english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bolivia weer toneel van volksopstand
Marten - 03.03.2005 02:13

Bolivia is wederom het toneel van een dreigende volksopstand. Vanochtend is de staking voor onbepaalde tijd afgekondigd in El Alto door de Federatie van buurtcommités, de Fejuve. Betogers groepeerden zich vanochtend voor het kantoor van de Fejuve, waarvan de directie al 13 dagen in hongerstaking is. Het leger was in grote getale uitgerukt om de menigte in bedwang te houden.

El Alto, 2 maart 2005.

Bolivia wederom het toneel van een dreigende volksopstand.

Bolivia is wederom het toneel van een dreigende volksopstand: ‘de spanning stijgt met 6 regio´s die blokkades opwerpen en El Alto in staking’ kopte vandaag de nationale krant La Razon. Er is sprake van een veelheid aan sociale onrusten in verschillende delen van Bolivia, echter alle ogen zijn momenteel gericht op El Alto. In oktober 2003 was El Alto de spil van de volksopstand tegen de privatisering van het Boliviaanse gas die uiteindelijk leidde tot de vlucht van president Gonzalo ‘Goni’ Sanchez de Lozada. Vanochtend is in El Alto een staking voor onbepaalde tijd afgekondigd door de Federatie van Buurtcommités, de Fejuve. De nationale pers vraagt zich in spanning af: zal oktober 2003 zich herhalen?

Vanochtend is de staking voor onbepaalde tijd afgekondigd in El Alto door de Federatie van buurtcommités, de Fejuve. Betogers groepeerden zich vanochtend voor het kantoor van de Fejuve, waarvan de directie al 13 dagen in hongerstaking is. Het leger was in grote getale aangerukt om de menigte in bedwang te houden. Vooral vanochtend ging het er ruig aan toe: de betogers probeerden met behulp van het gooien van dynamiet toegang te krijgen tot de snelweg naar La Paz met het doel deze te blokkeren. De militairen reageerden resoluut: grof optreden, waarbij de mensen uiteindelijk werden teruggedreven met traangas. Terwijl de menigte werd tegengehouden door een cordon militairen, verzekerden een andere groep militairen het transport van El Alto naar La Paz. In de rest van El Alto zijn de plaatselijke buurtorganisaties (juntos de vecinos) inmiddels gemobiliseerd. Elke wijk heeft zijn eigen wegafzetting opgeworpen: de straten worden geblokkeerd met spandoeken, stenen en brandende autobanden.
Aan het begin van de week kwam de Fejuve met een duidelijke lijst van eisen. Bovenaan staat het vertrek van het waterbedrijf Aguas de Illimani uit El Alto. In 2002 werd het toenmalige nationale waterbedrijf Samapa geprivatiseerd en verkocht aan Aguas de Illimani, een dochterbedrijf van de Franse multinational Suez- Lyonnaise des Eaux. Ondanks de belofte de prijzen niet te erg laten stijgen gebeurde het tegenovergestelde: De prijzen van water per maand is gestegen van 4 Bolivianos naar 25 (=2,5 euro). Bovendien zijn de prijzen van de aansluiting op het waternet gestegen en moeten de Altenos hun aansluiting tegenwoordig in dollars betalen, 200 dollar om precies te zijn. Dit beleid heeft er toe geleidt dat er op het moment in El Alto 68.400 mensen zijn aangesloten op het waternet, maar geen water krijgen en 140 duizend families helemaal geen aansluiting hebben. In totaal zitten er dus 208.400 families zonder water.
Deze week heeft de Fejuve besloten dat de maat vol is en dat er maatregelen getroffen moeten worden om de directie van het waterbedrijf El Alto uit te zetten. De pressiemiddelen zijn een civiele staking van onbepaalde tijd die dus vandaag is ingegaan en het stopzetten van betalingen aan Aguas de Illimani. Als alternatief voor de privatisering wil de Fejuve een waterbedrijf onder ‘sociale controle’ en zonder winstoogmerk. Het zou gerunt moeten worden door een groep van vertegenwoordigers van gemeentelijk en districts niveau die ´de stem en noden van hun district of gemeente moeten vertegenwoordigen´, zo stelt de voorzitter van de Fejuve Abel Manani . De regering gaat nog niet akkoord aangezien ze voor een grote schadeclaim kunnen komen te staan als ze het bedrijf op staande voet het land uit zouden zetten.
Het verzet in El Alto gaat echter verder dan alleen een nieuwe Wateroorlog a la Cochabamba 2000. Op de lijst van eisen die de Fejuve aan het begin van de week publiceerde prijken nog een aantal andere eisen die het verzet in El Alto een bredere basis geven en een nationale aangelegenheid maken. Zo eisen ze bijvoorbeeld het uivoeren van privatisering van 50% van het Boliviaanse gas (ley de Hydrocarburos) en het doorvoeren van de Assamblea Constituente. Beiden zijn eisen naar aanleiding van het referendum wat werd afgedwongen na de volksopstand tegen de privatisering van het gas in 2003. Hierin werd in (vage bewoordigen welliswaar) besloten het gas te nationaliseren en een andere regeringsvorm door te voeren: de Assamblea Constituente. Via de Assamblea Constituente krijgen naast de traditionele politieke partijen ook sociale en civiele organisaties toegang tot politieke besluitvorming. Echter sinds het referendum is er met de uitkomsten nog geen noemenswaardige vorderingen gemaakt. Als laatste eisen op de lijst van de Fejuve staan : verzet tegen de incorporatie van Bolivia in de TLC: het vrijhandelsverdrag tussen de VS en andere Latijns Amerikaanse landen en het berechten van ex president Sanchez de Lozada voor de 59 doden uit de Guerra del Gas in oktober 2003. Dat deze punten het verzet in El Alto een bredere basis geven blijkt uit de solidariteitbetuigingen uit heel het land. Zo is in Cochamba recentelijk het Pacto de Unidad opgericht: een samenwerkingsverband van 8 nationale vakbonden en lokale civiele organisaties. Zij zijn verantwoordelijk voor de blokkades in 6 regio´s van Bolivia waardoor er al een paar dagen geen bus meer van of naar La Paz komt. Mensen slapen al 3 dagen in het busstation. De eisen van de Pacto Unidad zijn gelijk aan die van de Fejuve en zo wordt het protest uit El Alto uitgebreid naar de rest van het land.
Vooralsnog komt de regering niet aan de genoemde eisen tegemoet. Dit is voor de voorzitter van de Fejuve het bewijs ‘dat de Boliviaanse regering op de hand is van de multinationale bedrijven, en niet van het Boliviaanse volk’. Morgen dus weer een dag van blokkades, demonstraties en staking in Bolivia.


- E-Mail: marten@ojala.nl
 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Zie ook: 
M02 - 03.03.2005 14:33

Weer Wateropstand in Bolivia
RISQ - 01.03.2005 22:29 - 2 aanvulingen
 http://indymedia.nl/nl/2005/03/25394.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.