english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
ABN AMRO duurzaam?
Krizz - 05.07.2006 18:58

ABN AMRO DUURZAAM???





Van de grootste Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen scoort Getronics het laagst en ABN AMRO het hoogst op het gebied van duurzaamheid. ABN AMRO vervangt hiermee Philips dat zowel in 2004 als in 2005 op nummer één stond. Dit blijkt uit het 2006 onderzoek van Dutch Sustainability Research (DSR).

Nederlandse bedrijven, en in het algemeen Europese bedrijven, presteren goed op het gebied van duurzaamheid vergeleken met hun internationale concurrenten. Wereldwijd staan Nederlandse ondernemingen bovenaan als het gaat om duurzaamheid. Zij worden gevolgd door bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk en uit Frankrijk. Bedrijven uit Hong Kong en Singapore presteren het minst op het gebied van duurzaamheid. Griekse en Portugese bedrijven doen het maar net iets beter. Dit zijn enkele conclusies uit het nieuwe onderzoek dat Dutch Sustainability Research (DSR) vandaag presenteert in samenwerking met SiRi Company.

Duurzaamheidscore AEX-ondernemingen loopt sterk uiteen
Nederlandse AEX-ondernemingen zijn actief in verschillende bedrijfstakken en leveren verschillende producten en activiteiten. Om de duurzaamheidprestaties van de AEX-bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken, zijn de prestaties van deze onderneming afgezet tegen de wereldwijde bedrijfstak waarin de onderneming actief is. De prestaties en rangorde geven daarmee aan in hoeverre een AEX-bedrijf voor- of achterloopt vergeleken met haar bedrijfstak. De analyse laat zien dat de relatieve duurzaamheidscore van de AEX-ondernemingen sterk uiteen loopt. ABN AMRO is topscorer en scoort 61% beter dan het gemiddelde in de bedrijfstak, gevolgd door ING Group en Philips. ABN AMRO scoort deels relatief hoog doordat de wereldwijde financiële sector minder actief is op het gebied van duurzaamheid.

Marcel Jeucken, Hoofd Institutionele Relaties DSR: “Opvallend is dat 21 van de 24 AEX-bedrijven beter scoren dan het wereldwijde bedrijfstakgemiddelde waartoe zij behoren. Zestien bedrijven scoren zelfs 10% beter dan het gemiddelde van hun bedrijfstak. Dit toont aan dat Nederlandse bedrijven in internationaal perspectief zeer goed presteren op het gebied van duurzaamheid.” Bedrijven die niet goed scoren zijn Getronics, SBM Offshore en Vedior.

Hoogvliegers, laagvliegers, trekvogels en struisvogels
Door de gehanteerde methodiek kan het zijn dat een AEX-bedrijf hoog scoort doordat het ofwel zelf goed scoort, ofwel doordat de bedrijfstak waarin het zich bevindt relatief slecht scoort. Jeucken: “ We hebben alle bedrijfstakken bekeken en geanalyseerd in hoeverre bedrijven duurzaamheid in hun bedrijfsvoering hebben geïntegreerd. We hebben de onderzochte bedrijven vervolgens ingedeeld in vier clusters, te weten hoogvliegers, laagvliegers, trekvogels en struisvogels.” Struisvogels zijn AEX-bedrijven die een lage of gemiddelde duurzaamheidscore hebben terwijl de bedrijven in de bedrijfstak waarin zij opereren veel aandacht besteden aan duurzaamheid. Struisvogels in de AEX-index zijn Heineken, Numico and SBM Offshore. Jeucken: “In een bedrijfstak waar veel aandacht aan duurzaamheid wordt besteed, is achterlopen gevaarlijk omdat de reputatie en de lange termijn perspectieven van het bedrijf geschaad kunnen worden” Opvallend is dat de AEX relatief veel hoogvliegers en trekvogels kent.

Prestatie van de 50 grootste Europese bedrijven
DSR heeft ook een rankschikking gemaakt van de duurzaamheidprestaties van de 50 grootste Europese bedrijven. Hierbij is dezelfde methodologie gehanteerd als het onderzoek voor de AEX-bedrijven. In deze rangschikking presteert HBOS uit het Verenigd Koninkrijk het hoogst met een duurzaamheidscore die 67% boven het internationale gemiddelde in de financiële sector ligt. ABN AMRO staat op de tweede plaats met 61%. BP en Philips zijn de best presterende, niet-financiële bedrijven met een negende respectievelijk tiende positie. Drie bedrijven hebben een duurzaamheidscore beneden hun bedrijfstakgemiddelde. Dit zijn E.ON, Nestlé en Suez. In het algemeen presteren de 50 grootste Europese bedrijven goed vergeleken met hun internationale concurrenten.

Marcel Jeucken voegt toe: “Het is interessant om te zien dat de grootste Europese bedrijven het relatief goed doen. Dit komt gedeeltelijk door het hoge gewicht van de financiële instellingen onder grote Europese bedrijven, terwijl dit een bedrijfstak is die in het algemeen nog weinig aandacht besteedt aan duurzaamheid. Voorop lopen is daardoor mogelijk met relatief weinig moeite.”

Methode
Het onderzoek naar de AEX-ondernemingen is gebaseerd op informatie en cijfers uit SiRi Pro. Dit is een analyse-instrument van SiRi Company. SiRi Pro biedt op maat gesneden duurzaamheidscores over ondernemingen voor zeven uiteenlopende thema’s: bedrijfsethiek, samenleving, corporate governance, klanten, werknemers, milieu en leveranciers. Gezamenlijk geven deze thema’s een totaalscore voor een onderneming, die vergeleken kan worden met de duurzaamheidscores van andere bedrijven in dezelfde bedrijfstak. Zowel de thema’s als de individuele indicatoren worden verschillend gewogen tussen bedrijfstakken. Zo is het thema milieu meer relevant voor de energiesector dan voor de financiële sector.

Bron:  http://www.duurzaam-ondernemen.nl

 

Lees meer over: zonder rubriek

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.