english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ernstig misbruik van peperpsray
Meldpunt Peperspray - 24.06.2005 16:00

Een paar maanden geleden werden drie dierenrechtenaktivisten op zeer brute wijze uit hun lock-ons gehaald door de politie. Zij brachten een overdadige hoeveelheid pepperspray met kracht aan op hun gezichten, diep in de porien, ogen, neus, mond en oren. De vrouwen zijn nog steeds gechockeerd van de gebeurtenis. Hieronder een uitgebreid artikel over wat er toen precies gebeurd is.

Het Meldpunt Peperspray roept iedereeen op gebruik en vooral misbruik van pepperpspray door agenten te melden op:  peperspray@deds.nl
We hopen hiermee een beter inzicht te krijgen in hoe pepperspray wordt toegepast en hopen door middel van persberichten druk te kunnen uitoefenen op de politiek en diverse politieorganisaties, zodat er strenger wordt opgetreden tegen misbruik van dit ingrijpende geweldsmiddel.


De gevaren van gebruik en misbruik van Peperspray als geweldsmiddel
Door Yvonne en Petra

Op zondag 13 februari 2005 worden drie aktievoerders, die een vreedzaam protest houden tegen de verkoop van bont, geconfronteerd met extreem politiegeweld. Terwijl ze volkomen weerloos zitten vastgeketend in zogenaamde lock-ons (1), worden ze door de politie uit deze lock-ons verwijderd door peperspray hard in hun gezicht, ogen, neus, mond en oren te wrijven. Niet alleen overtreedt de politie hiermee alle regels over wanneer peperspray mag worden ingezet, maar ook over hoe peperspray gebruikt moet worden. Ze overtreedt hiermee vrijwel elke regel uit de Ambtsinstructie (2) peperspray. Een maand geleden heeft een speciale commissie de invoering van peperspray geëvalueerd. Het Meldpunt Peperspray heeft deze commissie gewaarschuwd voor de gevaren die gebruik en misbruik van peperspray met zich meebrengen.

Invoering en gebruik van Peperspray
In 2001 werd peperspray geleidelijk ingevoerd bij de verschillende politiekorpsen in Nederland. Men wilde hiermee het ‘gat’ tussen de wapenstok en het vuurwapen opvullen. Peperspray zou alleen in uiterste noodgevallen mogen worden gebruikt. Al ruim voor die invoering hebben diverse instanties gewaarschuwd voor de gevolgen van het invoeren van dit ingrijpende geweldsmiddel, dat in andere landen zelfs al heeft geleid tot diverse dodelijke slachtoffers.
In april 2002 is het geweldsmiddel peperspray door de gehele Nederlandse politie in gebruik genomen. Nog tot en met dit jaar zal de toepassing van dit middel via een landelijk evaluatieonderzoek worden gevolgd en in kaart gebracht. Door die evaluatie, welke onder meer bestaat uit het invullen van een speciaal formulier na elke keer dat peperspray wordt ingezet, is er extra aandacht op dit middel gevestigd. Desondanks zijn er nu al diverse meldingen van onjuist gebruik van peperspray.

Meldpunt peperspray
Nadat de eerste berichten over onjuist gebruik van peperspray binnenkwamen is het Meldpunt Peperspray opgericht. We kregen met name uit Amsterdam regelmatig berichten binnen over hoe de politie bij vooral kraakakties het middel inzet tegen een groep, met als doel de groep uit elkaar te drijven, wat in strijd is met de ambtsinstructie. Maar ook hoe ze het middel wel op een individu toepast, zonder dat ze de persoon wil aanhouden. Waarbij dus ook de verplichte nazorg niet toegepast wordt. En hoe ze zelfs het middel toepast om mensen makkelijker te kunnen aanhouden, terwijl deze geen bedreiging vormen voor de agent. In geen van de gevallen die bij het meldpunt zijn binnen gekomen was er sprake van een voor agenten bijzonder gevaarlijke situatie. De politie lijkt daarmee zeer genegen te zijn peperspray op geweldsniveau nog voor de wapenstok te willen plaatsen, in plaats van tussen de wapenstok en het vuurwapen. Daarbij gebruikt men soms het argument dat men bij peperspray geen letsel oploopt, terwijl de kans op letsel veel groter is bij inzet van de wapenstok. Men vergeet daarbij wel dat peperspray een veel intensere pijn geeft, die niet vergelijkbaar is met een klap van een wapenstok (tenzij je hard op je hoofd wordt geslagen). Daarnaast is peperspray een veel ingrijpender middel, omdat het slachtoffer even geen lucht meer krijgt. Dit kan men ervaren als een doodsbedreiging en is daarmee emotioneel vele malen ingrijpender dan een klap op je arm of been.

