english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Waarom moeten we Bahar steunen ?
CLEA - 10.05.2006 02:25

De wet op het terrorisme bedreigt onze vrijheden !

Bahar tijdens manifestatie tegen oorlog in Irak
Bahar tijdens manifestatie tegen oorlog in Irak




De oprichting van Clea Het Comité voor de vrijheid van meningsuiting en vereniging (Clea) is opgericht in het begin van 2006, toen bekend werd dat Bahar Kimyongur in België 7 jaar opsluiting riskeerde omdat hij de leider zou zijn van een terroristische organisatie. Burgers hebben toen beslist zich te organiseren, verzameld rond professoren, onderzoekers en studenten van de Université Libre de Bruxelles – waar Bahar in 1996 zijn diploma in Kunstgeschiedenis behaalde -, vanuit volgende vraagstelling : « waarom wordt Bahar een terrorist genoemd ? ».

De Belgische anti-terroristische wet van 2003 Het is het comité zeer snel duidelijk geworden dat de nieuwe wetgeving op het terrorisme een bedreiging vormt voor onze vrijheden. De zaak Bahar spreekt boekdelen. Deze 32 jarige Belgische universitair heeft geen enkel misdrijf gepleegd, geen enkele misdaad, noch heeft hij ooit de intentie gehad er een te begaan in België, Turkije of elders. Wat de Belgische justitie hem verwijt is dat hij een communiqué van de Turkse communistische organisatie DHKC heeft vertaald, verspreid en van commentaar voorzien, en dat hij lid is van het informatiebureau van deze partij in België. Als men de hem ten laste gelegde feiten in verhouding stelt tot de juridische kwalificaties, dan geeft men er zich rekenschap van dat zijn mening verkondigen en zich organiseren, als gevolg van de nieuwe wetgeving op het terrorisme, gelijkstaat aan terroristische activiteiten. De Belgische justitie geeft hier blijk van een politieke stellingname, want essentiele principes zoals de vrijheden van meningsuiting en vereniging, gegarandeerd door de grondwet, worden aangevallen; dit leidt tot een breder proces van criminalisering van de politieke en civiele actie. Bovendien stelt deze wet elementaire principes van ons strafrecht in vraag, zoals dat van de individuele verantwoordelijkheid en dat van het territorialiteitsbeginsel van het strafrecht.

Clea als informatie collectief Het besef bij de leden van het comité dat deze wet een vrijheidsdodend karakter heft, deed Clea besluiten om twee conferenties te organiseren. De centrale idee hierin is als volgt samen te vatten : in toespraken wordt het terrorisme voorgesteld als het gevaar dat de democratie bedreigt; in de praktijk wordt onder het mom van strijd tegen het terrorisme de vrijheid van meningsuiting en vereniging aangevallen. Tijdens deze conferenties hebben Zoé Genot (Ecolo), Manuel Lambert (Ligue des Droits de l’Homme), Paul Bekaert (vice stafhouder van de balie te Brugge), Jean-Claude Paye (socioloog) kunnen deelnemen aan een kritisch debat over deze wet. Meer dan 200 burgers hebben op die manier kunnen nadenken over volgende stelling : « zijn mening verkondigen, zich organiseren, protesteren is geen terrorisme ».

Clea organiseerde een delegatie om Bahar te ondersteunen tijdens zijn proces in eerste aanleg te Brugge – gekend onder de naam « proces Erdal» waar 11 beklaagden werden samengebracht- en om na te gaan hoe deze wet in de praktijk werd toegepast. Het vonnis in deze zaak, uitgesproken op 28 februari, veroordeelde Bahar tot vier jaar effectieve opsluiting. Hij behield zijn bewegingsvrijheid. Hij heeft onmiddellijk beroep anagetekend tegen dit vonnis.

Neen aan de uitlevering van Bahar aan Turkije!

Het werk van Bahar Kimyongur Sinds meerdere jaren heeft Bahar zich gewijd aan het doen kennen van de toestand van de politieke gevangenen in Turkije. Folteringen (electrische schokken, seksueel misbruik…) en moorden zijn dagelijkse kost voor de gevangenen zoals ook blijkt uit de rapporten van Amnesty International en uit de veroordelingen van de Turkse staat door het Europees Hof voor de rechten van de mens. In zijn inzet tegen de straffeloosheid heeft Bahar zijn publieke tussenkomsten verdubbeld om de burgers te sensibiliseren en om meerdere observatiemissies van europarlementsleden te organiseren naar de gevangenissen. Dit laat hem toe hetvolgende te stellen : « Gedurende al die jaren heb ik niets anders gedaan dan het terrorisme bestrijden, voor de democratie en de gerechtigheid in Turkije en in de wereld, altijd binnen een democratisch en wettelijk kader ».

