english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Zapatistas: Naderende oorlog in Chiapas
Rafael - 21.06.2005 14:48

De zapatistas hebben afgelopen zondag hun troepen in hoogste staat van paraatheid gebracht. Tientallen leden van autonome regionale overheden, de Raden van Goed Bestuur, zijn naar de bergen gevlucht en leven vanaf nu een nomadisch bestaan. De kantoren van de autonome gemeentes en regio's zijn gesloten. Civil society (mensen uit Mexico en de rest van de wereld die nu in Chiapas zijn) wordt opgeroepen te vertrekken. Wanneer ze blijven kunnen de Zapatistas, die geweld tegen hen verwachten, hun veiligheid niet garanderen. De exacte redenen voor dit Red Alert zijn nog onduidelijk. Vrijwel zeker is dat de oorlog, die in januari 1994 honderden levens kostte, zal worden hervat.

Burgerlijke Zapatistas evacueren administratieve centra
Burgerlijke Zapatistas evacueren administratieve centra

De Zapatistas streden na een korte oorlog in januari in 1994 in de zuid-mexicaanse deelstaat Chiapas op geweldloze maar vaak spectaculaire wijze voor democratie, mensenrechten, rechten voor etnische minderheden, vrouwenrechten, rechten voor homoseksuelen, rechten voor travestieten, het behoud van het regenwoud. Voor een "wereld waarin alle werelden passen". Er werd na de oorlog een eerste accoord bereikt met de Mexicaanse regering en de Zapatistas mobiliseerden miljoenen mensen in Mexico en de rest van de wereld opdat dit akkoord, zoals beloofd, in de Mexicaanse wet zou worden vastgelegd. De regering brak haar belofte door in mei 2001 een geheel andere indianenwet aan te nemen en sindsdien trokken de Zapatistas zich terug in een periode van stilte, zoals zij gewend zijn.

In stilte bouwden zij voort aan hun eigen autonomie. Dit deden zij volgens de afspraken die zij met de regering hadden gemaakt maar die dus in 2001 niet in de wet werden opgenomen. Inmiddels zijn er naar schatting enkele honderdduizenden mensen (voornamelijk indianen) die zichzelf hebben georganiseerd in duizenden autonome dorpen, zo'n dertig autonome gemeentes en vijf autonome regio's. In deze regio's bouwden zij, met behulp van geld van NGO's, aan honderden autonome scholen voor kinderen die anders geen onderwijs hadden gehad, tientallen kleinere autonome klinieken, een paar autonome kweekscholen, autonome commerciele cooperaties, een aantal mediacollectieve, een aantal autonome radiostations, "promotores" voor de gezondheid (in een gebied waar een kwart van de kinderen onder de vijf jaar stierf aan ziektes als diarree). Maar het bestuurlijk systeem is nog het meest wonderbaarlijk. Mexico kent een weidverbreid systeem van clientelisme en repressie door lokale politieke bazen, "caciques". In de autonome gebieden echter "gehoorzaamt de regering en leidt het volk". Besluiten worden genomen na uitgebreide deliberatie door iedere burger. De autonome vertegenwoordigers hebben deze instructies maar uit te voeren en wanneer zij bijvoorbeeld zichzelf verrijken kunnen zij op ieder moment worden afgezet. De zapatistas zien het ontstaan van een politieke klasse als onwenselijk omdat die automatisch in zijn eigenbelang zal handelen. Symbolisch hiervoor is dat, eenmaal gekozen, de vertegenwoordigers bivakmutsen dragen. De persoon van de leider is onbelangrijk, hij of zij moet gewoon zijn taken uitvoeren.

Het communiquee uit april 2005 waarin de zapatistas aankondigden op tournee te gaan door europa, sloot hun woordvoerder "Sup Marcos" af met de volgende woorden:

"P.S. in the tone and volume of a sports announcer – The Sup, using the tactics of the Uruguayan Obdulio Varela in the final against Brazil (World Cup, Maracaná Stadium, Rio de Janeiro, 7/16/1950), ball in hand, having traveled as if in slow motion (since May of 2001), from the zapatista goalpost. After complaining to the referee about the illegitimacy of the goal, he puts the ball in the center of the field. He turns around to look at his compañeros and they exchange glances and silences. With the scorecard, the bets and the entire system against them, NO ONE has any hope for the zapatistas. It starts to rain. A watch reads almost 6. Everything appears ready for the game to resume…"

En die wedstrijd hervatte zich dus eergisteren. Het is onduidelijk wat de directe reden is van de mobilisering van de Zapatistatroepen. Hier zijn een aantal mogelijke verklaringen:

- Het corrupte politieke systeem van Mexico moet met geweld omver worden geworpen omdat het op vreedzame wijze nooit zal veranderen. Ik denk niet dat dit de reden is. De Zapatistas keerden zich sinds 1994 af van geweld om zo de morele overhand te krijgen.

