Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Nuance 
Sos - 21.02.2006 13:02

De emotionele betogen van Joke Kaviaar behoeven mijns inziens wel enige rationele nuance. Logisch dat de verdachte LibiŽr op dit moment geestelijk nogal in een afgrond verkeert, dit maakt hem echter nog niet minder schuldig of ineens slachtoffer in plaats van dader (een nogal zwak niet bepaald origineel standaardverweer van zijn advocaat). Dit uiteraard onder het voorbehoud van wettig en overtuigend bewezen zijn van zijn schuld (door de rechter te bepalen). Uiteraard kan zijn huidige geestelijke toestand wel meespelen bij de strafmaat (te denken valt zelfs aan schuldigverklaring zonder straf).

En waarom moet er sprake zijn van of/of? Ik ben er erg voor dat de rol van de overheid in deze zeer goed uitgezocht wordt, eventueel gevolgd door strafvervolging (die overigens op grond van eerdere jurisprudentie niet zo gek veel uit zal halen). Maar zelfs al zouden er ernstige fouten gemaakt zijn m.b.t. beveiliging, constructie etc., dan nog ligt de primaire oorzaak van de brand daar niet. Brandende sigaretten hebben namelijk ook goed gebouwde panden in de as gelegd. Blijft staan dat slechte constructies e.d. natuurlijk wel meehelpen bij het verergeren van een brand. Je zou wellicht kunnen spreken van een primaire en een secundaire oorzaak.
Maar in dat geval krijg je dus gewoon twee naast elkaar lopende strafzaken.

Tot slot: uiteindelijk zijn er, ongeacht de uitkomst van het gerechtelijke proces, toch weer alleen verliezers. Wie er ook schuldig wordt bevonden, nabestaanden krijgen daarmee hun dierbaren niet meer terug.


Emoties... 
Sos - 24.02.2006 09:41

@Joke,

Emoties hebben in een zaak als de onderhavige is niet erg, sterker nog, je moet wel van beton zijn wil je hier je emoties toeschroeien. Waar het mij om ging is, dat je je niet teveel moet laten imponeren door de houding van een verdachte. Er zijn namelijk veel moordenaars, doodslagers, brandstichters enz. die zich na hun daad realiseren wat ze hebben gedaan en daardoor wel enigszins de kwalificatie 'gebroken mens' verdienen. Maakt ze dat zielig? Moeten ze daarom minder of geen straf krijgen (iets wat de rechter overigens vaak genoeg doet)? We hebben ook nog een spreekwoord als 'berouw komt na de zonde'...
goed en slecht 
Joke Kaviaar - 22.02.2006 16:03

beste Jaap,
..was is TE sarcastisch?
hoe dan ook, zeg het tegen verdonk en donner! die maken dat verschil. ik niet.
groet, Joke
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.