english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
15 februari 1966 - Camilo Torres
een vriend - 15.02.2006 04:07

- 15 februari 2006 -
Veertig jaar geleden stierf Camilo Torres in de lijnen van de ELN, zonder ooit een schot te hebben gelost. Veertig jaar geleden stierf hij, maar vandaag is hij levendiger dan ooit.


Camilo
Camilo

"We weten dat honger dodelijk is” zei de priester Camilo Torres. “En als we dat erkennen”, zei hij, “heeft het dan zin om tijd te verspillen over de onsterfelijkheid van de ziel?” Camilo geloofde in het christendom als zijnde het praktiseren van liefde tegenover de ander en hij wilde dat deze liefde effectief was. Hij had een obsessie met de effectieve liefde. Deze obsessie bracht hem ertoe de wapens op te pakken en om deze obsessie stierf hij, in een onbekende hoek van Colombia, vechtend aan de zijde van de guerrilla.” - Eduardo Galeano

Jorge Camilo Torres Restrepo werd op 3 februari 1929 geboren in Santa Fe de Bogotá, Colombia in een gegoede familie. Na zijn middelbare school besluit hij het seminario in te gaan en zich te weiden aan een leven dat in het teken staat van het dienen van God. In deze tijd leert hij de sociale realiteit van zijn land van dichterbij kennen en begint hij zich te interesseren voor de armoede problematiek en sociale rechtvaardigheid.

In 1954 verlaat hij het seminario als priester en hij vertrekt vervolgens naar Leuven, Belgie om daar sociologie te studeren. Tijdens zijn studie komt hij onder andere in contact met het Algerijnse verzet dat zich in Parijs bevindt en de Europese Christelijke vakbond - de Christelijke Democratie (Democracia Cristiana) -. Zijn studietijd en de nieuwe inzichten en relaties, die hij in deze tijd opdoet vormen een belangrijke basis voor zijn toekomstige strijd voor de onderdrukten.

Bij zijn terugkeer in Bogotá in 1959 begint hij zijn werk aan de publieke universiteit La Nacional, eerst als priester en vervolgens als hoofd van de sociologie faculteit. Zijn specifieke onderwijsmethodes maken hem populair onder zijn leerlingen. Hij neemt hen mee naar de arme invasiewijken, die bevolkt worden door de desplazados, de ontheemden, die het geweld op het platteland zijn ontvlucht. De studenten leren van dichtbij het geweld, de armoede en sociale onrechtvaardigheid van hun land kennen en helpen onder andere met het bouwen van woningen en het organiseren van politieke en sociale discussies in de sloppenwijken.

Camilo Torres begeeft zich steeds meer op het politieke terrein en heeft mede hierdoor wrijvingen binnen de kerkelijke hierarchie. In 1965 legt hij het priesterlijke ambt opzij en richt hij al zijn aandacht op het nieuw opgericht politieke platform Frente Unido del Pueblo, dat de bestaande politieke machtsblokken confronteert en waarvan hij een van de grondleggers is.

Het Ejercito de Liberacion Nacional (ELN) pakt, geinspireerd door de Cubaanse revolutie en gedragen door jonge enthousiaste Colombiaanse studenten, in 1964 de wapens op. Camilo Torres heeft vanaf het begin contact met hen en zegt hen toe om hen in de sociale strijd te steunen vanuit de straten en de universiteit. In de laatste maanden van 1965 legt Camilo Torres de basis voor het tijdschrift Patria Grande, het weekblad van het Frente Unido. Tegelijkertijd draagt zijn charisma en spreekvaardigheid ertoe bij, dat hij in demonstraties en betogingen, duizenden mensen weet te bereiken en langzaam maar zeker groeit hij uit tot een van de belangrijkste politieke figuur binnen de nationale politiek.
De sociale onrust, die zijn toespraken en geschreven teksten opwekken maken hem tot een doelwit van de heersende politieke en economische elite. De publieke ruimte is niet langer een plek van waaruit Camilo Torres de massas kan bereiken, maar verworden tot een ruimte waarin hij gevaar loopt. In 1966 besluit hij zich, uit angst en/of vanuit overtuiging, aan te sluiten bij de rijen van de ELN.

Bij zijn eerste militante actie, op 15 februari 1966, overvalt Camilo Torres samen met een handvol andere militanten van de ELN, een politie batallon. Van ooggetuigen gaat het verhaal dat hij eerst de ogen sloot van de agent en een klein gebed opzei, voordat hij het geweer van de dode afnam. Op het moment dat Camilo zijn eerste wapen in handen heeft vindt er een schotenwisseling plaats en Camilo Torres sterft ter plekke.

De politieke, economische en sociale context, die Camilo Torres ertoe bracht om de wapens veertig jaar geleden op te pakken is niet of nauwelijk veranderd. De concentratie van land in handen van een kleine elite, de uitverkoop van de natuurlijke grondstoffen aan buitenlandse bedrijven, de inmenging van niet alleen de Verenigde Staten maar ook veel Europese landen in de nationale politieke en ecomische aangelegenheden en het ontbreken van publieke ruimtes van waaruit enige sociale, economische of politieke verandering kan ontstaan vormen de context van veertig jaar geleden, alsmede als van vandaag de dag. Vakbondsleiders, mensenrechtenactivisten, advocaten, rechters, studentenleiders, boeren, vrouwen, kinderen worden dagelijks door het nationale leger of illegale structuren die aan haar verbonden zijn, vermoord, opgesloten, of verdwijnen eenvoudigweg. Desondanks gaat de politieke strijd veertig jaar na de dood van Camilo Torres door. Zoals de Chileense protestzanger Victor Jara zong, voordat hij door Pinochet werd vermoord, “Toen ze afdaalden om het geweer van Camilo Torres af te pakken, ontdekten ze dat het volk uit honderdduizenden bestaat. Honderdduizenden Camilo’s die spoedig de wapens zullen oppakken.” Camilo, blijft veertig jaar na zijn dood een voorbeeld voor duizenden over de hele wereld.

“Je kan iemand lichamelijk vermoorden, maar zijn ideeen zullen altijd blijven voortleven.” - Mario Benedetti



Website: http://www.camilovive.org
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Geen angst 
Arlen - 15.02.2006 15:08

Het aansluiten bij ELN zal zeker niet uit angst gedaan zijn. Aangezien hij al in contact stond met het ELN moet hij zeker geweten hebben met wie hij te doen had. Hij deed mee met gewapende acties, dus moet hij ook hebben geweten dat hij het risico liep om gedood te worden. Iemand die daar voor kiest doe dat uit overtuiging niet uit angst. Als hij puur uit zelf behoud handelde, was hij wel naar het buitenland gevlucht.

Het blijft een inspirerende man, van waar we in nederland zeker een voorbeeld aan kunnen nemen wat betreft zijn inzet en motivatie. Niet dat dit een oproep is tot geweld, wij hebben nog andere mogelijkheden
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.