- Ze voorzien een aanval van het Mexicaanse leger, zoals het Mexicaanse leger ook in de winter van 1994-1995 probeerde de Zapatista-vertegenwoordigers te vangen.

- Ze voorzien een aanval van een paramilitaire organisatie. De afgelopen 11,5 jaar zijn honderden burgerlijke zapatistas omgekomen bij politieke moorden door paramilitaire organisaties die direct werden gefinancierd en geleid door de drie clientelistische politieke dinosauruspartijen. Alhoewel in de meeste situaties de daders niet werden vervolgd, hebben de Zapatistas deze moorden nooit vergolden. Ze hebben aanklachten neergelegd bij het ministerie van justitie en bewijsmateriaal geleverd.

- Als ik de situatie analyseer is de volgende reden van de mobilisatie van de zapatistas de meest waarschijnlijke. Een half jaar geleden verklaarde Marcos in een communiquee dat de Zapatistas genoeg hadden van de straffeloosheid voor politieke moordenaars in Chiapas. Wanneer deze moordenaars niet door de officiele overheden bestraft zouden worden, voelden zij zich gedwongen om, na 11 jaar de andere wang te hadden toegekeerd, de moordenaars op te pakken en te berechten. Dit zal nooit met de doodsstraf zijn. Het zou kunnen dat zij dit nu gaan doen en verwachten dat de paramilitairen en het leger (die intiem verbonden zijn) deze acties zullen vergelden.

Het Zapatistaleger heeft alle banden met de honderden NGO's in Chiapas en met burgers die werkzaam zijn in bijvoorbeeld de autonome gezondheidszorg verbroken. In het midden van de jaren negentig was iedere indiaan en iedereen die op vreedzame manier voor democratie en mensenrechten streed doelwit van politiek geweld door de regering. Tientallen dorpjes werden geplunderd door het leger en de huizen werden voorzien van boobytraps voor het geval dat de vluchtelingen terugkeerden naar hun woningen. Zo'n zevenduizend burgers zitten op dit moment nog in vluchtelingenkampen omdt zij niet naar hun huis durven. De Zapatistas willen nu iedereen op een afstand plaatsen om te voorkomen dat zij aangevallen zullen worden. Ik verwacht dat dit wel gaat gebeurden en dat we de komende dagen tientallen moorden zullen zien op ongewapende burgers.

De komende dagen zullen meer duidelijkheid bieden. Wordt vervolgd...



LINKS:
Het communiquee van 19 juni waarin het Red Alert wordt afgekondigd (Engels):
 http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=113783

Het communiquee van 19 juni over het Mexicaanse politieke systeem (Spaans):
 http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=113778

Bericht van CNN over het communiquee van de Zapatistas over het Mexicaanse politieke systeem:
 http://edition.cnn.com/2005/WORLD/americas/06/20/mexico.zapatistas.ap/

Het communiquee over de reis naar Italie:
 http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=113483

Sites in het Spaans:
www.jornada.unam.mx
www.el-universal.com.mx
 http://www.fzln.org.mx
 http://www.eco.utexas.edu/~archive/chiapas95/2005.06/

Nieuwssite in het Engels:
 http://www.narconews.com/ (er staat nu nog niets maar ik verwacht dat er een artikel zal komen)
Chiapas.indymedia.org
 http://www.eco.utexas.edu/~archive/chiapas95/2005.06/
 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
aanvullende verklaring uitgebracht 
Kees, XminY - 22.06.2005 01:53

Op de website van het FZLN, zeg maar de politieke arm van de Zapatistas, is zojuist een aanvullende verklaring uitgebracht. De reden voor de alarmstemming is dat alle gemeenschappen een voorstel is gebracht over de te volgen koers. Alle gemeenschappen bespreken momenteel het nieuwe voorstel. De inhoud daarvan is nog niet onthuld, maar het gaat waarschijnlijk over de strategie voor de nabije toekomst. De ervaring in het verleden is dat het Mexicaanse leger heeft geprobeerd om zo'n moment van inspraak van alle aangesloten gemeenschappen te frustereren door ze aan te vallen. Daar houdt men dan ook nu rekening mee. Zie voor de aanvullende verklaring (in het Spaans):  http://www.fzln.org.mx/displayarticle1418.html
Ik ben benieuwd! 
N - 22.06.2005 02:26

Het is trouwens niet waar dat de opstand op 1 januari 1994 honderden levens heeft gekost, dat waren er juist maar enkelen. Of je moet het decennium daarna meetellen, waarin de Mexicaanse overheid verschillende militaire operaties hield en allerlei privé legers van grootgrondbezitters hele bloedbaden aanrichtten.
De opstand zelf kenmerkte zich juist door uitgekiend weinig bloedvergieten.
Reden van het Red Alert 
Rafael - 22.06.2005 10:52

First - As has been made public, starting June 19, 2005, the Zapatista Army of National Liberation established the general Red Alert in rebel territory.

