english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Vier arrestanten bij buurtinspectie Wassenaar
Actiegroep Woonstrijd! - Mediagroep Somewhere - 04.08.2005 21:01

Bij de buurtinspectie die vandaag door actiegroep Woonstrijd! in de Wassenaarse wijk Rijksdorp werd gehouden, bleek dat sociale controle in de wijk hoog in het vaandel wordt gedragen. Na een aantal woningen te hebben geinspecteerd werden de inspecteurs staande gehouden door de politie die de melding had gekregen dat er 'een groep krakers door de buurt liepen, waarschijnlijk op zoek naar leegstaande woningen. Toen een viertal actievoerders, waaronder de woordvoerder, uit deze groep zich niet wilden identificeren, werden deze aangehouden.

Arrestant
Arrestant

Buurtinspecteurs
Buurtinspecteurs

Politie :(
Politie :(

Met de buurtinspectie wilden de actievoerders kijken of deze wijk in aanmerking zou komen voor herstructurering. Er was een vragenlijst opgesteld die een duidelijk beeld zou gaan geven over het gebruik van de ruimte in de woning, de prijs-kwaliteit verhouding, de leefbaarheid van de buurt en de sociale cohesie. De conclusies van de inspectie zullen aan de bewoners van de buurt en de gemeente Wassenaar worden aangeboden.

Na ongeveer een kwartier kwam echter de eerste politieauto, waarna al snel een tweede auto arriveerde. Ze hadden een melding gekregen dat er een groep krakers door de buurt liep en wilden graag weten wat deze aan het doen waren. Ook wilden ze van iedereen die aanwezig was identificatie zien. Degene die zich niet wilden of konden identificeren werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Wassenaar. Opmerkelijk was dat een verslaggever van het NRC Handelsblad, die de inspectie bijwoonde, zijn identificatie papieren niet bij zich had maar niet werd aangehouden.

Door te vragen naar de identiteit insinueert de politie dat het verdacht is als er een groep "krakers" door de loopt. De wet op identificatie die in januari van kracht is gegaan biedt de politie echter het recht om te vragen naar identificatie indien dit redelijkerwijs nodig is bij het uitvoeren van hun werk. Er is hen verteld wat de bedoeling was van de inspectie en er is hen een inspectieformulier overhandigd. Er was, als gevolg hiervan, dan ook geen enkele reden om identificatie te vragen en de vier arrestaties waren daarbij ongegrond.

Actiegroep Woonstrijd! ziet het optreden van de politie dan ook als bevestiging van de eerdere kritiek op het differentiatiebeleid. Net als bij dit beleid waarbij heel selectief alleen in 'achterstandswijken' op grote schaal wordt gesloopt, en mensen met lagere inkomens worden gedwongen te verhuizen om plaats te maken voor rijkere, gaf de politie blijk van eenzelfde selectiviteit. Terwijl in elke andere wijk in Nederland de politie lekker op zich zou laten wachten, was een stel wandelende actievoerders in deze villawijk voldoende om direct tot actie over te gaan en elk middel aan te grijpen om maar mensen aan te kunnen houden. Actiegroep Woonstrijd! is de politie echter erkentelijk voor deze bevestiging van haar kritiek. Vanuit het actiekamp Somewhere dat de actievoerders van 3 tot 10 augustus houden zullen de komende week dan ook nog vele acties volgen...


