english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Persbericht actie tegen Nieuw Rechts
De Fabel van de illegaal - 16.08.2005 16:45

Vandaag hebben wij, sympathisanten en leden van de anti-racistische organisatie De Fabel van de illegaal, actie gevoerd tegen de aanwezigheid van de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts op de EL CID-informatiemarkt van de Leidse universitaire kenningsmakingsweek.

Michiel
Michiel "White Power" Smit (rechts voor)

PERSBERICHT

16-08-2005

Vandaag hebben wij, sympathisanten en leden van de anti-racistische organisatie De Fabel van de illegaal, actie gevoerd tegen de aanwezigheid van de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts op de EL CID-informatiemarkt van de Leidse universitaire kenningsmakingsweek. Nieuw Rechts had daar, net als verleden jaar, een kraam. Wij protesteerden bij de Nieuw Rechts-stand met borden met opschriften als “Pas op! Informatiekraam van rechts-extremisten” en we verwijderden hun propaganda. Ter plekke, en ook op de rest van de markt, deelden we honderden folders uit waarin het extreem-rechtse karakter van de partij belicht wordt.

Ook verleden jaar protesteerden wij al schriftelijk bij de organisatie van de El CID-week. Daar is echter nooit een reactie op gekomen. Wij vinden het ongepast dat de organisatie van de EL CID-week ruimte biedt aan een partij die racisme en haat propageert. De aanwezigheid van Nieuw Rechts is een slag in het gezicht van aankomende studenten die niets van rechts-extremisme moeten hebben of daar zelf het slachtoffer van zijn. Wij roepen de organisatie dan ook op om volgend jaar niet dezelfde fout te begaan.

De tekst van de folder die we uitdeelden:

Weg met extreem-rechts!
Geen EL CID-kraam voor Nieuw Rechts!

Op deze EL CID-informatiemarkt staat een stand van de rechts-extremistische partij Nieuw Rechts van Michiel Smit. Dit partijtje probeert zo steun te verwerven onder nieuwe studenten. Hoewel wij een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting zijn, keren wij ons tegen de aanwezigheid van Nieuw Rechts. Die partij overschrijdt namelijk alle grenzen van de vrijheid van meningsuiting door het propageren van racisme en haat.

Nieuw Rechts bombardeert migranten tot zondebok voor zowat elk probleem en is ook een ronduit a-sociale partij. Men wil namelijk sociale voorzieningen als de WAO en de bijstand afbreken. Nieuw Rechts is ook nog eens een reactionaire partij. Men vindt namelijk dat de samenleving wordt bedreigd door een “te ver doorgeschoten emancipatie”.

Michiel Smit was eerder raadslid van Leefbaar Rotterdam. Hij werd uit die fractie gegooid wegens racistische uitlatingen en voortdurende contacten met extreem-rechtse partijen. Direct daarna richtte hij Nieuw Rechts op. Daar zijn allerlei rechts-extremisten van bijvoorbeeld de vroegere Centrum Democraten bij betrokken. Vlaams Belang-parlementslid Rob Verreycken is adviseur van Nieuw Rechts. Hij stond als advocaat een organisatie bij die de holocaust ontkent en gebruikte regelmatig geweld tegen politieke tegenstanders.

Smit werkte nauw samen met de Nieuwe Nationale Partij (NNP). Dat was de opvolger van de verboden fascistische partij CP'86. Smit trok daarbij op met NNP-secretaris Paul Peters. Die bekladde in 2001 de joodse begraafplaats bij Oosterhout met leuzen als “Juden raus”. Nieuw Rechts werkt nog steeds samen met het Vlaams Belang, de opvolger van het wegens racisme veroordeelde Vlaams Blok. Nieuw Rechts organiseert ook campagnes met de white power-fascisten van de Nationale Beweging. De voorman daarvan, Tim Mudde, maakt met zijn band Brigade M lofliederen voor de Waffen-SS.

Smit postte regelmatig berichten op het nazistische internet-forum Stormfront waar de hakenkruizen, Hitler-portretten en antisemitische opmerkingen je om de oren vliegen. Hij beperkt zich niet alleen tot verbaal geweld, getuige zijn strafblad en zijn veroordeling voor vernielingen aan een Rotterdamse kerk.

Einde persbericht

De Fabel van de illegaal
Koppenhinksteeg 2
2312 HX Leiden
071-5127619
 info@defabel.nl.
Meer informatie over Nieuw Rechts: www.defabel.nl/nr.htm.