The reason for this general Red Alert is that the Clandestine Revolutionary Indigenous Committee – General Command of the EZLN has called to consulta their insurgent troops, all their comandantes and comandantas, regional and local responsables and their support bases.

This Red Alert is a precautionary defensive measure. As you will recall, in February of 1995, while the EZLN was carrying out an internal consulta, it was attacked by government forces. At that time the betrayal was carried out by Ernesto Zedillo Ponce de León (then the head of the federal executive and today employed by transnational companies) and Esteban Moctezuma Barragán (then the Secretary of Government and today employed by Salinas Pliego).

Second - During this internal consulta…

- The EZLN leadership is recognizing the sacrifice, willingness and heroism of their support bases, responsables and activists, and of the insurgentes and insurgentas, for these almost 12 years of war and resistance. All the good that we have done and achieved has been by them. The zapatista leadership has been exclusively responsible for errors that have been committed.

- The CCRI-CG of the EZLN is presenting its members with an assessment of the stage our organization is in and an analysis of the current national situation. They are also proposing to their support bases – who make up the supreme command of our movement – a new step in the struggle, a step which entails, among other things, risking the much or little which has been achieved and worsening the persecution and harassment of the zapatista communities.

- Through this means, by speaking to its members, the EZLN is returning the word it gave on the first of January of 1994. All zapatistas are now morally free to continue with the EZLN, or not, in the next step which is being consulted upon, if it is approved by the majority.

Third - When this internal consulta is concluded, we shall inform national and international public opinion of the results.

Communiquees in het Engels:
 http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=113840
 http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=113833

Reden voor zapatistisch rood alarm 
Mathias Bienstman - 22.06.2005 14:36

In nieuwe verklaring (20/06) maakt Subcomandane Marcos de reden bekend voor het rood alarm in Chiapas, Mexico. Het gaat om een beschermende maatregel uit voorzorg. Ze moet een raadpleging van alle zapatisten mogelijk maken. Ter discussie ligt een voorstel ‘dat een nieuwe stap zou zijn in de strijd van de zapatisten, waarbij het weinige of vele dat al bereikt is bedreigd wordt en die de vervolging en intimidatie van zapatistische gemeenschappen kan verergeren’. Dat het EZLN ingrijpende veiligheidsmaatregelen uitvaardigt voor de raadpleging heeft te maken met vroegere ervaringen. In 1995 valde het Mexicaanse leger, op bevel van toenmalig president Zedillo, onverwacht de zapatisten aan op het ogenblik dat ze een gelijkaardige raadpleging uitvoerden.

Hier een verkorte weergave van de verklaring die subcomandante Marcos deed in naam van het clandestien, revolutionair indiaans comité (CCRI) van het zapatistisch bevrijdingsleger (EZLN) op 20 juni:


Ten eerste-

Zoals bekend gemaakt werd, vaardigde het Zapatistisch Leger voor Nationale Bevrijding (Ejército Zapatista de Liberacíon Nacional) vanaf 19 juni een algemeen rood alarm uit in de zone in rebellie.
De reden voor dit algemeen rood alarm is dat het clandestien revolutionair indiaans comité- algemeen bevel (CCRI-CG) van het EZLN een oproep deed voor een raadpleging van haar gewapende troepen, alle commandanten en commandantes, regionale en locale verantwoordelijken en ondersteunende leden.
Het rood alarm is een beschermende maatregel uit voorzorg. Zoals je je herinnert, werd het EZLN in februari 1995 aangevallen door overheidstroepen terwijl ze een interne raadpleging hield. In die tijd werd het verraad uitgevoerd door Ernesto Zedillo Ponce de Léon (toen president en vandaag werkend voor een multinational) en Esteban Moctezuma Barragán (toen de regeringssecretaris en nu tewerkgesteld door Salinas Pliego).

Ten Tweede- Tijdens deze interne raadpleging…

-Erkent het bevel van het EZLN de inzet, daadkracht en het heroïsme van de ondersteunende leden, verantwoordelijken, activisten en gewapende troepen voor de haast 12 jaar van oorlog en verzet. Al het goede dat we gedaan en bereikt hebben, kwam er dankzij hen. De zapatistische leiding is de enige verantwoordelijke voor de fouten die gemaakt werden.

