english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
G8 Update
globalinfo, XminY - 26.06.2005 00:23

Nog een paar dagen te gaan en het G8-circus zal in z'n volle omvang losbarsten. Media in Nederland zijn plots wakkergeschrokken en beginnen massaal te bellen om te weten of er echt iets groots gaat gebeuren waar ze bij moeten zijn. Dat de tour de France ook op de 2e juli begint - een tijdrit van 19 km.-op de dag van de startdemo in Edinburgh, schijnt een probleem te zijn.

van Schnews
van Schnews

Nadat Bob Geldof vriend en vijand verraste met de oproep masaal naar Edinburgh te komen om te protesteren op 6 juli, de dag dat de G8-top begint, heeft zijn collega Bono ook een duit in het zakje gedaan. Hij vertelde dat iedereen niet naar Edinburgh moet gaan, maar naar Gleneagles zelf, het golfoord waar de wereldleiders bijeenkomen, "om ervoor te zorgen dat ze hun beloftes ook utvoeren" ( http://www.indymedia.org.uk/en/2005/06/313517.html). Dat wordt nog ingewikkeld want op die dag heeft Geldof juist een extra concert in Edinburgh gepland waar 50.000 bezoekers verwacht worden. Geldof liet weten dat er misschien wel een miljoen mensen op de been zouden komen, maar die uitspraak werd later afgezwakt omdat het maar "bij wijze van sprake" zou zijn geweest. Maar Reverend Martin Shaw, Bishop van Argyll and the Isles, verklaarde dat niemand zich wat moet aantrekken van alle angstaanjagerij tegen demonstranten door politici en media en dat hij hoopte dat er wel twee miljoen mensen zouden komen ( http://www.indymedia.org.uk/en/2005/06/313517.html).

Er is een hoos aan commentaar gekomen op zowel het mediaoptreden van de popsterren als de beloftes van de G8 (schuldenschrappen in ruil voor privatisering). Schrijver George Monbiot legt in een stuk uit waarom we ons in ieder geval niet moeten laten leiden door de popsterren (die in een adem ook Bush en Blair lopen te prijzen). Uiteindelijk zijn het toch de 'Barden der machthebbers' volgens Monbiot en zijn niet zij degenen die de G8-leiders moeten goed- of afkeuren, maar wijzelf ( http://www.monbiot.com/archives/2005/06/21/bards-of-the-powerful-/). "Geldof and Bono's campaign for philanthropy portrays the enemies of the poor as their saviours. The good these two remarkable men have done is in danger of being outweighed by the harm.". Een ingezonden brief van dissent!-medewerkers in The Guardian noemt de demonstratie van 2 juli (van de koepel van ontwikkelingsorganisaties waar Bono en Geldof aan gelieerd zijn) een "embedded protest" ( http://scotland.indymedia.org/mod/otherpress/display/347/index.php#).

De maatregelen die de G8-landen afkondigden om tegemoet te komen aan de kritiek ( http://www.globalinfo.nl/article/articleview/627/1/2/) werden door veel kenners neergesabeld als onvoldoende en misschien wel erger dan de kwaal (want onder voorwaarde dat landen verder liberaliseren en privatiseren om in aanmerking te komen voor schuldenkwijtschelding).. Zie ook nieuwste stuk van corporatewatch over de agenda achter de schuldenverlichting:  http://www.corporatewatch.org.uk/?lid=1807

Een mooi citaat van Blair's opvattingen over de oplossing kan gevonden worden in het boek Arguments About the G8 (Pluto Press). Mark Curtis, van de scherpe ngo World Development Movement ( http://www.wdm.org.uk) citeert Blair als deze weer eens oproept tot samenwerking (met het bedrijfsleven): "Real development can only com through partnership. Not the rich dictating to the poor. Not the poor demanding from the rich. But matching rights and responsibilities". Dat is dus Blair's wereld, vervolgt Curtis, waar de armen niet moeten denken dat ze iets van de rijken kunnen eisen.

Daarop volgde de eerde al gemelde rel over hun maatregelen tegen klimaatverandering, of beter gezegd, het niet willen nemen van die maatregelen ( http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/4102144.stm) Eerder had Blair van de daken geschreeuwd dat de top daar ook over zou gaan, maar dat hoor je hem niet meer zeggen nu blijkt dat de 8 deelnemende landen helemaal niet van plan lijken er iets aan te doen. Zie hier het commentaar van Friends of the Earth met links naar de uitgelekte G8-verklaring:  http://www.foe.co.uk/resource/press_releases/g8_summit_anger_at_new_lea_16062005.html. En 8 juli is door actiegroepen uitgeroepen tot internationale klimaat-actiedag ( http://cca.movingpages.org/).

