english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŰren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Schinveld (Ontruimings)Tijdlijn
redactie - 16.01.2006 00:00

Tijdens, voor en naar de verwachte ontruiming van de bos in Schinveld op maandag 9 januari, geeft deze tijdslijn een overzicht van de gebeurtenissen.

2
2

Dindsdag 10 januari

16:59u De twaalf overblijvende activisten in de bomen zijn vrijwillig naar beneden gekomen en gearresteerd, de persoon in de tunnel is vrijwillig naar boven gekomen en gearresteerd, daatrdoor wordt maar 115 m diep het bos in gekapt en niet de 155m die ze zouden gaan kappen waren de activisten blijven zitten.
16:11u De actie lijkt voorbij, het lijkt er sterk op dat 20 meter extra bos wordt gered om bij de drie verste boomhutten, die buiten het kapgebied liggen te kunnen komen, zou er 20 meter dieper gekapt moeten worden dan oorsprongkelijk voorzien was. De activisten hebben bedongen dat, in ruil voor hun vrijwillig vertrek, er 20 meter extra blijft staan, daardoor wordt 40 meter extra bos gevrijwaard voor de kap. De overblijvende activisten beschouwen dit als een overwinning en zijn daarom bereid, mist garanties dat het ook zo gebeurd, vrijwillig de bosbezetting op te heffen.
16:11u De actie lijkt voorbij, het lijkt er sterk op dat 20 meter extra bos wordt gered om bij de drie verste boomhutten, die buiten het kapgebied liggen te kunnen komen, zou er 20 meter dieper gekapt moeten worden dan oorsprongkelijk voorzien was. De activisten hebben bedongen dat, in ruil voor hun vrijwillig vertrek, er 20 meter extra blijft staan, daardoor wordt 40 meter extra bos gevrijwaard voor de kap. De overblijvende activisten beschouwen dit als een overwinning en zijn daarom bereid, mist garanties dat het ook zo gebeurd, vrijwillig de bosbezetting op te heffen.
14:43u Nico Trommelen van stop AWACS is opgepakt, samen met een activiste van GroenFront! Op het einde van de demo werden ze door de pers gevraagd in een veldje voor een fotoshoot te poseren, plots sprongen twee marechaussees uit het bos en arresteerden hen, zonder voorafgaande vraag zich te verwijderen, er was ook niet vooraf gezegd dat ze op die plaats niet mochten staan
14:40u In het kamp gaat alles nog steeds goed, er wordt volop gewerkt aan de lock-on in de villa, het ziet er naar uit dat dit nog wel een tijdje zal duren.
14:26u De demonstratie is afgelopen, ze ging helemaal tot de rand van het bos, er werden zo'n 40 politiemensen ingezet voor 150 mensen, vooral dorpelingen uit Schinveld en Brunssum. Er waren bij het bos ook korte speeches van iemand van Stop AWACS en een Groenfront! activst. Er werd een hoop lawaai gemaakt en dat was te horen in het kamp, werd van daaruit via telefoon aan 1 van de actievoerders die voor het bos stonden gemeld.
13:30u De keuken is helemaal leeggehaald, maar er zit nog iemand in een lock-on boven de keuken, de tunnel zou heel binnekort leeggehaald worden.
13:13u Op de lawaaidemo in Schinveld van 12 uur waren ongeveer 150 mensen aanwezig. Schoolkinderen riepen leuzen als "AWACS rot op!" en "GroenFront bedankt!". Zuidgeest probeerde de pers, die in grote getalen aanwezig was, verkeerde informatie te verstrekken.
10:54u Er zijn net 4 mensen uit de villa-boomhut geplukt, de BraTra heeft daar ook een lock-on ontdekt. Op het dak van de keuken-boomhut zijn ze bezig een lock-on te verwijderen. De tunnel wordt met de hand uitgegraven.
09:17u Er worden nu regelmatig arrestanten gelost, er is net weer iemand vrijgelaten in Kerkrade.
09:15u De werkzaamheden in het kamp komen weer volop op gang, er wordt gewerkt aan de twee beste boomhutten, er wordt ook alweer een lock-on losgemaakt en er is een graafmachine aangekomen om de persoon in de tunnel uit te graven.
04:52u Er is nog iemand die dreigde onderkoeld te geraken het kamp uitgekomen. In tegenstelling tot wat eerder gezegd werd, gaat de ontruiming vannacht gewoon door, de toren wordt verder afgebroken. De persoon in de tunnel maakt het verder goed, die kan nu even slapen, morgenvroeg wordt hij uitgegraven. Er zitten nog 23 mensen in het kamp.
Maandag 9 januari