-De CCRI-CG van het EZLN presenteert aan haar leden een beoordeling van de situatie waarin onze organisatie verkeert en een analyse van de huidige nationale situatie. Ze stelt ook aan haar ondersteunende leden, die het hoogste bevel van de beweging vormen, een nieuwe stap voor in de strijd. Een stap die onder andere het weinige of vele dat al bereikt is, bedreigt en die de vervolging en intimidatie van zapatistische gemeenschappen kan verergeren

-Door met haar leden te overleggen geeft het EZLN het woord terug dat haar op 1 januari 1994 werd toevertrouwd. Al de zapatisten kunnen nu met een vrij geweten kiezen om verder te gaan met het EZLN of niet, met de volgende stap waarover de raadpleging gaat, als die goedgekeurd wordt door de meerderheid.

Ten Derde- We zullen de nationale en internationale publieke opinie inlichten over de resultaten van deze interne raadpleging, als ze beëindigd is.

In een andere verklaring die ook op 20 juni verzonden werd, verklaart Marcos dat de politiek-militaire herstructurering van het EZLN rond is. Die herstructurering werd gestart in 2002 en zou er nu voor zorgen dat: “de nodige voorwaarden zijn gecreëerd om een aanval of actie van de vijand te overleven, een aanval die wil afrekenen met onze huidige koers of die ons totaal wil vernietigen. De bevels- en verantwoordelijkheidsstructuur is duidelijk evenals de acties en maatregelen die we zullen treffen als we aangevallen worden door overheidstroepen of hun paramilitairen. Het CCRI-CG van het EZLN verklaart dat ze in staat is om de zapatistische strijd voort te zetten, ook als ze een deel of het geheel van de huidige, gekende leiding verliest door gevangenschap, dood of verdwijning.”

Om de aard van de raadpleging te begrijpen, is het belangrijk om de structuur van de zapatistische beweging toe te lichten. Die valt uiteen in een militaire tak, het zapatistische leger EZLN, en een civiele tak met de autonome gemeenten en regionale colleges. Aan de basis van beide structuren bevinden zich de bases de apoyo (ondersteunende leden). Dat zijn indiaanse families die zich zapatist noemen, zich achter de idealen en regels van de beweging scharen en zichzelf besturen via de autonome gemeenten en regionale colleges. Ze volgen het democratische principe dat degene die bestuurt de basis moet gehoorzamen en altijd kan afgezet worden (mandar obediciendo). Die zapatistische families leven vaak tussen niet zapatisten in indiaanse dorpen en steden. Ze voorzien zo goed als mogelijk in hun eigen onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en rechtspraak. Al die taken worden gecoördineerd vanuit de bestuursraden in de autonome gemeenten en regionale colleges voor goed bestuur. Daarnaast is er het EZLN dat door die zapatistische families bevoorraad en ondersteund wordt. Het EZLN bestaat uit gewapende troepen die continu in het regenwoud leven (insurgentes) en landbouwers die een militaire training ontvangen hebben en daarom gemobiliseerd kunnen worden (milicianos). Het EZLN is in tegenstelling tot de civiele deel van de zapatistische beweging hiërarchisch gestructureerd. Het bevel ligt bij de commandanten die deel uitmaken van het CCRI-CG. Dat hoogste orgaan wordt samengesteld met afgevaardigden uit de drie zones en vier talengroepen waarbinnen het leger actief is. Zij bepalen de strategie en acties van het EZLN.
Blijkbaar wil dat hoogste militaire orgaan nu een raadpleging houden onder alle zapatisten omdat een eventuele nieuwe acties voor iedereen gevolgen kunnen hebben. Als het EZLN bijvoorbeeld iets doet, valt het Mexicaanse leger gemakkelijk de autonome dorpen en gemeenten aan.
Over welk idee de raadpleging gaat is nog niet bekend. Het is wel een traditie van de zapatisten om zulke raadplegingen te organiseren rond belangrijke beslissingen. Daarbij mogen ook vrouwen en kinderen participeren. Het voorstel gaat naar alle dorpen en wordt daar in een gemeenschappelijke vergadering besproken. Zo ging het met de beslissing om ten oorlog te trekken tegen het Mexicaanse leger en de afkeuring van de vredesvoorstellen van Zedillo. Mogelijks willen de zapatisten hun politieke strijd op nationaal of internationaal vlak een nieuwe vaart geven.

Hoe zit die autonome organisatie in elkaar? 
Rafael - 22.06.2005 15:33

Uitstekende samenvatting Mathias!

