Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Cuba viert haar intrede in de nieuwe VN Raad  
Cubasol - 05.07.2006 05:41


Cuba als medeoprichter viert haar intrede in de nieuwe VN Raad voor de Rechten van de Mens
Een bijdrage van Thomas jansen.

Op 20 juni 2006 was Felipe Roque, de Cubaanse minister van buitenlandse zaken, tegenwoordig bij de VN Raad en hield daar een toespraak.

Na de grimmige pogingen van de VS regering om de kandidatuur van Cuba te blokkeren en de blinde volgzaamheid van haar bondgenoten werd Cuba begin juni j.l. met ruim 70 procent steun door de VN Algemene Vergadering gekozen in de nieuwe Raad.

Felipe Roque noemde het een symbolische dag ook omdat de VS niet in de Raad vertegenwoordigd is: ‘Cuba’s verkiezing belichaamt de overwinning van principes en waarheid en erkenning van onze veerkracht, de afwezigheid van de VS toont de nederlaag van de leugens . . . elk krijgt naar verdienste, Cuba werd beloond, de VS gestraft. Elk droeg zijn geschiedenis mee en de landen die gekozen hebben waren zich daarvan bewust.’

Met veel voorbeelden verduidelijkte de minister deze tegenstelling.

De Afrikaanse landen weten van de 2000 Cubaanse strijders in Angola tegen het apartheidsregime, dat door de VS gesteund en bewapend werd.

De 30.000 Cubaanse gezondheidswerkers in rampgebieden tegenover de 150.000 VS manschappen in een onrechtvaardige en onwettige oorlog.

De 300.000 patiënten uit Latijns Amerika en het Caribisch gebied kosteloos in Cuba behandeld tegenover de 100.000 burgerslachtoffers voor de oliebelangen van de VS.

De 25.000 jongeren uit Derde Wereld landen die gratis studeren aan Cubaanse universiteiten tegenover het concentratiekamp in Guantanamo Bay, waar gevangenen uitzichtloos gefolterd zijn en de VS opzichter die na zelfdoding van drie van hen botweg verklaart dat ‘dit geen van wanhoop, maar een daad van oorlog en van propaganda’ zou zijn geweest.

Zo gaat het door, de hele toespraak is te vinden op:

INFO onder de titel: ‘Cuba speaks out at UN Human Rights Council, June 21st 2006’.

Felipe Roque benadrukt dat het Amerikaanse volk wèl in de Raad vertegenwoordigd is. Niet door de eigen regering, maar door de andere afgevaardigden, ook door de gekozen Cubaanse kandidaat – speciaal voor de rechten van de gediscrimineerde en uitgesloten sectoren van die samenleving zullen zij spreken.

De tweedeling

Samen met de VS regering stemden ook anderen tegen de kandidatuur van Cuba.

Roque: ‘de bekende kudde: begunstigden van de wereldorde die gericht is op onrecht en uitsluiting, vroegere koloniale metropolen die hun historische schulden niet afbetaalden aan hun kolonies.

Cuba kent tot in details de stille afspraken in Brusselse onderhandelingen waardoor de EU er toe kwam niet voor Cuba te stemmen en dan ook nauw met de VS samenwerkte tegen onze kandidaat.

De gangen en zalen van dit gebouw galmen van de roep om een nieuwe start en van frisse lucht ademen in de nieuwe Raad, juist door hen die verantwoordelijk zijn voor de manipulatie, hypocrisie en partijdigheid, die de oude commissie deden stranden’.

In het vervolg van zijn toespraak komt Roque terug op de houding van de EU.

Over Guantanamo Bay en de geheime CIA vluchten naar strafkampen op Europees grondgebied zegt hij: ‘Tot dusver heeft de EU het onderzoek naar en de opheldering hierover gedwarsboomd.

De EU heeft niet de moed opgebracht om sancties op te leggen voor beschamende uitingen van disrespect voor andere godsdiensten en gewoonten.

De EU spande met de VS samen om de oude commissie te maken tot een soort inquisitie tribunaal tegen de landen in het Zuiden.

De EU heeft haar historische schuld niet erkend t.a.v. de ongeveer 100 landen – na jaren strijd en opoffering nu onafhankelijk – die haar geplunderde kolonies waren op een tijdstip -nu 57 jaar geleden – dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen: “alle mensen zijn vrij geboren en gelijk in waardigheid en rechten”. ’

Na een uitvoerige opsomming van ontwikkelingen die Cuba in de Raad wil steunen en van verwachtingen van niet vrijblijvende samenwerking eindigt de minister: ‘Namens het volk van Cuba wil ik speciale dankbaarheid uitspreken aan onze zusters en broeders in de Derde Wereld wegens hun doorslaggevende steun voor Cuba’s verkiezing als lid van de Raad van Mensenrechten . . . . en aan de progressieve en democratische krachten in de Eerste Wereld geef ik de boodschap: “Op naar de overwinning”.’


Website: http://www.cubasol.nl
 
Politieke gevangenen 
Martijn - 03.07.2006 17:21

Hallo,

ik weet dat dit niet de plek is voor discussie, maar ik vraag mij af hoeveel politieke gevangenen Cuba nu eigenlijk heeft.

Volgens Villamedia:
'Cuba is een van de landen met de meeste politieke gevangenen ter wereld. Het aantal gewetensgevangenen ligt volgens de (verboden) Cubaanse Commissie van Mensenrechten CCDHRN al jaren rond de driehonderd.'
link:  http://www.villamedia.nl/n/nvj/nieuws/2005feb17cuba.shtm

Via de website van Noticias 72:
(...) 'Negen van hen zitten nog vast, zonder aanklacht. (Amnesty International Rapport, 25 januari 2006). Amnesty schatte het totaal aantal politieke gevangenen in Cuba op die datum op 72.'

Ter vergelijking:
Iran telde in 2003 meer dan 30.000 politieke gevangen.
( http://www.benadorassociates.com/article/3495)
In Algerije en Tunesie samen zijn er ook 30.000. ( http://www.stopusa.be/scripts/texte.php?section=BO&langue=2&id=24390)

Als je mensen die slachtoffer van de 'war on drugs' zijn geworden ook als politieke gevangen beschouwt (hetgeen nog zo gek niet is omdat de 'war on drugs' wordt gebruikt om de onderklasse er onder te houden), zijn er in de Verenigde Staten ook vrij veel politieke gevangen: ongeveer 12.000 volgens de 'war on drugs-clock':  http://www.drugsense.org/wodclock.htm




Website: http://www.helpdehennep.tk
 
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.