english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
16e Wereldfestival voor Jongeren en Studenten
Maarten Vanheuverswyn en Ramon Samblas - 14.08.2005 11:13

Begin deze week huldigde Chavez het 16e Wereldfestival voor Jongeren en Studenten in met een speech. Maarten Vanheuverswyn en Ramon Samblas waren er bij en geven hier een ooggetuigenverslag van deze radicale toespraak.


16e Wereldfestival voor Jongeren en Studenten: Chavez roept nogmaals op voor het socialisme als enige manier om het kapitalisme te verslaan

Op 8 augustus ging het 16e Wereldfestival voor Jongeren en Studenten van start, dit jaar in Caracas. Onder de slogan “Voor vrede, solidariteit en tegen het imperialisme” komen meer dan 15.000 jonge mensen van over de hele wereld samen om over een heel gamma aan zaken te discussiëren, allen anti-imperialistisch van aard.

Het strekt hen tot eer dat de Venezolaanse regering dit belangrijke evenement sponsort en de Militaire Academie ‘Fuerte Tiuna’ openstelt om de afgevaardigden van de officiële openingsrally te ontvangen. Afgevaardigden van 144 verschillende landen van alle continenten kwamen opdagen voor de openingsrally, een echt indrukwekkend aantal. De Cubaanse delegatie was een van de grootste met 1.800 jongeren aanwezig. Er waren 2.200 afgevaardigden van Colombia en de Venezolaanse delegatie was samengesteld uit meer dan 3.000 afgevaardigden. Zij die op de ceremonie aanwezig waren, werden blij verrast door het feit dat er 720 vertegenwoordigers van de Verenigde Staten aanwezig waren.

De afgevaardigden werden verwelkomd door de slogan “Welkom in de Socialistische Bolivariaanse Republiek van Venezuela”. Nadat alle delegaties hadden geparadeerd onder het oog van president Chavez waren er optredens van inheemse cultuur. Guaranis en andere inheemse Venezolanen presenteerden Hugo Chavez met verschillende voorwerpen die hun cultuur vertegenwoordigen. Even indrukwekkend was het team van vrijwilligers die de bezoekers verwelkomden. Apart van de teams van vertalers, de catering en de Nationale Garde, vervoegde een omvangrijke sectie van de Bolivariaanse jeugd de mars terwijl ze liederen zongen, revolutionaire slogans riepen en dansten.

Aan het einde van de parade, toen alle delegaties eindelijk tot aan het hoofdplein gemarcheerd waren, en na de optredens, opende President Chavez officieel het festival. Na een lange tijd wachten, sprak Chavez duizenden jongeren toe (evenals de niet zo jonge mensen aanwezig). Er werd begerig geluisterd naar wat hij had te zeggen. Hij begon door zestig jaar terug te blikken naar het moment dat de atoombommen vielen op Hiroshima en Nagasaki. President Chavez toonde zijn medeleven ten opzichte van de slachtoffers van deze genocide en veroordeelde deze daden van terrorisme. “Vandaag”, zei hij, “is er een atoombom van jeugd in de vallei van Caracas.” Ze waren gekomen om Caracas te zien, de plaats waar Simon Bolivar was geboren en waren zeer zeker welkom op dit Festival. Dit was een grote uitdaging voor Venezuela en meer dan twee jaar van voorbereidingen waren geïnvesteerd in dit evenement, gepaard met veel coördinatie en veel logistieke en politieke steun.

Chavez blikte toen terug op de grote gebeurtenissen van de laatste zes decennia. Aan het einde van de jaren '40 was er de Chinese revolutie, een van de grootste gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis. Deze grote gebeurtenis werd gevolgd door de Cubaanse revolutie een decennium later. Chavez beschreef dit als een enorme inspiratie voor heel Latijns Amerika. Deze grote gebeurtenis zette de toon voor de toekomst, bevestigde de president. In de jaren '60 leed het Amerikaanse imperialisme een vernederende nederlaag in Vietnam, wat bewees dat het Rijk niet onoverwinnelijk is. “Een volk dat vrij wil zijn, kan niet verslagen worden”, zei hij, het heroïsche Vietnamese verzet tegen het imperialisme prijzend. De jaren '70 was een periode van hoop in Latijns Amerika, waar we het Chili van Allende zagen, dat jammer genoeg brutaal verpletterd werd door het Amerikaanse imperialisme. Het einde van de jaren '80 betekende op zijn beurt een universele aardbeving met de val van de Sovjet-Unie. Het oude politieke evenwicht was vernietigd en na de val van het socialistisch kamp, verklaarden de kapitalisten “het einde van de geschiedenis”. “Neoliberale globalisering”, zei Chavez, “is niet meer dan een ander woord voor imperialisme, en imperialisme”, zo ging hij verder, “is het hoogste stadium van het kapitalisme, zoals Lenin gezegd heeft.” In de negentiger jaren was het woord ‘kapitalisme’ uit de woordenboeken verdwenen, en een morele en ideologische crisis begon. Zo ontstond er een periode van intense twijfel en verwarring. Maar, zo legde de president uit, als een feniks uit zijn as zullen de revolutionairen en de strijders herrijzen; meer nog - ze zijn al aan het herrijzen. “Wij starten een nieuw proces op, een nieuwe dageraad waarin de ideeën van gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid centraal zullen staan.”

