english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Werk en bijstand
Door een correspondent - 23.05.2005 20:10

23 mei 2005 - Op 6 december 2004 werd door de fractie van de PvdA in de gemeente Scheemda een discussiestuk "werk en bijstand" [1] [2] [3] aan de gemeenteraad aangeboden. Om onduidelijke redenen werd het stuk van de agenda van de gemeenteraadsvergadering afgehaald en verplaatst naar de agenda van de raadscommissie Welzijn en Zorg.

[1]  http://www.vcp.nu/pvda/PvdA%201a.jpg
[2]  http://www.vcp.nu/pvda/PvdA%202a.jpg
[3]  http://www.vcp.nu/pvda/PvdA%203a.jpg

Toen het stuk daar aan de orde kwam, stelde de PvdA voor de discussie uit te stellen totdat de Intergemeentelijke Sociale Dienst Oldambt (IGSD) een rapport zou produceren over de werkgelegenheidsproblematiek in Oost-Groningen. De PvdA-Scheemda geeft daarmee te kennen geen vertrouwen te hebben in eigen kracht en mogelijkheden.

Voor de raadscommissievergadering Welzijn en Zorg van afgelopen 19 mei was het dan eindelijk zover. De Intergemeentelijke Sociale Dienst kwam met haar rapport. Overigens een niets zeggend stuk. Er staat niet meer in dan de gebruikelijke klaagzangen over de slechte situatie op de arbeidsmarkt en de bekende ambtelijke leuterkoek. Een voorbeeld van dat laatste: "De landelijke discussie over Work-first en het thema werken met behoud van uitkering is hiermee afdoende beantwoord, maar roept nog wel enkele vragen op waarop ook door de IGSD Oldambt een antwoord gegeven moet worden". Ieder normaal mens zou zeggen dat iets dat afdoende beantwoord is geen vragen meer oproept, maar voor de IGSD ligt dat blijkbaar anders.

De reacties van de andere fracties op het discussiestuk waren lauw. Het volkomen belachelijke voorstel van de PvdA om jongeren als economische vluchtelingen naar Australië af te schuiven, werd door de PvdA zelf al behoorlijk afgezwakt. Het was alleen maar bedoeld als prikkelende stelling. Het moet dan ook wel verbazing wekken dat Groen Links het eigenlijk wel een prima idee vond. Groen Links laat zich de laatste tijd voorstaan op "links-liberalisme". Weten we meteen wat dat inhoudt.

De fractievoorzitter van de Verenigde Communistische Partij, Engel Modderman, gaf de volgende reactie in de raadscommissie.

---------------------------------------------
Voorzitter

Allereerst moeten we opmerken dat we verbaasd zijn over de slordige wijze waarop de PvdA-fractie haar discussiestuk presenteert. In de gemeentebegroting staat vermeld dat in het onderwijs moet worden ingezet op taalbeleid. Binnen de landelijke PvdA groeit de druk op allochtonen om toch maar vooral goed Nederlands te leren. Zogenaamde reïntegratiebedrijven willen werkzoekenden koste wat het kost leren hoe ze foutloos een sollicitatiebrief moeten schrijven. En dan komt de PvdA-fractie met een discussiestuk over werk en bijstand dat wemelt van de type- en taalfouten. En als deze fractie nu niet in staat zou zijn die fouten er eventjes uit te halen, dan zouden we ons nog stil houden. Maar blijkbaar neemt niemand zich de moeite. De PvdA-fractie zet zichzelf aardig te kijk op deze manier. De PvdA-fractie laat daarmee tevens blijken dat ze minachting heeft voor de raad en vooral voor de mensen die onderwerp van haar discussiestuk zijn.

Dat laatste blijkt ook uit de inhoud. Het ligt er duimendik bovenop dat alle moeite wordt gedaan om reclame te maken voor de PvdA. In het stuk staan verwijzingen naar initiatieven van fracties en leden van de partij uit andere gemeenten. Maar is het nu zo'n aanbeveling dat je, zoals de PvdA-wethouder van Vlagtwedde, helemaal naar Schotland moet om tot de conclusie te komen dat je vraag en aanbod op elkaar moet afstemmen? Voormalig PvdA-wethouder Wildeboer gebruikt zijn netwerk om mensen aan een baan te helpen, wordt er vol trots naar voren gebracht. We hebben enkele maanden geleden in een tv-documentaire
[  http://www.vcp.nu/vcpnieuws/zembla.htm ]
gezien hoe die man te werk gaat. Zichzelf op een voetstuk plaatsen ten koste van mensen die onverdiende klappen van het leven hebben gehad, meer is het niet. "We hebben overigens zelf ook dit soort ex-wethouders", wordt er dan nog bijgeschreven. Mijn fractie vraagt zich af: "Wie zijn dat dan wel?"

