english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Dramatische vervolging eco-activisten in VS
vertaler - 25.01.2006 02:18

Sinds begin december worden in de Verenigde Staten mensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij milieu- en dierenrechtenacties. Hen dreigen zeer zware gevangenisstraffen en onder de moderne anti-terreurwetgeving hebben ze nauwelijks kans om zich te verdedigen. Solidariteit is belangrijk. Hierbij een vertaling van een centraal bericht op  http://www.indymedia.org/en/2006/01/831928.shtml




(kop:) Geheime 'Grand Jury' onderzoek resulteren in proces tegen 12

Het FBI heeft op 20 januari een officiële beschuldiging (indictment) van 65 punten uitgevaardigd waarin 12 mensen beschuldigd worden van betrokkenheid bij acties van het Earth Liberation Front (ELF) en het Animal Liberation Front (ALF) in de periode tussen 1996 en 2001. Als resultaat van het Grand Jury onderzoek in Eugene, Oregon, worden de verdachten aangeklaagd wegens 17 gevallen van brandstichting en sabotage tegen federale en private instellingen in vijf deelstaten. Bij geen van al deze acties is enige gewonde gevallen. Verdere grand juries ( http://fbiwitchhunt.com/) in San Diego en San Francisco richten zich ook tegen milieu-activisten en dierenrechtenactivisten.

De landelijke arrestatieoperatie, die 'Operation Backfire' is gedoopt, is door de FBI uitgelegd als een grote slag tegen milieuactivisten en dierenrechtenactivisten die betrokken zijn bij vernieling van eigendom als een middel om de natuur (wilderness) te verdedigen en de levens van dieren. Veel verdachten verklaren echter dat de arrestatiegolf vooral te plaatsen is in de jarenlange praktijk van de FBI van geheime operaties gericht op het verstoren en in diskrediet brengen van politieke bewegingen. Het maakt deel uit van COINTELPRO ( http://www.thirdworldtraveler.com/FBI/WarAtHome_page.html) en andere veiligheidsdienst-agenda's waarbij de FBI sinds de jaren '60 betrokken was bij binnenlandse infiltratieactiviteiten en op valse gronden aanvallen van politieke activisten.

Brian Glick schrijft in zijn boek getiteld War at Home: “Government harassment of U.S. political activists clearly exists today, violating our fundamental democratic rights and creating a climate of fear and distrust which undermines our efforts to challenge official policy. Similar attacks on social justice movements came to light during the 1960s. Only years later did we learn that these had been merely the visible tip of an iceberg. Largely hidden at the time was a vast government program to neutralize domestic political opposition through ‘covert action’ (political repression carried out secretly or under the guise of legitimate law enforcement).” In 2002 oordeelde een federale jury dat de FBI en de politie van Oakland schuldig waren aan de grondwettelijke rechten (first amendment rights) van Judi Barry en Daryl Cherney door hen valselijk als terroristen neer te zetten na een moordaanslag tegen Barry en Cherney met als doel om Earth First! In diskrediet te brengen.

Operation Backfire werd gelanceerd terwijl de regering Bush probeert om zijn binnenlandse spionageprogramma te verdedigen, dat door velen uit beide kanten van het politieke spectrum als in strijd met de grondwet bestempeld is. Veel van de zaken die in de aanklacht opgerakeld worden, zijn gedateerd vlak voordat de (statute of limitations?) zou verjaren. De minister van Justitie Alberto R. Gonzalez, directeur van de FBI Robert Mueller en ATF-directeur Carl Truscott beweren dat 'eco-terrorisme' de belangrijkste terroristische bedreiging van de VS vormt. "Terrorisme" wordt door het wetboek van de VS (U.S. Code of Federal Regulations, 28 CFR Sectie 0.85) gedefinieerd als "... onwettig gebruik van kracht en geweld tegen personen of bezit om de regering, de bevolking of enig deel daarvan te intimideren of te beïnvloeden om politieke of sociale doelen te behalen".

