english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Alternatieve hulp VS succesvol in Algiers
De Vrije - 20.09.2005 19:03

Het Common Ground Collectief van waaruit in de wijk Algiers (New Orleans) de alternatieve hulpverlening wordt georganiseerd, krijgt een ongelofelijke respons. De groep ontvangt meer dan 500 telefoontjes per dag en kreeg meer dan 5000 dollar in twee dagen. Talrijke individuen en groepen komen langs. Toppunt van vorige week in Algiers: Het Amerikaanse leger vroeg de anarchisten mensen af te staan om een eigen medische kliniek op zetten!

Food Not Bombs is ook in Algiers gearriveerd
Food Not Bombs is ook in Algiers gearriveerd

Op zaterdag 17 september sloten zusters, die hun werk bij het Rode Kruis in de steek hadden gelaten, zich bij het project aan. Veel mensen uit de officiŽle hulpverlening lopen stuk op de gang van zaken in deze organisaties. Ze krijgen slechts hun werk voor elkaar door creatieve middelen aan te wenden en een werkwijze te hanteren zoals de alternatieve hulporganisaties doen.

Het meest verbazingwekkende is het zien van de gezichten van mensen die passeren en niet precies weten wie de alternatieve hulpverleners zijn en wat ze precies doen. Zijn jullie van de FEMA (officiŽle hulporganisatie)? Nee. Van welke non-profit organisatie zijn jullie?. Geen. Oh, bedoel je dat dit basis wederzijdse hulp is? Precies!

Ook de website van de groep, levert veel positieve reacties op:  http://www.commongroundrelief.org/

Er wordt hard gewerkt in Algiers. Mensen worden opgeroepen te komen. Hoewel er in Algiers geen sprake is van een noodsituatie, begint langzamerhand het opbouwwerk van de wijk op de voorgrond te treden. Ook wordt het operatiegebied uitgebreid naar andere buurten in New Orleans en in Mississippi. Het is de bedoeling ook op deze andere plaatsen straatklinieken op te zetten.

Er is veel kritiek op het functioneren van het Rode Kruis. Pakhuizen vol met voedsel en spullen, die dagen ongebruikt bleven, noodlijnen die pas na twee dagen proberen bereikbaar zijn, de politie en het leger die aangespoord worden om de alternatieve hulp uit gebouwen en gemeenschappen te verwijderen, een hulpverlener laten arresteren die spullen uit hun pakhuis kwam halen, zijn hiervan voorbeelden.

In Covington werd het vluchtelingen die in het onderkomen van het Rode Kruis verblijven, verboden naar een leuke middag te gaan van het Kamp Covington van de Veterans for Peace, waar ondermeer een picknick stond gepland.

Gemeld wordt dat het Departement van Binnenlandse Veiligheid de alternatieve hulporganisaties afluistert.

Vorige week ontstond een surrealistische sfeer toen het Amerikaanse leger de anarchisten vroeg te helpen met het opzetten van basisvoorzieningen voor de lokale bewoners. Een medisch commandant vroeg de mensen van de Common Ground Kliniek Clinic of ze een paar medici en doktoren wilde uitlenen aan het leger tot het leger zelf een permanente gezondheidskliniek zou opzetten in de Newton Avenue.

Michael Kozart, een dokter van San Francisco General Hospital, die als vrijwilliger bij de Common Ground Kliniek werkt, vraagt zich af waarom het leger hen niet helpt met het vervoeren van mensen, het leveren van medicijnen, fondsen en manschappen, die dan getraind kunnen worden in het verlenen van medische basiszorg.

Volgens hem kopieert het leger de werkwijze van de alternatieve hulpverlening. Hij vergelijkt het optreden van het leger met het openen van een groot winkelbedrijf, die de concurrentie aangaat met een pap-en-mam operatie.

Het leger stuurt militaire voertuigen de buurt in, die voor de medische kliniek van de alternatieven via een geluidsinstallatie laten weten waar de mensen voor hulp heen moeten. De locaties wijzigen echter iedere dag. Ze hebben eindelijk besloten een permanente kliniek op te zetten a dit ongeorganiseerde optreden.

We hebben geen mensen in gevechtstenue nodig om gezondheidszorg te bieden. Niemand wil zorg krijgen van mensen in militaire uniformen die rondrijden in nieuwe Humvees. Ze jagen de mensen schrik aan.

Op donderdag 15 september vond er in Algiers een grote schoonmaakactie plaats door de vrijwilligers en de bewoners. Hoewel van overstroming geen sprake was, ligt de buurt vol met gebroken glas, vuilnis en afgebroken takken.

Grote animator van het alternatieve hulpproject in Algiers Malik Rahim stelt dat er behalve het openen van een medische kliniek en een mobiele kliniek, ook een keuken is geopend die 300 tot 400 mensen voedt. Er waren tot medio vorige week 500 persoonlijke hygiŽne kits uitgereikt met daarin ondermeer persoonlijke verzorgingsmiddelen als zeep, tandpasta en dergelijke. Er is een Common Ground Collectief tot stand gekomen waarin mensen uit de hele wereld inmiddels deelnemen: ďWe are doing whatever it takes to fill the void of the needs that exist.Ē

 http://www.devrije.nl/archives/00000665.htm

- E-Mail: arend@devrije.nl Website: http://www.devrije.nl
 

Lees meer over: natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Steun de alternatieve hulpverlening! 
De Vrije - 20.09.2005 22:58

Het CC Centrum in de 9th Ward
Het CC Centrum in de 9th Ward

De Vrije steunt de geldinzameling voor de alternatieve hulpverlening in het rampgebied van orkaan Katrina in de VS:  http://www.devrije.nl/archives/00000658.htm

Ook in de wijk 9th Ward in New Orleans zijn anarchisten en buurtbewoners een Common Ground Centrum gestart waar gekookt wordt, medische hulp wordt verleend en spullen worden gedistribueerd:  http://www.devrije.nl/archives/00000669.htm
Alternatieve hulp in Waveland (Mississippi) 
De Vrije - 22.09.2005 00:06
Bericht over de alternatieve hulpverlening in Waveland (Mississippi):  http://www.devrije.nl/archives/00000676.htm
nieuwe Hurricane 
Verdonk - 22.09.2005 14:26

De zware Hurricane "Rita" zal over enkele dagen Texas en Louisiana bereiken. Op dit moment lijkt Rita New-Orleans enigzins te sparen, maar koerst op vluchtelingenstad Houston  http://houston.indymedia.org/
vervolg 
ketellinkie - 24.09.2005 17:47

zie voor het verdere vervolg ook:

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/09/30560.shtml
Stormen over de States
redactie - 24.09.2005 12:39
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.