english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
RMS-Gevangenen mishandeld
anakmaluku - 14.11.2004 23:21

Chronologie van de Afranseling van FKM/RMS-Gevangenen door een Eenheid van de Mobiele Brigade uit Oost-Java in de Gevangenis van NEGERI LAMA-Ambon-Maluku, op Donderdag 11 november 2004.



FKM-RMS-Gevangenen door Javaanse Brigadiers afgeranseld.
13-11-2004

Chronologie van de Afranseling van FKM/RMS-Gevangenen door een Eenheid van de Mobiele Brigade uit Oost-Java in de Gevangenis van NEGERI LAMA-Ambon-Maluku, op Donderdag 11 november 2004.

Op donderdag 11 november 2004, om 16.00 uur Molukse Tijd heeft er in de gevangenis Negeri Lama, Ambon een incident plaats gevonden, waarbij enkele activisten en leden van het FKM VOOR DE RMS afgeranseld zijn. Wat er precies gebeurd is op die dag is het volgende.

Het was op het reguliere bezoekuur. Bezoekers kwamen om hun broeders en zusters te ontmoeten uit verlangen, of om wat snacks of andersoortig voedsel mee te nemen voor hun gevangen verwanten.

Maar het vreemde was dat er op deze dag zo veel bezoekers waren, dat het gevangenispersoneel en de dienstdoende Mobiele Brigade, afkomstig van Oost-Java, de bezoekers geen toestemming gaven om de gevangenis in te gaan. Het meegebrachte voedsel werd ingezameld. Bij deze gelegenheid waren bijna alle bezoekers gekomen voor gevangenen, die activisten, leden en sympathisanten zijn van het FKM/RMS.

Een gevangenisambtenares, mevrouw Yenni, deelde mee dat gevangenisbeheerders niet aanwezig waren, omdat ze een cursus volgden, en nu waren de regels gewijzigd in die zin dat zolang het gevangenisbeheer niet aanwezig was, dat het bezoekers verboden was om de gevangenis te betreden, om wat voor reden dan ook, ook al was het om eten te brengen, en die regel zou ingaan op diezelfde dag, namelijk donderdag 11 november 2004, om 16.00 uur Molukse Tijd.

Toen mevrouw Yenni dat gezegd had werd ze onmiddellijk door mevrouw Malawau/Soumokil met vragen bestookt, zodat er een heftige woordenwisseling ontstond tussen deze twee vrouwen. Dit leidde uiteindelijk tot een tot een enorm tumult. De gevangenen gingen te keer tegen het gevangenispersoneel en de BRIMOB-politie, omdat al het meegebracht eten werd rondgestrooid en op de grond gesmeten.

Deze bekvechterij en dit tumult duurde tot 18.00 uur Molukse Tijd. Op dat moment konden de gevangenen hun emoties niet langer meer in bedwang houden en dat leidde tot een enorme ruzie, waarop de BRIMOB van Oost-Java met organieke wapens in de lucht schoot om de emoties van de gevangenen tot bedaren te brengen.

Als FKM/RMS-leider bleef de Secretaris-Generaal van het FKM, Moses Tuwanakotta, niet stil en deed een krachtige poging om de woede van al zijn mensen(FKM/RMS-activisten) in te tomen, maar toen hij dat deed werd hij juist geslagen en werd hij met stenen bekogeld, waarbij zijn hoofd gewond raakte.

Ook werden zeven FKM/RMS-leden, namelijk Fredy van Harling, Lamberth Wattimena, Richard Huwae, Jery Kilanmasse, Matheos Sinay, Andy Marantha, Nyong Souhoken en Yusuf Sapakoly bont en blauw geslagen.

Deze acht mensen werden, nadat ze deze onplezierige behandeling hadden ondergaan en erge pijn leden, niet naar het ziekenhuis gebracht en ook kregen ook geen medisch onderzoek. Integendeel, ze werden de klok rond in hun cel opgesloten, met andere woorden, ze werden in quarantaine gehouden. Alleen mochten ze naar het toilet. Dit had ook veel effect op alle andere gevangenen, zodat op den duur alle gevangenen door deze strafmaatregel getroffen werden.

Nadat alle gevangenen in quarantaine gezet werden begonnen de BRIMOB en het gevangenispersoneel onder alle gevangenen een razzia te houden en haalden daarbij tassen en andere eigendommen van de gevangenen overhoop en vervolgens werden alle tassen met kleding van de gevangenen in beslag genomen.

