english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Grote Europese bedrijven opdrachtgevers van i
Schone Kleren Kampagne - 19.04.2005 13:34

Grote Europese bedrijven opdrachtgevers van ingestorte fabriek in Bangladesh

De Schone Kleren Kampagne heeft bevestigd gekregen dat een aantal grote, in Europa gevestigde kledingbedrijven hun productie uitbesteedden aan de fabriek in Bangladesh die in de vroege ochtend van maandag 11 april is ingestort. Het dodental in dit drama blijft stijgen en is inmiddels opgelopen tot 75. Het merendeel van de arbeiders nog steeds is vermist en slechts 84 arbeiders zijn levend uit het puin bevrijd. Schattingen van het aantal arbeiders dat op het moment van de ramp in de fabriek aanwezig was variëren van 200 tot 400.





De fabriek, Spectrum Sweater Ltd, gevestigd in Savar, een industriegebied ten noordwesten van Dhaka, stortte maandagnacht om ongeveer 1 uur in en beschadigde daarbij ook het aangrenzende Shariar Fabrics Ltd. Ondeugdelijk ontwerp en bouw worden als voornaamste oorzaken genoemd. Een onderzoek naar de precieze oorzaak van het instorten van de negen verdiepingen tellende (op moerasland gebouwde) fabriek is nog gaande. Het is nog onduidelijk of de fabriek wel over een vergunning van het Ministerie van Arbeid beschikte om nachtdiensten te draaien. Er is zeker sprake van overtreding van de arbeidswet van Bangladesh die het verbiedt vrouwen op een dergelijk tijdstip te laten werken. Lokale vakbonden eisen onmiddelijke arrestatie en vervolging van de fabriekseigenaren op grond van strafbare nalatigheid.

De Schone Kleren Kampagne betreurt dit nodeloze verlies van levens en doet een beroep op overheidsinstanties en betrokken bedrijven op korte termijn te zorgen voor reddings- en herstelwerkzaamheden en schadeloosstelling. Op lange termijn moeten zij er garant voor staan dat een dergelijke afwendbare tragedie niet nog eens plaatsvindt.

De Schone Kleren Kampagne heeft van veschillende bronnen vernomen dat het Spaanse Zara (Inditex groep), het Franse Carrefour, de Belgische Cotton Group, de Duitse bedrijven Steilmann en Neckermann, en het Nederlandse Scapino hun kleding door Spectrum Sweater hebben laten produceren.

Naar aanleiding van deze tragedie heeft de Schone Kleren Kampagne in overleg met partner organisaties in Bangladesh de volgende kwesties vastgesteld die navolging vereisen:

1. Passende hulp en schadeloosstelling
Bedrijven die hun goederen van deze fabriek betrokken moeten ondersteuning verlenen zodat degenen die betrokken zijn bij de reddings- en herstelwerkzaamheden over alle middelen kunnen beschikken die nodig zijn om overlevenden en doden uit het gebouw te halen. Bedrijven dienen garant te staan voor schadeloosstelling van 200,000 taka (ongeveer 2,443 euro) voor de nabestaanden en 50,000 taka voor de gewonde slachtoffers. Tevens dienen zij te zorgen voor medische behandeling. Vakbonden eisen ook onmiddelijke betaling van lonen, inclusief overwerk, die arbeiders nog te goed hadden. De Schone Kleren Kampagne verzoekt de bedrijven contact op te nemen met lokale organisaties om meer informatie in te winnen over deze eisen. Organisaties als de National Garment Workers Federation (NGWF), de Bangladesh Independent Garment Workers' Union Federation (BIGUF), en de Bangladesh Textile and Garment Workers League (BTGWL).

