english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Proces tegen Vier van Aachen begint deze week
ABC Amsterdam - 21.03.2005 00:29

Het proces tegen de Vier van Aachen; Bart De Geeter, Gabriel Pomba da Silva, Jose Luis Fernandez en Begoña Pomba da Silva, gaat deze week van start. Na negen lange maanden van voorarrest zullen deze anarchisten nu voorkomen bij de rechtbank van Aachen. Verspreid over twaalf procesdagen uitgespreid over een maand zal de zaak behandeld worden.




Groepen die de gevangenen steunen twijfelen aan de eerlijke gang van zaken tijdens het proces. In het vooronderzoek door de Staatsanwaltschaft (onderzoeksrechter) is al gebleken dat de Duitse justitie probeert om de anarchisten misdaden in de schoenen te schuiven die praktisch beschouwd niet eens zouden kunnen zijn gepleegd. Daarnaast wordt de achtergrond van de personen als verzwarende maatregel beschouwd. Steungroepen pleiten er echter juist voor om de voorgeschiedenis van de personen in beschouwing te nemen en zo een verklaring te vinden voor hetgeen er vooraf is gegaan aan de rumoerige dag in juni waarvoor zij nu veroordeeld gaan worden.

Achtergrond (februari 2005)

“Yo no escondo la mano cuando tiro una piedra.”
(Ik verberg mijn hand niet als ik een steen gooi.)
Gabriel Pomba da Silva in een brief aan ABC Amsterdam.

Eerder berichtten wij al uitgebreid over het de zaak van de zgn. Aachen 4. Waar wij toen zelf ook nog veelal in het duister tastten over de toedracht en gevolgen van hun detentie kunnen we nu al wat meer inzicht geven in de situatie.

Gabriel Pomba da Silva, Jose Luis Fernandez Delgado en Bart de Geeter werden eind juni gearresteerd in Aachen, Duitsland na een ontsnappingspoging aan een drugscontrole aan de grens. Tijdens de vlucht is er een schietpartij met agenten, een gijzeling en wilde achtervolging die tot een einde kwam wanneer het drietal zich verschanst had in een garage.

Het nieuws werd door velen uit de beweging veroordeeld door het excessieve geweld en gijzeling van omstanders. Wat echter vrijwel altijd uit bleef was enige poging om de feiten in een breder kader te plaatsen en te zoeken naar een verklaring voor de heftige gebeurtenissen van hen die kritiek uitten. ABC Amsterdam heeft deze mensen nooit veroordeeld. Integendeel. Wij roepen op voor steun aan deze moedige kameraden die een lange voorgeschiedenis hebben van misbruik en vernedering door de autoriteiten. Gabriel en Jose hebben respectievelijk 20 en 23 jaar in de Spaanse gevangenissen doorgebracht. Van Gabriel weten we dat hij er daarvan 14 jaar in totale isolatie heeft moeten leven onder het FIES regime (*). Jarenlang is hij onderworpen geweest aan martelingen en absolute vervreemding, terwijl hij zich daar niet tegen kon weren. Ondanks deze terreur heeft hij altijd het hoofd omhoog weten te houden en zich verzet tegen de omstandigheden. Gabriel heeft verschillende stakingen georganiseerd en opstanden gestart in de vele gevangenissen waar hij heeft verbleven. Tegelijkertijd heeft hij in die tijd ook veel geschreven over anarchie in het algemeen en de bajesstrijd in het bijzonder. Hij heeft zich een moedig en oprecht anarchist getoond.
Gabriel heeft tenslotte de keuze genomen om te vluchten uit dit onmenselijk bestaan door niet terug te keren van een eerste verlof. In een brief aan ons collectief legt hij uit dat hem een baan werd aangeboden in een jeugdgevangenis als onderwijzer als vorm van rehabilitatie en daarmee in 'voorwaardelijke vrijheid' zou worden gesteld. Dit weigerde hij en heeft vervolgens een clandestien bestaan verkozen boven mee te werken met het gevangenissysteem dat zijn leven heeft kapot gemaakt.

Jose en Gabriel hebben elkaar in de Nanclares gevangenis ontmoet. Op 28 juni 2004 volgt de drugscontrole toen zij samen met de Belgische anarchist Bart de Geeter, die al jaren actief betrokken was bij het solidariteitswerk met gevangenen en vluchtelingen, op doortocht waren naar Duitsland. Hetgeen er zich daar voltrekt kan niet anders dan in het kader van het ondraaglijke bestaan van de Spaanse kameraden worden beschouwd.
“Wat er in juni is voorgevallen in Aachen is klaarblijkelijk het resultaat van een langer proces van misbruik en martelingen door de Spaanse staat. Dat denk ik te laten zien. Ik ben geen crimineel, noch terrorist. Ik ben een gecompromiteerd mens, een oprechte anarchist die strijdt om een einde te maken aan de martelingen waar mijn kameraden in de gevangenissen, politiebureaus en arbeiderswijken onder te lijden hebben... Ik ben schilder, schrijver, dichter, filosoof en student. (...) Ik heb geen angst om over mijn ideeën, daden of wat er is te praten. Ik heb geen angst om naar de wortel van mijn “persoonlijk geweld” te gaan en het naar de vier windstreken uit te zenden.”, aldus Gabriel Pomba da Silva. Hij schrijft dit in een brief aan ons. Hierin vertelt hij verder ook over de aanhoudende repressie van anarchisten sinds de jaren twintig en het geweld waaraan zij onderworpen zijn geweest en nog altijd blijven. De schietpartij was dan ook niets anders dan een laatste poging om niet terug te hoeven keren naar de zware realiteit van de Spaanse gevangenissen. De Spanjaarden kennen ontberingen waar wij in Nederland nog niet in dezelfde mate mee geconfronteerd zijn. Een veroordeling is in dat licht snel gemaakt.

