english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Laatste stand hongerstaking
werkgroep vluchtelingen vrij - 12.08.2005 17:06

Rond de positie van de 5 Iraanse hongerstakers uit het vertrekcentrum Ter Apel zijn de laatste uren veel tegenstrijdige verhalen in het nieuws gekomen. Om verdere misverstanden uit de weg te ruimen brengen we via dit bericht de stellingnamen van de vijf vluchtelingen naar buiten:

PERSBERICHT

Groningen 12 augustus 16.50 uur


Laatste stand van zaken Iraanse hongerstakers


Rond de positie van de 5 Iraanse hongerstakers uit het vertrekcentrum Ter Apel zijn de laatste uren veel tegenstrijdige verhalen in het nieuws gekomen. Om verdere misverstanden uit de weg te ruimen brengen we via dit bericht de stellingnamen van de vijf vluchtelingen naar buiten:

Drie van ons hebben de hongerstaking voor een week opgeschort in afwachting van het nakomen van de mondelinge beloften die ons door het hoofd calamiteitenteam van de IND P. Sonneveld zijn gedaan. Mochten deze toezeggingen binnen een week niet worden nagekomen, dan zullen wij onze hongerstakingactie weer oppakken. In de tussentijd zullen wij ons beperken tot vloeibaar voedsel.
Twee van ons zetten de hongerstaking voort omdat wij niet ervan overtuigd zijn dat de vage toezeggingen van de IND enig uitzicht geven op een serieuze behandeling van onze bezwaren en er geen schriftelijke toezegging van de IND aan ons is overhandigd.

De vijf hongerstakers

Toelichting:

Minister Verdonk heeft zich na 43 dagen van zwijgen vandaag over de hongerstaker gemeld dat zij zich “niet medeverantwoordelijk voelt als een van de hongerstakende uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers komt te overlijden”(anp). Zij heeft hierin volledig gelijk.
Zij is namelijk als bewindvoerdster van de IND hoofdverantwoordelijk voor elk blijvend letsel zo niet dodelijke afloop van de actie van de hongerstakers.
Het is de IND die – onder haar verantwoordelijkheid – de vluchtverhalen van de vijf en vele naar het vertrekcentrum verwezen vluchtelingen niet serieus neemt. En het is ook de minister die volledig verantwoordelijk is voor het niet nakomen van haar eigen spelregels van het terugkeerproject en de inhumane bejegening van de vluchtelingen in de vertrekcentra.
Haar beleid is dan ook niet gericht op het op oneigenlijke gronden deporteren van vluchtelingen, maar is er in hoofdzaak is op gericht om mensen via het terugkeerproject uit de voorzieningen te krijgen.

Werkgroep Vluchtelingen Vrij


- E-Mail: werkvluchtvrij@hetnet.nl Website: http://http;//home.wanadoo.nl/werkvluchtvrij/
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme media

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
IND stampt wat rond op mensenrechten. 
onix - 13.08.2005 10:04

let op..

de gevangenen worden met opzetjes bestookt..
daarbij zijn geen advokaten of onafhankelijke waarnemers..

ik denk zelf dat dat een aantasting van mensenrechten is.
Maar het is ook vreselijk struktureel..
5 jaar worden deze mensen opgesloten en genegeerd,
en als het dan allemaal krities is en de slachtoffers in levensgevaar,
permiteert het IND zich de brutaalste manipulaties.

Het tekent de sfeer bedoel ik.
Dat nu onder de aandacht van de media, en terwijl het protest om zaken van leven en dood draait..

de IND met amateuristiese truuks kan proberen nog iets aan hun zaak te veranderen zonder dat de nederlandse opinie merkt, hoe weinig serieus er met mensenrechten wordt omgesprongen door IND.

ik vind het een bizar verhaal. vage toezeggingen aan stervenden doen,
en daar een speciaal buro en ambtenaar voor hebben.Maar ook nog in staat zijn elke werkelijke kontrole op wat het IND doet te ontlopen.

Ondertussen gaat het wel over mensenlevens.
Raar verhaal hoor.
Verdonk voelt zich niet verantwoordelijk... 
Joke Kaviaar - 13.08.2005 10:47

Vandaag heeft Verdonkverdomme laten weten zich niet verantwoordelijk te voelen wanneer een van de hongerstakers zou komen te overlijden.
Ze zal er blij mee zijn dat deze mensen liever de eer aan zichzelf houden dan dat zij zich naar de slachtbank van Verdonk laten leiden. Dat maakt haar niet minder verantwoordelijk. Zij denkt weliswaar, anders dan zelfs de nederlandse wetten, dat je alleen maar voor de moord van een medemens verantwoordelijk bent als je zelf de strop hanteert, maar zo ligt dat natuurlijk niet.
Wie mensen de dood indrijft, vermoordt hen. Wie mensen uitlevert om te worden gemarteld en opgehangen, vermoordt hen. Om Verdonk haar woorden die zij thans in haar hypocriete column gebruikt maar even te jatten: "Als je dat niet wilt zien, dan krijg je het nooit door."
Bestook haar, ze is net terug van vakantie, met e-mails:  m.c.f.verdonk@minjus.nl !

