english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Commentaar NOS-berichtgeving tav Guantanamo
Astrid Essed - 29.10.2004 04:10



In haar berichtgeving tav een door ex-Guantanamo gevangenen ingediende aanklacht tegen leidinggevende Amerikanen suggereert de NOS teletekstredactie ten onrechte, dat de detentie in Guantanamo is gebaseerd op het Internationaal Recht





Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 27-10 vermeldt u, dat vier Britten, die bijna drie jaar gevangen hebben gezeten op Guantanamo Bay, een rechtszaak zijn begonnen tegen zo'n 100 leidinggevende Amerikanen waaronder minister Rumsfeld van Defensie op grond van het feit dat zij tijdens hun detentie gemarteld zouden zijn.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat de betrokkenen in 2001 in Afghanistan en Pakistan zijn opgepakt en in maart van dit jaar zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat de vier Britten zeggen mishandeld te zijn en te zijn vastgehouden zonder contact te kunnen hebben met advocaat en familie.

Met deze wijze van berichtgeving, zonder enige kritische achtergrondinformatie uwerzijds maakt u weliswaar melding van eventuele individuele mensenrechtenschendingen, maar wekt u tevens de indruk, dat de detentie van gevangenen in Guantanamo in het algemeen in overeenstemming is met de internationaal-geldende rechtsregels, hetgeen niet het geval is.

Te uwer informatie:

A Behandeling tijdens vervoer en detentie:

In de eerste plaats zijn zowel het vervoer als de detentieomstandigheden van de ruim 600 in Guantanamo aanwezige gevangenen, die in de meeste gevallen opgepakt zijn tijdens of kort na de oorlog in Afghanistan [2001] en de oorlog in Irak [2003] in flagrante strijd met zowel de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als de internationaal-geldende humanitaire rechtsregels in dezen.

1 Vervoer naar Guantanamo:

Bij hun vervoer naar Guantanamo werden de gevangenen aan elkaar geketend en hadden zowel kappen als oordoppen in, hetgeen niet alleen getuigde van een inhumane en vernederende behandeling, maar tevens vanwege de door de kappen en oordoppen veroorzaakte desorientatie gecatagoriseerd kan worden als een psychologische vorm van marteling, hetgeen uiteraard een ernstige schending is van het Internationaal Recht.


2 Detentieomstandigheden:

In Guantanamo aangekomen waren de gevangenen niet alleen gedwongen een tijdlang in knielende houding op de grond te zitten, hetgeen eveneens getuigt van een inhumane en vernederende behandeling, maar daarenboven werden zij gevangengezet in kooien, hetgeen hen nog afgezien van het vernederende aspect in dezen, blootstelde aan de wisselende weersomstandigheden.

B Internationaal Recht:

Nog afgezien echter van het feit, dat noch de vervoerswijze, noch de detentie-omstandigheden in overeenstemming zijn met de internationaal-erkende rechtsregels is daarenboven de detentie van de gevangenen als zodanig in strijd met het Internationaal Recht.

Aangezien vrijwel alle gevangenen tijdens of kort na gevechtshandelingen zijn opgepakt, is op hen de 3e Conventie van Geneve van toepassing, volgens welke zij als krijgsgevangenen aan het eind van de oorlog direct dienen te worden vrijgelaten, tenzij er sprake is van strafbare feiten zoals oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, die dan echter binnen afzienbare tijd via een proces moeten worden aangetoond.
Gezien echter de Amerikaanse weigering, hen de status van krijgsgevangene toe te kennen, maar van ''vijandelijke strijders'' worden zij zonder enige vorm van proces vastgehouden, hetgeen in strijd is met de internationaal-geldende rechtsregels ten aanzien van alle gevangenen, onafhankelijk van hun status.

Terecht heeft de detentie van de Guantanamo-gevangenen dan ook geleid tot grote internationale kritiek, zowel van de kant van internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [www.amnesty.org], Human Rights Watch [www.hrw.org], het Rode Kruis [www.icrc.org] en een groot aantal Europese en internationale politici waaronder de toenmalige Nederlanse minister van Buitenlandse Zaken van Aarssen.