Gonzalez vertelde onlangs op een persconferentie dat "onderzoek doen naar en voorkomen van extremisme op het gebied van dierenrechten en milieu, een van de belangrijkste binnenlandse prioriteiten van de FBI is". Volgens Carl Truscott, directeur van het Bureau voor Alcohol, Tabak , Vuurwapens en Explosieven (ATF) beweert de FBI tenminste 188 lopende onderzoeken te hebben naar misdaden die opgeëist zijn door het ELF en het ALF. Het enige bewijs dat opgevoerd wordt in de aanklacht van 83 pagina's, is afkomstig uit de getuigenis van vijf 'geheime bronnen' (confidential sources). Twee personen zijn publiekelijk geïdentificeerd als informanten van de FBI, Jacob Ferguson en Stanislas 'Jack' Meyerhoff, de laatste tevens aangeklaagde. De aanklacht van de FBI haalt wat van de druk weg bij het Bureau nadat recentelijk in een uitzending van het tv-programma 60-Minute werden geopenbaard dat de FBI er niet in geslaagd was om iemand te pakken te krijgen die bij ELF en ALF-acties betrokken was.

Het overgrote deel van de reguliere media in de VS heeft de woorden van de regering nagekakeld, met eenzijdige berichten waarin geen aandacht werd besteed aan de misdaden die door regering en bedrijven tegen het milieu worden gepleegd of aan de motieven en achtergronden van de activisten. Net als de regeringsinstellingen en bedrijven waartegen de acties gericht waren, tonen de reguliere media het kapitalistiese perspectief, waarin ze alleen maar oog hebben voor de aangerichte schade en niet voor andere feiten van de acties.

De personen die gevangen zitten hebben bijna allemaal verklaar dat ze onschuldig zijn. Sommigen hebben zeer duidelijk verklaard dat ze geen banden hebben met het ELF of vergelijkbare organisaties. Onder degenen die aangeklaagd zijn bevinden zich:

*) Daniel McGowan, een actievoerder voor milieu en sociale rechtvaardigheid uit New York. Daniel is een actief lid van de gemeenschap geweest en was onder andere betrokken bij demonstraties tegen de Republikeinse Conventie, de campagne Really Really Free Markets en steuncampagnes voor politieke gevangenen als Jeff 'Free' Luers. Daniel was student met een opleiding in acupunctuur en werkte bij Women's Law, een stichting die vrouwen helpt die te maken hebben met huiselijk geweld om zich juridisch te verdedigen. Zie:  http://www.supportdaniel.org/

*) Chelsea Dan Gerlach, een vreedzame milieuactiviste die haar hele leven in Oregon heeft gewoond. Ten tijde van haar arrestatie werkte ze als veelbelovende DJ in de regio Portland. Zoals Chelsea's zuster verklaart: "De persoon die we kennen en waar we van houden is niet in staat tot zulke daden en we hebben geen enkele reden om te geloven dat ze betrokken is bij deze misdaden". Zie:  http://www.supportchelsea.org/

*) Darren Tod d Thurston, een bekende Canadese activist die zich diepe zorgen maakt over zijn kansen om eerlijk behandeld te worden als een Canadees die in de VS vastgehouden wordt. Zie:  http://www.freedarren.org/

*) Jonathan Paul, een brandweerman en langdurige milieuactivist en direnrechtenstrijder die geholpen heeft bij de oprichting van America's Walvissen Alliantie en Ocean Defence International

*) Suzanne Savoie, een milieuactivist die betrokken was bij campagnes om de Bald Lick ontbossing te stoppen en het gebied Counderoy Mountain te beschermen in de Black Mountain van Oregon. Suzanne's steungroep kan bereikt worden via:  friendsofsuzannesavoie@yahoo.com

*) Kevin Tubbs die omschreven is als een uniek vriendelijk, liefhebbend persoon die ongewoon genereus is jegens zowel vrienden als onbekenden. Zie:  http://www.supportkevintubbs.org/

*) Joseph Dibee (momenteel niet in gevangenschap)
*) Josephine Overaker (momenteel niet in gevangenschap)
*) Rebecca Rubin (momenteel niet in gevangenschap)
*) Sarah Kendall Harvey uit Arizona is momenteel op borgtocht vrij. Ze heeft gevraagd om geen gevangen-ondersteuning te krijgen.
*) Stanislas Meyerhoff, die volgens persbureau Associated Press nu samenwerkt met de autoriteiten als verklikker
*) Bill Rodgers wordt nog steeds als 'niet aangeklaagde medesamenspanner' beschouwd nadat hij in gevangenschap om het leven kwam door een vermoedelijke zelfmoord tijdens de Winter Solstice. Bill was een bekende gemeenschapsactivist in Arizona die vanuit zijn eigen huis de Catalyst info-shop organiseerde.