- E-Mail: info@defabel.nl Website: http://www.defabel.nl
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Hier is de foto 
Toets Tielemans - 16.08.2005 16:51

Michiel
Michiel "White Power" Smit (rechts voor)

Hier is de foto alsnog:
Michiel Smit, de witte negert??? 
Lonny Onsdeel - 17.08.2005 03:15

Ons Leefbaar Rotjeknor-lid in axie!
Ons Leefbaar Rotjeknor-lid in axie!

Affengeiles helm, oder?
Affengeiles helm, oder?

NieuwRechts is dè actiepartij aan de rechterflank met aandacht voor de gewone Nederlander. Onze politieke beweging wil opkomen voor de belangen van het Nederlandse volk. Onze kernpunten kunt u lezen in ons puntenplan ‘Eenheid door Inhoud’.

Op dit moment zijn we druk bezig met het opbouwen van de organisatie. Lokaal aanwezig zijn met afdelingen is voor NieuwRechts zeer belangrijk. Belangrijk doel is de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, waaraan we in een groot aantal steden gaan meedoen.

Nieuwrechts heeft een goede start gemaakt. Met acties zoals de actie voor juwelier Pijnenburg, actie MoskNee en de succesvolle pro-geallieerden demonstratie heeft NieuwRechts zich in de schijnwerpers geworpen. Voor het organiseren van deze belangrijke acties is personele steun natuurlijk zeer belangrijk. NieuwRechts steunt daarbij op zijn vrijwilligers. Wanneer u uzelf als vrijwilliger zou willen aanmelden kan dat via onze webstek.

Onze webstek is de snelste manier om alle informatie te verkrijgen die met NieuwRechts te maken heeft. Bovendien kunt u uzelf aanmelden op ons almaar populairder wordend forum. Op dit forum worden allerlei onderwerpen aangesneden, onderwerpen die het gehele spectrum van de politiek betreffen.

Hier ziet u onze Partei-fuehr...euh Voorzitter in actie, waarlijk een energieke man. Let ook op zijn helm, in geval van terrorisme in Metro Rotjeknor.

Samen zullen we voor de belangen van het Nederlandse volk opkomen!

"Een slimme geit = op haar moslim voorbereid!!!"

Comite "Samen aan het werk, ja - geef die Smit een Burqa!!!"

Salaam!Website: http://www.hitler.org
 
Reactie op Leidsch Dagblad 
De Fabel van de illegaal - 17.08.2005 16:07

Reactie naar Leidsch Dagblad
Geen extreem-rechts op El Cid-markt

Hieronder een ingezonden reactie op een artikel van journalist Wilfred Simons in het Leidsch Dagblad van 17 augustus 2005. Het gewraakte artikel volgt daarna.

--------------------------------------------
Geen extreem-rechts op El Cid-markt

Door: Eric Krebbers (namens De Fabel van de illegaal)

Het artikel “El Cid stuurt sympathisanten Eurodusnie weg” van journalist Wilfred Simons, op de voorpagina van het LD van 17 augustus j.l., is een schoolvoorbeeld van belabberde verslaggeving. In dit artikel over de actie van de anti-racistische organisatie De Fabel van de illegaal tegen de informatiestand van de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts staan een hele reeks fouten. De actievoerders van De Fabel van de illegaal hebben geen enkele medewerker van de El Cid-commissie gezien of gesproken, en zijn dus ook niet weggestuurd, laat staan dat daarbij “over en weer harde woorden” vielen, zoals Simons beweert. Verder zou volgens Simons De Fabel van de illegaal gelieerd zijn aan Eurodusnie. De Fabel van de illegaal is echter een onafhankelijke stichting die al 15 jaar onder meer illegalen steunt en extreem-rechts bestrijdt, en twee keer zo oud is als Eurodusnie. Een andere blunder van Simons is dat hij het steeds heeft over “linkse jongeren”, hoewel de gemiddelde leeftijd van de actievoerders tegen Nieuw Rechts zo rond de 35 jaar lag. Anti-fascisme is namelijk van alle leeftijden.

