english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Spoeddebat Congo-minister Verdonk
Astrid Essed - 25.06.2005 03:59

In mijn brief nav het spoeddebat dd 23-6 betreffende het verstrekken van Nederlandse asieldocumenten aan de Congolese autoriteiten roep ik de door mij aangeschreven kamerleden op tot het ondersteunen van het PvdA standpunt tav het aftreden van minister Verdonk, wanneer de authenticiteit van betreffende documenten is vastgesteld.

Beste lezers van Indymedia,

Onderstaande brief heb ik aan de vooravond van het spoeddebat betreffende het al dan niet verstrekken van asielgegevens aan de Congolese autoriteiten toegestuurd aan een aantal Tweede Kamerleden van o.a. de Christen-Unie, de SP, de PvdA en D'66

Vriendelijke groeten
Astrid Essed

Geachte leden van de Tweede Kamer,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In de eerste plaats wil ik bij dezen mijn waardering uitspreken voor het feit, dat de heer de Vries een spoeddebat heeft aangevraagd nav de in het programma Netwerk bekendgemaakte feiten, dat Nederlandse documenten betreffende de asielaanvragen van Congolese asielzoekers in het bezit zouden zijn van de Congolese autoriteiten.
Als reactie hierop heeft de verantwoordelijke minister in dezen, minister Verdonk, oud-ombudsman de heer Oosting gevraagd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar deze kwestie.
Tevens heeft zij haar collega, de minister van Buitenlandse Zaken de heer Bot, gevraagd om een nieuw ambstbericht op te stellen nav de situatie van teruggekeerde Congolese asielzoekers.

Hoewel het uiteraard van groot belang is, een onafhankelijk onderzoek naar bovenstaande feiten in te stellen, wil ik u er graag op attent maken, dat in geval van verificatie van de echtheid van deze documenten, minister Verdonk als zijnde de betrokken minister, voor het doorlekken ervan te allen tijde verantwoordelijk blijft.

In de eerste plaats heeft zij in dit verband de Tweede Kamer in het verleden [dd februari 2005] verkeerd ingelicht betreffende de door haar gedane toezegging, dat de Congolese autoriteiten op geen enkele wijze ingelicht zouden worden over dergelijke documenten.
Ernstiger echter nog acht ik het met de teruggestuurde asielzoekers genomen humanitaire risico.

Niet alleen zijn documenten betreffende de asielaanvraag van iedere asielzoeker privacy-gevoelige gegevens, daarenboven is het feit, dat asiel wordt aangevraagd reeds voldoende indicatie, dat dergelijke gegevens niet ter hand gesteld dienen te worden aan de autoriteiten uit het herkomstland vanwege het te nemen humanitaire risico bij terugzending, nog los van het feit, of de asielaanvraag al dan niet terecht is.

Verder wil ik u er graag op wijzen, dat bovenstaande voor Congolese asielzoekers risicovolle feiten niet op zichzelf staan.
Zo is dd 21-12-2003 door het Ikon radioprogramma ''De Andere Wereld van zondagmorgen'' onthuld, dat Nederland bij uitzetting van Congolese asielzoekers samenwerkte met een Congolese veiligheidsdienst, de DGM.
Minister Verdonk echter stelde, dat er geen sprake was van een veiligheidsdienst maar een immigratiedienst, ondanks het feit, dat zij hierin werd tegengesproken door gegevens van het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken, de UNHCR, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en een leidinggevende van de DGM zelf [die werd geinterviewd in een IKON-reportage dd 11-6], die allen gewag maakten van een veiligheidsdienst.

Uit bovenstaande gegevens, alsmede meegerekend de zeer slechte mensenrechtensituatie in Congo, waarbij represailles tegen teruggezonden asielzoekers niet kunnen worden uitgesloten, moge blijken, dat de minister hetzij door slechte terugkoppeling met de IND, hetzij door andere oorzaken, mogelijk een onverantwoord veiligheidsrisico heeft genomen met de naar hun hetkomstland teruggezonden Congolese asielzoekers.