22:30u Een groepje sympathisanten ging de bosbezetters binnen gehoorsafstand van het kamp toezingen onder begeleiding van fluit en ukelele.
22:00u Drie aktivisten zijn vrijwillig naar beneden gekomen.
19:30 Er zijn nog 5 boomhutten bezet en 1 tunnel, door ongeveer 20 activisten. Men maakt het goed, de sfeer is 'opperbest'. Aan het begin van de avond is er warm eten en dekens gebracht door buurtbewoners, onder begeleiding van de politie. De commandanten van de BraTra (vanuit Haaglanden, Utrecht en de marechaussee) hebben gezegd vannacht niet meer verder te gaan. Ook het politiepersoneel wordt moe, en het verwijderen van lock-ons kost erg veel tijd. Zo heeft men aan 1 lock-on 3 uur lang moeten werken. Secuur werk waarbij je daglicht nodig hebt. Het kamp is nu wel fel verlicht door de installatie die is neergezet door oa. de brandweer. De GGD heeft ondertussen naar een aantal mensen gekeken voor onderkoelingsverschijnselen. In tegenstelling tot wat de burgemeester eerder beweerde gaat het met de persoon in de tunnel wel heel goed. Hij is ondertussen een 'toeristische attractie' geworden voor politieagenten die pas in het kamp aankomen. De rest van de nacht zal het kamp bewaakt worden door politie Haaglanden.
18:30u Nieuws uit het aktiekamp: 4 boomhutten en de tunnels zijn niet ontruimd. De politie is gestopt met hun werkzaamheden voor vannacht. Het verwijderen van de lock-ons wordt uit veiligheidsoverwegingen alleen overdag gedaan, wat eerder vandaag ook al in de persconferentie is aangegeven. De eerste dag is gehaald!!!
17:38u De politie gooit geen spullen meer naar beneden, dekens en eten word nu weer aangegeven. Er zijn nog mensen in de hutten en tunnels, het is waarschijnlijk dat er mensen de nacht door gaan.
17:05u Er zijn immiddels mensen vrij gekomen. Er zijn volgende de politie 4 hutten ontruimt.
16:46u Het aantal van 45 arrestanten word de de politie genoemd waarvan 16 uit bomen dit zal nog oplopen. De NN'ers (anonieme mensen) zitten in ieder geval nog vast.
16:30u Een activist is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht en is er inmiddels al weer uit. Het gaat goed met de activist.
15:14u De politie nu een stuk minder relax en ongeduldig, al het noodvoedsel en kampeerspullen zijn uit de hutten naar beneden gegooid. Ook zijn alle walkways en klimtouwen door gesneden. Er zijn al 2 of 3 hutten naar beneden gehaald en er zal er zo weer een volgen.
15:00u De aannemer die de kap uitvoert is bekend geworden, het is een belgisch bedrijf.
14:47u Vanaf 14:00 uur worden er arrestanten vrijgelaten.
13:53u De arrestanten worden in de eerste instantie naar een oude NAVO-basis aan de betonbaan in Brunssum gebracht. Volgens groenfront.nl zitten ze daar onder slechte omstandigheden.
12:44u Twee en een halve boomhut en de helft van de toren is ontruimd, de tunnels zijn nog niet bereikt.
12:40u Welk bedrijf de kap uitvoert is nog onduidelijk, de merknamen op de machines zijn uit voorzorg voor bedreigingen afgeplakt.
12:22u Niet alle walkways zijn doorgeknipt, een aantal wordt nog gebruikt.
12:11u De eerste activist is uit een boomhut geplukt.
12:01u De toren staat nog steeds, de politie is bezig de eerste lockon te verwijderen.
11:49u Er zijn inmiddels 28 mensen gearresteerd, waarvan 26 voor overtreding van de noodverordening, 1 voor weerspannigheid, en 1 voor openbaar dronkenschap. Tijdens de persconferentie van de burgemeester en de politie werd gezegd dat de pers het bos na de rondleiding die ze gehad hebben niet meer inmogen voor hun eigen veiligheid. 10:49u De walkways worden doorgeknipt en de ontruiming van de toren dmv een hoogwerker is in gang.
10:28u Rond kwart over negen is begonnen met de kap van de bomen, de kap zou aanvankelijk om 8 uur beginnen en heeft dus vertraging opgelopen.
09:21u Een autootje van Red Bull probeert het kamp binnen te rijden.
09:04u Er is een hoogwerker aangekomen, onduidelijk watvoor type, die bij de toren gaat beginnen. Ondanks de kou is de sfeer goed, en er is weer koffie en thee in het bos aangekomen. Als je niet gearresteerd bent, meld je dan af bij de arrestantengroep!
08:26u Er zijn tot nu toe ongeveer 20 mensen gearresteerd, er zitten nog een 80-tal activisten in het bos. Het gebied is nu vrij goed afgegrendeld, mensen die terug willen komen er niet meer door.
07:45u De grondlockons zijn inmiddels doorgeslepen.
07:05u Het bos is leeggeveegd, er is begonnen met het doorslijpen van de lock-ons op de grond.
06:47u Er wordt verder geveegd, de mensen worden de straat op gedreven, de mensen die blijven zitten worden wel vrij hardhandig aangepakten gearresteerd, het is niet duidelijk wat gaat gebeuren met de mensen die de straat op gedreven worden.
06:24u De linie gaat op een rustige manier verder, er worden steeds meer mensen afgevoerd.
06:14u De politielinie wordt ingekrompen en er worden weer mensen bij opgepakt, er zijn 3 nieuwe arrestaties.
06:11u Er komen 25 extra busjes ME aanrijden.
05:00u De politie heeft 3 mensen opgepakt die met stokken zouden hebben gezwaaid.
04:33u De ME staat in een linie opgesteld in het bos, ze wachten op versterking want er is nu niet genoeg ME, er staat nog steeds een grote groep mensen bij het kampvuur, er zou af en toe iemand vanuit die groep weggeplukt worden door de politie, er wordt met koekjes naar de politie gegooid.
03:50u De ontruiming verloopt tot nu toe relatief gemoedelijk. Leden van Stop AWACS lopen met de ME mee, om ervoor te zorgen dat het ook gemoedelijk blijft. Alleen de bezetters op de grond worden op dit moment weggedreven.
03:16u De ME probeert de mensen op de grond het bos uit te vegen, de mensen rennen heel ongeco÷rdineerd door elkaar heen.Er loopt een linie ME voorop en daar achteraan politie met honden, de mensen in de boomhutten zouden voorlopig met rust gelaten worden. Het is onduidelijk hoeveel mensen op de grond in lock-ons zitten.
02:42u De Duiste politie trekt zich terug, was alleen daar voor logistieke ondersteuning (aanslepen van materiaal).
02:34u Er zitten ook 100 Duitse MEers in het bos.
02:15u Het kamp wordt omsingeld door de ME.
02:10u De ME is in het bos.
01:49u Er zijn net 20 busjes ME aangekomen bij het kamp.
01:38u Er cirkelt een helicopter boven het kamp.

