Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
aan Karel 
Joke Kaviaar - 09.03.2006 20:38

Zowel Krijtje als ondergetekende waren gisteren, dus dezelfde dag nog, in Den Haag te vinden bij de demonstratie/manifestatie van Iraanse vrouwen.
Was Karel er ook? Ga voor de aardigheid eens kijken naar het verslag van die demonstratie op  http://www.indymedia.nl/nl/2006/03/34716.shtml en let op het bord dat een van de vrouwen vasthoudt: "Stop schending vrouwenrecht / Rita Verdonk moet uitstappen".

Verdonk is hypocriet. Ze laat vrouwen opsluiten en deporteren wanneer zij niet vrijwillig terugkeren naar landen als bijv. Afghanistan en Iran. Daarvoor worden ook en passant gezinnen gescheiden en kinderen opgesloten.

Ook wanneer bijv. eerwraak dreigt, of steniging of besnijdenis, worden vrouwen doodleuk gedeporteerd. Een grote bek in eigen land heeft Verdonk wel, omdat het in het huidige rechts populistische politieke klimaat goed uitkomt om 'de' islam aan te vallen. En daarmee dient zij juist niet de vrouwenbevrijding omdat zij meent door mensen over een kam te scheren en de wet voor te schrijven "emancipatie" af te dwingen. Het is het vervangen van de ene vorm van repressie door de andere.

Vrouwen maken zelf wel uit hoe en in welk tempo zij aan hun strijd werken. Het is niet aan Verdonk, en ook niet aan Hirsi Ali, hen te willen dwingen daarmee hun eigen geloofsovertuiging af te zweren. Deze politiek dient slechts het tegenelkaar uitspelen van bevolkingsgroepen en bevordert een nieuw soort apartheid. Wie herinnert zich nog dat na de moord op Theo Van Gogh het juist die vrouwen, die een hoofddoek droegen waren, die het slachtoffer werden van discriminatie en agressie op straat?

Voor het overige is dit een typisch geval van het eigen stoepje schoonhouden maar zich niet bekommeren om wat er met (o.a.) vrouwen buiten de grenzen van Nederland gebeurt. En daarom is Verdonk niet als ondersteunster van enige vrouwenstrijd te beschouwen. Van vrouwen die terug moeten naar streng islamitische regimes zegt ze rustig, nadat deze vrouwen hier zijn ingeburgerd cq. verwesterd of hoe je het noemen wilt, doe de burka maar weer aan, hou je maar koest, pas je maar weer aan in je land van herkomst.
Deze redenering van schijnveiligheid en onvrijheid past ze niet alleen toe op vrouwen. Zie de huidige situatie met tot christendom bekeerden en homo's die terug moeten naar Iran: Van beiden zegt ze: "jullie lopen geen gevaar als jullie maar niet openlijk uitkomen voor wie je bent en dus kan je terug". Daarmee gaat zij voorbij aan de strafbaarstellingen in dat land, waarbij voor martelingen en doodstraf niet wordt teruggedeinst.

Kortom, beste Karel, de zaken liggen niet zo zwart-wit als jij denkt: Verdonk en deze hele regering en de VS maken zich net zo hard schuldig aan systematische mensenrechtenschendingen als regimes als die van bijv. Iran. Zij het dat zij het beter weten te verbergen en, als het uitlekt, te verkopen. En zo kan ik nog wel even doorgaan en nog beginnen over geheime gevangenissen, economische belangen, propaganda, en voor ik het weet heb ik het over globalisering en wat al niet meer. Bottom line is: macht corrumpeert. Ook vrouwen. Een vrouw aan de macht is dus niet per definitie feminist.

..en terwijl ik dit schrijf, verplaatst Indymedia Karels reactie naar de ruispagina. Ik hoop dat dit betoog kan blijven staan om het door ons gisteren gemaakte statement nader te verklaren. Althans, in elk geval, in mijn bewoordingen.

groet, Joke Kaviaar

E-Mail: info@jokekaviaar.nl
Website: http://www.jokekaviaar.nl
 
Raar 
Karel - 09.03.2006 19:57

Raar en hypocriet dat er nooit een opmerking van de drie dames over de situatie in het land van herkomst is. Ik zou zeggen : protesteer eens bij de Iraanse ambassade. Zij vervolgen toch christenen en homo's? Maar nee hoor liever een persoonlijke vete uitvechten. Lekker logisch.
Ga terug naar school 
els - 09.03.2006 18:52

Beste Kaviaar en krijtje,

een racist is iemand die op grond van een huidskleur en/of culturele achtergrond mensen uitsluit. Verdonk doet dat niet, gelet op haar toelatingsbeleid, hoe streng dat ook is. En je kan zeggen wat je wil over haar strenge integratieaanpak, ze doet het juist met de intentie om onderwerpen als vrouwenomndrukking uit te bannen. met racisme heeft het niets te maken. jullie actie voor de deur van de schouwburg vind ik dan ook misplaatst, beetje dom zelfs.
Minister aan het werk. 
Apostolos - 17.03.2006 02:30




Rita Verdonk in werk kostuum.
Beste Els 
auteur - 09.03.2006 19:21

Volgens mij ben jij het die terug naar school moet. Discriminatie op grond van geslacht valt dan misschien niet onder de semantische definitie van racisme (net als "culturele achtergond" overigens), maar is wel degelijk een vorm van onderdrukking. Gezien het feit dat verdonk, naast bijvoorbeeld homoseksuelen en christenen, ook vrouwen terugstuurt naar landen waar ze worden onderdrukt omdat ze zich inzetten voor rechten van vrouwen, is het heel begrijpelijk dat er mensen zijn wier nekharen overeind gaan staan wanneer Verdonk een toespraak houdt op Internationale Vrouwendag.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.