Er zijn verschillende zaken waartegen wij bezwaren hebben, onder anderen:

De agenten van de Mobiele Brigade uit Oost-Java handelden naar willekeur en niet in overeenstemming met hun taak en hun aanwezigheid in de gevangenis, namelijk om de veiligheid te garanderen en onrust te voorkomen; niet om onrust te scheppen, laat staan alle politieke gevangen af te ranselen en met stenen te bekogelen.
De wijziging van de regels is opzettelijk uitgevoerd om op deze wijze de emoties van alle gevangenen aan te wakkeren, in het bijzonder van de FKM/RMS-gevangenen.
De onmenselijke vernedering, uitgevoerd door het gevangenispersoneel en de Oost-Javaanse BRIMOB-agenten, door het eten rond te strooien en neer te smijten; dit is een zeer duidelijke schending van de mensenrechten.
De politieke gevangenen van het FKM/RMS zijn als mens gelijkwaardig aan het dienstdoende gevangenispersoneel en de agenten van de BRIMOB uit Oost-Java, alleen hebben ze een andere status.
In Indonesië geldt de PANCASILA, die zegt de mensenrechten en de menselijkheid te respecteren, waarom doen het gevangenispersoneel en de BRIMOB-politie dan zo? Is dit hetgeen de essentie weerspiegelt van hoe de Pancasila in praktijk moet worden gebracht? Of is dit ook een vertaling of een bepaalde kant van de Pantjasila? Zijn alle Pancasila-mensen zo? De Pancasila zou door de staat Republiek Indonesië, ofwel de Neo Kolonialistische Republiek Indonesië(NKRI), maar weer eens opnieuw bekeken moeten worden!!!
Vandaag komt er een bericht uit de gevangenis, dat in de gevangenis dienstdoende BRIMOB-agenten van plan zijn om het volgende lasterpraatje de wereld in te sturen, namelijk dat de FKM/RMS-gevangenen de gevangenismoskee in brand willen steken. Dit is wel een heel immorele soort lasterpraat.

Tot zo ver het chronologische overzicht, dat wij hebben opgesteld op grond van een onmiddellijke rapportage van de gevangenen die het hebben meegemaakt. Verder koesteren wij namens de gevangenen de hoop, dat zij aandacht en ondersteuning krijgen, in welke vorm dan ook, maar in het bijzonder in de vorm van pressie en aandrang in de internationale wereld om de soevereiniteit van de RMS snel terug te geven aan de wettige eigenaren.

MENA MURIA!

Namens het FKM voor de RMS,

Het plaatsvervangende leiderschap.


 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Uitleg is wellicht nuttig 
Reseda - 15.11.2004 10:48

Het artikel gaat over het FKM, de RMS, BriMob en andere zaken die op de molukken heel bekend zijn, maar niet voor alle nederlanders (waar indymedia.nl toch primair op gericht is). Ik stel het zeer op prijs dat er ook berichten worden geplaatst overr de molukse strijd, die hoewel wel degelijk relevant voor Nederland als ex-kolonisator bijna stelselmatig wordt genegeerd.

De molukken zijn een grote eilandengroep die tot indonesie wordt gerekend, maar in tegenstelling tot Java en grote delen van indonesie niet op het aziatische, maar het australische continent ligt. Hierdoor is de natuur op de molukken dan ook duidelijk anders. Een nog belangrijker verschil is dat de molukken voornamelijk christelijk zijn in het verder islamitische Indonesie.

Indonesie staat bekent om haar voortvarende bevolkingspolitiek (mensen gedwongen laten verhuizen en zo de uitoefening van het zelfbeschikkingsrecht bemoeilijken). Deze bevolkingspolitiek heeft ook op de molukken zijn weerslag. Bovendien worden de belangrijke functies in zowel de overheid als het bedrijfsleven door bijna heel Indonesie met name door javaanen vervuld.

Door een combinatie van deze factoren streven de molukken al tijden naar onafhankelijkheid. De Javaanse overheid is hier niet gelukkig mee en probeert door onrust te creeeren de molukken te laten lijken op een achterlijk gebied met geweldadige mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Opmerkelijk is dat een aanzienlijk deel van de gevechten plaats vind tussen verschillende delen van de overheid (politie tegen marine, marine tegen landmacht, enzovoorts). Ook zijn er net als op Oost-Timor het geval was milities die bestaan uit overheidsfunctionarissen.

Woordenlijst:

RMS : Republik Maluku Selatan (De molukse staat uitgeroepen in 1950 die nog steeds vecht om erkenning)

FKM : Front Kedaulatan Maluku (De onafhankelijkheidsbeweging van de molukken)

BriMob : Mobiele Brigade (Een soort extreem geweldadige ME)

Ambon : De hoofdstad van de Molukken (tevens de naam van het eiland)
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.