english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[am*dam] pretoriusstraat 28 op de veiling!
Domela - 10.01.2006 18:02

Op last van de INGbank moet het pand aan de Pretoriusstraat 28 te Amsterdam op 6 februari 2006 executoraal geveild worden. Nog geen twee jaar geleden heeft de hypotheekafdeling van de INGbank de spekulant J. C. Mcarthy glimlachend voor dit pand 500.000 euro overhandigd. Dat dit geld niet gebruikt zou worden om iets fatsoenlijks met het huis te doen had de bank kunnen weten, als ze haar informatie op orde had gehad of anders in een gesprek met de bewoners of buren kunnen achterhalen. Dat was voor hen blijkbaar toen niet van belang, en kennelijk ook vandaag nog niet. Zoals altijd probeert de bank nu haar hachje te redden zonder over de consequenties na te denken. Van enig gevoel van verantwoordelijkheid is geen spoor te bekennen!woonrecht NIET te koop!
woonrecht NIET te koop!

Na het failliet van haar criminele eigenaar J. C. Mccarthy moet het pand aan de Pretoriusstraat 28 te Amsterdam op 6 februari 2006 executoraal geveild worden. Sinds 1996 heeft dit huis alle stadia doorlopen van een klassiek spekulatieobjekt: het uitplaatsen van de normale huurders, misbruik door als onderdak voor zwartwerkers te dienen en uiteraard gebruik als wasserette van tonnen zwart geld. Zelfs het feit dat de verschillende etages van het pand sinds 2001 successievelijk door krakers in bezit zijn genomen heeft dit laatste niet kunnen voorkomen. Nu ook de laatste cent winst ermee gemaakt is en de eigenaar officieel failliet is, wil de laatste geldschieter van deze dubieuze operatie, de INGbank, zich van haar verantwoordelijkheid ontdoen door het pand aan de meestbiedende spekulant van de hand te doen.

De heer McCarthy heeft in 1996 met hulp van het geld van de 'grote mafia' en een bank het pand weten in handen te krijgen. McCarthy heeft sindsdien alles gedaan wat een huisjesmelker definieert: alle huurders eruit gewerkt, de sigarenwinkel op de begane grond omgetoverd tot zijn schemerig hoofdkwartier en de woningen aan zwartwerkers per bed per nacht voor woekerprijzen verhuurd. Dit alles uiteraard zonder wat verbetering dan ook uit te voeren aan het pand.

In 2001 heeft de Kraakgroep Oost bezit genomen van delen van het pand. Twee verdiepingen waren op dat moment in gebruik door mensen die door McCarthy ernstig uitgebuit werden. Een van hen werd nog in datzelfde jaar door een knokploeg van de eigenaar op straat gezet omdat hij weigerde verder voor slechts kost en inwoning elf uur per dag te werken. Sindsdien wisselden de (niet krakende) bewoners in een tijdspannes van weken. Sommigen waren bij hun vertrek zo boos op McCarthy dat ze de sleutels van hun woning bij vertrek aan de krakers overhandigden.

Omdat McCarthy het niet kon na laten ook zijn zakenpartners, waaronder zijn boekhouder, te bedriegen kwamen een aantal dingen boven water die ook de aandacht van de overheid trokken. In 2004 raakte een van zijn bedrijven een opdracht kwijt van het Amsterdamse Stadsdeel Oud-Zuid nadat bekend werd dat er niet alleen vrijwel uitsluitend zwart gewerkt werd maar dat er ook steekpenningen betaald werden aan een ambtenaar. Nadat er een inval van de SIOD (Sociale Inlichtingen en Opsporings Dienst)in McCarthy's kantoor in Oud-Zuid was geweest, kwam in 2005 uiteindelijk het hele pand in handen van de Kraakgroep. Ook wordt er inmiddels in opdracht van Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer een integriteitsonderzoek uitgevoerd in verband met een voor het pand aangevraagde bouwvergunning.

Ondanks dit alles heeft het huis sindsdien een wonderbaarlijke waardestijging van 80.000 naar 300.000 euro doorgaan. Bij de verschillene schijnverkopen van het pand zijn diverse banken bereid geweest de activiteiten van de eigenaar te financieren.Begin 2004 is het pand al bijna eens geveild, maar het werd op de laatste moment weer onderhands doorverkocht. Deze keer werd het gefinanceerd voor maar liefst 500.000 euro door de INGbank. Deze hypotheeknemer heeft niet eens de moeite genomen te komen kijken wat er eigenlijk speelde. Pas toen de eigenaar de hypotheek niet meer betaalde werd het hen duidelijk dat het pand gekraakt is.

Zonder hulp van ondermeer de INGbank had deze eigenaar nooit zo lang zijn gang kunnen gaan. De hoop om op de winst van de smerige zaakjes van een huisjesmelker mee te kunnen liften was voor de bank kennelijk reden genoeg om er vijf euroton in te investeren. Nu dit plan misgelopen blijkt te zijn probeerd de INGbank haar centjes te redden door het pand bij een veiling aan de volgende spekulant over te geven.

Wie geld schiet, is verantwoordelijk. Dat geldt ook voor een bank, in dit geval de ING. Wie in tijden van schaarste met krappe middelen spekuleert (in dit geval met woningen in tijden van woningnood) moet ermee rekening houden dat de slachtoffers ervan bij de verantwoordelijken hun recht zullen opeisen!

ONS WOONRECHT IS GEEN HANDELSWAAR!

- E-Mail: ps28@squat.net Website: http://squat.net/ps28
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
links naar flyers... 
Twilight - 12.01.2006 12:15

Ik weet niet waarom het niet is gelukt om die flyers weer te geven, maar hier zijn in ieder geval hun URLs:

I don't know why the uploading of those flyers has not worked, but in any case here are their URLS:

"Ons woonrecht is niet te koop!" (NL)
 http://squat.net/ps28/flyerfinalback.jpg

"Joe's Garage" flyer (Engels/English)
 http://squat.net/ps28/joefinalfront.jpgaanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.