Dan hier nog even een toegift van ondergetekende, die Rita zich persoonlijk mag aantrekken:
Er Zijn Nu Eenmaal Grenzen


Er zijn nu eenmaal wetten
Er zijn nu eenmaal grenzen
Er zijn nu eenmaal rechters

Er zijn nu eenmaal ministers die tirannen zijn en zich beroepen op democratie

Er zijn nu eenmaal gemartelden
Er zijn nu eenmaal verkrachtten
Er zijn nu eenmaal gevluchtten

Er zijn nu eenmaal ministers die tirannen zijn en zich beroepen op democratie

Er is nu eenmaal honger
Er liggen nu eenmaal lijken
Er zijn er nu eenmaal ziek

Er zijn nu eenmaal ministers die tirannen zijn en zich beroepen op democratie

Er zijn er nu eenmaal die scheermesjes slikken
Er zijn er nu eenmaal die we liever doen stikken
Want dat is nu eenmaal zo afgesproken

Want er zijn er nu eenmaal voor wie een leven niets waard is, zoals
een minister die een tiran is en zich beroept op democratie

Er zijn nu eenmaal wapens
Er is nu eenmaal geweld
Er vallen nu eenmaal doden

Dat is nu eenmaal zo, en eens zullen doden vallen onder
ministers die tirannen zijn en zich beroepen op democratie

Want er zijn nu eenmaal wanhopigen
Er zijn nu eenmaal protesterenden
Er zijn er nu eenmaal die niets anders meer zien

dan ministers die tirannen zijn en zich beroepen op democratie

En er zijn er nu eenmaal die geen woorden meer hebben voor
een minister die een tiran is en zich beroept op democratie en
die zegt dat er nu eenmaal doden vallen

Joke Kaviaar


E-Mail: joke.kaviaar@zonnet.nl
Website: http://www.home.zonnet.nl/joke.kaviaar
 
Aan Verdonk: "U beslist over leven of dood."  
Joke Kaviaar - 14.08.2005 16:22

Beste mensen,

Onderstaande brief heb ik vandaag aan Verdonk verzonden. De brief van hongerstaker Mohammad, te vinden op  http://www.indymedia.nl/nl/2005/08/29846.shtml, heb ik in het Engels vertaald. Verder heb ik iemand verzocht een Franse vertaling te maken. Zodra de vertalingen af zijn en nagekeken, stuur ik ze allereerst naar werkgroep vluchtelingen vrij en zet ik ze op Indymedia. Ik vind namelijk dat hier internationaal aandacht voor moet komen, zodat hetgeen Verdonk doet, namens de Nederlandse regering en het Nederlandse volk, internationaal scherp veroordeeld zal worden.

Mijn brief aan Verdonk heb ik tevens naar de Nederlandse pers gestuurd en zal ik op alle mogelijke manieren verder verspreiden, vergezeld van de oproep protesten naar Verdonk te sturen.
Dus bij deze! Stuur ze naar  m.c.f.verdonk@minjus.nl!
Voor het overige, wellicht ten overvloede, mijn brief aan Verdonk mag wat mij betreft verder worden verspreid en gepubliceerd waar mogelijk. Kortom, doe ermee wat je wilt!

hartelijke groet, Joke Kaviaar, volgt nu de brief aan Verdonk.

Minister Verdonk !

U beslist over leven of dood. U heeft laten weten zich niet "medeverantwoordelijk" te voelen wanneer een van de hongerstakers zou komen te overlijden. U zult vast opgelucht zijn dat deze mensen liever de eer aan zichzelf houden dan dat zij zich naar de door u opgerichte slachtbank, die 'terugkeerbeleid' heet, laten leiden.
Deze mensen zien geen andere weg dan deze, die zij nu gekozen hebben. Het alternatief is de dood in Iran, voorafgegaan door gevangenschap en martelingen. Een feit, dat indien het hier bekend zou worden nadien, zonder twijfel tot uw definitieve ondergang als minister zou leiden.

Ik zei het al, u zult opgelucht zijn. Nu geeft u toch simpelweg de hongerstakers zelf de schuld? Niettemin ziet dat alles er niet zo netjes uit, en dus stuurt u uw bloedhonden van de IND op deze mensen af om hen onder druk te zetten, en hen voor te liegen, en niet alleen hen, maar ook het Nederlandse volk met berichten als zou de hongerstaking zijn beëindigd. Slaapt u gerust verder, burgers...