Vanavond (zaterdag 25 juni) zond de BBC ook een heuse soap rond een fictieve G8-top uit. The Girl in the Café is gemaakt door dezelfde scenarist die ons onvergetelijke films als twee keer Bridget Jones en Four Weddings and a Funeral schonk en werd in recensies nogal afgekraakt. (site van de film:  http://www.hbo.com/films/girlinthecafe/?ntrack_para1=leftnav_category3_show0). Ouwe knar die G8-top moet bijwonen schaakt naief gansje dat mee mag en dan emotioneel appel doet op de wereldleiders om wat aan de honger te doen. Als ze het conferentieoord binnen rijden, zien we beelden van echte protesten (van de ftaa-top in Quebec in 2001) en zegt de diplomaat dreigend: "we are not alone". Natuurlijk is de VS weer de kwaaie pier. Ook op Nederland 3 te zien. Over nut van dergelijke versimpelde versies van de problemen lopen de meningen uiteen. Maar het thema is dus wel goed in de aandacht en de mogelijk toevloed aan extra demonstranten die dat oplevert wordt door iedereen verwelkomd. Iedereen wordt door dissent! uitgenodigd om na de 2e te blijven en deel te nemen aan Make Borders History op 3 juli ( http://www.makebordershistory.org/) in Glasgow en een carnaval voor volledige vreugde op 4 juli in Edinburgh en zo voorts...

Het live 8 rock-gebeuren van 2 juli zal ook de hele dag live op de Nederlandse tv te zien zijn...

Aan het activistische front begint nu ook van alles zichtbaar te worden. Op 19 juni vertrok de eerste fietsdemo vanuit Londen met 70 mensen, die onderweg aangroeit. Het Dissent!-netwerk heeft inmiddels infopunten geopend in Glasgow en Edinburgh die 24 uur open zijn. Voor actievoerders die nu al aanreizen is er op dit moment alleen in Glasgow mogelijkheid om onderdak te krijgen. Ook is er een doorbraak bereikt wat betreft het opzetten van een groot actiekamp bij Stirling, vlakbij Gleneagles. Het kamp zal zo'n 5000 mensen kunnen herbergen ( http://www.g8convergence2005.org/) en zal volledig in zelfbeheer opgezet worden, vanaf 25 juli. Het wordt een 'eco-kamp' dat samen met de sutdenteorganisatie People en Planet georganiseerd zal worden. Vanaf het kamp zullen naar Schotse traditie op 5 juli wandeltochten door de bergen onder het golfoord georganiseerd worden ( http://silver.j12.org/ en  http://scotland.indymedia.org/newswire/display/1737/index.php). Ook de People's Golfing Association  http://www.tao.ca/~wrench/dist/g8/pga.html) heeft plannen voorgesteld, die uit moeten monden in een toernooi op de Gleneagles-greens op 7 juli (no caddies, no masters!). Los van de blokkades rond Gleneagles die op 6 juli moeten plaatsvinden, zullen ook in de steden Glasgow en Edinburgh allerlei acties plaatsvinden (zie een agenda hier:  http://www.dissent.org.uk/content/section/12/63/). En daarvoor, op 4 juli, moet ook nog atoommarinebasis Faslane geblokkeerd worden ( http://www.faslaneg8.com/) en uitzettingsbajes Dungavel (op 5 juli). De politie in Edinburgh schijnt er rekening mee te houden dat zelfs haar eigen hoofdbureau wel eens omsingeld zou kunnen worden ( http://news.scotsman.com/scotland.cfm?id=670282005).

De demonstratie die G8alternatives op 6 juli voor de ingang van Gleneagles wil houden, heeft nog steeds geen vergunning gekregen, ondanks verzekeringen van de organisatoren dat het allemaal vreedzaam zal blijven. Wel willen ze toestaan dat er samengeschoold wordt in het naburige dorpje Auchterrarder, maar het lokale dorpsbestuur eist eerst dat de organisatoren 20.000 pond verzekeringsgeld inleggen.

Hoe de politie op alle vrolijke plannen gaat reageren, is natuurlijk de grote vraag. De veiligheidsplannen zouden volgens de krant the Independent zijn uitgelekt ( http://news.independent.co.uk/uk/politics/story.jsp?story=648029) door een agent die ze te zwak vond en ook andere politiechefs hebben laten weten dat ze betwijfelen of ze het allemaal wel aan zullen kunnen. En dat terwijl ze een heel arsenaal aan nieuwe wapens ter beschikking hebben gekregen, waaronder waterkanonnen en taser-stroompistolen en Blair niet wil uitsluiten dat hij de nieuwe anti-terrorismewetten in zal zetten.