Zoals gebruikelijk worden mensen die geen betaalde baan hebben weer eens gestigmatiseerd. Ze zouden geen sociale contacten en geen zinvolle dagbesteding hebben. We zeggen het maar wéér eens een keer. De doorsnee politicus en ambtenaar leeft in een groter sociaal isolement dan de doorsnee uitkeringsgerechtigde. Er zijn politici en ambtenaren die hele dagen druk in de weer zijn, natuurlijk op kosten van de belastingbetaler, maar die nog nooit een stukje zinvol werk hebben afgeleverd.

"Werk geniet voorkeur boven inkomen", dat is blijkbaar de slogan van de PvdA. Maar is het niet zo dat iemand die werkt recht heeft op inkomen? Is het niet zo dat mensen ook recht hebben op inkomen als ze ten gevolge van omstandigheden die ze zelf niet in de hand hebben onmogelijk kunnen werken? Het discussiestuk van de PvdA-fractie gaat er vanuit dat werk eerst komt en inkomen later. Sterker nog, dat inkomen komt er misschien wel nooit. Als er maar gewerkt wordt.

Werkgelegenheid creëren met het 1000-banenplan en dergelijke is volgens de PvdA-fractie weinig zinvol. Maar het gaat hierbij toch bij uitstek om oude PvdA-initiatieven. Valt de PvdA haar eigen beleid in de afgelopen decennia af? Het lijkt er wel op.

Er staat regelrechte onzin in het discussiestuk. Bijvoorbeeld het inzetten van Taxiplus om op het station of op het werk te komen. Taxiplus is een vervoersvoorziening in het kader van de WVG met een beperkte actieradius. Daarmee kunnen werknemers geen afstanden tot 75 kilometer afleggen, zoals wordt voorgesteld. "Om werkloosheid te bestrijden moet je in bepaalde zaken voorlopig berusten", staat er te lezen. Kan het nog onzinniger?

De motor onder de economie in het Oldambt is het midden- en kleinbedrijf, aldus het discussiestuk. Afgezien van de vraag of dit nu wel zo is, moeten we toch constateren dat net dit midden- en kleinbedrijf door de PvdA op een zijspoor wordt gezet. Bij de aanbesteding van de Blauwe Stad is niet één lokaal midden- en kleinbedrijf betrokken. Nee, het tegendeel is het geval. Een sector die bij uitstek aan het Oldambt gebonden is en waarin vele mensen hun brood konden verdienen, namelijk de kweek van rozenonderstammen, is door dat Blauwe Stad waanidee bijna geheel de nek om gedraaid. De loonbedrijven in de regio zijn een flink deel van hun werk kwijtgeraakt doordat de boel onder water wordt gezet.

De bejegening van de jeugd is zoals gewoonlijk weer eens kwetsend en denigrerend. Alsof jong zijn synoniem is voor klaplopen. Met een ticket dat goedkoper is dan een uitkering wil de PvdA de jeugd als economische vluchtelingen naar Australië sturen. Heeft men zich wel eens gerealiseerd hoe Australië, dat een zeer slechte naam heeft met betrekking tot economische vluchtelingen, deze jongeren zal ontvangen? Blijkbaar niet. Als de PvdA ze maar uit Scheemda kwijt is, dan is alles best.

Jongeren die een MTS-opleiding met goed gevolg hebben doorlopen worden door de PvdA niet gezien als waardevolle leden van de samenleving. Nee, ze moeten maar weer eens stage gaan lopen. Het is de PvdA blijkbaar niet duidelijk dat een MTS-opleiding al de nodige stages bevat. Verder kan iedereen weten dat het tegenwoordig al geen zeldzaamheid is dat jongeren na een met succes afgesloten opleiding met een flinke studieschuld zitten opgezadeld. Jongeren die een MTS-opleiding voltooid hebben, willen een baan. En daarbij hebben ze recht op een goed inkomen. De PvdA wil deze jongeren echter afschepen met een zinloze stage waar ze wel moeten werken maar waarmee ze geen cent verdienen.