Voor achtergronden over de Zapatista-besluitvorming, zie het uitstekende artikel (volgens mij van de hand van Andrew van de Irish Mexico group) over hoe Zapatistas hun besluiten nemen:

"What is it that is different about the Zapatistas?"
 http://www.anarkismo.net/newswire.php?story_id=749
Zapatistas in Alarmfase Rood 
Latinos Locos - 22.06.2005 19:38

De Zapatistas in de Zuid- Mexicaanse deelstaat Chiapas hebben hun troepen in hoogste staat van paraatheid gebracht. In een verklaring, gedateerd 19 juni, riep het Ejército Zapatista de Liberación (EZLN) het ‘Alerta Roja General’ over het Zapatische grondgebied uit. Nieuwe militaire confrontaties hangen in de lucht.

lees verder het artikel:

 http://www.noticias.nl/inheems_artikel.php?id=900
Reden gebeurtenissen... 
M-M - 22.06.2005 22:02

Afgelopen twee dagen was Marcos/EZLN in het TV-nieuws in Mexico. Helaas had ik problemen met internettshops om eerder te berichten.

Het begon met dat Marcos/EZLN opriep tot een soort van nationale revolutie voor o.a. democratie, tegen corruptie, etc. (exacte bewoordingen zelf er even bijzoeken; mijn Spaans is gebrekkig).
In ieder geval werd daarbij de situatie van de 2e president (federale president) Lopez Obrador van de PRD genoemd, die is afgezet met een constitutionele crisis ten gevolge (zou staatsrechterlijk illegaal zijn)
Hiermee lijkt Marcos/EZLN een pact te willen smeden met de PRD; "Perodista's".
Op een TV kanaal was er een telefonische enquete met iets van 5 mogelijkheden. Dat Marcos sociaal bezig was had slechts 30%, evenals enkele denigrerende opties zoals een relikwie uit het verleden, provocateur. Maar daarbij dient vermeld te worden dat de Mexicanen die telefoon hebben en geld om aan dit soort onzinbelletjes mee te doen, vooral de welgestelden PRI vrienden zijn.

De volgende dag was er sprake van een "Alerta Rocha", die in La Journada te zien is (links-intellectuele krant waar EZLN standaard in publiceerd).
Diverse gebouwen en ook wegen waren gesloten met een dergelijke tekst.
Ook waren er acties van het Mexicaanse leger in Chiapas tegen Marihuana in 'the war on drugs' die president Fox namens Bush uitvoert.
Tegelijkertijd was Fox op bezoek bij Putin, eveneens om de drugshandel te bespreken.

=====================================================================

Nadat Lopex Obrador werd afgezet, namen het aantal drugsmoorden in de Noordelijke grensstaten met de USA toe, waaronder ook op politieagenten.
Wat heeft dat met elkaar te maken? Wellicht niets, maar men dient te beseffen dat geheime diensten ook wel eens in drugs handelen, zoals gebleken is met het topje van de ijsberg met de verklaringen van Kolonel Oliver North in de Iran-Contra affaire waarbij wapens voor drugs werden geruild. Zie bijvoorbeeld dit artikel:

Mexican drug commandos expand ops in 6 U.S. states
Feds say violent, elite paramilitary units establish narcotics routes north of border
 http://www.infowars.com/articles/us/mexican_drug_commandos_expand_ops_6_us_states.htm

Ja; dit zijn "patriots" en die houden o.a. niet zo van buitenlandse invloeden zoals illegale Mexicaanse immigranten, maar zullen ook de eerste zijn om duidelijke mensenrechten schendingen van minderheden te bestrijden, zoals nu met de Moslems.

Er is dus een 'war on drugs' in Mexico die men voor Bush uitvoert; zo worden bussen vele malen door militairen gecontroleerd, als je vanuit het zuiden noordelijk reist.
Deze war on drugs is geintensiveert vanwege de vele recente moorden, maar de vraag is wie die moorden dan wel gepleegd heeft.
In ieder geval wil men EZLN/Marcos de schuld geven van Marihuana handel.
Misschien is er een deel van waar, het gebruik van Marihuana is echter hun cultuur, net zoals dat bijv. voor de natives van Hawai'i geldt.

Ook is er een 'war on terror'.
Beiden zijn door de USA geregisseert en Fox doet daar aardig aan mee.
EZLN/Marcos loopt het risico voor terroristen uitgemaakt te worden, zodra ze tegenacties met geweld houden.

