english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Stuur de actiekaart naar Scapino!
Schone Kleren Kampagne - 27.12.2005 15:12

De Schone Kleren Kampagne vraagt uw aandacht voor de Spectrum zaak. De Spectrum-Shahriyar fabriek stortte op 11 april 2005 in waarbij 64 arbeiders het leven lieten en 74 arbeiders ernstig gewond raakten.

Naast achtergrondinformatie over deze zaak, vindt u hier link naar een actiekaart gericht aan Scapino, één van de afnemers van de ingestorte fabriek.





U kunt deze kaart aanvragen door een e-mail te sturen naar  info@schonekleren.nl, vermeld daarin hoeveel kaarten u wenst en naar welk adres wij ze moeten sturen. U kunt de kaart natuurlijk ook zelf uitprinten en opsturen of Scapino direct een mailtje sturen.

Stuur Scapino direct een mail:
 http://www.schonekleren.nl/dringend/05-12-27.htm#mail
Download de actiekaart
 http://www.schonekleren.nl/ftp/Kaart_Scapino.pdf
Stuur mij 5 keer per jaar de Schone Kleren protestbrief per e-mail:
 http://www.schonekleren.nl/mail/skk-maillist.htm

------------------------------------------------

FABRIEKSDRAMA IN BANGLADESH - WERKNEMERS VERGAAN TOT STOF

Op 11 april 2005 werden 400 arbeiders tijdens de nachtdienst bedolven onder het puin, toen Spectrum-Shahriyar, een kledingfabriek in Bangladesh, instortte. Bij deze catastrofe vonden 64 arbeiders de dood, raakten 74 arbeiders ernstig gewond en verloren honderden mensen van de één op andere dag hun werk. Terwijl het bedrijf zich weer opricht, vechten overlevenden voor hun bestaan. Naast bekende kledingbedrijven als Inditex, Carrefour en Karstad Quelle, kocht ook Scapino kleding in bij deze fabriek.

De ingestorte Spectrum-fabriek was pas drie jaar geleden gebouwd. De fabriek telde negen verdiepingen en was op moerasland gebouwd. De eigenaar had echter een vergunning voor maar vier verdiepingen. De oorzaak van het instorten was dat het gewapend beton niet goed uitgehard was en het feit dat de eigenaar veel te vroeg zware apparatuur in het gebouw plaatste.

Vakbonden en maatschappelijke organisaties in Bangladesh kwamen meteen in actie en spannen zich sindsdien in voor de getroffen arbeiders en hun families. De Schone Kleren Kampagne heeft samen met hen eisen neergelegd bij het Spectrum management, de werkgeversorganisatie BGMEA en de Bengaalse overheid. Ook zijn er eisen gesteld aan de afnemers van de Spectrum-Shahriyar fabriek.

De Schone Kleren Kampagne zocht contact met het Nederlandse Scapino. Scapino reageerde in eerste instantie door te zeggen dat er ten tijde van het ongeluk geen productie voor Scapino bij Spectrum-Shahriyar plaatsvond, en dat ze sowieso in het verleden slechts een paar proeforders had geplaatst in de fabriek en sindsdien geen nieuwe orders meer heeft geplaatst. Al vóórdat Spectrum-Shahriyar instortte werden er arbeidswetten en gedragscodes overtreden. Ook toen al hebben bedrijven, waaronder Scapino, het nagelaten de ernstige problemen aan het licht te brengen en op te lossen. De fabriek stortte in door een proces van onverantwoord management, waaraan Scapino door het plaatsen van eerdere orders mede verantwoordelijk is. Een gesprek volgde. Scapino legde in navolging hiervan haar toeleveranciers in Bangladesh een vragenlijst voor over de veiligheid van de gebouwen en startte een inzamelingsactie onder haar eigen werknemers. Dit bedrag werd opgehoogd tot 5000 euro en was bedoeld voor de eerste hulp aan de slachtoffers en nabestaanden van de Spectrum-Shahriyar fabriek. Hier bleef het in feite bij. Het bedrijf wil zich niet onvoorwaardelijk committeren aan een toezegging om samen met andere bedrijven voor een volledige schadeloosstelling van de slachtoffers te zorgen.

