english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kennisgeving Kernenergiewet
"VROM" - 15.07.2005 17:01

Uitbreiding van de uranium-verrijkings-fabrieken van Urenco Nederland B.V. in Almelo.
Hernieuwde ontwerpbeschikking op de vergunningaanvraag met Milieu-effectrapport.



Inleiding

Bij uitspraak van 27 oktober 2004 (200403119/1) heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de op 23 februari 2004, kenmerk SAS/2004006248. aan Urenco Nederland B.V. te Almelo (verder: Urenco) op grond van artikel 15, onder b, van de Kernenergiewet (Kew) verleende vergunning voor het verhogen van de maximale verrijkingscapaciteit van de verrijkingsfabrieken te Almelo tot 3500 ton SW/jaar vanwege vormfouten vernietigd.
Door het bevoegd gezag, bestaande uit de Staatssecretaris van Volkshuisvesting. Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de Ministerie van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, was ten onrechte geen toepassing gegeven aan artikel 13.4, aanhef en onder b, van de Wet milieubeheer. Krachtens dit artikel dient van het ontwerp van een vergunningbesluit gelijktijdig met de terinzagelegging daarvan mededeling te worden gedaan aan de gebruikers van gebouwde eigendommen in de directe omgeving van de inrichting door middel van een niet op naam gestelde kennisgeving.
Door de vernietiging van de beschikking lag de aanvraag van Urenco d.d. 16 mei 2003, kenmerk SSL/030/03, tot wijziging van de aan haar verleende Kernenergiewetvergunning weer open en diende daarop opnieuw door het bevoegd gezag te worden beslist. Dat is gebeurd door een hernieuwd ontwerpbesluit d.d. 15 februari 2005, kenmerk SAS/2005002193, bekend te maken en ter inzage te leggen.
Tijdens de periode van terinzagelegging zijn bedenkingen tegen de hernieuwde ontwerpbeschikking ingebracht. Op grond van deze bedenkingen is door het bevoegdgezag vastgesteld dat er omissies waren in de tot de aanvraag behorende documenten met betrekking tot de door Urenco te veroorzaken geluid belasting. Deze omissies dienden eerst te worden hersteld alvorens de procedure kon worden vervolgd.
Inmiddels is dit gebeurd doordat Urenco haar bovengenoemde vergunningaanvraag d.d. 16 mei 2003 bij brief d.d. 7 juni 2005, kenmerk DIR/05/1525, heeft aangevuld met de ontbrekende gegevens met betrekking tot geluid. Op grond daarvan is door het bevoegd gezag een hernieuwde ontwerpbeschikking opgesteld en bekend gemaakt. Van deze ontwerpbeschikking wordt hierbij kennisgegeven en wordt de terinzagelegging geregeld.


Aanvraag

Op 23 mei 2003 is van Urenco Nederland B.V. te Almelo een vergunningaanvraag, inclusief Milieu-effectrapport, op grond van de Kernenergiewet ontvangen. Het betreft een aanvraag om een vergunning op grond van artikel 15, onder b, Kew voor het wijzigen van de Urenco-verrijkingsfabrieken gelegen aan de Drienemansweg 1 te Almelo.
De wijziging houdt een verdere uitbreiding in van de verrijkingsfabriek SP5 waarmee de totale vergunde verrijkingscapaciteit van de gehele Urenco-inrichting te Almelo wordt verhoogd van 2800 ton SW/jaar naar 3500 ton SW/jaar.
Verder wordt vergunning gevraagd voor enkele aanpassingen van infrastructurele voorzieningen en voor het oprichten en bedrijven van een gebouw met installaties bestemd voor de productie van stabiele (niet radioactieve) isotopen. Tenslotte wordt verzocht om het toepassen van kleine radio-actieve bronnen en het gebruik van rötgen- toestellen voor meet- en regelapparatuur zoals eerder al apart vergund is, op te nemen in de inrichtingsvergunning.
Bij brieven van 9 september 2003 en 5 november 2003 heeft Urenco aanvullende gegevens verstrekt met betrekking tot de locaties van technische voorzieningen en met betrekking tot de emissies van koudemiddelen. Bij brief van 7 juni 2005 is de aanvraag van 16 mei 2003 door Urenco nog verder aangevuld c.q. gewijzigd. De aanpassingen hebben in hoofdzaak betrekking op de aanleiding voor de wijziging van de vergunningen en de bijvoeging van een akoestisch rapport met informatie over de huidige en de toekomstige geluidbelasting voor de omgeving.
Daarnaast verzoekt Urenco om een recent verleende vergunning voor een radioactieve bron en een röntgentoestel op te nemen in de inrichtingsverunning. Voorts doet Urenco mededeling van een aanpassing van enkele technische voorzieningen, van een wijziging in het gebruik van testgas voor het beproeven van ventilatiesystemen, van een toename van de hoeveelheid afvalwater en van een emissie van ethaan.


