english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
NOS berichtgeving dd 7-12 tav Gaza
Astrid Essed - 07.12.2004 16:10


In hara berichtgeving tav de recente gebeurtenissen in Gaza maakt ed NOS teletekstredactie niet alleen geen enkel onderscheid tussen terrorisme en gelegitimeerd verzet, daarenboven bagatelliseert zij het Israelische militaire optreden vanaf 11 november tot 6 december in sterke mate





Aan de teletekstredactie van de NOS


Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 7-12 vermeldt u, dat bij een Israelische raketaanval op een doel in Gaza een Palestijn om het leven gekomen is.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat deze aanval een reactie is op een aanslag waarbij een Israelische militair om het leven kwam en vier anderen gewond raakten.
U vermeldt vervolgens, dat deze aanslag is opgeeist door de militante Hamas-beweging.
U licht uw berichtgeving toe met de mededeling, dat de Israelische militairen op zoek waren naar explosieven en dat de betreffende bom afging in een door de Israelische soldaten onderzocht kippenhok.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat er sinds de dood van Arafat dd 11 november relatief weinig sprake van geweld is geweest tussen Israel en de Palestijnen.
Niet alleen is er uwerzijds sprake van incomplete berichtgeving, daarenboven wekt u met deze berichtgeving zonder enige achtergrondinformatie uwerzijds niet alleen ten onrechte de indruk, dat er bij de genoemde Palestijnse aanval sprake is van terrorisme, daarenboven wekt u de indruk, dat de genoemde Israelische aanval op het Palestijnse doel gelegitimeerd zou zijn, hetgeen niet het geval is.

A Incomplete berichtgeving:

Weliswaar vermeldt u bij uw berichtgeving, dat er sprake is van een Israelische aanval op een doel in Gaza, maar u verzuimt daarbij te vermelden, dat de door u genoemde omgekomen Palestijn een lid is van de militante Palestijnse organisatie Jihad is.

B Palestijnse aanval:

Door het onjuiste gebruik van het woord ''aanslag'' in verband met de door u genoemde Palestijnse
aanval op de Israelische soldaten wekt u de indruk, dat het hier een terroristische daad zou betreffen, hetgeen niet het geval is.
Zoals u ongetwijfeld weet, is de internationaalrechtelijke definitie van terrorisme ''het plegen van militaire aanvallen op burgers en burgerdoelen'', hetgeen uiteraard streng verboden is volgens het Internationaal Recht.
In dit geval echter was er sprake van een militaire aanval op Israelische soldaten, hetgeen als zodanig internationaalrechtelijk gelegitimeerd is als het verzet tegen een bezettingsleger, in casu de Israelische militairen [artikel 1 van het Additionele Protocol van de 4e Conventie van Geneve]
Het verdient dan ook aanbeveling, dat u zich in dit verband niet bedient van de onjuiste term ''aanslag'', hetgeen inherent is aan een terroristische daad, maar de term ''militaire aanval'' hanteert.

C Israelische aanval op een ''doel in Gaza''

Ook is het in dezen opvallend, dat u in uw berichtgeving weliswaar melding maakt van genoemde
Israelische aanval op een doel in Gaza, maar noch refereert aan de identiteit van het omgekomen slachtoffer [een lid van de Palestijnse politieke organisatie Jihad] noch aan het feit, dat deze raketaanval als buitengerechtelijke executie een ernstige schending is van het Internationaal Recht, dat stelt, dat ieder mens recht heeft op een proces.
Zoals u ongetwijfeld zult weten is deze buitengerechtelijke executie een onderdeel van de sinds begin zeventiger jaren door achtereenvolgende Israelische regeringen gevoerde liquidatiepolitiek jegens leden en leiders van Palestijnse organisaties, die veelal de vorm heeft aangenomen van beschietingen op auto's en huizen, F 16 bombardementen op vluchtelingenkampen en raketaanvallen, hetgeen veelal geleid heeft tot een groot aantal burgerslachtoffers gezien de gekozen burgerdoelen.
In dat geval is er eveneens sprake van oorlogsmisdaden, aangezien de daders/opdrachtgevers de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van de aanwezigheid van burgers in genoemde burgerdoelen van te voren hadden kunnen inschatten.

Het is dan ook evident, dat deze liquidatiepolitiek geleid heeft tot een groot aantal internationale protesten, zowel van internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Human Rights Watch, het Rode Kruis als van Europese politci waaronder de Franse president Chirac en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw.
Ook is deze liquidatiepolitiek regelmatig veroordeeld in EU-verklaringen en verklaringen van de Secteraris-Generaal van de VN, Kofi Annan.

Het is dan ook van belang, dat u tevens melding maakr van bovengenoemde achtergrondinformatie, die gemakkelijk te controleren is via de websites van internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [www.amnesty.org], Human rights Watch [www.hrw.org] alsmede het Rode Kruis [www.icrc.org]

D Relatief weinig geweld:

Verder vermeldt u in uw berichtgeving opvallend, dat u melding maakt van het feit, dat er sinds de dood van Arafat relatief weinig sprake zou zijn van geweld tussen ''Israel en de Palestijnen'', hetgeen echter niet het geval is.

1 In de eerste plaats is het hierbij opvallend, dat u aan ''Israel en de Palestijnen'' refereert alsof er sprake zou zijn van twee gelijke partijen, hetgeen vanuit politiek-journalistiek oogpunt in het geheel niet correct is, aangezien er sprake is van een bezettingsmacht met een van de technisch meest geavanceerde legers enerzijds en een militair volledig gecontroleerd bezet Palestijns gebied met groepen slecht bewapende gefragmenteerde Palestijnse strijders anderszijds.