Mijn observatie is dat de USA uit lijkt te zijn op Colombiaanse toestanden.
Het waarom? PRD en EZLN hebben niets met de andere partijen te maken die door vrijmetselaars geregeerd worden (en dat is een algemeen bekend feit voor Mexico; alle presidenten zijn vrijmetselaars).
Je praat dan vooral over PRI, maar mogelijk ook PAN.
PRI is meer de bussines partij, maar ook die van corruptie.
Fox zegt bijvoorbeeld wegen te bouwen voor de toekomst van het land, maar dit belastinggeld gaat dan wel naar bouwondernemingen van bevriende vrijmetselaars. (Overigens is er een wereld van verschil tussen PRI en EZLN)
Men wil ten koste van alles voorkomen dat deze revolutie slaagt en daarbij horen mijns inziens deze handelingen.
correctie 
M-M - 23.06.2005 00:16

"Overigens is er een wereld van verschil tussen PRI en EZLN"

Uiteraard, maar had moeten zijn: "... tussen PRD en EZLN".
Zag net wel een krant (Noticias vandaag) dat EZLN inderdaad toenadering tot PRD had gezocht. Vermoed dat PRD het afwees (lijkt mij poltiek wel zo snugger), maar wel dat ze er deels in meegaan. Helaas was mijn Spaans onvoldoende voor de juiste interpretatie.
Aanvulling op M-M 
Rafael - 23.06.2005 02:25

Beste M-M,
Ik zou je bericht wat willen aanvullen.

Lopez Obrador is de burgemeester van Mexico Stad en de waarschijnlijke presidentskandidaat voor de PRD voor de presidentsverkiezingen van 2006. Lopez Obrador is nooit afgezet. Er waren plannen om hem te verhinderen mee te doen aan de verkiezingen maar die zijn (onder invloed van grote protesten) afgeblazen. In het communiquee dat je noemt fikt Marcos Lopez Obrador juist helemaal af en keert zich volledig TEGEN de PRD. Van een alliantie is dus allerminst sprake. In tegendeel zelfs. Het gebruik van marihuana is allerminst onderdeel van de cultuur van de Zapatista support bases. Integendeel, de handel en verbouwing van drugs zijn verboden in Zapatista-gebied.
5 moorden cocaine uit Chiapas 
X - 25.06.2005 00:14

* Die Obrador kan je groot gelijk in hebben; ik volg die vele praatjes niet op TV en heb het meer van horen en zeggen.

* Overigens zijn er volgend jaar wel verkiezingen...
PRI en PAN hebben al een pact gesloten tegen PRD en allerlei acties kunnen ook vanwege de naderende verkiezingen deels verklaard worden.

* Het is bekend dat er in Chiapas nog wel wat Marihuana gerookt wordt onder de bevolking aldaar. Ik lees ook niet dat je het over persoonlijk gebruik hebt, maar meer over handel en verbouwen.
Velen moeten niets hebben van die 'buitenlandse' invloeden. Maar wellicht zijn dat dan deels de ongeregelde troepjes die aldaar rondlopen.

* Of de duvel er mee speelt; laten er vanochtend drie lijken op mijn afgelegen land nabij Tehuantepec gevonden zijn; drugsmoorden.
Twee andere lijken waren al elders gevonden en gerapporteerd in een krant vanochtend. -> Drugstransport van cocaine uit Chiapas.
Nu gelooft iedereen vast en zeker dat ik de grootste fantast ben, want dit is gewoon echt ongelooflijk groot toeval. Maar lees morgen maar de kranten na op internet en de mensen die weten waar ik ongeveer mijn terrein heb.
En mijn alibi is net zo onvoorstelbaar: Had een motor gekocht en die zou na 4 dagen geleverd worden. Maar toen bleek dat die winkelketen deze motor helemaal niet had en wilden ook niet terugbetalen. Dus na drie keer reclameren trok ik de toonbank uit de winkel omver.
Gevolg was dat ik afgelopen nacht in de politiegevangenis doorbracht!
De twee moorden waren in de buurt van die gevangenis, de andere op mijn terrein (gevonden), verder is een 6e nog in leven.
Zelf hou ik het op paranormaal toeval; maar de gedachte of men mij niet iets in de schoenen wil schuiven, dient zich natuurlijk wel aan...
zie ook 
linking - 25.06.2005 16:35

zie ook:

 http://irlandesa.blogspot.com/2005/06/ezln-letter-of-explanationor-perhaps.html
EZLN: A letter of explanation...or, perhaps, farewell
Originally published in Spanish by the EZLN
********************************
Translated by irlandesa

Zapatista Army of National Liberation, Mexico, June 21, 2005.