Chavez stelde dat hij diep overtuigd was dat de laatste jaren zeer veeleisend en moeilijk zijn geweest. Ondanks die grote frustratie verzamelen zich echter in het eerste decennium van de 21e eeuw duizenden jongeren in Caracas. Dit, zo verkondigde Chavez, wijst op meer dan enkel een nieuw gevoel van hoop. Dit is een kans om te debatteren en de strijd voor ideeën te openen. Chavez zelf gelooft niet in een strijd in een geïsoleerd land. Zoals hij verkondigde op het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre begin dit jaar, verklaarde Chavez weer dat socialisme het enige ware pad en de enige manier is om een nieuwe wereld op te bouwen. “Het is onze plicht en onze uitdaging om de wereld te redden van het machtigste imperialisme dat ooit heeft bestaan, dat wil zeggen het Amerikaanse imperialisme.” Veelbetekenend is het feit dat Chavez niet alle Amerikanen ziet als één reactionaire massa. Integendeel, hij begroette en feliciteerde de Amerikaanse delegatie aanwezig in Caracas uitdrukkelijk en erkende de “grote vechters van het Amerikaanse volk”, waarbij hij de naam van Martin Luther King vermeldde. Het mag misschien scherp overkomen maar wat hij verklaarde is volkomen correct: “De toekomst van de wereld hangt af van het bewustzijn van het Amerikaanse volk. Als zij zich verenigen, kunnen ze de wereld redden van oorlog en vernietiging.”

Chavez ging verder met uit te leggen dat dit in feite het beste moment was om het festival te houden, in deze vreselijke omstandigheden onder het kapitalisme en ondanks het bestaan van een van de machtigste en meest hypocriete vormen van imperialisme in de geschiedenis. “Het Romeinse Rijk”, zei hij “was niet even hypocriet, aangezien zij zichzelf een Rijk noemden. Het Amerikaanse imperialisme aan de andere kant, verklaart schaamteloos te ‘vechten voor democratie’.” Daarna gebruikte hij de rol van de VS in Chili, de Dominicaanse Republiek, Guatemala, Panama en Haïti als voorbeelden om het tegendeel te bewijzen. “Heel Amerika heeft geleden onder de aanvallen van het Amerikaanse imperialisme. Bolivar had gelijk wanneer hij in 1826 zei dat, 'de Verenigde Staten van Amerika voorbestemd lijken om Amerika te plagen met ellende in de naam van Vrijheid.'”

Vervolgens keerde hij de aandacht van het publiek naar Venezuela, "waar het Amerikaanse imperialisme enkele onaangename verrassingen tegenkwam." Het Amerikaanse imperialisme is niet onoverwinnelijk, een feit dat niet alleen bewezen is in Venezuela maar ook in Cuba, waar de revolutionairen al sinds veertig jaar strijden tegen het imperialisme. Chavez groette Fidel Castro die de speech volgde die tevens uitgezonden werd op alle Venezolaanse TV-zenders. "We kwamen hier om te debatteren over vrede. Maar tegen de havikken in het Pentagon zeggen we 'als jullie op een dag het gekke idee krijgen om ons binnen te vallen, zorgen we ervoor dat je in het stof bijt terwijl we de vrijheid van ons land verdedigen.'" Hierop begon het publiek luid te roepen “el pueblo armado, jamás será aplastado” (Het gewapende volk zal nooit verpletterd worden.)

"De strijd van Venezuela is de strijd van het volk van de hele wereld", verklaarde Chavez toen hij zijn inspirerende speech begon af te ronden. Hij herdacht de woorden van Jean-Paul Sartre, die in de jaren '60 tijdens zijn bezoek aan Cuba schreef "Voorwaarden en omstandigheden leggen ons een revolutie op." Hij riep op voor een morele revolutie om de wereld te redden en voor een "revolutionair humanisme". Maar hij voegde ook toe dat dit niet genoeg is. Een politieke revolutie is nodig – een politieke revolutie door democratie. Niet de valse democratie maar een echte volksdemocratie, zoals in Venezuela. "Dus", zei hij, "we hebben nood aan een morele, sociale, politieke en economische revolutie om het perverse mechanisme van dit kapitalistisch systeem te vernietigen." Bij wijze van afsluiting herhaalde Chavez wat hij al eerder in zijn speech gezegd had: "Ik heb dit al eerder verklaard. Ik ben nu meer overtuigd dan ooit, en ik zal dit blijven geloven tot ik sterf, dat de enige weg die leidt tot de vernietiging van het kapitalisme, de weg van het socialisme is. Het is de enige manier om de planeet en de komende generaties te redden."

Een muggezifter zou er niet meer dan een paar kommas aan toe te voegen hebben. Sommige referenties naar Jezus Christus en "morele revolutie" zijn wat verward, maar één ding is duidelijk: zo’n radicale speech gemaakt door de president van een natie is uitzonderlijk. Dit kan alleen maar verwelkomd worden door alle progressieve mensen in de wereld. Het was in ieder geval een inspirerende start van een zeer opwindende week die gedeeld wordt door revolutionairen van over heel de wereld.


Website: http://www.handsoffvenezuela.com
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Commentaar op Chavez' manier van uitdrukken. 
pro - 21.08.2005 18:44

A criminal is a criminal; a thief is a thief, a murderer a killer, a rapist rapes!



Website: http://www.vheadline.com/readnews.asp?id=45574
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.