Reeds doorlopen procedure voor de milieu-effectrapportage

Voor de behandeling van het Milieu-effectrapport (MER) is eerder de procedure doorlopen conform § 7.6 van de Wet milieubeheer. Van 7 augustus tot en met 3 september 2003 hebben de aanvraag en het MER ter inzage gelegen en konden opmerkingen met betrekking tot het MER worden ingebracht. In dat kader vond op 19 augustus 2003 ook een hoorzitting plaats in Almelo. In deze periode zijn 6 schriftelijke reacties ontvangen, in totaal door 223 personen ondertekend.
Op advies van de Commissie voor de Milieu-effectrapportage heeft Urenco op 1 oktober 2003 nog een aanvulling op het MER ingediend met betrekking tot de uitwerking van het MMA (meest milieu-vriendelijke alternatief) over mogelijkheden om de stralingsbelasting vanuit de opslag van de tails te verminderen.


Ontwerpbeschikking

Naar aanleiding van de aanvulling van de aanvraag d.d. 7 juni 2005 door Urenc is thans opnieuw een ontwerpbeschikking opgesteld, waarbij conform de aanvraag is beslist. Voor deze ontwerpbeschlikking wordt de procedure conform afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht doorlopen.
Deze nieuwe ontwerpbeschikking is aangepast op het onderdeelgeluid en op enkele andere onderdelen verduidelijktten opzichte van de ontwerpbeschikking van 23 februari 2005 Wat betreft de voorschriften van de vergunning heeft er enerijds een aanpassing plaatsgevonden die direct verband houdt met de door Urenco aangevraagde wijzigingen en heeft er anderzijds ambtshalve een aanpassingplaatsgevonden, waarbij de voorschriften zijn geactualiseerd en aangepast aan recente ontwikkelingen en inzichten. Ook wordt bij de ontwerpbeschikking een viertal eerder verleende vergunningen voor de toepassing van radioactieve bronnen en toestellen ingetrokken.
In de ontwerpbeschikking is tevens gereageerd op de ingebrachte opmerkingen en adviezen met betrekking tot het MER en wordt met de gevraagde wijziging ingestemd.



Inzage aanvraag, MER met aanvulling en ontwerpbeschikking

De aanvraag, het MER, de ontwerpbeschikking en de overige relevante stukken liggen vanaf 13 juli 2005 op werkdagen ter inzage op de volgende plaatsen:

In Nederland:

Bibliotheek van het Ministerie van VROM, Rijnstraat B te Den Haag
Op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur. Op woensdag gesloten.

Bibliotheek van het Provinciehuis, Luttenbergstraat 2 te Zwolle
Op werkdagen geopend van 8.30 tot 16.30

Stadhuis Almelo, Stadhuisplein 1 te Almelo
Op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur en op donderdag tot 19.00 uur

Centrale Bibliotheek Almelo, Het Baken 1 te Almelo
Van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 - 21.00 en op zaterdag tot 17.00 uur

In Duitsland:

Stadtplanungs- und Bauordnungsamt, Rathaus der Stadt Gronau, Konrad Adenauer-Strasse 1, 48599 Gronau
Van maandag t/m donderdag 8.30-16.00 en vrijdag tot 12.30 uur

