english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
2 kraken in de Baarsjes, Amsterdam
kraakgroep Baarsjes - 14.11.2005 16:22

Gisteren 13 november zijn in de Baarsjes twee woningen gekraakt. Bij de kraak ging alles goed.

De Bonairestraat 56hs (van Libra international bv) is een leeggesloopte woning en de smeris had dan ook weinig moeite met leegstand constanteren. De Parammaribostraat 76hs (van de Nieuwe Zuider Bouwmaatschappij) was ook leeg en niet in gebruik volgens de smeris. Moeilijk was alleen even dat de kraakwachten van 1 hoog een muurtje hadden doorgebroken en dat het daarmee leek dat er sprake was van 1 pand. We hebben de smeris kunnen overtuigen dat er sprake was van kadestraal 2 panden zijn die ook 2 veschillende opghangen hebben. Later hoorden we de blauwe mannen ons verhaal herhalen tegenover de yuppi-kraakwacht die inmiddels was gearriveerd. Met toestemming en onder het toeziend ook van de smeris werd de doorgang dichtgetimmerd.
Vanmorgen werden de kers verse bewoners van de Bonairestraat 56 uit hun bed geschreeuwd door een boze bouwvakker die voor het berdijf Joreno werkt. De man is nu met een project verderop in het blok bezig en zag dat de achtergebleven bouwborden op 56 waren verdwenen en dat er opeens gordijnen hingen. Hierdoor flipte die een beetje uit. Toch ging hij, na met zijn baas te hebben gebeld, al snel weer aan het werk. De bouwvakker vertelde ons dat er afgelopen jaar wel gewerkt was in het pand. Wij betwijfelen dit en voor hoeverre dit waar kan zijn kan dit niets anders zijn geweest dan uitsloopwerkzaamheden.
Afwachten maar hoe dit verder gaat. We kunnen uiteraard alle hulp en steun gebruiken dus kom eens langs als je in de buurt bent.
Hieronder de buurtbriefjes;
Amsterdam, 13-11-05


Libra International BV gekraakt


Beste nieuwe buren,

Vanmiddag hebben wij de begane grond van Bonairestraat 56 gekraakt. Het is in Amsterdam voor jongeren, studenten en andere starters op de woningmarkt praktisch onmogelijk binnen een redelijke termijn betaalbare huisvesting te vinden. De Bonairestraat 56 staat al meer dan een jaar leeg, reden voor ons om hier onze nieuwe woonruimte van te maken.
De eigenaar, Libra International BV van de heren Verhagen en PS ter Borgh, is tevens de eigenaar van dit hele blok tot de coffeeshop op de andere hoek. Libra is een zeer grote vastgoedeigenaar (honderden woningen in eigendom) en is al jaren een zakelijk partner van de vorig jaar geliquideerde Willem Endstra. Zowel voor zijn dood als nog daarna werden hele blokken in vooral Oud-Zuid en de Rivierenbuurt doorgeschoven. Maar de verbanden gaan verder. Een dochter bedrijf van Libra, voor het gemak Libra International II BV genoemd, is de voortzetting van een vroeger bedrijf van Endstra. Libra II is op dit moment ook nog eigendom van Jalina BV uit IJmuiden; die dan weer de erven Endstra zijn.

De eigenaar van Libra, de heer Verhagen, is ondertussen een oude meneer (77 jaar), de dagelijkse leiding wordt door makelaar PS ter Borgh gedaan. Ter Borgh is tevens makelaar van het kantoor Van Eijsden, Ter Borgh en Roos.

Libra is de laatste jaren druk bezig veel van haar bezit te splitsen om daarna de etages met flinke winsten door te verkopen. Zo hebben ze enkele jaren geleden een blokje hier om hoek in de Crijnssenstraat aangekocht voor nog geen € 35.000 per etage. Na een opknapbeurtje worden deze woningen voor rond de twee ton op de verkoopmarkt gezet.

Wij menen dat juist zulke grote vastgoedeigenaren aangesproken moeten worden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Langdurige leegstand is in geen enkele situatie acceptabel. Door deze kraak hebben we hier een einde aan gemaakt en hebben wij onderdak gevonden.

Met vriendelijke groet,


De nieuwe buren van Bonairestraat 56 huis.

--------------------------------------------------------------------------------


Beste Buren,


Vandaag, zondag 13 november 2005, hebben wij de begane grond van Paramaribostraat 76 gekraakt uit onvrede met de in onze ogen al veel te lange leegstand van deze etage.
De eigenaar is de Nieuwe Zuider Bouwmaatschappij, één van de vele bedrijven van de vorig jaar doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra. Het beheer over dit bedrijf wordt nu gevoerd door zijn broer, Haico Endstra en J.A. van der Haar.

Zoals ondertussen algemeen bekend is geworden is de vastgoedwereld vergeven van hele en halve criminelen. De vele miljoenen die o.a. met drugshandel worden verdiend worden veelal in onroerend goed geïnvesteerd. Willem Endstra werd door de onlangs ook geliquideerde crimineel John Mieremet aangeduid als de bankier van de onderwereld. Endstra was één van de grootste particuliere vastgoedeigenaren van Nederland. Eigenaren zoals deze geven niet om leegstand; het pand is een lange termijn belegging en zal uiteindelijk toch wel genoeg geld opleveren.

Wij willen echter duidelijk tegen deze leegstand protesteren door de leegstand te kraken. Leegstand is niet te verkopen! Het kraken van leegstand echter wel! Wanneer de leegstand geplaatst wordt tegenover de woningnood onder starters op de woningmarkt zoals wij, is wat ons betreft de keuze snel gemaakt: kraken die woning!

De grote vastgoedboeren interesseert het allemaal geen lor, ze hebben geen binding met hun bezit. Achterstallig onderhoud? Het maakt ze niets uit. Wij willen nu deze begane grond weer gebruiken waar het voor gebouwd is: om in te wonen.
Wat de erven Endstra precies van plan zijn met dit pand is nog onduidelijk. Veel andere panden en hele blokken zijn ondertussen verkocht aan andere grote vastgoedpartijen. Aangezien de Nieuwe Zuider Bouwmaatschappij, ook mede vanwege de langdurige leegstand, blijkbaar geen concrete plannen heeft hebben wij besloten om hier te wonen.

Indien u nog vragen heeft kunt u even aankloppen bij ons.

Met groet,

De nieuwe buren


 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
hee joreno 
bekende? - 14.11.2005 16:30

Naam: Joreno Bouw B.V.
Vestigingsadres: Veldweg 2 b
Vestigingsplaats: 3764CP Soest
KvK-nummer: 32110646 0000
Soort inschrijving: Hoofdvestiging

bedoelde u deze joreno?
ik heb ook het gevoel dat ik deze lui ken van bouwborden aan de ontruimde nieuwezijds voorburgwal en heiligeweg. toen hoorden we al dat er een soort van Endstra- connectie was. Lijken me niet zo frisse lui...
connectie 
nn - 14.11.2005 16:57

En wat was die connectie bij heiligeweg / NZ Voorburgwal dan? Is dat duidelijk geworden?
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.