(neo)kolonialisme “Wie zijn de Christopher Columbussen van vandaag?”

Fietskaravaan tegen neo-kolonialisme

Veertig mensen vertrokken om 13.30 uur vanaf het Frederiksplein te Amsterdam op hun met vlaggen versierde fietsen naar de Sarphatistraat. Het doel: een tocht langs een aantal multinationale bedrijven die zich schuldig maken aan neokoliale praktijken (lees plundering en uitbuiting). De eerste halte : een Texaco-pompstation. Flyers en stickers verspreidden zich snel, een spandoek met de tekst “Stop Texaco impunity; clean up your mess in Ecuador” werd aan het hek van het tankstation opgehangen. Een van de actievoerders deed de activiteiten van Texaco in Ecuador uit de doeken : de weigering de milieuvervuiling van dertig jaar oliepompen en de gevolgen hiervan voor de plaatselijke bevolking, op te ruimen.
Onder luid geschreeuw “Neokolonialisme STOP” kwam de karavaan bij de tweede stop aan: een winkel van Benetton in de Heiligenweg. Het spandoek met de tekst “Mapuche land is niet te koop; Benetton weg uit Patagonië” ontvouwen voor de Benettonwinkel gaf de shoppers in de drukke winkelstraat te kijken. Posters werden her en der op de winkel geplakt. Flyers, met daarop onder andere “vier redenen om geen Benetton producten te kopen”, werden in groten getale uitgedeeld op straat aan het winkelend publiek. Ondertussen vond er in de winkel zelf een stevige discussie met de eigenaar plaats. De eigenaar, alsook het winkelend publiek, was niet op de hoogte van de activiteiten en het grondbezit van Benetton in Argentinië, maar ze zei niks te kunnen veranderen aan het beleid binnen Benettons imperium. Het doorgaans positieve en interculturele imago van Benetton strooft duidelijk niet met het feit dat het bedrijf in Patagonië Mapuches van hun land afpest. Twee vertegenwoordigers van de Mapuche gemeenschap in Nederland waren aanwezig en vertelden over hun strijd tegen Benetton en andere corporaties die hun land bezetten. Na enige tijd arriveerde een groep politieagenten die de fietskaravaan de winkelstraat uitduwde. Gezien de enigszins onvriendelijke confrontatie met de politie, splitste de fietskaravaan zich op, om op een later moment weer samen te komen op het Amsterdam Centraal Station, waar de derde actie plaats zou vinden.
Sinds enige tijd is alleen nog maar Douwe Egberts (DE) koffie te krijgen in de NS stations. DE adverteert momenteel volop met de slogan “Puur genieten”. Om de treinreizigers te informeren over de praktijk van DE, namelijk haar verantwoordelijkheid in de structurele onderbetaling van koffieboeren in het Zuiden, werden er flyers uitgedeeld en stickers gekleefd met de slogan: “DE, puur genieten? DE=Door Exploitatie!”

Het feest op het Beursplein

Om 16.30 uur gingen de activiteiten op het Beursplein van start. Het podium op het plein werd geflankeerd door een banner met de tekst: “12 oktober, 1492-2004. Meer dan 500 jaar verzet: voor een vrij Pachamerica.” Naast het podium werden gratis Latijns-Amerikaanse gerechten uitgedeeld. In het Nederlands en Spaans werd uitgelegd waarom er op deze dag, 12 oktober, in Amsterdam actie gevoerd werd. Na de karavaan wilden we de meer dan 500 jaar verzet tegen de onderdrukking en uitbuiting in
Latijns-Amerika “vieren”. Deze sociale bewegingen geven ook vandaag de dag onder zeer moeilijke omstandigheden hun strijd niet op en trotseren een internationale orde, waarin de belangen van multinationale ondernemingen boven die van mensen staan.

Kury zara (betekent “Gouden Mais”, mais is vanaf de Inca’s tot nu het belangrijkste voedsel geweest voor inheemse Ecuadorianen), een Ecuadoriaans dansgezelschap van vrouwen en kinderen bracht met kleurige kostuums vele eeuwen culturele rijkdom uit Ecuador tot expressie in muziek en traditionele dans. Meer muziek later door Pablo en Mauricio, die spontaan ‘Sobre Viviendo’ en ‘Ata Siempre’ speelden als bijdrage
aan het feest. Carolijn Terwindt, antropologe, sprak over haar onderzoek naar het Mapuche conflict in Chili. Marielba Franco, van de stichting voor de Bolivariaanse Identiteit (SBID) had het over het begrip ‘Pachamerica’ en de sociale beweging in Venezuela.

Een tekst van Carlos Rodrigo F. Sáenz: ‘Kolonialisme, Neokolonialisme en Autokolonialisme’, ging vooraf aan het uitreiken van de ‘Columbus-award’.
Deze werd uitgereikt aan het ‘slechtst denkbare en meest neokoloniale bedrijf ter wereld’, allen schuldig aan asociaal en milieuvernietigend gedrag. Het publiek stemde allen even schuldig, niet te verwonderen werd de award overhandigd aan de ‘manager’ van toevallig alle genomineerde multinationals (Monsanto, Benetton, Coca Cola, Bayer, Nestle etc.).