Het historisch perspectief wordt nogmaals benadrukt doordat Gabriel steeds de 'onschuld' van Bart de Geeter in dit geheel bepleit. “Ik hoop dat jullie je energie richten op de bevrijding van Bart de Geeter. Dit is een uitstekende persoon die nooit een onwettige daad heeft verricht.”

In oktober werd Begoña Da Silva, de zus van Gabriel, vrijgelaten op borgtocht. Zij staat nog steeds in staat van beschuldiging op het voorbereiden en plegen van bankovervallen samen met Jose. Eind maart zal zij dan samen met de andere drie aanwezig zijn op het proces dat ruim een maand in beslag zal nemen. Op het moment staan er twaalf zittingen gepland voordat de rechter tot een uitspraak zal komen.

De beschuldigingen voor de Aachen 4 zijn:
Het voorbereiden van een serie bankovervallen;
Gewapend verzet tegen de politie (bij de controle);
Gijzeling, viervoudige poging tot moord, diefstal van een voertuig, zware verkeersovertredingen, het verwonden van een persoon (tijdens achtervolging);
Tweevoudige poging tot moord (in Aachen), diefstal van een ander voertuig, bedreiging met de dood;

Wij roepen nog altijd op tot solidariteit met deze gevangenen. Niet alleen omdat zij al lang genoeg in eenzaamheid hebben doorgebracht, maar ook om een rechtvaardig proces te waarborgen. Met name Bart mag niet automatisch het slachtoffer worden gemaakt van de daden van de anderen omdat hij politieke denkbeelden deelt. Zij worden expliciet beschouwd als anarchisten in het onderzoeksrapport. Er wordt ook naar verwezen dat zij elkaar zodoende hebben leren kennen en nog steeds contact onderhouden met de internationale links-radicale beweging. Deze informatie mag in geen geval de strafmaat verhogen.

Zoals Bart in zijn brieven strijdbaar blijft volhouden: “Voor de anarchie!”

Als je wilt schrijven naar de gevangenen:
(Naam van de gevangene)
AZ: 52 KS 22-04
Landgericht Aachen
postfach
52034 Aachen
Germany

*) Een systeem van isolatie-eenheden binnen de reguliere gevangenissen om (politieke) opstandelingen in te huisvesten.


Meer informatie over de gevangenen en achtergrond:

Short history of the FIES:
 http://squat.net/abcamsterdam/index.php?module=newsmodule&src=@random42015f731a0bf&int=&action=view&id=29

Brochure over het FIES regime:
 http://www.brightonabc.org.uk/texts/FIES PDF/fies text.pdf

Verschillende teksten van Gabriel in het Nederlands:
www.geocities.com/abc_gent

Aan Xose in herrinnering; Brief van Gabriel Pomba da Silva:
 http://ovl.indymedia.org/news/2005/03/4757.php

Anarchisten aangehouden in Aachen:
 http://squat.net/abcamsterdam/index.php?module=newsmodule&src=@random41fcf8970f4d1&int=&action=view&id=12

Interview met Xose Tarrio (overleden FIES gevangene):
 http://www.brightonabc.org.uk/texts/texts/xose%20tarrio%20interview.htm

Interview over deze zaak op Indymedia Oost-Vlaanderen:
 http://ovl.indymedia.org/news/2005/03/4825_comment.php#4831


Momenteel wordt er ook een manuscript uitgewerkt van een uitgebreid anarchistisch pamflet wat Gabriel tijdens zijn detentie in Duitsland heeft geschreven; De Delinquentische Dialectiek. Een deel van de teksten is reeds naar het Nederlands vertaald maar nog niet voor publicatie beschikbaar.

Vrijheid en anarchie voor iedereen!
Vlammen in het FIES regime!

ABC Amsterdam

- E-Mail: abcamsterdam@squat.net Website: http://squat.net/abcamsterdam
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Solidariteit 
John - 21.03.2005 00:55

Kom op kameraden!

Solidariteit met deze vrienden. Al eerder tot 20 jaar gevangenis veroordeeld en nu bechuldigd van wat andere trivialiteiten. Sluit hen in je armen en vecht mee!
verbreek de ketenen 
nn - 21.03.2005 05:15

prikkeldraad knippen.
prikkeldraad knippen.

steun onze kameraden vecht terug, desnoods met harde actie laat zien dat we aan ze denken.


excuus 
x - 21.03.2005 13:09

Vernedering en marteling mag nooit een excuus zijn om dit ook bij anderen te doen. Ondanks het feit dat ze geleden hebben, mag je hun daden best afkeuren. Het heeft nu alleen met toerekeningsvatbaarheid te maken, niet met politieke ideologie.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.