Zie hier nog een overzicht van blogs die aandacht besteden aan de G8-protesten:  http://www.indymedia.org.uk/en/2005/06/314718.html

Actievoerders maken zich ondertussen ook zorgen over de medewerking door de natuur. Op websites wordt geadviseerd ook rekening te houden met langdurige regenval (weersvoorspelling Zuid-Schotland:  http://www.bbc.co.uk/weather/ukweather/sscotland/). En zelfs over de notoir vraatzuchtige midgies-muggen is een speciale website ingesteld ( http://www.clangregor.org/article-midgies.html). Over een kleine twee weken zal de uitslag bekend gemaakt kunnen worden wie er gewonnen hebben, de muggen, de mensen of de G8.

Websites met info:
Dissent!:  http://www.dissent.org.uk
Nederland:  http://squat.net/scotland
Belgie:  http://www.stopg8.be/
Katern Ravage: (4 pagina's achtergrond en agenda enzo):
 http://www.antenna.nl/ravage/index.htm?2005/nummer8/g8.htm~mainFrame
G8-berichten sectie van indymedia UK:
 http://www.indymedia.org.uk/en/actions/2005/g8/
Indymedia Schotland:  http://scotland.indymedia.org/
Indymedia-Nederland:  http://www.indymedia.nl
Globalinfo (Nederlands)  http://www.globalinfo.nl 

Lees meer over: G8 globalisering

aanvullingen
Katern Ravage: (4 pagina's achtergrond en age 
link - 26.06.2005 03:05

Goed overzicht!

Deze link zal beter werken voor de ravage kattern:
 http://www.antenna.nl/ravage/2005/nummer8/g8.htm

Kom naar Glasgow! 
Een vroege bezoeker - 26.06.2005 03:32
Op het moment is er naast het kamp in Stirling alleen accomodatie in Glasgow, niet in Edinburgh. Het 'convergence space' in Glasgow heeft een paar dagen geleden haar deuren open gegooit voor vroege bezoekers:

 http://scotland.indymedia.org/newswire/display/1736/index.php

Website: http://www.dissent.org.uk
 
ingezonden brief dissent!-medewerkers 
linkert - 26.06.2005 05:11

Die ingezonden brief van Dissent!-medewerkers in The Guardian op  http://scotland.indymedia.org/ komt bij mij althans niet lekker door. Hier dezelfde brief als ik me niet vergis bij The Guardian:

 http://www.guardian.co.uk/comment/story/0,,1509192,00.html
The first embedded protest
Live 8 and G8 are attempts to hijack justice campaigns
Kay Summer and Adam Jones
Saturday June 18, 2005
The Guardian
(Adam Jones is from Brighton Dissent! Kay Summer is from The Common Place Social Centre, in Leeds; both are involved with the Dissent! Network, promoting radical resistance to the 2005 G8 Summit)

Website: http://www.guardian.co.uk/
 
handige internetkaart 
GI/xminy - 26.06.2005 14:10

Een handige internetkaart, die begint bij aktiekamp Stirling en dan naar believen verder uit te breiden is, vind je hier:  http://maps.google.co.uk/maps?q=FK7+7SQ&spn=0.034830,0.082483&hl=en
Boycot Google! 
Scroogle.org - 26.06.2005 15:41

www.scroogle.tk
www.scroogle.tk

"Matt Cutts, a software engineer at Google since January 2000, used to work for the National Security Agency.

"Keyhole, the satellite imaging company that Google acquired in October 2004, was funded by the CIA."

"Since 2000, Google has recorded your search terms, the date-time of each search, the globally-unique ID in your cookie (it expires in 2038), and your IP address. This information is available to governments on request."

"We are moving to a Google that knows more about you." — Google CEO Eric Schmidt, February 9, 2005"

Website: http://www.scroogle.org
 
voor lifters 
GI/X - 26.06.2005 18:25

Voor lifters en liftgevers vanuit Duitsland naar G8 is speciale website ingesteld:  http://mfg-g8.plentyfact.net/
celebrities op de bres 
nancy - 27.06.2005 10:56

Brad Pitt, P. Diddy en nog een paar andere bekende amerikaanse acteurs zitten in een clip die verwijst naar de g8. "one by one we can beat starvation and extreme poverty by woring together" "we don't want your money, we want your voice" bladediebleblebleee

vermakelijke pulp

www.one.org

Website: http://www.one.org
 
Wallpaper: Stop the G8! 
G8 demonstrant - 28.06.2005 12:24

De G8 de prullenbak in!
De G8 de prullenbak in!

Weg met de G8!
update #2 
linkje - 30.06.2005 05:45

zie ook
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/29015.shtml
Aanvulling update G8
globalinfo, XminY - 30.06.2005 02:35
De afslag is nu echt nabij. Over een week is de G8-top begonnen.

Website: http://www.globalinfo.nl/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.