english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
NOVA tracht Evert Jan van Hoek te gebruiken
De Vrije - 12.01.2005 20:54

Actualiteitenprogramma NOVA heeft vandaag getracht Evert Jan van Hoek te gebruiken om de gevestigde hulpverleningsorganisaties die rond de ramp in Azië actief zijn, in een kwaad daglicht te stellen. NOVA zocht contact met EJ vanwege diens kritiek op USAID in de eerste dagen na de zeebeving.




Het getroffen Hikkaduwa
Het getroffen Hikkaduwa

Zoals bekend trof Van Hoek de Amerikanen bierdrinkend aan in het duurste hotel van Hikaaduwa op Sri Lanka. Ze waren niet gediend van de diensten die Evert Jan hen aanbood. Inmiddels zijn zij uit het dorp vertrokken zonder iets te hebben gedaan.

Evert Jan van Hoek heeft geweigerd aan een dergelijke tendentieuze uitzending van NOVA mee te werken. Deze is er op voorhand slechts op uit om de actieve hulpverleningsorganisaties in het rampgebied negatief af te schilderen en de suggestie te voeden dat het er allemaal slecht aan toe zou gaan. Van Hoeks kritiek op USAID op dat moment betekent geenszins dat hij daarmee meteen de gehele hulpverlening afschrijft.

Het is niet de eerste keer dat programma's als NOVA mensen of organisaties trachten te gebruiken om nieuws vanuit een vooringenomen standpunt te brengen. Het is de reden dat sinds de jaren tachtig vele actievelingen uit de anarchistische en sociale bewegingen zelfs weigerden met de gevestigde media in zee te gaan.

Inmiddels is de hulpverlening in Hikkaaduwa dan eindelijk op gang gekomen. Het internationale Rode Kruis is gearriveerd. Ook legereenheden uit Zwitserland (of Oostenrijk) zijn nu ter plaatse.
Zelf kocht Evert Jan een hoeveelheid antibiotica om in de jungle onder de arme bevolking te verspreiden. De toegang tot dit gebied werd hem echter geweigerd door de lokale autoriteiten. Deze eisen dat de verstrekking van dergelijke medicamenten centraal plaatsvindt.




- E-Mail: Arend@devrije.nl Website: http://www.devrije.nl
 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
te gek 
linking - 13.01.2005 00:00

Te gek. Ik heb alle respect voor Evert Jan's inspanningen daar. Maar om nu mensen die daar maandenlang op professionele basis komen hulpverlenen af te zeiken omdat ze na een vlucht van pakweg 20 uur een biertje pakken, ach. Ik snap de teneur van het stuk ook niet zo goed: enerzijds zou Evert Jan er niet van gediend zijn mee te werken aan tendentieuze berichtgeving, anderzijds zijn dit zelf juist tendentieuze stukken.
Indymedia jakarta 
linkje - 13.01.2005 13:07

Voor zij die Indonesisch begrijpen. Indymedia Jakarta ( nog in new imc process)  http://www.jakartaresistance.net/

In het Engels:  http://www.jakartaresistance.net/index.php?topic=®ion=&language=en
Tendentieus 
J.B. Arend - 13.01.2005 19:03

Evert Jan zelf kon achteraf zijn kritiek op USAID heel goed relativeren. Inderdaad bestaat de mogelijkheid dat de hulpverleners een biertje dronken na een lange reis. Je kunt dat echter ook discreet doen gezien de omstandigheden waarin je verkeert! Je vervult wel een soort voorbeeldfunctie toch? En je had Evert Jan ook op een fatsoenlijke manier te woord kunnen staan in plaats van hem zondermeer af te wijzen.
Bedoelt Linking verder dat het bericht over NOVA zelf tendentieus is? Dat lijkt me het omdraaien van zaken. Het aan de kaak stellen van dit soort zaken is hoognodig, het laat namelijk zien hoe deze media werken: vooringenomen en alles wat niet in dat straatje past, wordt genegeerd of niet uitgezonden. Meestal word je (en zeker als je positie beduidend minder 'machtig'is) zelfs onder valse voorwendselen verzocht aan een item mee te werken. Let wel: het gaat hier om de journalistiek meest geprezen programma's van het land!


E-Mail: Arend@devrije.nl
Website: http://www.devrije.nl
 
toelichting 
linking - 14.01.2005 18:19

Sorry voor wederzijdse misverstanden en eigenlijk moeten we elkaar allemaal supporten in deze toestand. Ik heb echt het grootste respect voor EJ's inspanningen daar, en voor zijn vrienden die hem op hun beurt hier supporten. En voor het feit dat hij niet de hielen heeft gelicht maar heeft besloten te blijven en te helpen.

Ik kan me slechts bij benadering een voorstelling proberen te maken van de druk waaronder hij en zijn omgeving verkeert. Dat daar ergernis over professionele hulpverleners en lokale overheden aan te pas komt kan ik me levendig voorstellen. Ik denk wel dat die mensen met een andere insteek werken en dit werk jaar in, jaar uit doen. Dat zal wellicht een andere benadering met zich mee brengen. Waarmee niet gezegd wil zijn dat er niet allerlei kritiek valt te leveren op de reguliere westerse hulpaanpak. Maar hier thuis -- anders dan daar ter plaatse waarschijnlijk -- word je ook een beetje ziek van alle kritische geesten die met name excuses voor zichzelf lijken te vinden om dan maar niets te doen, zo van het stinkt allemaal en de uitkomst is nul (waar is m'n pils om even in de sfeer te blijven). Dat levert dus een beetje een andere visie op dan wanneer je daar loopt te ploeteren denk ik.