Zondag, 8 januari
23:23u De ME is teruggegaan naar hun vertrekplaats aan de achterkant van het vliegveld Beek (Maastricht-Aachen airport).
23:15u Op de groenfrontwebsite waren in het afgelopen uur meldingen van groepjes mensen die nog op weg zijn naar het bos, het gaat over minimum 100 mensen.
23:06u De ME is vertrokken vanuit Roermond, er staan maar zes busjes meer daar ter plaatse.
22:30u Er zit een hele groep van de brandweer van Brunssum in het bos, ze beslisten daartoe nadat de politie hen gevraagd had om de verlichting te verzorgen voor de ontruimingsoperatie, wat ze weigerden.
22:10u Er zijn nog steeds heel veel mensen in het bos, veel activisten, buurtbewoners en verschillende persploegen. Volgens het laatste nieuws van de tamtam zou er om twaalf uur crisisoverleg zijn tussen burgemeester, politie, justitie en marechaussee en zou er vanaf middernacht met het plaatsten van het hek begonnen worden.
20:30u Er staan hoogtewerkers klaar in Brunssum.
20:10u Er staan 80 ME bussen klaar in Roermond.
17:40u De ME zou om 7 uur het bos in gaan vanuit het wapendepot.
16:55u De ME is aangekomen bij het oude wapendepot van de basis op een paar 100 meter van het bos.
15:55u De ongeveer 1500 demonstranten zijn door de politielinie heengebroken en aangekomen op het aktiekamp. De aanwezige aktievoerders in het kamp hebben een kleine toespraak gehouden en hen opgeroepen in het bos te blijven. Vooralsnog heeft de politie niets van zich laten horen.
15:40u De demonstratie bij de oude curverfabriek aan de achterkant van het bos is afgelopen, er waren naar schatting zo'n 2.000 mensen aanwezig, de overgrote meerderheid van de demonstranten trekt het bos in, ondanks de vraag van de politie om dat nu niet te doen.
12:00u De vrijwillige brandweer weigert om mee te werken aan het voorzien van verlichting in het bos, de beroepsbrandweer wel. De eerste ME is opgetrommelt en heeft een overnachtingsplek gekregen in een hotel in een dorp in de buurt, voor maandagochtend om 5 uur zijn lunchpakketten besteld. In het kamp is versterking uit Duitsland aangekomen en het eerste polsbandje voor het carnavals feest in Venlo is in het bos is gevonden.

