english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bos bezetting in Schinveld
redactie - 22.12.2005 00:00

Het actiekamp van GroenFront! in Schinveld gaat de feestdagen in met een hoop acties. Zo startten ze de campagne CDA:Stem Op Ons, Kap Het Bos, waarbij de dubbelzinnige houding van het CDA in dit dossier wordt uitgespeeld in de lopende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In Schinveld (24/12) en Brunssum (31/12) gaan Groenfront en Stop Awacs Overlast met een kraampje op de markt staan om de bevolking te informeren en de alarmlijst aan te vullen, op 27 december is er een buurtdag voor sympathisanten in het bos waar onder meer klimworkshops, juridische info en training in geweldloos actievoeren op het programma staan.

Ook trok een groenfront activiste de aandacht op de link tussen de basis van Geilenkirchen en de "war on terror" tijdens de actie tegen het uitzenden van militairen naar Afghanistan van het Platform Tegen de Nieuwe Oorlog.

Verder roept GroenFront! op tot het organiseren van solidariteitsacties die de bosbezetting overal in Nederland onder de aandacht brengen.

Foto's: [1|2|3|4|5|6|7|8][Video's]

[Eerdere Feature] [Route] [GroenFront] [Deutsch] [Français] [English]Het bos rondom Schinveld wordtsinds 4 december bezet gehouden, vanwege de wens van Defensie om het te kappen. Er wordt gewerkt aan een boomhuttenkamp waar hulp nog altijd welkom is (zie ook de materiaallijst). Er komt veel steun uit het dorp.
Ook over media aandacht is niet te klagen. Er is onder andere aandacht geweest op de regionale en nationale TV. Afgelopen zondag was er een persconferentie. Er komt ook nieuws direct uit het kamp in de vorm van foto's 2, 3, 4, 5 en dagelijkse updates. Eerste dagen, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 15, 17 en 20 December
Inmiddels is de secretaris-generaal van Defensie langs gekomen in Schinveld om over de situatie te praten. Daarbij zijn onder meer klimmers op het dak geweest (foto's, 2 ) en heeft de secretaris-generaal de achteringang genomen.

De Raad van State heeft vrijdag 2 december besloten dat het Ministerie van Defensie in Schinveld 6 hectare bos mag kappen en in 14 hectare niet. Defensie wil zo het vliegverkeer van de nabij gelegen NAVO-basis Geilenkirchen vergemakkelijken. Dit terwijl nog volstrekt onduidelijk is of de lopende procedures rond de omstreden kapplannen door Defensie gewonnen gaan worden.

Op de website van GroenFront! staan tips en suggesties voor iedereen die mee wil helpen om de kap te voorkomen. De route vind je hier.

Het Ministerie van Defensie wil al sinds de jaren '80 een gebied van 20 hectare bos aan de Duitse grens bij het Zuid-Limburgse Schinveld kappen. Zij beweren dat het bos een gevaar oplevert voor de AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO die vliegen vanaf de naast het bos gelegen basis Geilenkirchen. De AWACS-toestellen zorgen voor een enorme geluidsoverlast in Schinveld en wijde omgeving. De NAVO en het Ministerie van Defensie doen al 25 jaar beloftes om hier verandering in te brengen, maar in al die jaren is de geluidsoverlast alleen maar erger geworden. Op het moment worden piekwaarden gemeten van meer dan honderd decibel, De GGZ Zuid-Limburg noemde dit onlangs in een rapport schadelijk voor de volksgezondheid.

Het bosgebied direct achter de startbaan zou in al die jaren steeds meer in de baan gegroeid zijn die het vliegverkeer van de basis gebruikt. Volgens Defensie zorgt dit voor gevaar voor het vliegverkeer en moet 6 hectare tot op 1 meter hoog gekapt worden, en van 14 hectare bos moeten 30% van de bomen (alle hoge bomen) eveneens op 1 meter hoog afgekapt worden.

Het bosgebied maakt onderdeel uit van de Schinveldse Bossen, een natuurgebied dat gekenmerkt wordt voor een naar Nederlandse begrippen ongekend hoge soortenrijkdom, en het veel voorkomen van met uitsterven bedreigde flora en fauna. Veel mensen uit de omgeving zien het bos ook als de laatste barrière tegen nog meer geluidsoverlast.

De beste oplossing volgens veel activisten zou zijn het naar de sloop brengen van de AWACS. Niet alleen terroriseren ze de inwoners van Schinveld en zijn ze een bedreiging voor het bos, ook spelen ze een voorname rol bij aanvalsoorlogen zoals die in Irak.