Gelooft u nu werkelijk dat deze mensen veilig zijn daar in Iran? Of bent u zo overtuigd van uw doofpot machine dat u denkt dat hun dood daar zou kunnen worden afgedekt of goedgepraat? Hoe het ook zij, in mijn ogen bent u een onmens, iemand die haar verantwoordelijkheid niet wil inzien, althans deze niet publiekelijk wenst toe te geven.

U denkt kennelijk dat een mens alleen maar voor de dood van een medemens verantwoordelijk is, als hij of zij eigenhandig de strop hanteert, maar zo ligt dat niet. Wie mensen de dood indrijft, vermoordt hen. Wie mensen
uitlevert om te worden gemarteld en opgehangen, vermoordt hen. Om uw eigen woorden te gebruiken: "Als je dat niet wilt zien, dan krijg je het nooit door." U krijgt het dus nooit door, zo lijkt het. U heeft bij uzelf
zulke grote oogkleppen opgezet, dat u er hulp bij nodig zult hebben om ze weer af te krijgen!

Intussen worden de Nederlandse wetten zodanig gemodelleerd dat het gebruik maken van je vrijheid van meningsuiting al genoeg kan zijn voor een aanklacht wegens bedreiging of het goedpraten van of het aanzetten
tot ...? Ja, tot wat eigenlijk? Tot verzet, protest? Het verkrijgen van inzicht? Het zou niet moeten mogen!
Maar in werkelijkheid bent u het zelf, u en Donner en Balkenende en consorten, kortom de Nederlandse staat, die zich schuldig maakt aan bedreiging, chantage, en het goedpraten van de terreur tegen vluchtelingen, maar alweer, ook hier gaat het op, net als bij moord: die wetten gelden niet voor u. Dat heeft u goed geregeld.

Welnu, dan gelden ze ook niet voor mij, en ik kan u verzekeren: ik zal u met mijn woorden aan blijven vallen. U en uw beleid, alles waarvoor u met uw kabinet staat; de normen en waarden van het recht van de sterkste, van hen die zich in de meerderheid wanen.

Vooralsnog ontbreekt het me niet aan woorden, zoals u merkt. Ik hoop dat dit zo blijft. Net zoals dat ik hoop dat die vijf mensen uit Iran de mensen in ons land zullen kunnen wakker schudden uit de droom dat het met de rechten van vluchtelingen in ons land zo goed gesteld is. En bovenal dat hen dat lukt vóór het voor hen zelf te laat is.
Ik gebruik het woord 'vluchtelingen'. Vluchtelingen ja, door u liever asielzoekers genoemd, of uitgeprocedeerden, of illegalen. Alles om tweespalt te zaaien, onduidelijkheden op te roepen, te kunnen criminaliseren. Vluchtelingen. Zoals zovelen die volgens u met onbekende bestemming zijn vertrokken, maar in realiteit door u de illegaliteit ingeschopt rondzwerven.
Ik vraag me af wat er geworden is van de mensenrechten. Vrijheid om je te vestigen waar je wilt, waar je niet in armoede hoeft te leven, of in oorlog, waar je niet blootstaat aan vervolging om je mening, geaardheid of religie.

Heeft het zin steeds e-mails te blijven sturen aan een minister die niet eens verantwoording wenst af te leggen over dit alles? Vast niet. Toch blijf ik het doen. Want wat anders? Ik heb al bij u voor het ministerie van justitie staan protesteren, en op het plein voor de tweede kamer, bij het slavernijmonument, maar overal steekt u even hooghartig hetzelfde praatje af, of geeft geheel geen thuis, aan niemand overigens, op vakantie of niet.
Ik zal er in elk geval voor zorgen dat andere mensen wel lezen, wel horen, wel luisteren. En ik zal hen oproepen u hoe dan ook de waarheid te zeggen.

Onderstaand gedicht mag, nee, wil ik dat u zich persoonlijk aantrekt. Wie over levens beslist, dient zich namelijk te realiseren wat dit inhoudt voor betrokkenen, en hoe het moet zijn wanneer een ander over zijn of haar eigen leven zou beslissen. Het ziet er dan ineens heel anders uit, nietwaar? Beangstigend is het om je lot in handen van anderen te weten, jarenlang. Denkt u daar eens over na. Misschien zult u dan begrijpen dat op een dag genoeg genoeg is geweest en daarmee wil ik tot slot nog zeggen: neemt u de hongerstakers en hun motieven serieus. Neemt u de reden voor hun vlucht serieus. Er zijn nu eenmaal grenzen aan hoever je kunt gaan in de vernedering van mensen, de mishandeling, uitsluiting en opsluiting, en met de dood is die grens bereikt.

(in de brief volgt dan het gedicht 'Er Zijn Nu Eenmaal Grenzen', dat ik hier achterwege laat, het staat hier namelijk boven, in mijn vorige aanvulling)

Joke KaviaarE-Mail: joke.kaviaar@zonnet.nl
Website: http://www.vrijeboeken.nl/Kaviaar
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.