Slachtoffers en nabestaanden van de Spectrum-Shahriyar fabriek wachten nog altijd op een ontslagvergoeding en uitbetaling van achterstallig loon. En sommige gewonde arbeiders hebben nog steeds behoefte aan verdere medische behandeling.

Het Spaanse bedrijf Inditex, één van de afnemers van de fabriek, spant zich in om een fonds op te richten waaruit gewonde arbeiders en de nabestaanden van omgekomen arbeiders gecompenseerd kunnen worden. Het voorstel is gebaseerd op de volgende principes die door de Schone Kleren Kampagne worden onderschreven:

Voor de families van omgekomen arbeiders: volledige uitbetaling van het salaris vanaf 11 april 2005 tot het moment van uitbetaling van de compensatiegelden; een eenmalige betaling van een bedrag dat is gebaseerd op het salaris en de gezinssamenstelling van het slachtoffer; en een levenslange pensioensregeling eveneens gebaseerd op het salaris en de gezinssamenstelling van het slachtoffer, met een jaarlijkse inflatiecorrectie.

Voor de gewonde arbeiders: volledige uitbetaling van het salaris vanaf 11 april 2005 tot het moment van uitbetaling van de compensatiegelden; een eenmalige betaling van een bedrag dat is gebaseerd op leeftijd, verwondingen en salaris van het slachtoffer; en een pensioensregeling gebaseerd op zowel de ernst van de verwondingen en de duur van de (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, als ook het salaris en de gezinssamenstelling van het slachtoffer, met een jaarlijkse inflatiecorrectie.

Vanuit het oogpunt van de Schone Kleren Kampagne voorziet het op verzoek van Inditex door KPMG geformuleerde voorstel in het absoluut minimale waar de nabestaanden en gewonde arbeiders recht op hebben. Vertegenwoordigers van Inditex en de internationale kleding- en textielvakbond ITGLWF zijn in de week van 19 december in Bangladesh geweest om verder opvolging te geven aan de ontwikkeling van het compensatiefonds in samenspraak met de lokale belanghebbenden.

Een aantal bedrijven dat bestellingen bij de Spectrum-Shahriyar fabriek plaatste, waaronder Karstad Quelle (KQ), de Cotton Group en het Nederlandse Scapino, heeft de Schone Kleren Kampagne laten weten dat zij, in plaats van het opzetten van het compensatiefonds te ondersteunen, er de voorkeur aan geeft een eigen structuur op te zetten waarmee ze hun verantwoordelijkheden jegens de Spectrum arbeiders kunnen inlossen. De Schone Kleren Kampagne is ongelukkig met deze nieuwe wending en schrijft op 11 november aan Karstadt Quelle, Scapino en de Cotton Group hierover het volgende:

" … Wij zijn bijzonder bezorgd over de beslissing van Karstadt Quelle, de Cotton Group en Scapino om niet langer deel te nemen aan het opzetten van een Spectrum compensatie fonds. U geeft als reden op dat het huidige proces meer tijd vergt dan is voorzien gelet op het benodigde onderzoek ter plekke en onderzoek naar de juridische implicaties. In onze ogen behoeft ieder geloofwaardig 'alternatief' (uw term) evenzeer degelijk onderzoek ter plekke en een gedegen afweging van de juridische implicaties. Het is zelfs waarschijnlijker dat er meer tijd zal worden verloren dan gewonnen en dat er middelen verloren gaan door in deze late fase het proces te laten voor wat het is."