Meer informatie op www.groenfront.nl


 

Lees meer over: Schinveld europa militarisme natuur, dier en mens

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Update 10 december 
GF! Schinveld - 11.12.2005 17:44

Hier weer een update van 10 december. Sorry dat het zo laat is, gisteravond lukte het niet meert


Bevolking Schinveld

De steun vanuit de bevolking is alleen maar aan het groeien. Verschillende lokale verenigingen gaan proberen om als gehele vereniging het bos in te gaan zodra er ontruimt of gekapt gaat worden.
Veel inwoners van Schinveld, Brunssum en andere plaatsen bieden ons allerlei hulp aan. Hiervoor hartelijk dank. Momenteel hebben we meer dan genoeg eten. De biologische bakker in Geleen gaat ons sponsoren en we hebben verder geen behoefte meer aan brood. De beste steun die we op dit moment kunnen gebruiken is het bos ingaan als er ontruimt of gekapt gaat worden. Hiervoor kunnen mensen zich op de ALARM-lijst zetten bij vereniging 'STOP AWACS overlast' of hun telefoonnummer inspreken op het voicemailnummer van GroenFront! (084 8666018). .

We kregen vandaag ook te horen dat alle warmwaterkruiken in Schinveld en omgeving uitverkocht zijn en dat ze waarschijnlijk allemaal in het kamp aanwezig zijn. Allen zijn ze als donatie gebracht door de buurtbewoners.


Media

Het was de eerste rustige dag qua media. Er is geen enkele journalist in het kamp geweest deze zaterdag. Sinds we het kamp begonnen zijn een unicum. Wel is er morgen een uitzending van het NPS-programma 'Vals Plat' tussen 16:00 en 16:30 begint het (ned3).


Politiek

Het is vandaag politiek gezien erg rustig geweest. Geen nieuws te melden. Hopelijk is geen nieuws goed nieuws. Iedereen (kamp-activisten en buurtbewoners) zijn wel erg tevreden over de actie bij het gemeentehuis gisteren.


Kamp

De bouw van het kamp vordert goed. Iedereen is goed aan het werk. Verder is hier weining over te vertellen op dit moment.

E-Mail: schinveld@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
Update 11 december 
GF! Schinveld - 11.12.2005 18:23

Hier de update van 11 december.

Politiek

Het verhaal gaat dat de ontruiming morgen al zou kunnen plaats vinden. Waar dat op gebasserd is weten we niet, maar het is goed om extra alert te zijn en te blijven. Mochten mensen in het dorp iets zien of horen, geef het alsjeblieft door op de kamp-telefoon (06-254 11 119).

Ook zijn we nog steeds erg nieuwsgierig wel bedrijf de kap gaat doen voor Defensie. Als mensen dit weten zouden we dat ook graag vernemen via telefoon, mail ( schinveld@groenfront.nl) of kom langs in het kamp en vetrel het ons persoonlijk.


Bevolking Schinveld

Vandaag zijn er minsten 150 mensen (inclusief veel kinderen) uit de ongeving een kijkje komen nemen in het kamp. Bijna iedereen belooft ook het bos in te gaan, zodra ze gaan ontruimen of kappen. In Italie is er deze week bewezen dat een combinatie van activisten en buurtbewoners inderdaad samen de kap zou kunnen voorkomen. Klik daarvoor op deze link:
 http://www.direkte-aktie.net/cms/groenfront.php?itemid=245


We hopen dat de inwoners van Zuid Limburg en GroenFront! samen hetzelfde reslutaat kunnen bereiken indien nodig is. We willen iedereen (nogmaals) bedanken voor de enorm steun die we mogen ontvangen. Daarnaast willen we iedereen blijven verzoeken zich op de ALARM-lijst te zetten. Spreek je telefoonnummer en (eventueel) naam in op de voicemail van het nummer 084 8666018.

Samen staan we sterk. Samen kunnen we de kap tegen houden en samen gaan we de kap tegen houden.

Verder willen we alle buurtbewoners vragen of ze digitale foto's kunnen opsturen naar  schinveld@groenfront.nl of op de cd-rommetje branden en afgeven in het kamp. Alvast enorm bedankt!


Media

Vandaag is reageerbuis.com uit Haarlem langs geweest voor een video-verslag. Momenteel staat het filmpje nog niet op hun site, maar zodra het er op staat linken we er uiteraard naar door. Vanmiddag zijn we bij het NPS-programma 'Vals Plat' geweest. Op hun site kon ik geen linkje vinden naar het item, maar zodra we dat wel kunnen vinden vermelden we dat hier uiteraard.