- E-Mail: info@woonstrijd.org Website: http://www.woonstrijd.org
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
zit nog 1 vast 
a k w - 04.08.2005 21:40

3 van de 4 arrestanten zijn al vrij 1 zit nogsteeds, erg klote!!!
documenteren 
bvdbos - 05.08.2005 09:08

Alle misbruiken van de wet op de uitgebreide identificatieplicht zouden goed gedocumenteerd moeten worden. Over twee jaar wordt de wet gerecapituleerd, maar het is niet erg als er voor deze tijd al een zwartboek is...
politie misbruikt id plicht 
Krijtje - 05.08.2005 11:07

dit is inderdaad het zoveelste voorbeeld van het misbruik wat politie (vooral Haaglanden) van id plicht maakt. id plicht is natuurlijk sowieso bestrijdenswaardig. maar het wordt ook nog eens misbruikt om kritische mensen van de straat te vegen en op te sluiten.
dit is ook in stad den Haag beleid. iedereen die haar of zijn mening uit wordt meteen maar gevorderd id te laten zien. terwijl ze (zelfs binnen hun eigen repressieve logica)dat alleen zouden mogen als je van een strafbaar feit wordt verdacht. meningsuiting en het stellen van vragen aan mensen zoals dat in bovenstaande situatie gebeurde worden op die manier naar de buitenwereld toe in een misdadig daglicht geplaatst. (het wordt als reden gebruikt om iemand af te voeren en op te sluiten, zoals hierboven blijkt zelfs langer dan 6 uur) afschrikwekkende werking naar omgeving toe. uit niet je mening, stel geen vragen, want daar kan je voor gearresteerd worden. dit is niet alleen belachelijk, het is walgelijk.
solidatiteit met de krakers in Wassenaar is belangrijk.
solidariteit met iedereen die nog wel in de regio Haaglanden haar/zijn dingen durft te doen is belangrijk.
zet em op, mensen! succes met die buurtinspecties.
vrij 
miep - 05.08.2005 11:46

Gister avond is de laatste arrestant vrij gelaten. Ze hebben alle vier geen boete gehad voor het niet bij je hebben van ID.
jaj 
cebo - 06.08.2005 11:58

Weet iemand of er ergens een plek is waar je misbruik van de identificatieplicht kan melden. Of waar je een klacht in kan dienen. Ik vind dit belachelijk en heb er zelf ook wel es mee te maken gehad.
klagen over ID-plicht 
Werkgroep Klachten Politieoptreden - 06.08.2005 12:53

Klagen over onterechte identificatie kan bij de politie zelf en vervolgens, als je geen gelijk krijgt, bij de Nationale ombudsman. Een probleempje kan zijn dat, als je anoniem bent gebleven, een anonieme klacht niet geaccepteerd wordt. Echter: als je nog vervolgd wordt (je hebt - anoniem - een boete gekregen en/of moet/laat die voorkomen, mag je anoniem klagen. De beste weg lijkt echter, als je dus een boete/dagvaarding hebt, je zaak voor te laten komen bij de rechter en dat goed voor te bereiden. De relatie met de vrijheid van meningsuiting is dan van groot belang.

Het is overigens niet zo dat je je alleen hoeft te identificeren als je verdacht wordt van een strafbaar feit. De politie mag om ID vragen 'voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitoefening van de politietaak'. Dat kan al snel zijn, ook als je getuige of aangever bent van een strafbaar feit. Of als een verstoring van de openbare orde dreigt, zonder dat die al plaatsgevonden heeft of strafbare feiten zijn gepleegd. Niet echter, als je alleen maar gebruik maakt van je grondrechten, zoals je recht op meningsuiting/je demonstratievrijheid.

Klagen kan dus bij de politie, in het geval van Wassenaar/Haaglanden, zie:
 http://www.politie.nl/Haaglanden/PolitieABC/Klachtenregeling/

Je kunt ook eens gaan kijken op/bij:
 http://www.geen-id.nl/

Tenslotte, minister Donner tijdens de parlementaire behandeling van de wet: "Er is ook gevraagd of de politie bij een demonstratie onmiddellijk de identiteit gaat vaststellen. Nee, zolang een demonstratie ordelijk verloopt, brengt de taak van de politie niet met zich dat de identiteit van de demonstranten wordt vastgesteld."

Werkgroep Klachten Politieoptreden (WKP)
Postbus 1501
6501 BM NIJMEGEN
 wkp@gmx.net

E-Mail: wkp@gmx.net
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.