De aktie van Respect voor Dieren
Op 13 februari van dit jaar kregen we een zeer ernstige melding binnen over aktievoerders van Respect voor Dieren, die met peperspray uit een lock-on waren gehaald. Dit vond opnieuw in Amsterdam plaats. Omdat dit zo’n ingrijpende gebeurtenis was, waarbij de aktivisten met behulp van peperspray zwaar zijn mishandeld, besloten we er een artikel over te schrijven.
We spraken met twee van de drie slachtoffers, Moos en Kim, om alle details zo helder mogelijk te krijgen. Ze vertelden ons hoe ze al een tijdje bezig waren met protesten tegen een winkel die bont verkoopt. Om iets meer druk op de ketel te zetten besloot de aktiegroep de winkel in te gaan en zich met drie mensen (verkleed als konijntjes) op de eerste verdieping van de winkel vast te ketenen, zodanig dat ze niet weggesleept konden worden. Andere aktievoerders ondersteunden deze aktie met spandoeken en flyers in de winkel.
Zowel personeel als klanten reageerden extreem agressief op de vreedzame aktievoerders. Het spandoek werd diverse malen uit hun handen gerukt, sommigen werden geslagen en enkelen dreigden van de trap af geduwd te worden. Uiteindelijk kwam de politie die alle losse mensen de winkel uit stuurde. Daarna werd er wat onderhandeld tussen de drie aktivisten, de politie en de bedrijfsleider. De meiden kregen echter door dat er wat valse beloftes werden gedaan. Ze vertrouwden het niet en besloten te blijven zitten. Ondertussen was er meer politie bijgekomen, waaronder inspecteur Verdonk van buro Lijnbaangracht, die als HOVJ (Hulp Officier van Justitie) de leiding had over de politie-inzet.

Bratra
De heer Verdonk nam gelijk een uiterst autoritaire houding aan. Hij vertelde de meiden dat hij geen man was van woorden maar van daden. Hij deed zelf zeer halfslachtig onderzoek naar hoe de aktivisten vast zaten en kwam tot de conclusie dat er professionals bij moesten komen. De naam van de Bratra (een specialistisch team van de ME) kwam diverse malen ter sprake. Op een bepaald moment zei Verdonk tegen de meiden: ”Jullie hebben geluk dat wij dit zelf afhandelen, want als de Bratra komt eindigen jullie met 3de graads brandwonden.” Daarna heeft hij nog een paar keer gevorderd dat ze los moesten. Mogelijk is de Bratra nooit gebeld. Dit is opmerkelijk, omdat bij de Bratra bij uitstek de specialisten zitten die in dit soort situaties professioneel kunnen optreden. De opmerking van Verdonk kan dan ook als een enorme belediging naar de Bratra worden opgevat.

