english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Leeuwarder raad buigt voor leugens IND
Werkgroep Vluchtelingen Vrij - 21.05.2005 16:44

Wie begrijpt er nog iets van de Leeuwarder gemeenteraad. Met de garantie van haar college van B&W dat er geen vluchtelingen op straat gezet zouden worden stemde ze in november 2004 in met het tijdelijke verwijderkamp Burmania. Vanuit Ter Apel mochten deze mensen wel gedropt worden.

De in het verwijderkamp Burmania ondergebrachte uitgeprocedeerde vluchtelingen werkten actief mee aan het verkrijgen van reisdocumenten. Desalniettemin werden deze mensen eind maart op straat gedumpt vanuit het vertrekcentrum Ter Apel en de raad verwacht nu dat het college hierover boos is op minister Verdonk. Het college stelt hier tegenover dat de op schrift gestelde garantie van Verdonk dat er geen Burmania vluchtelingen op straat zouden belanden nooit is afgegeven en het op straatzetten van deze vluchtelingen niet haar pakje aan is. Wat doet de raad nu? Is ze boos op haar college dat het haar voorgelogen heeft? Nee, ze schrijft op 26 april in een brief aan minister Verdonk dat ze begrip heeft voor het op straat dumpen van de vluchtelingen, met uitzondering van één gezin met twee kleine kinderen dat nog in procedure is en ook op straat moet zien te overleven. We vragen ons daarom af of de bestuurlijke besluitvorming over mensen in gemeenten als Leeuwarden is gebaseerd op leugens of lafheid. Zoniet beide.

Als de gemeenteraad haar duale verantwoordelijkheid rond de komst van een tijdelijk kamp voor uitgeprocedeerde vluchtelingen in Leeuwarden ter harte had genomen, had ze kunnen weten dat vanaf juli 2000 met de sluiting van het vorige vertrekcentrum in Ter Apel het landelijk beleid is om vanuit de asielzoekerscentra vluchtelingen, die niet terug kunnen naar hun land van herkomst, op straat te dumpen. Vanaf haar aantreden ligt minister Verdonk dan ook overhoop met gemeentebestuurders die - onder druk van de lokale bevolking en media - het onacceptabel vinden dat in hun gemeenten van gezicht bekende vluchtelingen op straat belanden.
Met de komst van nieuwe vertrekcentra en kamp Burmania gaf minister Verdonk de garantie aan de burgemeesters van de grote steden en de VNG dat er geen vluchtelingen meer op straat gezet zouden worden. Hierdoor kreeg ze steun van de lokale bestuurders om de vluchtelingen af te voeren naar vertrekcentra. Vervolgens zijn de lokale bestuurders blindemannetje gaan spelen. Hun vluchtelingen worden immers niet langer op straat gedumpt, maar vertrekken nu ‘vrijwillig’ met onbekende bestemming (MOB) zoals dat eufemistisch in de IND verwijderstatistieken wordt vermeld. Al dan niet geboeid afgevoerd en met lege handen bij een treinstation gedropt door de lokale politie. De bestuurders die slechts voor 80% blind zijn vangen dan een klein deel van deze drop-outs na lokale commotie en media-aandacht weer op in een noodvoorziening. Wie houdt nu wie voor het lapje?
In het vertrekcentrum Ter Apel belanden – net als in Burmania - vrijwel alleen mensen die geen reispapieren kunnen krijgen en hun wordt voor de schone schijn een aantal weken respijt gegeven om deze onmogelijke opgave toch te realiseren. Na die weken worden ze vervolgens gedwongen ‘vrijwillig’ na vier tot zestien jaar verblijf in Nederland de poort van het vertrekcentrum MOB te verlaten. Zoniet dan worden ze in een politiebusje afgevoerd naar station Emmen of naar een interneringskamp. Ze kunnen immers moeilijk naar een reguliere gevangenis omdat ze geen strafbaar feit hebben gepleegd.
Wie kan nu begrijpen dat de gemeenteraad (met uitzondering van VVD ) enerzijds verwacht dat haar college boos is op de minister over het op straat zetten van Burmania-vluchtelingen vanuit Ter Apel. Terwijl dezelfde raad anderzijds op 26 april - op basis van leugens van de IND - aan Verdonk een brief stuurt, waarin ze aanvoert dat het de schuld van de vluchtelingen zelf is dat ze op straat zijn beland. De raad stelt immers: “Helaas hebben 19 van hen dit centrum weer verlaten omdat zij niet mee wilden werken aan hun terugkeer. Veertien van hen zijn met onbekende bestemming vertrokken.” Deze vrijwel allen uit Angola afkomstige mensen hadden tijdens hun verblijf in Leeuwarden al hemel en aarde bewogen om papieren te krijgen en konden in Ter Apel daar niks meer aan toevoegen. Hoezo is er dan sprake van niet meewerken? Een ieder kan weten dat als je al papieren voor Angola kunt krijgen daar gemiddeld een jaar overheen gaat.
Onze Leeuwarder pantoffelhelden hebben voor hun eigen gemoedsrust toch nog op een armzalige manier hun nek uitgestoken door aan de minister ‘aandacht’ te vragen voor één gezin met kleine kinderen.

Werkgroep Vluchtelingen Vrij- E-Mail: werkvluchtvrij@hetnet.nl Website: http://home.wanadoo.nl/werkvluchtvrij/
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme media

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.