Landkreis Grafschaft Bentheim, van Delden-Strasse 1-7, 48529 Nordhorn
Van maandag tot en met donderdag van 8.30-12.30 en 14.30-16.00 en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur



Inspraak

Eenieder kan tot en met dinsdag 9 augustus 2005 schriftelijk bedenkingen inbrengen tegen de ontwerpbeschikking. De bedenkingen kunnen worden ingediend bij:

Ministerie van Volkshuisvesting,
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Directoraat-Generaal Milieubeheer
Directie SAS/IPC 645
Postbus 30945
2500 GX Den Haag
Nederland
onder vermelding van 'Ontwerpbeschikking Urenco 2005'

Degene die opmerkingen inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet bekend te maken. Op verzoek beslaat de mogelijkheid tot een gedachtewisseling over de ontwerpbeschikking en tot het mondeling indienen van bedenkingen daartegen. Een dergelijk verzoek kan uiterlijk tot en met donderdag 28 juli 2005 schriftelijk worden ingediend bij de onderstaande contactpersoon.


Verdere procedure

Uitsluitend degenen die nu schriftelijk of mondeling bedenkingen inbrengen tegen de ontwerpbeschikking, kunnen tegen de later vast te stellen definitieve beschikking beroep instellen, tenzij kan worden aangetoond dat men redelijkerwijs niet in staat is geweest tot het inbrengen van bedenkingen tegen de ontwerpbeschikking.
Bovenstaande laat evenwel onverlet dat eerder tegen de ontwerpbeschikking van 23 februari 2005 ingebrachte bedenkingen in het vervolg van de procedure hun betekenis blijven behouden en in de later vast te stellen definitieve beschikking in de overweging mede betrokken zullen worden. Daarmee zijn degenen die deze eerdere bedenkingen hebben ingebracht ook gerechtigd om tegen de later vast te stellen definitieve beschikking beroep in te stellen.
Voor nadere informatie over de stukken en de procedure kunt u contact opnemen met drs. D. Vos (telefoon 070 - 399 49 88, e-mail dick.vos(at)minvrom.nl) van de afdeling Straling, Nucleaire en Bioveiligheid van het het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

 
aanvullingen
bezwaar nu het nogkan 
bvdbos - 15.07.2005 17:29

De laatste wijziging van de AWB (nog niet ingegaan) zegt dat alleen direct betrokkenen een bezwaar in kunnen dienen tegen een besluit wat onder de AWB valt. Dit zou betekenen dat specialisten die toevallig ergens anders in het land wonen geen bezwaar zouden mogen indienen. Of is in het geval van kernenergie (en andere inrichtingen waarbij VROM bevoegd gezag is) sprake van een nationaal belang waarbij iedereen direct belanghebbende is?

Wordt de fabriek in Almelo toruwens niet (nagenoeg) uitsluitend gebruikt voor het opwekken van medische isotopen? Ik zie persoonlijk daartegen geen bezwaren.
stop de nucleaire keten 
nuhetnogkan - 15.07.2005 18:37

urenco is een verrijkings fabriek, dwz ze produceren brandstofstafen voor kerncentrales.

als je niet wil dat vele generaties met een nucleaire afvalberg zitten, dat we in een wereld leven met gevaarlijke centrales, kernwapens, woestijnen vol kankerverwekkende uranium minutie, dan ben je belanghebbende en waarschijnlijk niet blij met het bestaan van urenco

RE: bezwaar nu het nogkan 
NENO - 15.07.2005 19:13

Beste BvdBos,

Door de uitbreiding zullen er meer transporten van 'natuurlijk' uranium van Rotterdam naar Almelo plaats hebben.

Tevens zullen de retour transporten van verrijkt en verarmd uranium toenemen!

Voor de route zie:
 http://home.hetnet.nl/~antinucleair/Urenco/Uranium-route.gif

Met vriendelijke groet,
NENO

E-Mail: nenocontact@hotmail.com
Website: http://home.hetnet.nl/~antinucleair/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.