Kamp

De twee grote platformen zijn zo goed als af. Een derde groot platform is onderweg. De sfeer in het kamp is uitstekend, mede door de vele donatie, steun en heel lekker warm avondeten dat we krijgen van buurtbewoners. Nogmaals dank overal voor. Zonder die steun zouden we dit niet kunnen doen.

Volgens mij was dit het weer voor vandaag. Tot morgen!

E-Mail: schinveld@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
nog wat foto's 
Yvonne - 11.12.2005 19:36

klussen in de boom
klussen in de boom

boomhut in aanbouw
boomhut in aanbouw

aanvoer van spullen voor in boom
aanvoer van spullen voor in boom

Hier een paar foto's vanuit het aktiekamp
En nog wat foto's 
Yvonne - 11.12.2005 19:48

Om nog een beetje warm te blijven
Om nog een beetje warm te blijven

En nog meer mogelijkheden voor warmte
En nog meer mogelijkheden voor warmte

knopen, knopen en nog eens knopen
knopen, knopen en nog eens knopen

nog een paar uit Schinveld
de laatste paar foto's uit Schinveld 
Yvonne - 11.12.2005 19:51

spandoek in bos
spandoek in bos

spandoek aan gemeentehuis
spandoek aan gemeentehuis

Afwas in het aktiekamp
Afwas in het aktiekamp

...

Het is echt mooi! Kom vooral een keer langs
Video 
Groenfront - 13.12.2005 21:24

Videoreportage op  http://www.volkskrant.com/videoreportages/99
Let vooral op het muziekje!

E-Mail: schinveld@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
Update 13 december 
GroenFront! Schinveld - 13.12.2005 22:00

Hallo,

De nieuwe update staat op de GroenFront!-site. Klik op onderstaande link. Sorry dat het nu niet op deze site geplaatst wordt, maar er zitten veel linkjes in en het begint in bos-begrippen al weer laat te worden. Dus vandaag zijn we even een beetje lui.

Groeten uit Schinveld!

 http://www.direkte-aktie.net/cms/groenfront.php?itemid=255

Voor meer info:

www.groenfront.nl
schinveld(at)groenfront.nl

kamp-telefoon: 06-25411119 (niet voor journalisten)
Voicemainummer: 084-8666018


E-Mail: schinveld@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
Schinveld update - 17 december 
GroenFront! Schinveld - 17.12.2005 20:40


Hier de update van vrijdag 16 en zaterdag 17 december.

In deze update:

● Eerste gewonde gevallen
● Sneeuwpret in het actiekamp
● Over een week ADSL in het kamp
● 5 januari hoorzitting VROM in Den Haag

Graag willen we iedereen oproepen om naar het bos te komen als de ontruiming cq kap plaats gaat vinden. Ook hopen we dat iedereen zich op de ALARM-lijst zet. Voor meer info: zie www.groenfront.nl

Voor overige praktische informatie kun je het beste even kijken bij de update van 14 december.

Kamp - ongeval

Gisterenmiddag (16 december) is GroenFront!-activist Bram gewond geraakt. Na een bezoekje aan de Eerste Hulp is vastgesteld dat zijn arm uit de kom geschoten was.

Bram had in een boom zitten werken en was naar beneden gekomen. Op de grond heeft hij lopen stoeien met een andere activist. Toen Bram die andere persoon een duw wilde geven, heeft hij waarschijnlijk een verkeerde beweging gemaakt. Hierdoor is z’n arm uit de kom gekomen. In principe was het dus een huis-tuin-en-keuken-ongelukje.

Bram moet de komende 4 tot 6 weken zijn arm rust geven, waardoor hij in die periode niet meer kan klimmen. Voor GroenFront! is dat natuurlijk jammer, goede klimmers zoals Bram kunnen we altijd zeer goed gebruiken. Maar het gemis voor GroenFront! staat in schril contrast met hoe vervelend het voor Bram zelf is. We wensen Bram dan ook beterschap namens het gehele kamp. Gelukkig kan en gaat Bram zich nog op allerlei andere manieren inzetten voor GroenFront!

Kamp - overige

De sfeer in het kamp is verder nog steeds goed. Iedereen was wel in eerste instantie erg geschrokken van het ongeval met Bram, maar toen het ‘redelijk’ bleek mee te vallen, was dat een flinke opluchting. ’s Avonds zittend rond de vuurton kwamen er al snel opmerkingen: “He Bram, handje drukken?”