In een afzonderlijk onderzoek in Sacramento, California, werden op 16 januari 2006 drie personen gearresteerd op beschuldiging van samenspanning om bepaald bezit te beschadigen of vernielen met behulp van explosieven of vuur. De regering heeft verklaard dat een betaalde 'geheime bron' ook een rol speelde in de arrestaties. (Zie hierover eerdere Nederlandstalig bericht:  http://www.indymedia.nl/nl/2006/01/33696.shtml , vert.)

In Arizona werd Earth First! ( http://azef.org/) activist en voormalig ALF-lid Rod Coronado onlangs veroordeeld voor "samenspanning om in te grijpen of verwonden van een federale beambte (of diens bezit)" wegens zijn betrokkenheid bij een actie om het Arizona Game and Fish Department te verhinderen om pumas te doden op publiek land dat beheerd wordt door het US Forest Service. Hij dreigt veroordeeld te worden tot 7 jaar cel wegen het uitstrooien van urine van pumas en het onklaar maken van een val. De assistent openbare aanklager Bev Anderson beweerde na het proces "Ik weet dat hij niet veroordeeld werd omdat hij een gewelddadig anarchist is. Dit proces ging niet over of Rod Coronado een terrorist was, maar dat is hij wel."

Noot van de vertaler: De straffen die de aangeklaagde boven het hoofd hangt, zijn nauwelijks te bevatten. Jeffrey Luers bijvoorbeeld is in juni 2001 veroordeeld tot 22 jaar en 8 maanden omdat hij drie nieuwe SUV's in brand gestoken had op het terrein van een autodealer. ( http://www.freefreenow.org/). Daarbij is niemand gewond geraakt. Onderdeel van de uitspraak is dat hij pas na 15 jaar kan proberen aanspraken te maken op 'vroegtijdige' vrijlating wegens goed gedrag. En dat was maar voor een actie.
Een andere actievoerder, Tre Arrow, zit al een jaar in voorrarrest in Canada (zie:  http://www.trearrow.org/). Als hij wordt uitgeleverd zal ook tegen hem een proces gevoerd worden met lange straffen in het verschiet, wegens acties tegen vrachtwagens van een boskapbedrijf.

Sommige van de aangeklaagden hierboven kunnen theoretisch tot levenslang (of langer, dat kan in de VS)veroordeeld worden als alle aanklachten doorgezet worden. Ze worden beschuldigd van acties tegen boskapbedrijven, het omkiepen van een hoogspanningsmast en brandstichting bij een slachthuis en een bedrijf dat genetisch gemanipuleerde bomen kweekte.

Zie voor meer achtergrond: Indymedia Portland:
 http://portland.indymedia.org/en/2006/01/332171.shtml
 http://portland.indymedia.org/en/2005/12/329976.shtml
 http://portland.indymedia.org/en/2005/12/329948.shtml
 http://portland.indymedia.org/en/topic/prisonissues/
Indybay:  http://www.indybay.org/archives/archive_by_id.php?id=3945&category_id=14
 http://www.indybay.org/news/2006/01/1796293.php
Indy NYC:  http://nyc.indymedia.org/en/2005/12/61603.shtml
 http://arizona.indymedia.org/

Steun-websites:  http://www.supportdaniel.org/
 http://www.supportchelsea.org/
 http://www.freedarren.org/
mailto: friendsofsuzannesavoie@yahoo.com
 http://www.supportkevintubbs.org/

En ook nog:
 http://www.bombsandshields.blogspot.com/
 http://www.spiritoffreedom.org.uk/
 http://www.earthliberationfront.com/
Politieke gevangenen VS algemeen:  http://jerichony.org/

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.