Daarmee komt ook de verborgen agenda van dit discussiestuk te voorschijn. Als we de aanbevelingen van de PvdA opvolgen, komen werkgevers aan arbeidskrachten die niets kosten.Ondernemers zullen watertanden van dat vrijwilligerswerk en dat werken met behoud van uitkering. De reguliere werkgelegenheid wordt steeds meer verdrongen, de lonen komen onder steeds grotere druk.

We willen de PvdA eens met de neus op de feiten drukken. De werkloosheid is nog steeds groeiende. Er zijn ook eindelijk eens cijfers vrijgegeven over de resultaten van de reïntegratiebedrijven. De cijfers komen van de Stichting Borea Keurmerk Reïntegratie. Van alle werklozen die door gemeenten naar een reïntegratiebedrijf worden doorgestuurd krijgt maar 20% een baan voor minstens een half jaar en 3% een baan voor korter dan een half jaar. 33% vindt helemaal geen baan en 43% is succesvol uitgestroomd echter zonder een baan te vinden. Uiteraard moeten we door de presentatie van deze cijfers heen prikken. Wie na bemiddeling door een reïntegratiebedrijf nog steeds geen baan heeft, is natuurlijk niet succesvol uitgestroomd. Als we het genoemde half jaar verlengen met een paar maanden, blijft er van die 20% die als een succes wordt gepresenteerd weinig over. In de bijdrage van de IGSD in deze discussie wordt overigens uitgegaan van nog slechtere resultaten. De uitstroom bedraagt volgens de IGSD immers maar 10 tot 15%. De conclusie is dat de reïntegratiebedrijven, die de belastingbetaler op gigantische kosten jagen, geen soelaas bieden. En als deze bedrijven al geen succes hebben, dan valt er van de bekrompen en ondoordachte voorstellen van de PvdA-fractie helemaal niets te verwachten.

De realiteit werd rond afgelopen Prinsjesdag duidelijk verwoord door CDA-minister van Sociale Zaken De Geus. In 2010 zijn er volgens hem in Nederland maar liefst twee miljoen mensen die zonder baan zitten. Voeg daarbij het gegeven dat er tegen die tijd geen enkele vorm van sociale zekerheid meer zal zijn, als de mensen de zaken op hun beloop laten zal zelfs de AOW in 2010 niet meer bestaan, dan is duidelijk welk een rotzooi we in dit land kunnen verwachten. We zijn werkelijk niet ver verwijderd van de toestanden in Rusland en de VS waar de mensen op straat letterlijk liggen te verrekken.

In het discussiestuk wordt de overheid als werkgever nergens genoemd. Uiteraard niet. De PvdA is voorstander van een vacaturestop voor gemeenteambtenaren. Toch zal voor een gebied als het Oldambt de overheid de belangrijkste werkgever zijn en blijven. Het zegt genoeg dat volgens opgave van de IGSD 80% van het budget van het werkdeel Wet werk en bijstand besteed wordt aan WIW en ID-banen, met andere woorden: typische overheidstaken. In onze algemene beschouwingen hebben we al gesteld dat alleen al het goed uitvoeren van het groenonderhoud in de gemeente tientallen banen oplevert voor met name laag- en ongeschoolden. Dat is een actie die hier vanuit de gemeenteraad genomen kan worden. Met het voorstel van de PvdA om de IGSD op te schepen met het laten uitwerken van een aantal onzinnige ideeën, schieten we niets op. De IGSD heeft wel wat beters te doen, bijvoorbeeld het op tijd uitbetalen van uitkeringsgelden en het binnen de wettelijke termijn afhandelen van bezwaarschriften.

Wie niet wil dat we in 2010 twee miljoen werklozen hebben, zal het probleem bij de wortel moeten aanpakken. Liberalen hebben helemaal geen behoefte aan volledige werkgelegenheid. In de bijdrage van de IGSD staat volkomen terecht dat klassiek liberale economen van mening zijn de economie ophoudt te functioneren als het werkloosheidpercentage onder de 3 à 4% komt. Om de lonen laag en de winsten hoog te houden heeft men regelrecht belang bij werkloosheid. Dit kapitalistisch stelsel waarin de mensen moeten werken voor de winst van een kleine bevoorrechte elite moet verdwijnen en plaatsmaken voor een socialistisch stelsel waarin er naar gestreefd wordt dat iedereen naar vermogen bijdraagt en naar behoefte ontvangt. Maar welke PvdA-er kan zich nog iets voorstellen bij het woord "socialisme"?