Simons heeft zich niet gehouden aan het principe van hoor en wederhoor en geen contact opgenomen met De Fabel van de illegaal. Hij heeft ook niet vermeld dat De Fabel van de illegaal vorig jaar ook al bij de El Cid-commissie geprotesteerd heeft tegen het gelegenheid geven aan Nieuw Rechts om zijn extreem-rechtse propaganda te verspreiden op de informatiemarkt. De partij bombardeert migranten tot zondebok voor zowat elk probleem, en heeft onder meer vroegere Centrum Democraten in de gelederen. Men werkt verder nauw samen met de white power-fascisten van de Nationale Beweging. De voorman daarvan is Tim Mudde van de beruchte fascistische band Brigade M. Het is zorgwekkend dat Simons niet ingaat op het racisme van Nieuw Rechts, maar juist de anti-racisten tot probleem maakt. Wie meer wil weten over het extreem-rechtse karakter van Nieuw Rechts kan terecht op de speciale campagne-website .

----------------------------------------------
Het artikel in het Leidsch Dagblad van 17 augustus 2005:

El Cid stuurt sympathisanten Eurodusnie weg
Door: Wilfred Simons

Leiden - Demonstranten van De Fabel van de Illegaal zijn gistermiddag weggestuurd van de El Cid-informatiemarkt op het Leidse Stadhuisplein. De Fabel van de Illegaal, dat gelieerd is aan Eurodusnie, deelde folders uit met de tekst 'Weg met extreemrechts! Geen El Cid-kraam voor Nieuw Rechts'. Daarmee protesteerde 'de antiracistische organisatie' tegen de politieke partij Nieuw Rechts, die een kraampje op de markt bemande.
Volgens El Cid-bestuurslid Frank van Hagen hadden de sympathisanten van de Fabel geen toestemming om op de informatiemarkt folders uit te delen. Daarom vroeg de El Cidcommissie de linkse jongeren om weg te gaan. Daarbij vielen over en weer harde woorden, maar volgens Van Hagen 'hebben de eerstejaars er niets van gemerkt'.

Eurodusnie demonstreerde ook vorig jaar op de informatiemarkt. Toen probeerden aanhangers de gratis krant 'Geen Paniek!' te verspreiden en ook toen werden ze weggestuurd. Volgens Van Hagen wil zijn commissie de linkse jongeren niet de mond snoeren. ,,Wij willen Eurodusnie graag een stem geven. We hebben de organisatie gevraagd om een kraampje te huren, maar dat wilde ze niet.'' Dan houdt het op voor Van Hagen. ,,Wíj organiseren die markt en de gemeente geeft ons het recht om te bepalen wie daar mag folderen.''

De El Cid-commissie houdt de informatiemarkt om studenten 'een indruk te geven van alles wat er in de studentenwereld te vinden is'. ,,Politieke partijen horen daarbij, van SP tot VVD en ook Nieuw Rechts'', zegt Van Hagen. ,,De partij is niet verboden en in Nederland bestaat het recht van vrije meningsuiting. Juist de Fabel van de Illegaal brengt die in gevaar door Nieuw Rechts de mond te willen snoeren. Bovendien krijgt de partij nu meer aandacht dan nodig is.''

Eurodusnie was ook erg actief voor de enquête over de Europese grondwet. De organisatie is een verklaard tegenstander van meer macht aan Brussel geven en dat was voor haar reden actie te voeren.

© Copyright 2005 Leidsch Dagblad

Website: http://www.defabel.nl
 
Reactie Eurodusnie 
David Vervoort - 17.08.2005 16:35

Brief van Eurodusnie aan het Leidsch Dagblad

Over het artikel van uw medewerker Wilfred Simons met de kop "El Cid stuurt sympathisanten Eurodusnie weg", dat gisteren in uw krant stond, het volgende:
Er zijn geen sympathisanten van Eurodusnie weggestuurd bij de El Cid markt. Dit gebeurde vorig jaar, maar niet dit jaar. Wel hebben sympathisanten van de Fabel van de illegaal bij de El Cid markt dit jaar actie gevoerd tegen de aanwezigheid van een informatiestand van Nieuw Rechts. De Fabel van de illegaal is echter niet gelieerd aan Eurodusnie. Verder zegt ene Frank van Hagen, El Cid commissielid, dat hij Eurodusnie gevraagd heeft een kraam te huren, en dat wij dit afgewezen hebben. Dit is niet het geval, wij hebben geen enkel contact gehad met de El Cid commissie, en hebben ook niet gepoogd een marktkraam te huren.

Met vriendelijke groet,

David Vervoort
medewerker Eurodusnie collectief.

Website: http://www.eurodusnie.nl/
 
Acties tegen Nieuw Rechts 
Toets Tielemans - 17.08.2005 16:41

Speciale anti-Nieuw rechts pagina op de website van de De Fabel van de illegaal.

