english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
OVSE aktiviste in Hoger Beroep na blokkade
Gerechtshof - 08.03.2005 20:25

Woensdag (morgen) 9 maart wordt het proces tegen een vredesaktiviste in Hoger Beroep voortgezet, na aanleiding van een blokkadeaktie die in december 2003 plaats vond in het kader van de OVSE-top en de komst van toenmalig minister van buitenlandse zaken van de VS, Colin Powell.
De vrouw werd vorig jaar voor de politierechter in Maastricht veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 200 euro wegens het niet opvolgen van een politiebevel. De aktiviste is in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak omdat ze bestrijd dat er een bevel is gegeven en als het was gegeven dat ze dit nooit had kunnen opvolgen.
De zaak dient voor het gerechtshof van Den Bosch, om 09.50u, aan de Leegwaterlaan 8 te Den Bosch.


blokkade bij Crown Plaza hotel Maastricht
blokkade bij Crown Plaza hotel Maastricht

In december 2003 vond een OVSE top plaats in Maastricht. Een aantal aktievoerders hebben deze top aangegrepen om aktie te voeren tegen de hypocriete houding van de regeringsleiders. Met name de strijd tegen terrorisme was een belangrijk onderwerp op de agenda. Dat was de voornaamste reden voor de Verenigde Staten om hun minister Powell te sturen om druk te zetten op de Europese regeringsleiders.
De aktievoerders wilden de OVSE wijzen op hun verantwoordelijkheden over de bescherming van de rechten van de mens en dat de VS strijd tegen terrorisme juist een enorme bedreiging vormt voor die mensenrechten.

Op de bewuste vroege dinsdagochtend van 2 december 2003 zou Colin Powell arriveren in Maastricht, om de top bij te wonen. De aktievoerders hebben zijn komst aangegrepen om een blokkade aktie te houden voor het hotel van de Amerikaanse delegatieleden. De plek die Powell ook zou bezoeken. Door de onverwacht grote veiligheidsmaatregelen was de aktie uitgelekt en was er enorm veel politie bij het hotel aanwezig. Hierdoor werd het de aktievoerders onmogelijk gemaakt om tot aan de ingang van het hotel te komen. Dit leidde zelfs tot een kleine confrontatie met enkele ME-ers. Juist in die strubbeling werden twee aktivisten aangehouden, waarbij 1 van hen door justitiele dwaling al voor de politierechter werd vrijgesproken. De andere werd wel veroordeeld wegens het niet opvolgen van een politiebevel. De aktiviste bestrijdt echter dat dit bevel (om terug te trekken) ooit is gegeven en had bovendien door de duwende mensen achter haar nooit de kans gekregen dit eventuele bevel op te volgen. Sterker nog, juist op het moment dat zij de mensen achter haar wilden duidelijk maken dat er geen doorkomen aan was en hen wilde laten terugtrekken, werd zij door agenten tegen een muur gedrukt en vervolgens aangehouden.
In Hoger Beroep zijn een aantal getuigen opgeroepen zowel door de verdediging als door het Openbaar Ministerie om de verhalen kracht bij te zetten.
De aktiviste hoopt dat het Gerechtshof de mensenrechten zal respecteren en begrip zal tonen voor de noodzaak van de aktie. Daarnaast hoopt de vrouw dat het Gerechtshof haar verhaal serieuzer zal nemen dan de politierechter en haar uiteindelijk zal vrijspreken.

Support is zeer welkom, de zitting is openbaar!
Wees optijd, de zitting begint om 09.50u in Den Bosch op woensdag 9 maart 2005.
Meer info via 06-23555247
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
foto 
verloop - 09.03.2005 11:59

had je in anderhalf jaar nu niet even die foto een kwartslag kunnen draaien?
rechtszaak 
verloop - 10.03.2005 19:26

Sorrie voor de dwarse foto...

De rechtszaak is inmiddels voorbij. Over 14 dagen wordt uitspraak gedaan. De aktiviste had een slecht gevoel over gehouden van de zaak. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de vooringenomen vraagstellingen van de voorzitter van het gerechtshof. Het leek er zeer op dat de man behoorlijk bevooroordeeld was. Een goede en eerlijke afloop van de zaak zal nu waarschijnlijk afhangen van de twee andere aanwezige rechters.

De aktiviste heeft zo duidelijk mogelijk proberen weer te geven hoe volgens haar de confrontatie met de ME was verlopen daar in Maastricht. Hoe ze geen bevel had gekregen door de politie (er heerste redelijke chaos aan hun zijde) en hoe ze uiteindelijk zelf tot de conclusie kwam dat ze niet meer verder kon en wilde terugkeren. Ze probeerde de driekoppige rechters uit te leggen hoe ze vervolgens geen kans meer kreeg om zich terug te trekken, omdat ze al door een agent tegen een muur werd gedrukt.
De vraagstellig van de voorzitter duwde vooral in de richting dat het duidelijk moest zijn geweest voor de aktievoerders dat men niet door dat straatje kon lopen, vanwege de politieafzetting. Kennelijk zou zoiets al als politiebevel kunnen dienen. Tenminste, dat zou je als conclusie kunnen trekken uit de vraagstellingen. De voorzitter vroeg zich tevens af waarom alleen zij en 1 andere medeaktivist eruit werd gepikt en waarom niet de hele groep was opgepakt. Dit was juist de ham vraag die de vrouw ook vroeg aan de politie. De zeer vermoedelijke reden dat precies deze vrouwen eruit werden gepikt was dat zij bij de voorgaande protesten een groot deel hadden getrokken en dus door de politie als 'leiders' zouden kunnen worden gezien.
De zeer voorbarige conclusie van de voorzitter was dat de twee personen dan ook vast meer hadden uitgevreten dan de rest van de groep.
Er werden drie getuigen gehoord. Twee waren door het Openbaar Ministerie opgeroepen, dit waren twee politiemensen die als ME-er aanwezig waren bij de confrontatie. Zij legden op redelijk fundamentele zaken behoorlijk tegenstrijdige verklaringen af. Dit leek de drie rechters totaal niet te deren. De derde getuige was een ANP journalist, die door de verdediging was opgeroepen. Hij was daar in Maastricht ter plaatse om verslag te maken van het gebeuren. In hoeverre zijn ontlastende verklaring serieus werd genomen door de rechters was moeilijk te pijlen. Waarschijnlijk zal dit pas duidelijk worden wanneer er uitspraak wordt gedaan. Maar over het algemeen zullen rechters de verklaringen van politiemensen liever geloven dan verklaringen vanuit de verdediging, ookal spreken de politiemensen elkaar tegen.

De Advocaat-Generaal (OM) eiste 200 euro ONvoorwaardelijk (voor de politierechter was de uitspraak 200 euro voorwaardelijk). Uiteraard vond deze man dat de aktiviste zich zonder twijfel had schuldig gemaakt aan het ten laste gelegde (niet opvolgen politiebevel dus).

Uitspraak is dus op woensdag 23 maart 2005 ergens in de ochtend. Nu maar afwachten of de rechters daadwerkelijk respect kunnen tonen voor vreedzame aktievoerders en hun vrijheid van meningsuiting...
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.