english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
GroenFront! ereburgers
r a v a g e d i g i t a a l - 12.01.2006 18:01

Honderden mensen zijn in de eerste week van januari op de been gekomen uit protest tegen het kappen van een deel van de Schinveldse bossen. De geluidsoverlast van de op een nabij gelegen NAVO-basis gestationeerde Awacs-toestellen is de inwoners van de gemeente Onderbanken al jaren een doorn in het oog. GroenFront! hielp ze een handje.


Het is rond drie uur zondagnacht als we een oudere vrouw tegen het lijf lopen die van zins is het bos in te gaan. De ontruiming van zes hectare van de Schinveldse bossen is een uurtje geleden begonnen, meldt de radio, en ze wil daar graag bij zijn. Ze woont al bijna veertig jaar in Schinveld en kan zich het begin van alle ellende in 1978 nog goed herinneren.

Toen was er voor het eerst sprake van dat er in Geilenkirchen, aan de Duitse zijde van de grens, een NAVO-luchtbasis voor Awacs-toestellen zou worden aangelegd. Awacs is een interessante naam voor de inmiddels sterk verouderde Boeing 707-toestellen met een enorme lange-afstands radar. De toestellen worden ingezet om bombardementen te begeleiden en om evenementen te behoeden van terroristische aanslagen.

Zodra de plannen voor de komst van de NAVO-basis bekend werden, stuitte dit op fel protest vanuit het dorp. Voor de inwoners van Schinveld zijn de Awacs-toestellen sindsdien synoniem aan geluidsoverlast. Zo'n 25 jaar bestaat de luchtbasis nu, en al die jaren eisen de Limburgers aanpassing van het lawaai of sluiting van de basis. Niet verwonderlijk dus dat de kap van het bos in het verkeerde keelgat is geschoten bij de dorpelingen.

reportage:  http://www.antenna.nl/ravage/2006/januari/schinveld.htm

,,We moeten eerst werken aan onze naamsbekendheid. We hopen na een reeks van acties bereikt te hebben dat mensen vertrouwen in ons krijgen. Dat ze zullen gaan inzien dat we geen eendagsvlieg zijn, dat het voor ons menens is.'' Met deze uitspraak van activiste Yvonne maakte Ravage in de zomer van 1996 gewag van de oprichting van GroenFront!

Na een lange reeks acties gebaseerd op vertragingstactieken, onder meer gericht tegen de aanleg van verkeerswegen, spoorlijnen, landingsbanen en een haven beleefde Yvonne woensdag jl. in café Aan de Mert van Schinveld her finest hour. Honderden inwoners roemden haar inzet en betrokkenheid en die van de overige milieuactivisten van GroenFront! De radicalen werden zelfs tot ereburgers benoemd.

commentaar:  http://www.antenna.nl/ravage/2006/januari/schinveld2.htm


Website: http://www.antenna.nl/ravage
 

Lees meer over: Schinveld media natuur, dier en mens

aanvullingen
Schinveld 
snuiter - 15.01.2006 22:51

Aan de alle vrienden en geweldloze medestrijders van GroenFront!,

Ik bekeek zojuist het fotomateriaal van het bomenkerkhof te Schinveld, en ik herrinerde mij een vroege mooie ochtend in de lente in het bos, met de
optrekkende ochtenddauw, en de stilte om mij heen, slechts verstoord door het stemgeluid der vogels…

Na een week van zelfreflectie ben ik inmiddels weer druk aan het werk, daarbij de ongetwijfeld goedbedoelde maar ongevraagde 'goede raad' van de bomenhaters opvolgend.

Ik bevind mij hiertoe in het buitenland, zelfs buiten Nato-gebied, zoals ik vanuit het buitenland mij op deze website begaf om online te protesteren.

Mijn relatie tot het conflict

Ik ben nog nooit in Schinveld geweest en ik ken er ook niemand, en ook bij
GroenFront! ken ik ook niemand. Ik kwam namelijk toevallig op deze website en deed spontaan mee aan het protest, online en vanuit het het buitenland dus, omdat ik mij kon vinden in de doelstellingen van GroenFront!

Mijn bevindingen over protesteren in Nederland anno 2006

Ik zou iedereen ervoor willen waarschuwen dat je in Nederland wel het recht hebt te protesteren, maar er blijkbaar wel rekening mee moet houden dat er met alle mogelijke middelen zal worden geprobeerd om jou monddood te maken, om te voorkomen dat de media aandacht besteed aan jou probleem, zodat uiteindelijk niet naar je wordt geluisterd en het probleem onbehandeld blijft.

