english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[am*dam] Kraakgroep bezoekt makelaar
N. Makhnov - 18.01.2006 19:39

Vandaag was een delegatie van Kraakgroep Oost langsgewest bij Van Roijen
maakelaardij op het amsterdamse duivelseiland (Oud-Zuid). De bedoeling
was om aan de ING bank, die het pand aan de pretoriusstraat 28 wil laten
veilen via deze makelaar text en uitleg te laten toekomen. Helaas was de
makelaar niet thuis. Wel is dus onderstaande brief en bijhorende
documentatie achtergelaten, samen met een zak geld (uit ons
spaarbiggetjes) en uiteraard is het veilingboord geretourneerd.


spandoek
spandoek

veilingbord
veilingbord

poen
poen

PERSBERICHT

Kraakgroep Oost bezoekt veilingmakelaar

Vandaag (woensdag 18 januari 2006) bezoekt Kraakgroep Oost Van Roijen Makelaardij. De ING bank heeft Van Rooijen Makelaardij ingeschakeld om Pretoriusstraat 28 executoriaal te laten veilen.

Dit pand is al 5 jaar gekraakt. De officiele eigenaar is de heer McCarthy. Twee jaar geleden overhandigde de ING bank hem 500.000 Euro voor de aankoop. Dat de heer McCarthy bekend staat als notoir wanbetaler, mensenhandelaar en betrokken is bij drugssmokkel wilde de bank kennelijk niet weten. Evenmin dat dit bedrag een veelvoud is van de marktwaarde van het pand.

Had de bank haar zaken op orde gehad dan had zij geweten dat Joseph McCarthy feitelijk al eigenaar is sinds 1996. Dat hij huurders wegpestte en er een 'illegalenpension' had. Bovendien fungeerde het pand als geldwasserette.

Nu is het uiteindelijk ook de ING bank duidelijk geworden dat met de heer McCarthy geen zaken te doen valt. De hypotheek werd nooit afgelost en de bank wil haar geld terug. Echter, in plaats van haar fouten in te zien, waar de bewoners haar reeds eerder op gewezen hebben, verkiezen zij het pand executoriaal te veilen. Waardoor de eerstvolgende speculant, zelfs McCarthy zelf onder naam van weer een nieuwe schimmige BV, het pand kan kopen.

In 2001 heeft Kraakgroep Oost delen van het pand in bezit genomen. Andere delen waren in gebruik bij zwartwerkers van de eigenaar. Deze bleven meestal een paar weken, tot ze begrepen dat McCarthy ze niet betalen zou, en waarna zij werden vervangen door nieuwe. Sommigen werden zelfs door een knokploeg met geweld verwijderd.

Na enkele jaren heeft de kraakgroep het hele pand bezet. In dezelfde tijd kwam McCarhty steeds meer onder druk te staan. Hij verloor opdrachten bij stadsdeel Oud-Zuid toen duidelijk werd dat hij slechts zwartwerkers inschakelde en zodoende het stadsdeel betrok bij zijn witwaspraktijken.

Een ander stadsdeel, Oost-Watergraafsmeer startte een integriteitsonderzoek naar aanleiding van een bouwaanvraag voor het pand. 3 januari jl. is deze (reeds verleende) bouwvergunning op basis van de wet BIBOB weer ingetrokken. (het parool berichtte vandaag:  http://www.parool.nl/nieuws/2006/JAN/18/ams2.html )

In 2005 deed de SIOD in samenwerking met de belastingdienst een inval in McCarthys kantoor, gevestigd op de Frans van Mierisstraat 41. Dit zijn misschien toevallig de directe buren van Van Roijen Makelaarij!

Volledig onbelangrijk, moet de bank gedacht hebben, zaken zijn zaken, en zij kwam pas in actie toen de hypotheek niet afgelost werd. De ING bank weigert haar verantwoordelijkheid te nemen voor haar bijdrage aan uitbuiting, drugshandel en witwaspraktijken. Zij wil haar handen wassen in onschuld en haar geld terug.

De problemen die dit oplevert, het pand heeft immers een virtuele waardestijging van zo'n 300% gehad, nemen ze voor lief. Dat een nieuwe speculant opstaat en het drama verder gaat naar een zo mogelijk nog noodlottiger einde is hun zorg niet.

De Kraakgroep Oost houdt de ING verantwoordelijk. Zij ziet de huidige bewoners van de Pretoriusstraat 28 als de enige geschikte kandidaten die dit pand uit handen van de georganiseerde criminaliteit kunnen houden. De afgelopen 10 jaar zijn zij de enige geweest die zich bekommerden om de staat van het pand. Tevens zijn zij als enige in staat gebleken het pand een zinvolle invulling te geven. Van woonruimte tot een succesvolle weggeefwinkel en meer. Wij dulden geen veiling. Dit pand is bewoond en ons woonrecht is niet te koop!

EIND PERSBERICHT

BRIEF AAN DE BANK

Beste,

Wij hebben vernomen dat ons pand aan de Pretoriusstraat 28 binnenkort geveild gaat worden. We hebben begrepen dat dit moet gebeuren omdat de eigenaar van het pand weigert zijn schulden aan u terug te betalen. Dat de heer McCarthy niet betaalt verbaast ons in het geheel niet. Er zijn immers legio mensen, bedrijven en organisaties die door hem en zijn kornuiten zijn opgelicht.

