english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het onaanvaardbare – over de gebeurtenissen i
Laurent Lévy (vertaald door Rob) - 05.11.2005 14:43

We weten nu dat de jongeren die op een tragische manier hun dood tegemoet gingen in een elektriciteitscabine in Clichy-sous-bois geen, om de uitdrukking te gebruiken, bekenden waren voor de politie. Het waren rustige jonge mensen zonder een voorgeschiedenis van moeilijkheden. Maar het tegengestelde is niet waar.

Het onaanvaardbare – over de gebeurtenissen in Clichy-sous-bois

Laurent LévyWe weten nu dat de jongeren die op een tragische manier hun dood tegemoet gingen in een elektriciteitscabine in Clichy-sous-bois geen, om de uitdrukking te gebruiken, bekenden waren voor de politie. Het waren rustige jonge mensen zonder een voorgeschiedenis van moeilijkheden. Maar het tegengestelde is niet waar.

De jonge gasten kenden wel de voorgeschiedenis van de politie. Zij wisten wel dat als ze alweer een –even klassieke als overbodige- identiteitscontrole moesten ondergaan, dat ze dan riskeerden enkele uren op het politiekantoor te moeten doorbrengen, met allerlei vernederingen tijdens hun verblijf daar bovendien. En daar hadden ze geen tijd voor. Ze moesten naar huis toe omdat het weldra tijd was het vasten te doorbreken, ze zagen er naar uit te eten.
Waarom zei de minister van binnenlandse zaken dat deze gebeurtenissen plaats vonden na een poging tot diefstal van de jongeren? Hij wou ongetwijfeld het fantastische en desastreuse idee dat mensen hebben van “de banlieues’ bespelen, een idee dat hij zelf hielp te verspreiden. De idee dat het wetteloze plaatsen zijn, geregeerd door criminelen, bedreigingen voor de openbare veiligheid, broedplaatsen van misdadigheid. Als jonge mensen sterven terwijl ze op de vlucht zijn voor de politie dan kan je even goed aan de grote klok hangen dat dit zo gekomen is omdat ze iets fout hebben gedaan. Eender wat. Als deze geschiedenis geschiedenis dan nog eens plaatsvindt in een Banlieu rond Parijs, dan hebben we te maken met “menselijk afval”.
En de minister weet van dit alles. Je kan hem niet bij de neus nemen. Zonder twijfel zou hij de politionele hogedrukreiniger inzetten in buurten zoals Clichy in naam van nultolerantie. Waar we nochtans wel aan mogen twijfelen is aan de defenitie van “tolerantie”. Wat als intolerant moet bekeken worden in een samenleving is niet de revolte van hen wiens kinderen, broers en vrienden worden opgejaagd en vermoord. Wat intolerant is is de arrogantie van de authoriteiten, van onverantwoordelijke politie, van de staat die een oorlog voert tegen de armen.
Tijdens deze gebeurtenissen hebben de agenten van de staat zich gedragen alsof ze zich in een burgeroorlog bevonden. In een egalitaire samenleving was dit ondenkbaar geweest. Als de minister van binnenlandse zaken het voorbeeld stelt door zelf te liegen, kan men geen reden denkbaar zien waarom zijn ondergeschikten dit voorbeeld niet zouden volgen. Dus kwam er een politieman opdraven op de radio die verkondigt dat er geen traangas gebruikt was tegen de moskee, maar dat het in feite de opstandelingen waren die traangasgranaten gebruikten, en dat het deze traangasgranaten waren die verantwoordelijk waren voor het schouwspel. Net zoals zijn baas goed genoeg wist dat er geen diefstal in het spel was, was deze politieman zich zeer bewust van wat we eigenlijk allemaal wisten, namelijk dat het de politie was die het traangas afvuurde.
En zo konden de moslims van Clichy-sous-bois tijdens hun avondgebed nog eens uitgebreid proeven van de efficientie van de nationale politie. Ze hoeven niet te vrezen voor hun veiligheid. Ze konden zelfs zien hoe de beruchte “flash ball wapens” werkten, hoe kinderen bang wegrenden terwijl hun moeders werden uitgescholden voor hoeren en van de trap werden gejaagd door Sarkozy’s soldaten.
Zij die het nog niet wisten kunnen nu duidelijk zien wat “Koloniaal buurtmanagement” in praktijk betekent. Morgen zal het nog duidelijker worden. Morgen zal men hen vertellen over de republiek, over gelijkheid, vrijheid en broederlijkheid. Ze zullen eraan herinnerd worden hoe het land dat ooit de mensenrechten produceerde over heel de wereld gerespecteerd wordt. Morgen zal men de banlieus onder handen nemen – en wacht tot je ziet hoe!
De minister heeft zelfs al een datum afgekondigd. Elke week zal hij een “gevoelige buurt” bezoeken, want dit is de newspeak voor buurten waar de werkende klasse huist. Hij zal doen wat nodig is. Er zullen cordons oproerpolitie zijn en speciale interventie esquadrons. En toch vroegen de mensen niet zo veel, ze wilden enkel het recht op een fatsoenlijk leven.

Dit was, natuurlijk, te veel gevraagd…
Laurent Lévy is auteur van “Le spectre du communautarisme”

 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
zie ook 
Jan - 05.11.2005 16:49

 http://www.farshadbashir.nl/viewtopic.php?p=2329#2329
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.