Website: http://irlandesa.blogspot.com/
 
update 
mexa - 25.06.2005 20:34

Vandaag in de Mexicaanse media vooral opgeluchte reacties dat het EZLN heeft verklaard geen militaire acties voor te bereiden. Iedereen wacht met spanning af wat er uit de EZLN consulta zal komen, en de brief van het EZLN van 23 juni (zie hierboven) biedt wat dat betreft weinig handvaten. Tegelijk ook berichten van verschillende NGO's dat er behoorlijk wat troepenbewegingen zijn van het federale leger in het gebied. De regering ontkent natuurlijk, de officiele versie is dat ze "blij zijn met het afzweren van militaire acties van het EZLN en dat dit openingen biedt de dialoog te hervatten." Verder heeft de regering verklaard de consulta te respecteren en geen militaire acties te ondernemen. Uitspraken die overigens geen enkele garantie geven dat het ook niet gebeurt.
De beschuldiging van drugsplantages in het zapatista gebied is inmiddels wel officieel ingetrokken, de plantages lagen ver buiten het zapatista gebied in een zone waar elke maand wel een plantage ontmanteld wordt, en het feit dat dat nu ineens met de zapatistas in verband werd gebracht was een poging tot desinformatie die zo 'obvious' was dat niemand erin trapte.
Al met al heerst er een soort stilte voor de storm, iedereen wacht met spanning op wat het EZLN in de consulta besluit. De uitslag wordt binnen een paar dagen verwacht.
Foto's + achtergronden 
X - 25.06.2005 20:55

Moeder&dochter -Tehuantepec
Moeder&dochter -Tehuantepec

Vader -Mixtequilla
Vader -Mixtequilla

Zoons -Mixtequilla
Zoons -Mixtequilla

De eerste twee gemelde doden; moeder en dochter, waren in Tehuantepec; Colonia Benito Juarez. Zouden omstreeks 11 uur 's avonds vermoord zijn.
Volgende dag vond een visser aan het uiteinde van Mixtequilla nabij de rivier Tehuantepec, de lichamen van de vader en twee zoons.
Er ligt nog een vrouw (nr.6) in het ziekenhuis; deze is buiten bewustzijn en naar Oaxaca-stad overgebracht.

Er zijn drie toeganswegen naar dat afgelegen terrein; eentje loopt via de "Vigilancia" van Mixtequilla en blijft niet geheel onopgemerkt door dit plaatsje. De andere via de grote dam van het meer van (Lago) Jalapa, via een grote militaire controlepost. Er is nog een derde weggetje; die moet je echter kennen. Momenteel bezig getuigen te verzamelen van autoverkeer; iemand zou al wat gezien hebben die nacht.


Citaten "El Imparcial del Istmo" 
X - 25.06.2005 21:41

Suman 5 ejecutados -El Imparcial del Istmo, Sabado 25 de junio de 2005
==================

"...Debido a esta situacion y para mayor seguridad ayer se planeaba el traslado de la joven a un hospital de la ciudad de Oaxaca. En tanto que los cadaveres de los cuatro integrantes de la familia Orozco de la Paz, se encuentran depositados en el descanso municipal en Tehuantepec, sin que hasta anoche hayan sido reclamados legalmente.
Versiones de vecinos y policias indican que la cuadruple ejecucion tiene el "sello" del narco, por ello la indagacion podria ser atraida por el personal de la Procuraduria General de la Republica (PGR).
Segun trascendio ayer en la noche, la sobreviviente pudo escribir que los responsables fueron cuatro individuos presuntamente de esta region, quienes llegaron y presuntamente condujeron a so mama y a su hermana a la sala de su vivienda ubicada en la esquina que forman las calles de Quintana Roo y Mexico de la colonia Benito Juarez en este ciudad en donde las ejecutaron.
A ella, le dispararon y la dieron por muerta, cuando los sicarios salieron de la casa, ella tuvo tiempo de avisarle a uno de sus familiares quien alerto a la Cruz Roja, y luego la condujeron a una clinica particular, pero debido a su grave trasladada al hospital civil.
Desde esa noche, se desconocia el paradero del señor Apolinar Orozco Rivera quien presuntamente se dedicaba a la venta de ganado que traia del vecino estado de Chipasa, asi como de sus hijos Alexis y Apolinar Orozco de 13 y 17 años de edad, quienes habian acudido a la escuela.
Durante la noche y la madrugada fueron buscados por familiares y la policia, pero nadie supo de ellos, primero se presumia que estaban escondidos ante el temor de ser asesinados.
Sin embargo, ayer en la mañana el pescador Manuel Hernandez que caminaba por el paraje "El Lagarto" en jurisdiccion de Mixtequilla, se llevo la sorpresa de su vida al ver los cuerpos de tres personas, dos de ellas menores de edad; estaban muertos.
No supo cuanto corrio por el agreste camino desde ese lugar hasta el edificio que ocupa la presidencia municipal de Mixtequilla pero Llego, y con señas, ya que esta persona es silente, indico a los policias municipales de esa localidad la existencia de los cadaveres.
...
Subprocuraduria Regional de Justicia cuya titular Maria del Carme Chiñas Salinas, instruye de inmediato la movilizacion del personal de la unidad forense y policias ministeriales asi como del agente del Ministerio para realizar las diligencias en tanto se reforzaba la vigilancia de sobreviviente.
La escena era dantesca, los cadaveres con el tiro de gracia de Alexis y Apolinar Orozco de 13 y 17 años de edad mientras que su papa Apolinar Orozco Rivera estaba semidesnudo, luego fueron conducidos al descanso municipal, anoche la situacion era tensa.
"