Ten eerste zijn veel van de armsten der armen slachtoffer van zijn praktijken geworden. Mensen aan wie door de staat niet eens een bestaansrecht in ons land gegunt wordt heeft hij voorgespiegeld hen te 'helpen' door hun werk, onderdak en wat geld te geven. In feite heeft hij niet meer gedaan dan hen als moderne slaven te gebruiken. Zij ploeteren 11 uur per dag, 7 dagen per week voor een hongerloon, wat vaak niet eens uitbetaald word. En onderdak heeft hij hen verschaft, onderdak ondermeer juist in de Pretoriusstraat 28, het pand dat u heeft gefinancieerd zodat deze uitbuiter daar zijn gang kon gaan. Mensen die in omstandigheden slechter dan de negentiende-eeuwse fabrieksarbeiders elke avond moeten zien of en waar ze kunnen slapen op schamele maatrasjes. Anders dan u hebben wij deze mensen wel gekend en hun ellende gezien, anders dan u hebben wij wel de moeite genomen door te vragen. Maar u wilde het niet weten hebben toen u de heer McCarthy 7 ton verstrekte!

Ten tweede heeft jullie `klant' ook diverse zakenlui weten te belazeren. Bijvoorbeeld stromannen zoals de heer Hamerling die zijn huis en zijn vermogen kwijt geraakt is, omdat hij zich voor McCarthy's karretje heeft laten spannen. Of de heer Elshout, zijn boekhouder die hem eerst geholpen heeft zijn schemerige constructies op te zetten, mogelijk gemaakt door u geld, en die zijn schandeloon niet uitbetaald kreeg. En zijn verhuurder, die hij in elkaar heeft laten slaan, tegen wie hij menige keer valse aangifte heeft gedaan en die hij uiteindelijk geprobeert heeft het pand af te pakken met valse koopcontracten en andere trucjes. Dat had u dan vast ook nog gefinanceerd, is het niet?

En uiteindelijk ook de sociale verzekeringen en de belastingdienst, ons allemaal dus! Er is wel flink geld 'verdient' is met deze witwaspraktijken en uitbuiting, maar de heer McCarthy was natuurlijk niet bereid daarvoor iets af te dragen aan de maatschappij. De rekening hiervoor bij de Belastingsdienst is inmiddels opgelopen tot een miljoen euro. Maar ook hiervan wilde u niets weten toen u met hem om tafel bent gaan zitten. Of misschien wist u het allemaal wel maar vond u het niet van belang zolang uzelf er maar beter van werd.

Wij, de Amsterdamse krakers, wij hebben het wel weten uit te zoeken. En wij hebben het aan het licht gebracht, duidelijk zichtbaar zodat de overheid en anderen zo van wat boven water kwam walgden, dat zij niet anders konden dan alle banden met uw klant te verbreken. Een paar weken geleden is hem bijvoorbeeld een bouwvergunning ontnomen, simpelweg omdat overduidelijk was dat uw client niet deugt. Maar wij hebben nog meer gedaan, wij hebben een van zijn belangrijkste middelen ontnomen, namelijk het pand dat hij ontrokken heeft aan de sociale woningvoorraad teneinde daar zijn vuile zaakjes te kunnen doen. Maar u had het kunnen weten toen u hem het geld heeft verstrekt zodat hij ons beter eruit zou kunnen gooien om daar alsnog door te gaan met wat niet deugd.

En nu er blijkt dat deze hele constructie op zand gebouwd is, wilt u onze woonplaats aan de volgende spekulant slijten op deze veiling. Alweer denkende dat het hier alleen maar om geld gaat. Een afgeschreven verlies in rood misschien of zelfs een kleine winst in het zwart op een schoon vel papier in uw grootboek. Maar dat u het weet, en deze keer kunt u niet zeggen dat niemand u wat heeft verteld: het is niet winst of verlies waarover dit gaat, maar om een van de fundamentele mensenrechten, namelijk het recht op veilig wonen. Wij gaan niet toelaten dat er verder met dit pand gesold word, niet door McCarthy, niet door de andere haaien van de vastgoedsector en niet door u.

Als financier van dit walgelijke verhaal houden wij (en de honderdduizenden woningzoekenden) u direct verantwoordelijk.

Geld stinkt wel, en dan behoorlijk!

Een veiling lijkt ons niet de plek om dit uit grettigheid onstaande probleem op te lossen, en niet de plek waar u zich van u verantwoording kunt ontdoen!

WONEN IS EEN MENSENRECHT, GEEN HANDELSWAAR!

EINDE BRIEF BANK- E-Mail: ps28@SQUAT.NET Website: http://squat.net/ps28
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
verse pers 
Ps28 - 19.01.2006 00:34

Het Parool schreef vandaag over ons pandje;

kijkt u vooral op:
 http://krakenpost.nl/archief/Jan/0070.html


Website: http://krakenpost.nl/archief/Jan/0070.html
 
en een mooie Schlijper foto 
thea - 19.01.2006 01:38

Fotograaf Thomas Schlijper heeft er ook een kiekje van gemaakt:

 http://schlijper.nl/archive/2006/01/060118-mierisstraat.jpgWebsite: http://schlijper.nl/
 
"Probleem huisjesmelker onderschat" 
sympatisant - 19.01.2006 15:09

"Probleem huisjesmelker onderschat"
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben de Tweede Kamer om meer middelen gevraagd om huisjesmelkers aan te pakken.
Exploitanten stoppen de panden vol met (te) veel onderhuurders. Ook stuit de politie regelmatig op hennepkwekerijen en handel in drugs, vrouwen en vuurwapens. Met valse taxatierapporten worden de huizen goedkoop aangekocht en korte tijd later voor veel meer geld weer doorverkocht.
Voorbeeld van de praktijken is Pretoriusstraat 28. Sinds 1996 is er met dit pand gespeculeerd. Binnenkort gaat het weer in andere handen over, omdat voor 6 februari een veiling is aangekondigd.

Van www.at5.nl
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.