Kietelen of peperspray
Er ging nog wat tijd overheen waarin de agenten met elkaar en de bedrijfsleider overleg voerden. Ondertussen maakten sommige agenten lacherige opmerkingen dat ze de meiden eruit gingen kietelen.
Vlak daarna kwam er een vrouwelijke agent bij. Moos en Kim dachten dat ze daadwerkelijk wilden gaan kietelen en dat ze er daarom een vrouw bij hadden gehaald. De vrouw knielde als eerste bij Moos neer en trok intussen fouilleringhandschoenen aan. Toen zei ze lachend:“Of jullie laten nu los, of we gaan jullie kietelen, of we gaan peperspray gebruiken.” Dit was het eerste moment dat gebruik van peperspray ter sprake kwam. Andere agenten stonden er ook omheen te lachen, waardoor de meiden de opmerking niet helemaal serieus namen. Vrijwel onmiddellijk na de opmerking van de politievrouw, maakte ze een kuiltje van haar hand en vulde dit volledig met peperspray. Vervolgens smeerde ze dit goedje langdurig en met kracht in het gezicht van Moos. Het spul werd hard in de poriën van de huid gewreven. Maar ook met de vingers in de ogen, op de oogleden en in de neus, op de lippen en in de oren! Dit proces werd herhaald bij Laura en Kim, waarbij Kim nog had geprobeerd haar hoofd af te wenden en haar adem in te houden. Het proces duurde echter zo lang dat ze weer moest ademhalen en daarbij een flinke teug peperspray binnen kreeg.
Alle meiden waren volkomen overrompeld en hadden nooit verwacht dat men werkelijk peperspray zou gebruiken. Het enige wat ze konden was zorgen dat ze niet in paniek zouden raken en dat ze los konden uit de lock-on. Alle drie raakten ze in een enorme ademcrisis. Het was alsof de keel werd dichtgeknepen, alsof er een kurk in zat. Moos en Laura zijn daarbij astmatisch wat ze nooit hebben kunnen aangeven. Vooral Laura raakte ernstig in paniek en dacht dat ze dood zou gaan. Maar ook Moos en Kim dachten dat de intense pijn nooit meer over zou gaan. Vooral toen ze werden afgevoerd kregen ze meer besef van hun pijn. Dat was een enorm heftig branderig gevoel, dat doorwerkte over het hele lichaam. Ze hadden alle drie last van braakneigingen en het uitspugen van slijm. Alleen Kim kreeg onmiddellijke nazorg in de auto door middel van een nevelspray, zij het dat dit niet het gewenste effect had, maar de pijn juist verergerde. De meiden werden alledrie met de handen op de rug geboeid, wat de ademhaling alleen maar bemoeilijkte.
De andere aktievoerders, die buiten stonden, zagen de drie naar buiten komen en zagen dat in elk geval twee van de drie waren gepepperd. Zij vroegen dit aan een aanwezige brigadier, die toegaf dat er een beetje was gepepperd, maar dat dit veiliger zou zijn dan het optreden van een Bratra. Verdonk werd ook om uitleg gevraagd, maar deze ontkende glashard dat er was gepepperd, terwijl zichtbaar achter hem Kim in een auto werd behandeld en zat te kokhalzen.

‘Nazorg’ op het buro
Zowel onderweg naar het buro als op het buro werd hun continu verteld dat ze zich niet zo moesten aanstellen. De pijn en ademcrisis die ze ervoeren werd enorm gebagatelliseerd door de agenten.
Laura had, nog steeds in paniek zijnde, diverse malen om een arts gevraagd. De arts is nooit gekomen. Kim zakte bij de voorgeleiding op het buro door haar knieën. Door alle stress en ademcrisis kon ze niet meer op haar benen staan. Ze werd met de handboeien nog om in een advocaten kamertje gelegd. Nadat ze zelf wees op de handboeien, werden deze afgedaan, maar werd ze daarna zeker 20 minuten en waarschijnlijk langer zonder toezicht in dat kamertje gelegd. Ze had makkelijk kunnen stikken in haar eigen slijm, niemand die er naar omkeek. Moos werd ook alleen in een dagcel gezet, bij haar bleven de handboeien wel om. Na ongeveer 10 minuten kreeg zij een nabehandeling met een nevelspray die, net als bij Kim in de auto, niet het gewenste effect tot resultaat had.
Na enige tijd mochten alle drie de meiden tegelijk hun gezicht en ogen uitspoelen bij een klein fonteintje, maar dit was eigenlijk onvoldoende water om alles goed af te kunnen spoelen. Kim kon haar lenzen niet uit doen omdat er geen lenzenvloeistof was en ze zonder lenzen echt niets zou zien. Pas na 11 dagen voorarrest heeft ze die lenzen uit kunnen doen.
In algemeenheid traden er nog problemen op met naar de WC gaan met besmette vingers waardoor andere gevoelige delen ook besmet raakten. Bij het douchen daags later kwamen de klachten weer terug omdat de poriën open gingen staan. Ze hebben 1 à 2 uur flink last gehad van de ademhaling (ademcrisis). De pijn op de huid duurde zo’n drie dagen, maar zelfs bij vrijlating hadden ze nog steeds een gevoelige huid. Moos kreeg uitslag op haar gezicht en bij Laura en Kim ging de huid vervellen.