(vertalingen mogelijk essentiele delen welkom)
=======================================================================

andere pagina:

Aun estamos lejos de eliminar al narcotrafico: Fox
==================================================

Advierto el Presidente, no obstante, que este fenomeno y que la clave para derrotarlo es sumar esfuerzos entre naciones, gobirnos, comunidades, sociedad, personas y familia

Mexico de junio 24
...
con un combate frontal a este cancer social
"

=======================================================================

Ja, Fox zegt dus "ELIMINEREN" die drugshandel/handelaren...

Patriots uit de USA zeggen dat het Mexicaanse paramilitairen zijn en gelieerd aan geheime diensten (zie eerdere link).

Maar trek zelf je conclusie: Er zijn honderden drugsmoorden aan de zuidkant van de USA en de noordkant van Mexico. Kan dat op een dergelijke grote schaal, zonder dat de geheime diensten ertussen zitten?
Results 
Dylan - 28.06.2005 12:48

 http://www.ezln.org/documentos/2005/ezln050626.en.htm

SIXTH DECLARATION OF THE SELVA LACONDANA 
Dylan - 29.06.2005 14:15

 http://irlandesa.blogspot.com/2005/06/sixth-declaration-of-selva-lacandona.html
Aanvullingen 
X - 30.06.2005 17:40

* Op Mexicaanse TV was te zien dat EZLN een pact smeedt met alle kleine partijen van de "indigenous" (indianen, kleine boeren, plattelandsmensen).
Kennelijk moet onder de "Nationale Alliantie" dit worden verstaan.

* "Alerta Roja" volgde m.i. op de aankondiging hiervan. Troepenbewegingen in Chiapas tegen de drugshandel en de poging om EZLN te linken aan de drugsmoorden/handel (mogelijk als reactie op de oproep van Marcos tot Nationale Alliantie), gaven mogelijk aanleiding tot de "Alerta Roja".

* Het liquideren van de familie uit Chiapas op o.a. 'mijn' (tierra comunales lease) land, lijkt een gewone drugsafrekening te zijn die redelijk spontaan ontstond. Dat gezien o.a. het rumoer en de paniekerige vlucht. Een opzet om die mensen op mijn land te droppen, lijkt daarmee iets minder waarschijnlijk.
Er zijn ontzettend veel moorden. Vandaag op TV: een massagraf bij een drugsbende gevonden; mensen werden daar ontleed en o.a. met chemicalieen verteerd. En acties in vooral het Noorden van het land, nadat een tijdje terug een of meerdere politieagenten vermoord werden door een drugsbende.
Uiteraard dient men waakzaam te blijven voor manipulaties van deze "war on drugs", zoals eerder bewezen in de Iran-Contra affaire en de Contra's tegen de Sandinisten. Men accepteerd geen revolutie tegen het grootkapitaal. Als die Nationale Alliantie kans van slagen heeft, is het financieren van 'contra's' tegen EZLN uit drugsgelden, een waarschijnlijke optie.
3rd and final part of the sixth declaration 
Dylan - 01.07.2005 14:59

de zapatistas leggen uit HOE en WAT ze gaan doen!
 http://irlandesa.blogspot.com/2005/07/sixth-declarationpart-3.html
Paramilitaire drugshandelaren gearresteerd 
X - 01.07.2005 20:43

Vandaag op Mexicaanse TV:

Van de groep van 40-50 arrestanten uit Nuevo Laredo (daar werd ook dat massagraf gevonden) tijdens razzia's tegen drugsbendes, zijn ook 'paramilitairen' gearresteerd.

Een deel van de arrestanten beschikt over gemillimeterde kapsels en is in het bezit van militaire kleding en wapens.

Of deze ook inderdaad met een geheime dienst e/o militairen in contact staan, is een andere vraag.

Volgens patriots uit de USA wel:
 http://www.infowars.com/articles/us/mexican_drug_commandos_expand_ops_6_us_states.htm

Als iemand daar andere infobronnen over kan vinden; graag.

Doorlinken 
M-M - 12.07.2005 07:19

Twee andere Indymedia-links die over hetzelfde onderwerp gaan c.q. er direct mee in verband staan:

Zapatistas: Wereldwijd politiek initiatief
Rafael - 29.06.2005
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/28989.shtml

NL vertaling: Eerste deel oproep Zapatistas
Rafael - 29.06.2005
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/29001.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.