Tot slot willen we één onderwerp eruit lichten waarmee we het van harte eens zijn. Er wordt gesteld dat alle moeders al een baan hebben. De VCP-fractie vindt inderdaad dat de fundamentele keuze gemaakt moet worden om bijstandsmoeders met rust te laten. Overigens zijn er ook bijstandsvaders, waarvoor hetzelfde geldt. Het opvoeden van kinderen en het regelen van een huishouding is zwaar werk en dat voor 24 uur per dag. Dat werk wordt ten onrechte maar nauwelijks gewaardeerd. We hebben ook wel eens geluiden in deze richting vanuit de Christen Unie gehoord. Dat betekent dus dat er een raadsmeerderheid is voor het vaststellen van nieuw beleid aangaande bijstandsmoeders cq vaders. Een en ander zal goed moeten worden voorbereid aangezien de landelijke regelgevers van een ander uitgangspunt vertrekken.

De VCP-fractie wil aan deze voorbereiding, bijvoorbeeld in een werkgroepje met een afvaardiging van de PvdA en de CU, een bijdrage leveren.
---------------------------------------------

De andere fracties maakten duidelijk niet inhoudelijk op de bijdrage van de VCP te willen reageren vanwege de "toon". Dat is eigenlijk altijd zo. Men weet zich geen raad met een communistische visie en kiest er dan maar met een smoesje voor om er niet op te reageren. Fractievoorzitter Mulder van het CDA stelde dat het niet juist was om opmerkingen te maken over taalfouten. De man was vroeger schoolmeester. Zou hij zijn leerlingen ook hebben voorgehouden dat taal niet van belang is? Verder vonden zowel CDA als PvdA dat de VCP alleen maar kritiek had en geen oplossingen aanbood. Dat klopt natuurlijk niet. De fractievoorzitter van de VCP herhaalde dan ook nog eens de oplossingen zoals die in zijn bijdrage genoemd worden. Oplossingen die door de raad bewerkstelligd kunnen worden. In het bijzonder wees hij op de positie van de bijstandsmoeders en -vaders. In samenwerking met de PvdA en de CU zou daar onmiddellijk mee aan de slag kunnen worden gegaan. De fractievoorzitter van de PvdA, van Leeuwen, wees iedere samenwerking met de VCP echter resoluut van de hand. Hij wilde slechts samen met de VCP iets ondernemen als de VCP bereid was de standpunten van de PvdA zoals verwoord in het discussiestuk op alle onderdelen te onderschrijven. Niet alleen een zeldzaam staaltje van arrogantie, vooral ook een zeldzaam staaltje van politieke achterlijkheid. Iedereen weet immers dat je in de politiek altijd op zoek moet naar overeenkomsten, ook naar overeenkomsten met je tegenstanders. Alles wat je gezamenlijk kunt bereiken, heb je immers weer voor elkaar.

Maar dat is ook de clou. Het discussiestuk van de PvdA is helemaal niet bedoeld om de situatie voor werkzoekenden en bijstandsgerechtigden te verbeteren. Op de vraag hoeveel werkzoekenden door de ex-wethouders van de PvdA al aan een baan waren geholpen, een onderdeel van het discussiestuk, kwam het antwoord dat die ex-wethouders eerst nog gepolst moesten worden. Met ander woorden, begin december komt de PvdA met een idee en half mei is er nog niet eens met de voorbereiding begonnen. Van de uitvoering komt dus nooit iets terecht. De PvdA wil alleen maar reclame maken voor zichzelf. De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan en dan wil zo'n partij opeens de aandacht trekken. Maar met interessant doen kom je er niet in de politiek. Toen de gemeente Scheemda ontstond na een gemeentelijke herindeling in 1989 brachten 3194 inwoners van de nieuwe gemeente hun stem nog op de PvdA uit. In 1994 daalde dat aantal naar 3100. Deze daling zette door naar 2716 stemmen in 1998 en 2174 in 2002. In drie verkiezingsronden een derde van je aanhang kwijtspelen, dat zegt genoeg.

- E-Mail: info@vcp.nu Website: http://www.vcp.nu
 

Lees meer over: media

aanvullingen
Proleten aller landen, verenigt u??? 
Karel Marksinga - 24.05.2005 10:58




Arme Karl Marx zou zich in zijn graf omdraaien: van zijn idealen is niets meer overgebleven dan een handje vol WAO-ers en "bijstandstrekkers" die in pittoreske gehuchten als Beerta, Finsterwolde en Scheemda de "gloriedagen" van Joop den Uyl's Weggeef-socialisme. Elke Arbeider een uitkering, en samen strieden teeg'n de dikke Boer'n, wa?

Voorwaarts, Kameraden?

Website: http://www.ncpn.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.