Evaluatie
Alles bij elkaar is het verhaal van Moos, Laura en Kim erg ingrijpend. De politie heeft een enorm groot risico genomen door deze vastgeketende mensen te pepperen. De drie hadden zodanig in paniek kunnen raken, dat ze niet meer in staat zouden zijn zichzelf los te maken uit de lock-ons. Dit had de paniek nog meer kunnen vergroten, waardoor ze hadden kunnen stikken in hun eigen slijm. Daarnaast bestond de kans dat ze door pure angst boven hun maximale stressniveau zouden komen, waardoor het hart er simpelweg mee op zou kunnen houden.
Hoewel ze gaan proberen aangifte te doen van mishandeling, gaat dit nog lastig voor ze worden, omdat ze anoniem zijn gebleven en ook willen blijven. Er zijn inmiddels wel raadsvragen gesteld.

Op 27 april vond het congres “Spray met visie!” plaats, wat bedoeld was als evaluatie van de invoering van peperspray, georganiseerd door de politieacademie te Apeldoorn. We hebben als Meldpunt Peperspray bovenstaand verhaal aan één van de sprekers meegegeven in de hoop dat hij het zou meenemen in hun evaluatie. We hebben aangegeven dat het ons zorgen baart dat er nu al diverse meldingen van misbruik van peperspray zijn, terwijl het middel nog maar sinds korte tijd in gebruik genomen is. We zijn bezorgd dat er vooral aandacht zal zijn voor ervaringen met peperspray in situaties waar het voor bedoeld is, en dat er te weinig aandacht zal zijn voor de situaties waarin oneigenlijk gebruik is gemaakt van het geweldsmiddel. Situaties die misschien ook niet altijd netjes zullen worden beschreven op een evaluatieformulier.
Wij willen er als meldpunt voor pleiten dat burgers die door de politie zijn gepepperd, meer en zwaardere middelen krijgen om misbruik van het middel harder te kunnen aanpakken. Ook als ze anoniem willen blijven! Zodat agenten zullen blijven beseffen dat peperspray een zeer ingrijpend geweldsmiddel is, vooral in de beleving van de slachtoffers, waar weldegelijk grote risico’s aan kunnen zitten, met name bij onjuist gebruik, en dat agenten daar niet onschendbaar in zijn.


Noten:
1. Lock-on is een buis waar mensen zich via een speciaal mechanisme met hun arm in vast kunnen ketenen.
2. De ambtsinstructie + tussenrapportage invoering peperspray is te vinden op  http://gevaarbeheersing.homestead.com/wondermiddel.html
3. Info over het congres op www.politieacedemie.nl/activiteiten
4. Achtergrond info over peperspray op website  http://www.xs4all.nl/~respub/peper/index.htm
5. Heeft de politie peperspray tegen je gebruikt, dan kun je dit melden bij het Meldpunt Peperspray:  peperspray@deds.nl- E-Mail: peperspray@deds.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
rare evaluatie 
susscorfa - 24.06.2005 17:04

ik snap trouwens die evaluatie ook niet toen die in het nieuws kwam er word namelijk verteld dat gebruik van andere middelen niet is af genomen en pepperspray er bij is gekomen en nu meer word gebruikt dan andere middelen. het enige at ik daar uit kan concluderen is dat het gewelds middelen gebruik van de politie een record vlucht heeft genomen en dat dat als wenselijk word beschouwd want de invoering van pepperspray was een suc6

