english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Iraanse hongerstaker gaat vijfde week in
Stichting prime - 12.07.2006 23:20

Den Haag, 12 juli 2006 – De 32-jarige Iraanse vluchteling die sinds 8 juni op het plein bij de Tweede Kamer aktie voert tegen de afwijzing van zijn asielverzoek voor medische hulp, gaat de vijfde week van zijn hongerstaking in. Hij protesteert tegen het inhumane vreemdelingenbeleid van minister Verdonk en de daarop gebaseerde uitspraak van de Raad van State in zijn asielzaak die hem verbiedt hier een medische behandeling te mogen volgen.Dr. Liem en A. Anoushei
Dr. Liem en A. Anoushei
Den Haag, 12 juli 2006 – De 32-jarige Iraanse vluchteling die sinds 8 juni op het plein bij de Tweede Kamer aktie voert tegen de afwijzing van zijn asielverzoek voor medische hulp, gaat de vijfde week van zijn hongerstaking in. Hij protesteert tegen het inhumane vreemdelingenbeleid van minister Verdonk en de daarop gebaseerde uitspraak van de Raad van State in zijn asielzaak die hem verbiedt hier een medische behandeling te mogen volgen.
De man raakte in 1998 betrokken bij een grote studentenopstand in Teheran en moest daarna zijn land ontvluchten. Rondom deze opstand zijn door het Iraanse regime veel mensen opgepakt, gemarteld, verdwenen. Zelfs zijn er protesteerders vermoord. De vluchteling heeft na aankomst in Nederland in 2000 de diagnose Posttraumatische Stresstoornig en paranoďde waanstoornis gekregen en is daar vervolgens in 2002 en 2004 voor behandeld. Zijn behandelend arts schreef in een rapportage op 23 mei 2006 dat de man “Gezien de aard van de klachten en de psychosociale elementen is symptoombestrijding middels medicatiebeleid zeer belangrijk. (...) Wat overblijft is een rest-psychotisch toestandbeeld waardoor de cliënt alleen onder begeleiding van vertrouwde personen zijn huis durft te verlaten.” Sinds 2000 is de mensenrechtensituatie in Iran enorm verslechterd, wat door rapporten van organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch bevestigd word. Desondanks probeert minister Verdonk koste wat kost Iraanse vluchtelingen terug te sturen, zelf als die mensen geen paspoort hebben. Speciaal voor het terugsturen van paspoortloze vluchtelingen heeft ze een pilot-project gestart dat in de praktijk eigenlijk neerkomt op het terugsmokkelen van vluchtelingen, gefinancierd door overheidsgelden. Iraanse vluchtelingen zijn hierdoor terecht erg bang geworden voor hun levenslot onder deze Nederlandse vreemdelingenminister. Zo ook de 32-jarige Iraniër die nu al vier weken in hongerstaking is.

Vorig jaar oktober besliste de rechtbank in Roermond in hoger beroep dat hij in Nederland een medische behandeling mocht volgen. De rechter oordeelde in zijn uitspraak dat niet zonder meer vaststaat dat de vluchteling in Iran een effectieve medische behandeling kan volgen. De IND had eerder daarover advies gevraagd aan het Bureau Medische Advisering, en daaruit geconcludeerd dat behandeling in Iran geen probleem zou zijn. De rechter veegde die conclusie in zijn uitspraak van tafel omdat er in juridische zin weliswaar een behandeladres in Iran zou zijn, maar dat het BMA onduidelijk adviseerde over de medische kwaliteit van de die behandelmogelijkheid voor de Iraniër. Hiermee stelde de rechter feitelijk de humanitaire belangen van de vluchteling boven de strikt juridische belangen van de Minister voor Vreemdelingenzaken.

Vreemdelingenminister Verdonk ging tegen de uitspraak in beroep bij de Raad van State en stelde dat de rechter in Roermond zich uitsluitend over de juridische regels van de door de IND gevolgde procedure had mogen uitspreken en niet inhoudelijk op de kwaliteit van het BMA-advies had mogen ingaan. Bij uitspraak van afgelopen 24 april gaf de Raad van State minister Verdonk daarin gelijk, vernietigde het vonnis van de beroepsrechter, en oordeelde vervolgens zelf inhoudelijk over de beroepszaak, echter nu uitsluitend op de strikte juridische gronden die Verdonk gehanteerd wilde zien.

Advocaat mr. P.J. van den Hooge van de hiermee uitgeprocedeerde asielzoeker zegt over het vonnis van de Raad van State: “Het is een juridische discussie geworden. De Raad van State heeft het handelen van de IND goedgekeurd en ook nog eens bevestigd”.

Dat Verdonk politieke motieven mee liet spelen in de afhandeling van het asielverzoek van de IND en bij het besluit om bij de Raad van State in hoger beroep te gaan tegen het humanitaire besluit van de beroepsrechter is een logisch voortvloeisel van het democratisch bestel van Nederland. Echter binnen ditzelfde democratisch bestel is het een zekerheid dat de rechterlijke macht zich in zijn besluitvorming niet door politieke motieven laat beďnvloeden of laat leiden. De beroepsrechter in Roermond heeft in die zin correct recht gesproken en heeft daarbij de humanitaire belangen van de Iranizwaar meegewogen. De Raad van State heeft echter in deze zaak de politieke motieven van minister Verdonk een wettelijke status gegeven en vervolgens zelf op die gronden de beroepszaak inhoudelijk opnieuw beoordeeld. Een kind kan dan nog wel bedenken wat de uitkomst van die beoordeling zou worden. Een eerlijke procesgang voor de Iraniër in Nederland heeft het hiermee in de laatste procesfase op initiatief van Verdonk en door toedoen van de Raad van State niet gered.

Het is, naast zijn angst voor uitzetting, deze grove schending van zijn mensenrechten door de Nederlandse staat waartegen de uitgeprocedeerde asielzoeker al voor de vijfde week in hongerstaking is gegaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Prime,
Ahmed Pouri, tek 070-3050415 of 06-55362313.
 http://www.prime95.nl/index2.htm- E-Mail: prime95@prime95.nl Website: http://www.prime95.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.