2. Volledig, onafhankelijk en transparant onderzoek
Met behulp van betrouwbare, lokale belanghebbenden dient een grondig onderzoek plaats te vinden naar de oorzaken van het instorten van de fabriek. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp moeten worden berecht. Als onderdeel van een dergelijk onderzoek moet ook worden gekeken naar de nalatigheid van respectievelijk de overheid, de Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA), de Bangladesh Knitwear Manufacturers and Exporters Association (BKMEA) en de bedrijven die opdrachten verstrekken aan de fabriek met betrekking tot het voorkomen, ontdekken of verhelpen van overtredingen van bouwvoorschriften en arbeidswetten. Veel van de Europese bedrijven die hebben laten produceren bij Spectrum Sweaters hebben gedragscodes aangenomen waarin arbeidsnormen zijn opgenomen, inclusief het recht op een veilige en gezonde werkplaats. Zij beweren hun toeleveranciers regelmatig te controleren op de naleving van deze richtlijnen. Deze controle heeft duidelijk onvoldoende plaatsgevonden met als dramatisch gevolg de dood van de veelal jonge vrouwen en mannen. De bedrijven moeten hun auditrapporten van deze fabriek openbaar maken. De BGMEA moet hetzelfde doen met rapporten over haar brandveiligheidsprogramma bij Spectrum Sweaters. Het onderzoek moet een volledige lijst opleveren van degenen die zijn omgekomen bij de fabrieksramp. Alle onderzoeksresultaten moeten openbaar worden gemaakt.

3. Directe structurele maatregelen ter voorkoming van soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst
Het instorten van de Spectrum fabriek is de zoveelste tragedie in kledingfabrieken in Bangladesh waar de nalatigheid bij het in praktijk brengen van veiligheidsvoorschriften heeft geleid tot de dood van kledingarbeiders (53 doden in 2000 bij Choudury Knitwear, 24 doden in 2001 bij Maico Sweater, negen doden in 2004 bij Misco Supermarket, 23 doden bij Shan Knitting in 2005). De Schone Kleren Kampagne vreest dat het steeds meer een geaccepteerd feit wordt dat arbeiders omkomen bij de productie van goedkope kleding voor de Westerse markt; dit is schandelijk. Het is daarom noodzakelijk dat de bedrijfstak en overheidsinstanties (op lokaal en internationaal niveau) direct gezamenlijke initiatieven ontplooien ter bestrijding van de veiligheidsproblemen die de kledingindustrie in Bangladesh teisteren. Daarin moet behalve een structurele inspectie van gebouwen die uit meerdere verdiepingen bestaan, ook de ontwikkeling van methodes om gebouwen te inspecteren worden opgenomen. De Schone Kleren Kampagne beveelt aan dat een onafhankelijk internationaal toezichthoudende commissie/programma wordt opgezet met als taak onderzoek van veiligheidsvoorschriften m.b.t. gezondheid en veiligheid en naleving ervan (inclusief maatregelen m.b.t. noodsituaties). Zo'n commissie/programma moet bestaan uit mensen die deskundig zijn op het gebied van bouwkunde, gezondheid en veiligheid, en internationale arbeidsnormen in de kledingindustrie. Hierbij moeten niet alleen technische zaken aan de orde komen, maar ook zaken als de toegang van arbeiders tot veilige kanalen via welke zij hun ongerustheid aan hun werkgevers kunnen uiten over onderwerpen als gezondheid en veiligheid. De commissie moet voor meerdere jaren worden aangesteld om er zeker van te zijn dat hun aanbevelingen daadwerkelijk in praktijk worden gebracht.

De vakbonden en NGOs die in het Schone Kleren Kampagne netwerk actief zijn zullen deze zaak blijven volgen. Via de internationale website van de Schone Kleren Kampagne volgen regelmatige updates en oproepen tot acties ter ondersteuning van pogingen om bedrijven ertoe aan te zetten hun verantwoordelijkheid te nemen m.b.t. de arbeidsomstandigheden waaronder kleding wordt geproduceerd

Neem voor meer informatie over Spectrum Sweater ramp contact op met:
Christa de Bruin, Schone Kleren Kampagne:
Tel: 020-4122785
E-mail:  info@schonekleren.nl

De Schone Kleren Kampagne is een internationaal netwerk van vakbonden en NGOs dat als doel heeft de verbetering van arbeidsomstandigheden in de internationale kledingindustrie.


- E-Mail: info @ schonekleren.nl Website: http://www.schonekleren.nl
 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.