english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Actie tegen ITEC van start
Ravage - 26.04.2005 11:22

ACTIEVOERDERS TARTEN WAPENHANDELAREN
AMSTERDAM, 26 apr 05 - Tientallen actievoerders betogen vanaf acht uur vanochtend voor de RAI in Amsterdam. Met spandoeken, theater en gehoon worden de honderden buitenlandse wapenhandelaren en militairen begroet die de komende dagen ITEC zullen bijwonen.


Foto: Arjen van de Merwe
Foto: Arjen van de Merwe

Rond de klok van acht uur lijkt de RAI eerder op een vesting dan een klantvriendelijke beurs. Honderden meters hekwerk zorgen ervoor dat het binnenterrein niet betreden kan worden. Voor de gasten van de wapenbeurs ITEC is een opening vrijgehouden. Een tiental agenten en beveiligingspersoneel wachten de ontwikkelingen berustend af.

"To hell with arms!", schreeuwen de betogers die zich vervolgens bij de ingang posteren. Het afzettingshekwerk leent zich uitstekend voor het ophangen van spandoeken. Er wordt druk onderhandeld met de politie, onder meer over de vraag waar de anti-oorlogs expositie mag komen te staan. Hoewel de driedaagse actiemarathon van het comite ITEC Vertrek! reeds weken geleden op het stadhuis is aangemeld, en de lokale media volop aandacht hebben besteed aan de omstreden wapenbeurs en de acties, zegt de politie verrast te zijn door de komst van de actievoerders...

In totaal nemen dertig personen mee aan de picketline. De honderden, voornamelijk internationale gasten van ITEC - wapenhandelaren, overheidsdienaren en militair personeel - worden zowel tekstueel als visueel met de neus op de feiten gedrukt: wapenhandel is een vuil spel. Het levert emotionele taferelen op. Veel van de bezoekers van ITEC hebben zichtbaar moeite met deze onverwachte openlijke confrontatie, vastgelegd door fotografen en camerateams.

Vanmiddag om 13.00 uur staat de protestmanifestatie op het programma. Tevens zal er dan over worden gegaan tot het blokkeren van de ingang. Voor zover de politie dit toelaat, want men zegt ook al niets af te weten van een blokkade. Toch voortaan iets beter de media volgen. Op het aanvangstijdstip van de manifestatie opent de wapenbeurs officieel de deuren. Rond de beurs organiseert ITEC workshops en conferenties in de RAI.

Burgemeester Cohen is deze ochtend de grote afwezige. Hij heeft niet ingestemd met het verzoek van het organiserende actiecomite om de expositie te komen openen met een toespraak. Dagblad Trouw meldt vandaag dat Cohen er binnenkort in een gesprek met RAI wel op aan zal dringen dat de volgende wapenbeurs, UDT die van 21 t/m 23 juni wordt gehouden, wordt afgelast. Maar de RAI laat nu al weten daar geen trek in te hebben.

In antwoord op een schrijven (van twee maanden geleden...) van het actiecomite, reageert voorzitter A.J. Bakker van de RAI vandaag met de woorden dat de RAI "zogenoemde kernwaarden hanteert waardoor het congrescentrum voor iedereen". "Dit betekent", zo vervolgt Bakker, "dat het RAI-complex een plek is die voor iedereen openstaat zolang men zich houdt aan de Nederlandse wet en er geen gevaar voor de veiligheid van mensen en gebouwen bestaat. ITEC voldoet aan deze vereisten. Elk ander criterium zou naar onze mening leiden tot een vorm van willekeur."

Martin Broek van het actiecomite reageert verbolgen. ,,De bedrijven die aanwezig zijn op ITEC brengen - om het voorzichtig uit te drukken - wel de veiligheid van mensen elders in de wereld in gevaar. Er zijn wereldwijd al heel wat gebouwen vernietigd door de producten van wapenbedrijven als Lockheed Martin, Boeing en Thales die RAI vandaag onderdak verleent'', aldus Broek. Saillant detail: voorzitter Bakker is pleitbezorger van de luchtvaart in Nederland (PNL) en haalt nu de drie grootste luchtvaartbedrijven ter wereld zijn evenementencomplex binnen. Het actiecomite kondigt acties aan tegen de UDT-wapenbeurs.

De afgelopen dagen hebben onbekende actievoerders met diverse middelen het functioneren van de RAI in diskrediet gebracht. Ze werd er namens de RAI in de directe omgeving van het congrescentrum huis-aan-huis een brief verspreid waarin de directie zich bij voorbaat verontschuldigd voor het feit dat er mogelijk een aanslag wordt gepleegd, onder meer vanwege de aanwezigheid van Amerikaans militair personeel en wapenhandelaren. Het wordt de omwonenden aangeraden hun ramen te beschermen door er kruislings cellotape op te plakken. De RAI heeft hierop een eigen schrijven verpreid met de mededeling dat het om een nepbrief gaat. Voor de Telegraaf van 22 april was het aanleiding voor een paginagroot artikel met de kop "Nepbrief RAI waarschuwt voor aanslag!". Zo kennen we de Telegraaf weer.

Op zondagavond 24 april dumpte de actiegroep 'comite Heterdaad Overdaad' acht bakfietsladingen vol zand voor de ingang van ITEC. Geen geveltuin maar een loopgraaf. "Loopgraven zijn een onmiskenbaar kenmerk van oorlog. Tevens een symbool hoe mensen zich laten uitmoorden op bevel van hogerhand. Wij willen daarom zorgen dat de loopgraaf niet op de ITEC-beurs ontbreekt, om zo deze beurs minder abstract te maken en te laten zien waar het werkelijk om draait", zo stellen deze overenthousiaste tuinlieden in een persverklaring op Indymedia.nl

In de nacht van maandag op dinsdag 26 april bekogelde de actiegroep 'Volle maan, zo gedaan' de RAI met verfbommen. "ITEC pleur op!", zo laten deze kleurrijke personen weten in een persbericht.

Meer info over ITEC:  http://www.stopwapenhandel.org

Website: http://www.antenna.nl/ravage
 

Lees meer over: militarisme

aanvullingen
meer fotowerk van Arjen van de Merwe 
Ravage - 26.04.2005 11:26


Het beeldmateriaal spreekt voor zich.
nog eentje dan... 
Ravage - 26.04.2005 11:31
idem dito
reportage Radio 1 
ehm - 26.04.2005 12:26 http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/4/26/260405_wapenbeurs.html
meer fotos 
Krijtje - 26.04.2005 17:52

over my deasd body
over my deasd body

kusjes
kusjes

dy inn was een geliefde act , zoals meestal bij wapenbeurzen. Deze was heel spectaculair.
Aanvullende foto's 
Martijn - 26.04.2005 20:14

Foto's te bezichtigen op
 http://home.tiscali.nl/helpdehennep/foto's_26_april_2005


Audio RadioZRA 
Linkerd - 28.04.2005 17:09

RadioZRA: ITEC Vertrek Audio
RadioZRA - 28.04.2005 16:55
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/04/27089.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.