english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Farmagigant achter dodelijk medicijn gestraft
Farmis - 22.08.2005 13:04

Het farmaconcern Merck werd vrijdag in Angleton (Texas) schuldig bevonden aan de dood van een 59-jarige man die maandenlang de pijnstiller Vioxx had geslikt om de pijn aan z'n handen te verlichten. De jury adviseert een schadevergoeding van $253,4 miljoen en wil een duidelijk signaal uitsturen naar de farmaceutische industrie.

Merck schuldig bevonden in eerste Vioxx-rechtszaak

21 augustus 2005

Na zes weken van spanning in de rechtbank van Angleton (Texas) viel vrijdag dan eindelijk het verdict. Merck, de gigant achter pijnstiller Vioxx, werd door een 12-koppige jury schuldig bevonden aan de dood van Robert Ernst, een 59-jarige werknemer van Wal Mart die in 2001 stierf ten gevolge van acute hartproblemen. De man had acht maanden lang Vioxx genomen om de pijn aan zijn handen te verlichten. Voor de rest was hij kerngezond. Maar liefst 10 juryleden spraken zich uit in het voordeel van de aanklagers.

Merck haalde het medicijn in september 2004 van de markt nadat een studie aantoonde dat de kans op hartproblemen verdubbelde bij langdurig gebruik. In 2003 was Vioxx goed voor een omzet van $2,5 miljard wereldwijd. Het proces kreeg veel media-aandacht en werd gevolgd door farmaceutische bedrijven, advocaten, beursanalisten, Vioxx-slachtoffers, nabestaanden, en vooral ... Carol Ernst, de weduwe van Robert die het proces had aangespannen. Zij liet haar tranen de vrije loop toen het verdict werd voorgelezen.

Wat u moeten weten en onthouden is dat Merck belangrijke informatie heeft achtergehouden, dat het mogelijke problemen met het product heeft geminimaliseerd, dat het schaamteloze marketingpraktijken heeft toegepast en dat ook het overheidsorgaan FDA niet vrijuit gaat in de hele Vioxx-catastrofe. De bewijzen zijn er zwart op wit, dus over de geloofwaardigheid hoeft men niet te twijfelen. Dat Merck tot op heden nog steeds pretendeert een heilig bedrijf te zijn toont alleen maar aan dat de volksgezondheid moet wijken voor de winsten. Nog steeds hebben zij hun lesje niet geleerd. Wat moet er nog allemaal gebeuren eer het kaartenhuisje in mekaar zakt ?

De jury heeft een schadevergoeding geadviseerd van $253,4 miljoen, samengesteld uit 3 bedragen : $450.000 voor economische schade (verlies van inkomsten), $24 miljoen voor de morele schade en een vergoeding van $229 miljoen voor wat je nalatigheid zou kunnen noemen ("punitive damages"), al is dat een gigantisch understatement, maar ik kan niet meteen op een ander woord komen. De juryleden hebben het derde bedrag gebaseerd op een intern document van Merck waarin stond dat het bedrijf $229 miljoen winst ging rapen indien het aanbrengen van waarschuwingen op het product met vier maanden zou worden vertraagd. Met dit hoge bedrag wou de jury vooral een signaal uitsturen naar de industrie.

Advocaat Lanier, die de weduwe verdedigde, heeft al laten verstaan dat de te betalen schadevergoeding wellicht fors lager zal liggen. Persagentschap AP spreekt van "niet meer dan $26,1 miljoen" aangezien de wetgeving in de staat Texas de "punitive damages" beperkt tot tweemaal de vergoeding voor economische schade (wat dus neerkomt op $900.000 i.p.v. $229 miljoen) en de morele schadevergoeding verhoogt men met $750.000. Ook het nieuwsbureau Reuters verkondigt iets gelijkaardigs.

Het aandeel Merck verloor vrijdag op de beurs 7,73% van zijn waarde, wat het totale verlies dit jaar al op 38% brengt. Beurswaarnemers reageren voorzichtig op het verdict. Zo noemde Chris Shibutani van JPMorgan Securities de koersval een "overreactie". Jami Rubin van Morgan Stanley zegt dat er sprake is van "substantiële fouten tijdens het proces" en Eric Richter, fondsbeheerder bij North Star Asset Management, noemt de geadviseerde schadevergoeding "buitengewoon extreem".

Merck zelf is teleurgesteld en heeft in een persbericht laten weten beroep te zullen aantekenen : "Merck heeft zich verantwoordelijk gedragen. Vioxx werd in klinische studies op bijna 10.000 patiënten onderzocht vooraleer het de goedkeuring kreeg om op de markt te komen. Wij zijn het product daarna blijven opvolgen en hebben het vrijwillig van de markt gehaald toen er problemen rezen. Tijdens het proces werden er getuigenissen afgelegd door mensen met onvoldoende expertise en getuigenissen die niet gebaseerd waren op betrouwbare wetenschappelijke gronden."

Tot op heden werden al meer dan 4.200 aanvragen voor een rechtszaak ingediend. De zaak Ernst werd beschouwd als een tamelijk zwakke uitdaging voor Merck, dus het feit dat het toch veroordeeld werd voorspelt niet veel goeds voor de firma. De totale som van schadevergoedingen kan mogelijks oplopen tot $18 miljard volgens de media. Velen vragen zich dan ook af of het niet beter is dat Merck een minnelijke schikking treft met de aanklagers. Maar de firma wil daar niet van weten. "Wij gaan ons met hand en tand verdedigen in élke rechtszaak die ons te wachten staat de komende jaren," zo luidt het.

Mark Lanier, de advocaat van Carol Ernst, bleef ook na het verdict zeer gedreven : "De jury heeft de waarheid zwart op wit gekregen. Er zijn nog honderden andere rechtszaken die ik moet verdedigen en we zullen Merck opnieuw treffen."

Les Funtleyder van beurstrader Miller Tabak & Co verklaart in een telefonisch interview aan persbureau Bloomberg dat "het verdict ervoor zal zorgen dat nog meer mensen een rechtszaak zullen aanspannen. Dit wordt een proces dat wel 10 jaar kan duren."

Wel, of het nu 1 jaar of 10 jaar duurt, dat maakt niks uit. Zolang gerechtigheid geschiedt kunnen we tevreden zijn. Belangrijk is dat er nu een signaal wordt gegeven aan alle terroristische pillenfabrikanten dat ze vroeg of laat de gevolgen zullen moeten dragen van hun criminele acties. We staan aan de vooravond van een langdurige oorlog tegen de farmaceutische industrie en we weten wie de strijd zal verliezen.

De auteur van dit artikel is oprichter van Farma Misdaad ( http://farma-misdaad.blogspot.com), een nieuwe weblog over de omstreden farma-industrie.

- E-Mail: farmamisdaad@yahoo.com Website: http://farma-misdaad.blogspot.com
 

Lees meer over: globalisering wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Suicidaal door anti depressesiva 
Rob van der Putten - 22.08.2005 17:20

Toevallig was vandaag ook Seroxat weer eens in het nieuws.
Was eerder al bekend dat kinderen suicidaal van Seroxat worden, nu blijkt Seroxat ook voor volwassenen gevaarlijk te zijn;

Antidepressant Seroxat linked to suicide attempts among adults:
 http://news.independent.co.uk/uk/health_medical/article307573.ece



E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.