Wanneer Nova Evert Jans kritiek meekrijgt betekent dat voor mij op z'n minst dat ze deze site of die van de Vrije volgen om alternatief nieuws mee te krijgen. Dat staat ze goed, en dat ze daar actief op inspringen ook. Wanneer het hen interesseert dat er een lokale anarchist misschien met relevante kritiek op de hulpverlening daar kan komen zie ik ook niet gelijk waarom ze een veeg uit de pan moeten krijgen. Daarom noemde ik met name de kop van dit stuk tendentieus. Net als bij professionele hulpverleners zal de reguliere pers altijd een iets andere insteek hebben. Daar moet je mee om kunnen gaan, of je kan inderdaad zeggen van schijt aan jullie maar daar hoef je dan ook weinig woorden aan vuil te maken. Heeft Evert Jan zelf gevraagd om dit artikel zo te schrijven, of heeft hij wat gemopperd over journalisten waarop iemand dacht: Tadaa, ik schrijf een stukje getiteld pers misbruikt anarchist? Let wel ik kan natuurlijk niet beoordelen hoe die toenadering is verlopen en misschien was dat wel heel naar of achterbaks, dat is dan ook het grote manco van bovengaand stuk: we moeten maar aannnemen dat dit zo is gelopen en concrete info over waarom hij zich misbruikt voelde blijft achterwege. Ik vind dat tabloid-berichtgeving en als het de bedoeling is De Vrije nieuw leven in te blazen dan denk ik dat je beter kunt. Als Indymedia-lezer ondertussen blijf je achter met de rare indruk dat Evert Jan wel kritiek wil leveren maar als Nova daar ruchtbaarheid aan wil geven zijn het hele nare mensen.

Alweer, ik wens Evert Jan verder heel veel succes en dat je onder die omstandigheden af en toe uit je slof schiet lijkt me ook niet vreemd, vast ook terecht. Als USAID daar na wat slempen onverrichterzake is vertrokken is dat natuurlijk te gek voor woorden.

Wie nog een berg links naar nieuws en achtergronden en mogelijke ideeën variërend van donaties tot werk hier of ter plaatse zoekt zij verwezen naar  http://www.indymedia.nl/nl/2004/12/24072.shtml . Ik kwam net nog deze blog tegen over de psychosociale gevolgen voor slachtoffers, i.h.b. voor kinderen in Sri Lanka, prima leesvoer voor (aspirant-) hulpverleners ter plaatse:
 http://tsunamihelpsrilanka.blogspot.com/
Tsunami Help for Sri Lanka: Psychosocial Issues

al neem ik aan dat specifiek Evert Jan momenteel wel iets meer te doen heeft dan websurfen.

(Mijn toelichting riekt natuurlijk sterk naar discussie dus die zal ik hierna ook weer staken.)

Website: http://tsunamihelp.blogspot.com/
 
Tabloid-berichtgeving? 
J.B. Arend - 14.01.2005 20:12

Bedankt Linking voor je reactie en de nuance die je aanbrengt. Toch even nog een reactie ondanks het discussiegehalte, maar het onderwerp hier is niet onbelangrijk. De hele kwestie is dat Evert Jan zich niet leent voor een uitzending van Nova waarin vooringenomenheid het uitgangspunt is en hij alleen gebruikt wordt om het standpunt te verwoorden dat NOVA wil horen. Indien NOVA met open vizier het werk van Evert Jan aandacht wil geven dan praten we ergens over, maar dat was dus niet aan de orde.
Dat nu is een fundamentele kwaal die structureel is bij programma's als NOVA maar ook Netwerk: ze zijn niet geïnteresseerd in jouw werk maar besodemieteren mensen desnoods gewoon om hun eigen punt te maken door je bijvoorbeeld onder valse voorwendselen aan een item mee te laten werken. De voorbeelden in onze kring liggen echt voor het oprapen.
En als we dat nu weer meemaken met Evert Jan dan mag dat best vermeld worden. Dat is geen tabloidjournalistiek, maar gewoon hoe het spel wordt gespeeld! Ter lering ende vermaeck, leve Indymedia! Einde discussie?

E-Mail: Arend@devrije.nl
Website: http://www.devrije.nl
 
aye 
linking - 15.01.2005 03:00

Aye, discussie gesloten. Op die psychoblog hierboven staat nog een relevante link
 http://tsunamihelpsrilanka.blogspot.com/2004/12/draft-guidelines-for-media-on.html
Draft Guidelines For The Media On Reporting On The Tsunami Disaster

Daar hoeft natuurlijk niemand zich aan te houden en het is ook meer voor de pers in de regio bedoeld maar de analogie voor wie dan ook die zich hier mee bezig houdt ligt voor de hand.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.