Ik hoef u er in dit verband niet op te wijzen, dat afgezien van het humanitair onacceptabele karakter hiervan, de minister zich dienaangaande schuldig heeft gemaakt aan de schending van het refouolementsverbod in de zin van artikel 3, EVRM.

In dit verband steun ik dan ook van harte de door de heer de Vries gedane uitspraak, dat de minister hieruit de consequenties zou moeten trekken en haar functie dient neer te leggen.
Ik spreek dan ook de hoop uit, dat u de heer de Vries in deze motiestelling zal willen ondersteunen.

Tenslotte wil ik nog graag bij dezen het belang onderstrepen van het doen van een onafhankelijk onderzoek naar het uitlekken van Nederlandse documenten naar de autoriteiten van andere herkomstlanden.
In dit verband stel ik u graag op de hoogte van onderstaand artikel, dat afkomstig is uit de publicatie ''mishandeling in de grensgevangenis'' van het Autonoom Centrum [www.autonoomcentrum.nl]

Verder spreek ik de hoop uit, dat u bovenstaand door mij aan u gedaan verzoek betreffende de motiestemming terdege wilt overwegen

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
 astridessed@yahoo.com
Florijn 444
1102 BA Amsterdam [Z-O]

P/S

Ziehier het betreffende artikel


MISHANDELING IN DE GRENSGEVANGENIS
Getuigenis van een voormalige gevangene

mei 2004 Autonoom Centrum


"Lastige gevallen op straat gezet met '24 uurs-regeling'

"In de grensgevangenis zat een XX vrouw van rond de 45-50 jaar samen met haar dochter van vijftien. Tijdens haar asielaanvraag had zij tegen de IND gezegd dat zij van haar asielaanvraag af wilde zien, onder de voorwaarde dat de IND haar dossier met haar asielaanvraag niet aan haar land door zou geven. Ze had verteld dat ze zelf geen problemen had in haar land, maar dat ze in eerste instantie asiel had aangevraagd vanwege de problemen die haar twee zonen hadden. De vrouw en haar dochter moesten in de grensgevangenis blijven, totdat ze naar hun land teruggestuurd zouden worden. De opsluiting zou slechts voor een korte periode zijn, zo was hun beloofd. Iedere dag sprak zij iemand van de IND aan en zei dat ze zo snel mogelijk weg wilde. Toch duurde het zo'n vijftig dagen voordat ze naar het consulaat kon voor een tijdelijk reisdocument. Een IND-medewerker had haar verteld wat ze bij het consulaat allemaal moest zeggen. Terwijl ze op weg naar het consulaat was, zag ze een dik dossier in de handen van een medewerker. Ze vroeg naar de inhoud daarvan en wilde niet met het dossier naar het consulaat. Na veel aandringen belde de medewerker iemand en bleef het dossier in de auto achter. De vrouw gaf een verklaring precies zoals haar was geadviseerd door de IND. Toen ze haar verklaring afgegeven had zei de ambtenaar van het consulaat op de hoogte te zijn van haar asielaanvraag en dat ze een goede advocaat moest zoeken. Hij liet haar zelfs haar dossier inzake haar asielaanvraag zien. Terug in de grensgevangenis beklaagde de vrouw zich bij een IND-medewerker dat de dienst haar dossier aan het consulaat gegeven had. Deze gaf het gebeurde toe en verontschuldigde zich. Bij de latere gesprekken echter deed hij alsof hij nergens van afwist. Deze vrouw heeft met hulp van haar broer in Zweden een advocaat gevonden. Toen ze zei dat ze een zaak tegen de IND ging aanspannen werd ze vrijgelaten met de opdracht binnen 24 uur het land te verlaten. Terwijl deze vrouw bereid was om naar haar land terug te keren, kreeg ze toch '24-uur'. Zo ontdeed de IND zich van de vrouw om daarmee te voorkomen dat er een zaak tegen hem zou gaan lopen. Dit doet de IND vaker om van een moeilijk geval af te komen."




 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.