Vandaag hebben we de hele dag hulp gehad van enkele jongens uit de buurt. Deze jongens komen geregeld even kijken en helpen. Ook het klimmen beginnen ze steeds beter onder de knie te krijgen. Binnen enkele weken zijn ze waarschijnlijk volleerde activisten…

Het heeft vandaag in Schinveld, net als waarschijnlijk in de rest van Nederland en Belgie, gesneeuwd. Dat gaf een heel mooi gezicht; een besneeuwd bos met boomhutten met sneeuw op de daken. Uiteraard was er iemand die de eerste sneeuwbal gooide en konden enkele andere het uiteraard niet nalaten om hierop te reageren. Met als gevold een sneeuwballen gevecht in het kamp. Vooral voor de mensen die boven in de boomhutten zaten was dit natuurlijk makkelijk mikken op de mensen beneden op de grond.

De bouw vordert goed. Het keukenplatform begint er al steeds beter uit te zien. De andere twee grote hutten zijn goed geisoleerd en daardoor ’s avonds lekker warm om in te slapen. Over ongeveer een week verwachten we eindelijk ADSL-verbinding in de boomhut te kunnen hebben…..!

Ook is er de laatste anderhalve dag een flinke aanstroom van activisten. De kerstvakantie komt er blijkbaar aan. Vandaag hebben we een lekkere linzensoep met salade gekregen.

Heb je nog zin om langs te komen, we kunnen altijd hulp gebruiken. Voor meer informatie daarover: www.groenfront.nl

Politiek

Afgelopen donderdag hebben buurtbewoners die bezwaar gemaakt hebben tegen de kap een uitnodiging van het ministerie van VROM om hun bezwaar toe te lichten.

Deze procedure moest VROM nog afhandelen van de Raad van State. Na deze afhandeling mag er waarschijnlijk wel gekapt gaan worden in het gebied van de 14ha. Dit zou mogelijk kunnen beteken dat VROM / Defensie toch gaan proberen om beide gebieden voor 1 maart te kappen. Op die datum begint namelijk het broedseizoen en mag er wettelijk niet meer gekapt worden. Dit voedt natuurlijk de speculaties in Schinveld, Brunssum en in het actiekamp over de vraag waarneer en ontruimd cq gekapt gaat worden. Mochten mensen hier meer infomatie over hebben, mail het dan alsjeblieft naar schinveld(at)groenfront.nl of kom langs in het kamp, zodat je het ons pesoonlijk kunt vertellen.

‘Verening STOP AWACS Overlast’ heeft een brief gestuurd naar het ministerie van VROM met het verzoek de bezwaren te behandelen in Schinveld. Momenteel staat de afhandeling gepland in Concordia in Den Haag. De argumentatie is dat er nu vele mensen een grote afstand moeten reizen, van wie er enkele al op oudere leeftijd zijn.
Als het in Schinveld zou zijn, zouden veel minder mensen moeten reizen. Wellicht is de kans groter dat het ook daadwerkelijk in Schinveld gaat plaats vinden, als meer mensen dan enkel de vooriztter van ‘Stop Awacs Overlast’ dit verzoek naar VROM sturen.


Bevolking

De relatie met de bevolking van Schinveld, Onderbanken en de rest van Zuid-Limburg is en blijft enorm goed. Morgen bestaat het actiekamp al weer 2 weken en je ziet dat er in die tijd een steeds persoonlijkere band met mensen uit de omgeving is ontstaan.


Media

Vanmiddag is er een verslaggever van ‘De wereld draait door’ van de VARA aangekomen. Hij komt ons helpen en een nacht in een boomhut slapen. Zodra we weten waar dat verslag op internet te vinden is linken we er uiteraard naar door. Gisteren is de ‘Brunssum Actueel’ nog even langs geweest voor een gesprek en foto’s.

Verder is het qua media redelijk stil in Schinveldse bossen. Dat geeft ons mooi meer ruimte om flink op te schieten met het bouwen.

Tot de volgende update,

Groeten uit een besneeuwd Schinveld

E-Mail: schinveld(at)groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
...en nog meer.... 
GroenFront! Schinveld - 17.12.2005 20:41


Zie foto's

E-Mail: schinveld(at)groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
nog meer foto's 
GF! - 17.12.2005 20:43


foto's

E-Mail: schinveld(at)groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
...de laatste dan... 
GF! Schinveld - 17.12.2005 20:45
Nog 1 laatste foto dan..

E-Mail: schinveld(at)groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.