Website: http://www.defabel.nl/nr.htm
 
"Eigen ganzen eerst" 
Nix - 18.08.2005 09:48

Geenstijl bericht ook weer op ironische wijze over Michiel "eigen ganzen eerst" Smit.

"Zwarte lijst allochtone dieren
Het ministerie van Landbouw en Natuurbeheer komt met een lijst van schadelijke dieren en planten van allochtone afkomst. Het is de bedoeling dat er een overzicht komt van uitheemse diersoorten en waar ze wonen. Aan de hand van de zwarte lijst kunnen illegale dieren en planten afgeknald worden. De lijst met de bijnaam 'Lijst Michiel Smit' dient ter bescherming van mensen en de eigen natuur."

Bron met reacties:  http://nieuws.geenstijl.nl/archives/2005/08/zwarte_lijst_al.html


Nieuw Rechts zou aangifte moeten doen 
Krijn Boddé - 18.08.2005 15:16

Nieuw Rechts zou aangifte moeten doen tegen de "Fabel van de illegaal". Deze stichting heeft duidelijk door geweld en vernieling Nieuw Rechts verhindert om haar mening te uiten. Ik ben zelf geen rechts extremist en hoop ook dat Nieuw Rechts geen voet aan de grond zal krijgen in Nederland. Echter, ik ben wel erg benieuwd of een rechter de actie van "De Fabel" binnen, of buiten de marges van het toelaatbare vindt vallen.

Daarmee wordt de vraag beantwoord of in de Nederlandse democratie milde vormen van obstructie (zoals de actie van "De Fabel")toegestaan zijn om andermans mening te bestrijden. Ik hoop eigenlijk van niet; ieders mening moet gehoord kunnen worden, zeker in het politieke discours.
ja hallo! 
student - 19.08.2005 11:43

Je bent geen rechts extremist maar wel een VVD'er... Zoals je weet roep Nieuw rechts op tot haat met hun racistische praatjes. Ze roepen op tot haat tegen mensen die zich minder makkelijk kunnen verdedigen zoals bijvoorbeeld vluchtelingen. Dat is geen mening maar een misdaad in mijn ogen! Het is goed dat mensen daar iets tegen doen.
Nutteloos 
Jens - 19.08.2005 12:52

Krijn Bodde is inderdaad een VVD'er, zie:
 http://www.vvdleiden.nl/nieuws.html&messageID=95

Het lijkt me zonde van de tijd om met dit soort aanhangers van recht, tucht en orde in discussie te gaan. Indymedia lijkt me ook niet bedoeld daarvoor.
Nominazie 
NN - 19.08.2005 18:27

In Metronieuws editie Rotterdam (pagina 12) staat een oproep van stichting "Ons Rotterdam" om te stemmen voor de Rotterdammer van het jaar 2005. Mensen kunnen hun voorkeur, met een korte toelichting, doormailen aan:

 rvhj@onsrotterdam.nl

Nu wil het geval dat Nieuw Rechts haar leden op haar forum oproept om partijleider Michiel Smit te nomineren. Laten wij met z'n allen Smit echter voordragen als de meest racistische Rotterdammer van het jaar. Argumenten die je daarbij kunt noemen:

Ik draag Michiel Smit van Nieuw Rechts voor als de meest racistische Rotterdammer van het jaar, omdat:

-Smit aparte wijken wil voor migranten.
-Smit een vurig aanhanger is van "Eigen volk eerst"
-Smit samenwerkt met notoire fascisten en neo-nazi's
-Smit een hekel heeft aan migranten

Mailen dus naar:  rvhj@onsrotterdam.nlSmit 
NN2 - 19.08.2005 18:56

Michiel Smit wordt weer genadeloos afgezeken op GeenStijl.nl:
 http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/007051.html#comments

Een aantal reacties:

"Is die foto van Michiel ook verkrijgbaar op dartbord formaat?"

Smit is "één of ander kaalkoppie die z'n nazisme probeert te verbergen achter n glad pakkie en mooie praatjes"

"Ik blijf de stand van z'n ogen fascinerend vinden. Ze staan proportioneel te dicht op elkaar tov de rest van zijn gelaat. Ik gok op een tang-verlossing met blijvend letsel."

"Hij is van het formaat Janmaat, te dom om veel stemmers te trekken
misschien moeten we hem houden, goed voor heel veel humor, dat was Janmaat ook altijd."

"Die michiel kots ik uit. Met ze ongefundeerde gezwets.Gewoon een vlieger aan ze tong binden en onder een flinke onweersbui plaatsen"


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.