De “Rhythms of Resistance” sambaband sloot alles feestelijk af met een swingende, muzikale uitspatting op het inmiddels schemerige Beursplein…

Viva la Pachamerica!

Meer achtergrondinfo over de bedrijven, vandaag in het daglicht gesteld op
 http://www.noticias.nl/12okt.


- E-Mail: 12oct@linuxmail.org Website: http://www.noticias.nl/12okt
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Wie zijn de Mapuches 
Mapuche - 13.10.2004 02:32

anti Benetton
anti Benetton

De Mapuches zijn oorspronkelijk afkomstig uit Argentinië. In de 12de eeuw trokken de Mapuches uit Argentinië over de Andes naar het zuiden van Chili, waar ze zich vestigden. Van alle inheemse volkeren van Latijns Amerika, hebben de Mapuches zich het langst verzet tegen de Spaanse verovering. Het Mapuche-volk was één van de volken die het meest politiek onafhankelijk was, met een gebalanceerde zelfvoorzienende economie, die het volk autonomie gaf, terwijl tegelijkertijd de uitwisseling met andere volkeren behouden werd. Terwijl beschavingen zoals die van de Azteken en de Inca binnen korte tijd vielen onder de Spaanse overheersing, wanneer hun leiders en dominante klassen onderworpen waren, streden de Mapuches meer dan drie eeuwen tegen de indringers, eerst tegen de Spaanse, en daarna de tegen de Chileense.

Website: http://www.mapuche.nl/
 
Wie zijn de Mapuches 
Mapuche - 13.10.2004 02:36

ab
ab

Wij zjn de oorspronkelijke bewoners van Chili en Argentinie

Website: http://www.mapuche.nl
 
Photo's 
the Rev. Johnny Jordan - 13.10.2004 03:48


.
the Rev Johnny Jorden - 13.10.2004 03:52


.
photo's 
the Rev Johnny Jordan - 13.10.2004 03:56


.
photo's 
the Rev Johnny Jordan - 13.10.2004 04:03


.
photo's 
the Rev Johnny Jordan - 13.10.2004 04:10


.
photo's 
the Rev Johnny Jordan - 13.10.2004 04:20

.
photo's 
the Rev Johnny Jord - 13.10.2004 04:21


.
12 okt in Barcelona, Buenos Aires ,Chili, Ven 
L.L. - 13.10.2004 10:10

Foto's

Buenos Aires
Marcha por el 12 de Octubre en Buenos Aires:
 http://argentina.indymedia.org/news/2004/10/228753.php

Santiago (Chili):
 http://santiago.indymedia.org/news/2004/10/26478.php
 http://santiago.indymedia.org/news/2004/10/26543.php

Barcelona:
 http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/127579/index.php

Venezuela:
Woede richt zich tegen beeld Columbus
 http://www.noticias.nl/rnw.php#2539

URGENT: PACHAMERIkA REBELLION IN VENEZUELA  
L.L. - 13.10.2004 10:33

URGENT: PACHAMERIkA REBELLION IN VENEZEULA, ORGANIZERS TO BE ARRESTED!!!!

Around 12pm this afternoon about 200 Venezuelans congregated in Plaza
Venezuela in Caracas in to celebrate “El Dia de Resistencia Indigena” and
in solidarity with the Pachamerikan movement against neoliberalism and
imperialism. It began quietly with a ritual fire and a small procession
of a puppet representing Pachamama and commenced with music and dancing
and was to end with toppling of a statue of Christopher Columbus located
in the plaza. During the day there was much talk of police repression by
the Metropolitana police, who are famous for their repression and sympathy
for the Opposition, but when the toppling commenced at around 4pm, there
was little or no obstruction. Much to everyone´s suprise, the statue came
crashing peacefully down with a single pull. Once the statue was toppled
the people pulled it into the streets and in an impromptu act, dragged the
statue along the highway with a procession of drumming and puppets to
Teatro Teresa Cariño, where a performance in honor of "El Dia de
Resistencia Indigena" was being held by the Bolivarian Government. There
the statue was spray-painted with red painted with red and hung from a
tree in the presence of the National Guard. Shortly after the statue was
hung, the Metropolitana police arrived. There was some discussion between
the organizers, the National Guard, and the police, which resulted in the
confiscation of the statue by the police. The crowd protested with
chants of "Jucio Popular" [Popular Judgement] (in reference to an element
of the action being a popular judgment of the guilt of Christopher
Columbus for 500 years of genocide) and the police responded by
distributing tear gas and shooting blanks into the crowd.

During the chaos that followed 3 to 5 comrades were detained, and the
crowd immediately activated another impromptu march to the mayor's office
to demand their release. Once the march reached the mayor's office, there
was about an hour of debate before a small number of organizers were
permitted to enter with their demand. The organizers returned with the
bargain that were presented to them, that the organizers turn themselves
in, in turn for the release of the current prisoners. It appears as
though the organizers are going to comply with this bargain, putting
thirty of themselves in prison in turn for the release of the five
prisoners.

Following the arrests, Freddy Bernal a self-proclaimed "Chavista," and the
mayor of Alcadia Libertador (the majority of metropolitan Caracas) made an
official statement condemning the action as "anarchy" and officially
"wash[ed his] hands of any responsibility for the action. He also stated
the statue will be repaired and replaced in Plaza Venezuela.

K.K.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.