Men veegt het opgewaaide stof liever onder het vloerkleed, en probeert vervolgens je financieel uit te kleden. En dat begon in deze met een boete van 240 euro op een wetje (noodverordening) dat notabene de week daarvoor (4 januari) voor de gelegenheid werd ingesteld.

Vervolgens wordt er een miljoen ‘ge-eist. ’Dat noemt men dan democratie, maar ik vindt dat Nederland anno 2006 SOMS meer lijkt op een politiestaat, een land waarin je omgeving je alles probeert af te nemen als je het niet met bepaalde lieden, die blijkbaar de touwtjes in handen hebben, eens bent.

In het bijzonder wanneer er geopperd wordt om de kosten van het machtsvertoon van de overheid op de demonstranten te verhalen, wat overigens alleen al om publicitaire redenen de axie in de kaart zou spelen, maar er feitelijk alleen maar toe dient om GroenFront!, toch niet bepaald een 'rijke organisatie', en haar symphatisanten te slopen en tot de grond toe af te breken. Ik dank je de koekoek! Maar er is meer.

Een woord van dank

Daarom wil ik ten eerste en bij deze van de gelegenheid gebruik maken om
Burgemeester Zuidgeest te bedanken, voor het op doorzichtige wijze proberen door te drukken van de wil van de hoge heren uit Den Haag, en daardoor deze axie mede mogelijk maakte. Hulde daarvoor.

Het zou wel heel mooi zijn, als de Schinveldenaren en Burgemeester Zuidgeest elkaar nu WEL weten te vinden. Dat Burgemeester Zuidgeest nu spijt betuigd en zich ervoor gaat inzetten om de overige 14 hectare WEL te behouden, en ertoe bijdraagt dat binnen Schinveld en omstreken de relatie met de AWACS-basis verbetert…

Als de burgemeester tenminste nog niet al druk bezig is een ‘onwerkbare situatie’ te formuleren...

Verzoek om beter beleid

Neem maar van mij aan dat Den Haag opgelucht ademhaalde toen zij aan onze
bondgenoten mededeelden dat we weliswaar nu 6 hectare gekapt hebben, maar
wellicht nog eventjes moeten wachten met het omkappen van de overige, nog steeds betwiste, 140,000 vierkante meter bos bij het dorp Schinveld.

Naar het nu blijkt zijn er namelijk wel degelijk allerlei alternatieve maatregelen te bedenken waardoor de leefbaarheid in Schinveld en omgeving te verbeteren zijn.

Overigens vindt men in Den Haag het protest in Schinveld waarschijnlijk zeer vervelend en wenst men zich daar liever met 'belangrijkere' zaken bezig te houden, zoals het sturen van 1200 lichtbewapende Nederlandse jongens en meisjes naar Afganistan, welke gedachte mij verafschuwt, en de nachtmerrie van Sebrenica oproept in mijn herinnering.

Goede besluitvorming begint bij jezelf.

Dit vreedzame GroenFront! protest was ruimschoots van tevoren
aangekondigd, maar toch beweert men wederom 'verrast' te zijn.

1 vreedzaam protest voor de natuur, en het hele land is in rep en roer! Als dat geen paniekvoetbal is!?

Een betere toekomst voor ons allemaal

Wat dat betreft hoop ik dan ook uit de grond van mijn hart dat deze axie aan de dialoog in het land waarde toevoegt, en laat zien dat er normen bestaan in dit land waaraan grote groepen mensen wel degelijk grote waarde aan toekennen, en welke het waard zijn, om gehoord te worden: De burgers van Nederland en jouw relatie met de natuur en je omgeving.

Het kan immers niet zo zijn, dat door de terrorismedreiging de integriteit van de infrastructuur van het openbaar bestuur zodanig wordt gewijzigd, dat Nederland daardoor meer en meer een provincie van Europa wordt in plaats van een trots land met een eigen cultuur.

Ook wil ik bedanken de vele bomenhaters die de GroenFront! site kwamen bezoeken en indirect geholpen hebben om deze vreedzame axie tot een daverend succes te maken, ook al waren de bedreigingen hier niet van de lucht.

Dit bewijst maar weer eens vanuit welke hoek OOK geweldadig gedachtengoed wordt verspreid, wat serieuze zelfreflectie behoeft, maar ook zijn er belangrijkere lessen te leren uit de wonderlijke samenloop van omstandigheden in Schinveld in de tweede week van Januari, 2006.

Op slechts enkele uitzonderingen na zijn de meeste 'bomenhaters' er namelijk bij lange na niet in geslaagd mij te overtuigen dan er een weloverwogen beslissing is gemaakt waarin de omwonenden van het vliegveld zich kunnen vinden.

