english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ontslag van rechtsvervolging in ID zaak!!!!
Yvonne - 26.09.2005 16:27

Vandaag is een vredesaktiviste ontslagen van rechtsvervolging in een zaak over de ID-plicht. In januari werd zij door de politie aangehouden, omdat ze weigerde haar identiteit te tonen. De politie vroeg erna, omdat ze met twee anderen een vreedzaam protest hield bij de Amerikaanse ambassade. De kantonrechter heeft de aktiviste in het gelijk gesteld dat de politie geen reden had om naar haar ID te vragen en ontsloeg haar van rechtsvervolging.

De twee andere aktievoerders moeten in dezelfde zaak nog voorkomen en zouden eigenlijk eenzelfde uitspraak moeten krijgen. Zij werden onder dezelfde omstandigheden aangehouden. Waarom justitie de zaak van de drie op verschillende dagen laat voorkomen is een groot raadsel, aangezien het voor alle partijen simpeler, sneller en goedkoper zou zijn om de drie zaken als 1 zaak te behandelen. Zeker daar waar justitie klaagt het zo druk te hebben. Nu moeten de aktivisten drie keer opnieuw uitleggen waarom de politie over de scheef is gegaan met het vragen naar hun identiteit.
Deze rechtszaak is waarschijnlijk de eerste, waarbij aktievoerders vanwege hun aktie om ID zijn gevraagd. Terwijl tijdens de parlementaire behandelingen van de wet duidelijke uitspraken zijn gedaan door de minister dat de wet niet van toepassing is op demonstranten, zolang de akties ordelijk verlopen.

Terwijl de aktivisten alleen maar met enkele spandoeken naast de ingang van de Amerikaanse ambassade stonden, vond de Haagse politie dit kennelijk al genoeg reden om de kritische burgers om hun identiteit te vragen. Daar komt bij dat de identiteit van de drie aktivisten al lang al bekend was bij de politie, dus dat de politie daar ook niet aan hoefde te twijfelen.
Sinds de invoering van de ID-plicht blijkt dat de politie dit middel veelvuldig misbruikt om sneller boetes te innen en burgers te criminaliseren. Veel mensen hebben sinds die tijd in een politiecel gezeten alleen maar omdat ze zich niet wilden of konden identificeren. Terwijl ze eigenlijk verder niets verkeerd gedaan hadden. Inmiddels begint langzaam duidelijk te worden hoe de wet wordt toegepast, maar zijn er nog amper processen gevoerd of de toepassing wel terecht was. In de komende tijd zullen echter veel mensen voor de rechter gaan verschijnen, omdat ze geweigerd hebben een boete te betalen en zal er voor het eerst enige jurisprudentie kunnen gaan ontstaan. Zo zal er woensdag 28 september een hele dag rechtszaken gevoerd worden in Utrecht tegen 250 mensen die zich niet wenste te identificeren. En waar ze in Utrecht juist alle zaken bij elkaar stoppen in een massaproces, lijkt Den Haag er bewust voor te kiezen de zaken van de drie vredesaktivisten uit elkaar te trekken. Waarschijnlijk omdat ze daar niet zitten te wachten op veel media aandacht rond dit onderwerp. Terwijl juist in hun geval de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren ernstig in gevaar was en nog steeds is. De politie lijkt er op deze manier een extra machtsmiddel bij te hebben om mensen van de straat te kunnen halen en de mond te snoeren. Dit is een uitermate zorgwekkende ontwikkeling. De aktievoerders verzetten zich daar tegen door de zaak te laten voorkomen.

Steeds vaker worden kritische burgers geconfronteerd met enorm veel repressie en worden vreedzame protesten stelselmatig afgekapt met arrestaties, onvrijwillige vrijheidsberovingen en daaruit vloeiende rechtszaken. Mensen worden op deze manier gedwongen te blijven strijden voor hun rechten en vrijheden. De kantonrechter onderstreepte dit ook en zag de belangrijke waarde in van mensen die hun nek uit durven te steken voor een socialere maatschappij.

Aanstaande woensdag dient nog het vervolg van de ID-zaak tegen een andere vredesaktivist in Den Haag en volgende week dinsdag (4 oktober) is de laatste van de drie aan de beurt voor dezelfde zaak. We zijn benieuwd hoe die rechtszaken zullen lopen.
In Utrecht zal aanstaande woensdag een hele dag rechtszaken gevoerd worden tegen mensen die weigerden op verzoek hun ID te tonen.