2 Evenmin is uw mededeling, dat er vanaf de dood van Arafat dd 11 november sprake zou zijn van ''relatief weinig geweld'' in overeenstemming met de politieke realiteit:

In de periode dd 21-11 tot 6-12 is er sprake geweest van een aantal grootschalige Israelische militaire invallen in Palestijnse vluchtelingenkampen bij Bethlehem, Hebron, Ramallah, Tulkarem [in de Westelijke Jordaanoever] alsmede in Rafah en Khan Younis [Het Gaza-gebied] waarbij niet alleen sprake is gweest van ene groot aantal arrestaties, maar eveneens van willekeurige beschietingen op Palestijnse burgers waardoor een aantal mensen gewond geraakt is.
Het hoeft geen nadere toelichting, dat dergelijke wilekeurige beschietingen op burgers ernstige schendingen zijn van het Internationala Recht [4e Conventie van Geneve] dat iedere militaire aanval op burgers ten strengste verbiedt.
Eveneens is er bij deze aanvallen sprake geweest van huisvernietigingen en de vernietingen zowelonteigeningen van Palestijnse olijfvelden, hetgeen zoals u ongetwijfeld weet in strijd is met het Internationaal Recht [artikel 53, 4e Conventie van Geneve] dat de onteigening cq vernietiging van land, huizen en bezittingen van ''beschermde personen'' [mensen, die leven ondre een bezetting] verbiedt.

Doodschieten van een Palestijns schoolmeisje:

Ongetwijfeld bent u eveneens op de hoogte van het feit, dat op 27-11 in de buurt van Rafah [Zuid-Gaza] een 13 jarig Palestijns schoolmeisje is gedood door een Israelische soldaat, die een groot aantal kogels op haar afvuurde en aan zijn ondergeschikten de order had gegeven ''op alles dat beweegt te schieten vanaf 3 jaar''
Het behoeft geen betoog, dat een en ander een zeer ernstoige oorlogsmisdaad is.
De betreffende militair, tegen wie door zijn eigen manschappen was getuigd, is inmiddels aangehouden.


Buitengerechtelijke executie:

Verder is er sprake geweesst van een buitengerechtelijke executie dd 1-12 van een Palestijnse activist van Fatah [politieke beweging van Arafat] in zijn woonplaats in het Balata vluchtelingenkamp bij Nalbloes.
De man werd op weg naar zijn huis onder vuur genomen door een aantal leden van een Israelische -eenheid en was op slag dood.

Beschietingen in Rafah:

Nog afgezien van eerder plaatsgevonden beschietingen in Rafah [in de periode dd 11 november tot 6-12] is er recentelijk [dd 6-12] sprake geweest van een grotschalige Israelische inval in Rafah waarbij ten gevolge van willekeurig schieten door het Israelische leger 6 inwoners gewond geraakt zijn.

Uit bovenstaande moge duidelijk zijn, dat er in de periode van 11 november wel degelijk sprake is geweest van veelvuldig militair geweld.
Het is dan ook van belang, dat u bij een volgende berichtgeving betreffende de aanwezigheid van geweld in de desbetreffende regio de teletekstlezers voorziet van correcte nieuwsinformatie in dezen.

Verder spreek ik de hoop uit, dat u zich bij een verdere berichtgeving betreffende bovengenoemde onderwerpen eveneens bedient van een samenvatting van bovenvermelde achtergrondinformatie.

Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving betreffende het midden-Oostenconflict, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam



 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
De waarheid moet gezegd, ook op teletekst 
JV - 07.12.2004 16:59

Het zal nog heel lang gaan duren voordat men op teletekst de activiteiten van het Israelische leger buiten Israel zal durven omschrijven voor wat het is: staatsterrorisme ten behoeve van het instandhouden van de Israelische kolonies op Palestijns (en eventueel Syrisch) gebied.

"Zoals u ongetwijfeld weet, is de internationaalrechtelijke definitie van terrorisme ''het plegen van militaire aanvallen op burgers en burgerdoelen'', hetgeen uiteraard streng verboden is volgens het Internationaal Recht. "

Dit beschrijft precies wat er buiten de groene lijn, onder het mom van zelfverdediging uitgespookt wordt, met Palestijnse kinderen, volwassenen, ouden van dagen, en gevangenen als doelwit.

Het is nog veel te vroeg voor de EU om de banden met Israel aan te halen.

 http://www.haaretzdaily.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=511237&contrassID=1&subContrassID=1&sbSubContrassID=0&listSrc=Y

Dat kan altijd nog, als ze de controle over Oost Jerusalem overdragen aan de Palestijnen... Tot die tijd moeten alle voordeeltjes die de EU Israel biedt opgeschort worden, krijgen ze misschien ook wat meer interesse voor hun buurlanden. En dan niet in de zin van weer een illegale pre-emptive strike.


reactie? 
koers - 07.12.2004 22:54

Astrid

Omdat je het toch altijd nalaat om de reacties die je terug krijgt van de NOS redactie te plaatsen. Ben ik zo vrij geweest om je bericht ter plaatsen waar het hoort.

In het gastenboek van het NOS journaal.

 http://cgi.nos.nl/cgi/nosrtv/gastenboek/reageer.php

Website: http://cgi.nos.nl/cgi/nosrtv/gastenboek/reageer.php
 
NRC van vandaag 
NRC-lezer - 09.12.2004 16:43

'SOMS SCHIETEN WE GEWOON VOOR DE LOL'

Het Israëlische leger heeft gisteren erkend dit jaar dertig onschuldige Palestijnen te
hebben gedood. Stafchef Ya'alon is bezorgd over handhaving van de morele normen.

 http://www.nrc.nl/buitenland/artikel/1102572054651.html

NB mogelijk moet je je (gratis) registreren om dit artikel te kunnen lezen.... sorry
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.