Wel zijn zij erin geslaagd mij te verbijsteren met het gebrek aan goede wil, om de dialoog zelfs ook maar aan te gaan, laat staan elkaar als mensen met respect te behandelen door simpelweg naar elkaar te luisteren. Bureaucratische onwil ten top, maar ook een infrastructureel gebrek aan een openbaar platform waar de dialoog en het publieke debat kunnen plaatsvinden.

Overigens had GroenFront! de actie ruim van tevoren aangekondigd.

Controversieel Internet gebruik door de overheid: Het Normen en Waarden Debat

Wat ook gebleken is uit deze axie, is dat van de betrokken partijen, onder andere het personeel van de controlerende en uitvoerende taken zich veelvuldig anoniem begeven op internet, alsook de nieuwsmakende media zich van deze werkwijze bedient.

Dit kan eventueel met vele voorbeelden worden aangetoond uit de discussies op de GroenFront! site ten tijde van de axie. Ook werden de GroenFronters op hun eigen website veelvuldig uitgescholden, bedreigd en gestigmatiseerd, en werd driftig getracht te verhinderen dat zij hun standpunten helder uiteen konden zeten. Ik vind dat bijzonder kwalijk.

Ook dit kan met vele voorbeelden worden aangetoond.

Het punt is dat met de dialoog over normen en waarden er een publiek openbaar debat dient plaats te vinden. En welk een betere plaats om dat in het openbaar te doen, dan op het internet? En welke normen en waarden zullen wij hiertoe in acht nemen? Daar mag ook weleens over gesproken worden, vind ik.

Mijn complimenten overigens voor allen die ook openheid nastreven, want er waren enkelingen van het tegenkamp met wie WEL inhoudelijke discussie mogelijk bleek. Hieruit zijn ook de beste alternatieven uit naar voren gekomen.

Ten slotte nog de 'onthulling': Ik heb mij als zijnde 'snuiter' op de GroenFront! website geprotesteerd tegen de kap van het bos. Daarbij heb ik op zeker moment mij voorgedaan als zijnde een axievoerder in een boom.

Ik probeerde hiermee de daadwerkelijke axievoerders, met wie ik sinds mijn
eerste post op dit forum symphatiseer, maar die persoonlijk niet ken, een stem te geven hier op deze site tegenover de vele bedreigingen die hier tegenover werden geuit door andere, anonieme bezoekers. Daar ben ik erg boos over geworden.

Ik wil iedereen die dit leest er maar op wijzen, dat je niet alles moet geloven wat je leest. Dit betekent in de praktijk dat politie, ME, overheid en zowel landelijke als regionale media zich heeft laten leiden door wat men op internet wenste te geloven, danwel wat men ons hier op deze site wenste te doen geloven, in plaats van inhoudelijk overleg met de betrokkenen te stimuleren.

Ikzelf was dan ook in de stellige overtuiging dat niemand in het kamp internet had, dus dat de axievoerders dan ook niet adequaat voor zichzelf konden spreken, niet voor zichzelf op deze website konden opkomen en dus nam ik spontaan deze rol op mij op aanvangende zondagavond, toen er nog steeds sprake van was dat de axie zou kunnen gaan 'lukken'. Verder heb ik nog nooit iets met GF! of met Schinveld te maken gehad, maar kwam ik toevallig via internet op deze site terecht, en toen besloot ik gewoon spontaan mee te doen aan deze keigoeie actie.

Hopelijk is dit een goede les voor ons allemaal, om bij onszelf te rade te gaan hoe wij in dit land met elkaar wensen om te gaan, en dat dit gedrag begint bij jezelf. Ikzelf ben erg geschrokken van de overspannen wijze waarop de overheid reageerde toen men blijkbaar het publieke debat niet snel genoeg in de kiem kon smoren op het internet, en al snel besloot tot het inzetten van een materiele en fysieke overmacht om zo snel mogelijk een einde aan de situatie te maken.

Waarom werd er niet gesproken met de betrokkenen (lees: de bewoners van Schinveld) om tot een beter (Lees: goedkopere) oplossing te komen?

Immers, op deze manier worden de vreedzame demonstranten nochtans tot terroristen bestempeld, terwijl zij het juist zijn die zich blijkbaar door de goegemeente de nodige verwensingen en bedreigingen op haar eigen website dient te laten welgevallen wil zij haar vreedzame ideologische standpunten aan een breder publiek ter discussie stellen.

Ook dat hoort toch bij een democratie in een vrij land?

Mogen we dan niet meer protesteren?

Ik wens u allen een beter Nederland,

‘snuiter’aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.