C Militaire tribunalen:

Weliswaar is er sinds augustus 2004 in Guantanamo sprake van de inwerkingstelling van militaire tribunalen, maar deze voldoen in vele opzichten niet aan de internationale rechtsregels:

Krijgsgevangenen:

In de eerste plaats wordt bij berechting geen onderscheid gemaakt reguliere krijgsgevangenen [ die volgens de 3e Conventie van Geneve na afloop van de gevechtshandelingen hadden moeten worden vrijgelaten], krijgsgevangenen met een eventueel strafbare status en mensen met een eventueel andere status dan krijgsgevangene [hetgeen overigens eerst voor een rechtbank moet worden vastgesteld, hetgeen nooit is gebeurd]
In de tweede plaats voldoen deze tribunalen niet aan de geldende internationale rechtsregels ten aanzien van alle gevangenen, ongeacht hun status.

1 Beperking recht op advocaatkeuze:

Voor de verdediging van een verdachte een militaire advocaat aangewezen.
Hoewel een verdachte het recht heeft een civiliele advocaat in te huren, moet dit financieel zelf door verdachte woden opgebracht, hetgeen de meeste verdachten beperkt in hun recht op vrije advocaatkeuze en als zodanig onacceptabel is.

2 Bewijsmateriaal

Verder houdt de rechtbank zich het recht voor niet alle bewijsmateriaal niet ter beschikking te stellen aan de advocaat van de verdachte, waardoor de verdachte het recht op een optimale verdediging ontzegd wordt, hetgeen een ernstig beletsel is voor het voeren van een eerlijk proces.

3 Maar het meest zwaarwegende aspect is wel het feit dat de verdachte na een veroordeling door het militaire tribunaal slechs in beroep kan gaan het Amerikaanse ministerie van Defensie en niet bij een burgerlijke rechtbank, hetgeen niet alleen in strijd is met de Amerikaanse militaire wetgeving, maar daarenboven de mogelijkheid van een onpartijdig oordeel ernstig beperkt.


Het verdient dan ook aanbeveling, dat u bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp tevens melding maakt van bovengenoemde achtergrondinformatie, die gemakkelijk te controleren is via de websites van de internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisaties Amnesty International [www.amnesty.org] en Human Rights Watch [www.hrw.org] en het Rode Kruis [www.icrc.org]


Een en ander zal bijdragen tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving over dit onderwerp, hetgeen uw journalistieke taak isn tegenover het teletekstlezende publiek

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam



 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Internationaal reecht = recht van de sterkste 
Klaas. - 30.10.2004 12:26


"In haar berichtgeving tav een door ex-Guantanamo gevangenen ingediende aanklacht tegen leidinggevende Amerikanen suggereert de NOS teletekstredactie ten onrechte, dat de detentie in Guantanamo is gebaseerd op het Internationaal Recht "

Asrid, je zou gelijk hebben ware het niet dat in de wereld waarin wij nu leven, het enige Internationale Recht dat geldt, is wat de VS als zodanig zien (voorbeelden Irak, Servie, Israel, Joegoslavie Tribunaal, Israel, wet tot bevrijding US personeel uit gevangenschap Internationaal Strafhof). De NOS heeft zich reeds jarenlang gecommiteerd aan deze situatie en ziet dit als normaal.

NOS is onbetrouwbaar... 
Maurits Koperberg - 01.11.2004 05:34

Journalisten die voor bepaalde ministeries bijklussen, voorlichting gevend aan politici die ze de volgende dag 'lastige'' vragen zouden moeten stellen...
Wil je op de hoogte blijven van het werkelijke nieuws dan is de NOS een erg onbetrouwbare optie.
Ik hou het maar bij de verschillende nieuwsvoorzieningen op het web dan kun je immers voors- en tegens zelf afwegen en ben je niet langer afhankelijk van een door Hilverdam gedicteerde werkelijkheid...


E-Mail: mauritskoperberg@hotmail.com
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.