Website: http://www.overheidsinformatie.nl/asp/artikel.asp?artidt=&orgidt=Org_017870
 
ravagefoto 
hoppa - 24.06.2005 17:21

ook gepubliceerd in ravage, aldaar een enkele foto.  http://www.antenna.nl/ravage/2005/nummer8/pepperspray.htm

( http://nl.indymedia.org/nl/2005/06/28330.shtml)
Zelf ook ervaring met Pepperspray 
FD - 24.06.2005 19:54

Een half jaar geleden hebben agenten ook bij mij Pepperspray toegepast in een situatie dat ik niets kon doen. Hier heb ik later een klacht over ingedient en uiteindelijk werd ik vrijgesteld van de boete die ik had gekregen, maar achteraf had ik daarmee niet genoegen mee moeten nemen.
Bij een ontruiming van ons pand werden wij tijdelijk vastgezet aan een lantaarnpaal (wat al vreemd is, ik ben namelijk geen fiets). Daarbij spuugde ik naar de agent die een vriendin vast wilde zetten. Toen ik na een waarschuwing van hem, nog een keer spuugde, hield hij zijn pepperspray busje voor mijn gezicht en vroeg hij op een cynische manier aan mij wat het was, en of ik wist waar het tegen gebruikt kon worden. Toen zei ik hem dat laffe agenten, bij wie het huwelijk niet zo goed loopt het vaak gebruiken om hun aggressie kwijt te kunnen, en daarop spoot hij pepperspray langdurig (tenminste ik heb het zo wel ervaren) in mijn ogen, en ging lachend verder met waar die mee bezig was.

De boete die ik had gekregen wegens het beledigen en weet ik niet wat allemaal van een ambtenaar die zijn 'werk' uitvoerde en die ál 1 waarschuwing had gegeven, werd uiteindelijk kwijt gescholden, maar naar mijn idee had ik, als ik in beroep was gegaan er meer uit kunnen halen. De politie wist namelijk ook dat het niet kon, anders wilden ze het niet zo snel afhandelen.

Ben blij met dit initiatief, deze pesterijtjes die ernstig letsel tot gevolg kunnen hebben moeten worden aangepakt.
verhaal doorsturen svp 
Meldpunt Peperspray - 25.06.2005 21:05

Beste FD
Zou je je verhaal svp ook willen mailen naar  peperspray@deds.nl
Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met je gegevens, maar voor ons zijn juist die details zo belangrijk. Wanneer en waar hebben ze dit tegen je gedaan, onder welke omstandigheden e.d. (je was duidelijk geen bedreiging voor de agenten omdat je vast stond aan een lantaarnpaal)Maar we willen ook graag weten hoe je de peperspray (lichamelijk en geestelijk) hebt ervaren, omdat dit per persoon kan verschillen.
Alleen als mensen ons dergelijke info doormailen kunnen we zaken in kaart brengen en dit onder de neus schuiven van de verantwoordelijkheden. Anders hebben we helemaal niets. Het is alleen nog maar een emailadres, maar mogelijk komt daar ook nog een postbus bij. Meer kunnen we momenteel niet opbrengen wegens te kort aan mensen (hulp is welkom) We hopen op begrip van ieder. Maar we hebben het idee dat we zo toch een heel aardig beeld zouden moeten kunnen krijgen van hoe, waar en wanneer de politie misbruik maakt van dit machtsmiddel.
Peperspray - België - anarchosoligeluidsdemo 
Frans Wynakker - 05.07.2005 22:37

linkje naar pepperspray gebruikt door Vlaamse flikkette op solidariteitsdemo in Dendermonde(België) voor Koen en Stijn (gevangen genomen dierenrechtenactivisten). Zie ook de laatste Nar nr 198 Juli - Augustus.


 http://ovl.indymedia.org/news/2005/07/6324_comment.php#6343

Website: http://ovl.indymedia.org
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.