Het internationaal aanhoudingsmandaat vanwege Turkije. Tijdens de nacht van 28 april 2006 is Bahar aangehouden door de Nederlandse politie toen hij een culturele activiteit voorbereidde. Het is bij deze gelegenheid dat men hem ook verteld heeft dat er tegen hem een internationaal aanhoudingsmandaat liep vanuit Turkije. De reden : lidmaatschap van een terroristische organisatie, tenlaste gelegde feiten : interpellatie van een Turkse minister tijdens een zitting van het Europees parlement in 2000. Sinds zijn arrestatie is hij opgesloten in de gevangenis en is hij een hongerstaking begonnen. De wettelijkheid van dit mandaat is bevestigd door de bevoegde Nederlandse instanties. Binnen de 40 dagen moeten de Nederlandse autoriteiten een beslissing nemen inzake de uitlevering.

De rol van België De Belgische staat wist sinds meerdere dagen dat dit mandaat bestond, maar oordeelde het niet nodig om de betrokkene te verwittigen. Net het tegendeel is gebeurd : van zodra Bahar het Belgisch grondgebied verliet werd hij door twee politiewagens zonder kenteken aangehouden. In deze zaak wordt niets nog aan het toeval overgelaten : de Belgische staat heeft bewust een van zijn staatsburgers opgeofferd om te voldoen aan de Turkse staat, die zich in zijn eer gekwetst voelde door de verdwijning van Erdal . Tesamen met de veroordeling van 28 februari creëerde dit het klimaat dat tot deze dramatische situatie heeft geleid.

Bahar in de handen van de folteraars die hij aanklaagt ? Nooit ! Men kan zich vragen stellen over de gegrondheid van de Belgische anti-terroristische wetgeving. Clea behoort tot diegenen die denken dat ze een bedreiging vormt voor de democratie. Maar de risico’s die nu wegen op de fysieke integriteit van Bahar Kimyongur zijn reëel en plaatsen ons voor een nieuwe problematiek. Bahar, meer dan wie ook in België, is er zich van bewust dat als hij door Nederland wordt uitgeleverd aan Turkije, hij zich in dezelfde situatie zal bevinden als de politieke gevangenen voor wie hij zijn actie voert en tegen wie de Turkse staat wreedheden begaat. Het gaat hier zelfs niet meer over de vraag of men de activiteiten van Bahar als een politiek engagement beschouwt of als een terroristische activiteit. Wij bevinden ons in de situatie waar het leven van een mens in gevaar is. Indien hij zich moet verantwoorden voor zijn daden dan is het op 8 mei, voor de rechtbank van Gent, dat hij zich moet verantwoorden. Clea is ervan overtuigd dat hij daar zijn onschuld zal kunnen aantonen, door het vrijheidsdodend karakter van het juridisch arsenaal dat tegen hem wordt ingezet te ontmaskeren. Bahar Kimyongur overleveren aan de Turkse politie kan door geen enkele democraat die een beetje consequent is aanvaard worden.

Clea als steuncomité Wij weigeren te aanvaarden dat Bahar zou uitgeleverd worden aan Turkije waar zijn leven wordt bedreigd. Wij eisen dat de Belgische staat zijn onderdaan zou beschermen en zou druk uitoefenen op Nederland om hem terug te laten keren naar ons land. Wij vragen de onmiddelllijke vrijlating van Bahar opdat hij zich zou kunnen verdedigen tijdens zijn proces in beroep in België. Deze drie eisen zijn opgenomen in een petitie die men kan tekenen op  http://perso.wanadoo.fr/clea.be/ . Clea roept alle burgers op deze petitie te ondertekenen. Ze zal binnenkort overgemaakt worden aan de Belgische autoriteiten opdat die officieel stelling zouden nemen ten voordele van Bahar en zouden stoppen met hun hypocrisie. Sinds de arrestatie Bahar gaat de mobilisatie zijn gang : op een week tijd werden 1500 handtekeningen onder de oproep ingezameld. Zowel in België als in het buitenland nemen meer en meer personaliteiten uit de politieke wereld, uit de associatieve en culturele wereld de verdediging op van Bahar. Ze klagen de houding van de Belgische staat aan. Ze begrijpen dat Bahar voortaan een symbool vormt. Tegen wil en dank is Bahar het symbool geworden voor de bedreiging die de nieuwe anti-terroristenwetten doen wegen op onze vrijheden. Deze vallen niet alleen onze vrijheid van meningsuiting en vereniging aan, Zij leiden tot de dramatische situatie waarbij een man die geen enkel misdrijf heeft gepleegd dreigt overgeleverd te worden aan staatsfolteraars. De strijd om Bahar te steunen gaat voort en zal zich doorzetten tot zijn bevrijding.



 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.