 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Het Laatste Woord 
de gedaagde - 26.09.2005 16:54

Hierbij de tekst van het laatste woord van de persoon die op de ID-zaak moest voorkomen. Elk persoon dat moet voorkomen voor een strafzaak heeft recht op het laaste woord. Vaak wordt dit gebruikt om een duidelijk politiek statement te maken:

"Ik vind het een zeer zorgwekkende ontwikkeling zoals agenten respectloos omgaan met burgers en diens fundamentele rechten. We lijken politieke speelballetjes te zijn geworden.
Steeds meer wetten worden er doorgedrukt onder een bepaald mom, zoals de strijd tegen terrorisme (welke erg populair is de laatste tijd), en worden vervolgens in de praktijk heel anders toegepast. Grenzen worden steeds verder opgerekt ten koste van mensenrechten, zoals iemands privacy. De ID-plicht laat heel duidelijk zien hoe die grenzen worden opgerekt. Massaal worden mensen geconfronteerd met een enorme politierepressie. Daar waar men eerder voor bv fietsen door rood alleen maar een boete kreeg, wordt men nu voor enkele uren in een politiecel gezet, omdat men toevallig geen ID bewijs bij zich had. Mensen voelen zich niet meer beschermd door de politie. Ze voelen zich eerder steeds vaker gecriminaliseerd.
De totaalcontrole op burgers wordt steeds zichtbaarder. Niet alleen met de invoering van de ID-plicht. Maar dit in combinatie met camera's op straat, biometrie in paspoorten, preventief fouilleren, bewaren telefoongegevens, makkelijk traceerbare OV-chipkaartjes en noem het maar op. Ze experimenteren zelfs al met zogenaamde 'slimme' camera's, zie gezichten kunnen herkennen. Zodra deze camera's op straat worden ingezet en worden gecombineerd met de gezichtscan uit de nieuwe paspoorten, wordt het voor een overheid wel heel erg makkelijk in kaart te brengen wie zich op welk moment waar op straat bevind, met alle gevolgen van dien.
Waar houd het dan op? Wanneer gaan we ons realiseren dat deze maatregelen de maatschappij helemaal niet veiliger maken, maar dat we er juist kwetsbaarder door worden. Mensenrechten zijn er niet voor niks. Die zijn er om ons te beschermen tegen de willekeur en macht van onze overheid. Die rechten zullen we ten alle tijden moeten blijven koesteren!"


Website: http://www.id-nee.nl
 
worden die smerisen nu gedaagd? 
vraagje - 26.09.2005 21:04

Anders heeft het geen enkele betekenis lijkt me?

Wederrechtelijke vrijheidsberoving 
Rob van der Putten - 27.09.2005 10:31

Wederrechtelijke vrijheidsberoving is een misdrijf.
Het lijkt me een goed plan de agenten in kwestie strafrechtelijk te vervolgen. Anders houd dit gedonder nooit op.E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
aangifte 
Yvonne - 27.09.2005 18:30

Ik heb er slechte ervaringen mee, maar misschien toch wel deze keer. de uitspraak was namelijk wel erg positief voor ons gemotiveerd. Hmmmmm het kost alleen weer zoveel energie en ik vraag me af wat het oplevert. Maar ja, misschien toch wel interessant.
eerder geplaatst artikel 
aanvuller - 27.09.2005 18:33

Over de aktie is eerder bericht op indymedia, zie:
 http://indymedia.nl/nl/2005/01/24454.shtml

'Donner: Aantal ID-boetes valt mee' 
J. Boeykens - 27.09.2005 23:51

Ik las de volgende reactie van Donner in het Nederlands Dagblad dd. 27.9.05:

Donner: Aantal ID-boetes valt mee

ANP
DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Justitie vindt niet dat er overmatig veel mensen worden beboet omdat ze geen identiteitskaart bij zich hebben.


Hij reageerde daarmee op kritische Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos. Zij had de CDA-bewindsman om opheldering gevraagd over het aantal boetes en het percentage mensen dat in beroep gaat tegen deze bekeuring.

Sinds de identificatieplicht van kracht is (1 januari 2005) zijn circa 50.000 personen op de bon geslingerd wegens het niet bij zich dragen van een ID-kaart. Onder hen zijn zo'n 4.000 kinderen. Vos vindt dat erg veel en vroeg aan Donner of dit niet te veel menskracht kost bij de politie en justitie. Dat valt volgens Donner echter wel mee, gezien de tien miljoen verkeersboetes die jaarlijks worden afgehandeld, n gezien de tien miljoen Nederlanders vanaf 14 jaar die onder deze wet vallen.

GroenLinks, de PvdA en de SP lieten Donner weten dat hen veel signalen van burgers bereiken over klachten en onheuse bejegening door de politie als zij beboet worden. Ook zouden veel mensen de boetes aanvechten. Donner had daar echter nog weinig specifieke cijfers over.

Nederlands Dagblad 27.9.05

Complete Uitspraak 
Pieter - 28.09.2005 11:46

Ik ben erg benieuwd naar de jurisprudentie van deze zaak.
Kan iemand mij vertellen op welke datum het vonnis was en bij welk gerecht?
Dan kan ik hem namelijk even opzoeken

vrijspraak voor tweede aktivist 
Yvonne - 30.09.2005 21:07

Ook de tweede vredesaktivist, die op woensdag 28 september moets voorkomen, is vrijgesproken. Zie:
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/09/30696.shtml

Nu de laatste nog. Zij moet dinsdag voorkomen in Den Haag, voor de kantonrechter. Hopenlijk wordt ook zij vrijgesproken en worden mensen die demonstreren niet meer lastig gevallen door ID-plicht enzo.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.