zaterdag, 7 januari
17:30 Volgens de laatste informatie is de Maastrichtse ME in paraatheid gebracht voor zondag aan het eind van de middag, de brandweer zou stroom moet leveren voor licht via helium ballonnen.
16:00 In de omgeving van Maastricht zou een hoop extra politie opgetrommeld zijn om te worden ingezet als ME, vermoedelijk wordt vanaf vanavond weer nog sterker gecontrolleerd.
13:30 Er hangt een politie helikopter boven het kamp, blijkbaar om alles in kaart te brengen.
9:00 Volgens oogentuigen "kan iedereen kan 'gewoon' het bos in." De politie bewaakt bospaden en wegen. Het is koud, maar de sfeer inht kamp is heel goed.
1:00 Vannacht is er soep, brood, water, dekens het kamp ingebracht. De hele avond was het een behoorlijke drukte in het bos, er bleven maar mensen aankomen.

vrijdag 6 januari:
21:40 De bospaden in en de doorgaande weg naar het bos zijn afgezet; de meesten daarvan ook voor voetgangers of fietsers, 1 weg is nog open.. De politie kijkt vooral uit naar mensen met klim- en bouwmateriaal. Over het toelaten van voedsel en drank bestaat onenigheid, het ontzeggen van voedsel en drank druist in tegen de mensenrechten. De politie heeft geen problemen met het brengen van voedsel en water, maar de burgermeester wil het verbieden. Er zijn nog nooit zoveel mensen in het kamp geweest als nu en er komen er steeds meer bij. De politie staat de pers toe het kamp op zaterdagochtend tussen 11 en 12 te betreden.
20:51 De "arrestant" is terecht, er is niemand aangehouden.
17:00 Eten en drinken (voor het kamp) wordt door de politie tegen gehouden. Iemand die water gaan halen was werd gearresteerd.
15:30 De politie lijkt de wegen om het kamp af te zetten, maar voetgangers en fietser kunnen er nog steeds door. De ontruiming is nog steeds op maandag, 9 januari gepland, en na de eerste schrik is de stemming in het kamp weer bedaard.
14:30 Er zijn veel buren en andere bezoekers in het kamp. Er is veel politie in de buurt, maar het kamp zelf is nog steeds bereikbaar.
Groen Front update van 6 Januari

donderdag 5 januari: De Commissaris van de Koningin heeft de noodverordening voor de Schinveldse Bossen goedgekeurd, naardat de Raad Onderbaken de toestemming geweigerd had. Het is nu verboden zich in het gebied van de bos te bevinden als gearceerd op de bijgevoegde kaart.


 

Lees meer over: Schinveld

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.