Daaropvolgend informeerde Karstadt Quelle de Schone Kleren Kampagne half december (acht maanden na het instorten van de fabriek) dat zij een hulpfonds in wil stellen om in de onmiddellijke behoeften van de arbeiders te voorzien. De Schone Kleren Kampagne ziet dit echter niet als een vervanging voor deelname aan het oorspronkelijke compensatiefonds dat zal voorzien in de lange termijn behoeften van de arbeiders en de nabestaanden van de omgekomenen. De nationale vakbond NGWF en de overkoepelende organisatie van maatschappelijke organisaties en vakbonden (BNC) in Bangladesh hebben de Schone Kleren Kampagne laten weten dat zij niet waren geconsulteerd door Karstadt Quelle over dit voorstel voor de oprichting van een hulpfonds en zij roepen kledingbedrijven nog steeds op om bij te dragen aan het lange-termijn compensatiefonds.

De Schone Kleren Kampagne roept de voormalige afnemers van de Spectrum-Shahriyar fabriek onverminderd op om het compensatiefonds te ondersteunen en om voldoende gelden beschikbaar te stellen om het voorgestelde bedrag bijeen te brengen. Als bedrijven zich daadwerkelijk willen committeren en een serieuze bijdrage willen leveren om de slachtoffers en nabestaanden adequaat te compenseren, zullen ze samen moeten werken en deelnemen aan het compensatiefonds.

Op het moment gaat een deel van de productie gewoon door in de Shahriyar fabriek, in een aangrenzend gebouw dat niet instortte, hoofdzakelijk op de derde verdieping. Maar erg genoeg ontbreekt het daar ook nu nog aan veiligheidsmaatregelen. Een delegatie van de Schone Kleren Kampagne bracht begin december een bezoek aan de fabriek en ontdekte bijvoorbeeld dat er geen brandblussers waren, maar slechts een paar emmers gevuld met zand. Ook ontbreekt er een nooduitgang.

Vóórdat Spectrum-Shahriyar instortte werkten er ongeveer 4.000 arbeiders, op dit moment werken er nog 400 mensen in de Shahriyar fabriek. Veel arbeiders hebben schijnbaar ander werk gevonden, maar ongeveer 100 Spectrum-Shahriyar arbeiders zitten nog steeds zonder werk en dus ook zonder inkomen.

De catastrofe met de Spectrum fabriek maakt op pijnlijke wijze duidelijk dat toezeggingen omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen nog tot onvoldoende verbetering hebben geleid. Een aantal van de afnemers van de Spectrum fabriek, inclusief Scapino, is aangesloten bij de BSCI (Business Social Compliance Initiative), een bedrijfsgecontroleerd initiatief dat pretendeert aan verbetering van arbeidsomstandigheden te werken. De fabriek van Spectrum Sweater werd echter nooit door de BSCI gecontroleerd, terwijl de bouwkundige gebreken en onveilige werksituatie bij de arbeiders bekend waren. Toen arbeiders dit rapporteerden, werd hen verteld door te werken. Er was meer mis vóórdat de fabriek instortte: men hield zich niet aan het minimumloon, er was sprake van veelvuldig onbetaald overwerk en het recht op één vrije dag per week werd niet gerespecteerd. Een vakbond was in de fabriek niet toegestaan; de arbeiders hadden geen stem.

De Schone Kleren Kampagne pleit voor een uitgebreidere aanpak waarbij arbeiders een centrale rol krijgen. Als Scapino daadwerkelijk een structurele bijdrage wil leveren aan de verbetering van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, zal zij zich moeten aansluiten bij een initiatief waarin ook vakbonden en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn, zoals de Fair Wear Foundation.

Steun de Spectrum slachtoffers en hun families, stuur de actiekaart naar Scapino!
----------------------
Stuur Scapino direct een mail:
 http://www.schonekleren.nl/dringend/05-12-27.htm#mail
Download de actiekaart:
 http://www.schonekleren.nl/ftp/Kaart_Scapino.pdf
Stuur mij 5 keer per jaar de Schone Kleren protestbrief per e-mail:
 http://www.schonekleren.nl/mail/skk-maillist.htm
----------------------


- E-Mail: info @schonekleren.nl Website: http://www.schonekleren.nl/dringend/05-12-27.htm
 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.